Mi a fitnesz valójában?

A CrossFit körülbelül tíz éve született meg Amerikában, egy egyszerű kérdésre keresett válasz hatására. Mi a fitnesz valójában? Az akkori média az állóképességi sportolókat (például triatlon) mutatta be, mint a fittség szimbólumait, ám a CF hívei nem értettek ezzel egyet. Miért lenne egy olyan ember a legfittebb, aki csak egy (-két) adott mozgásformára specializálódik?

A sport filozófiája szerint a valódi fitnesznek funkcionálisnak (az életben hasznosíthatónak) kell lennie, valamint minden területen - úgy mint erő, állóképesség, hajlékonyság, gyorsaság, mozgáskoordináció - fejlettnek kell lennie az alanynak.

De mégis mi az a Crossfit, és mitől olyan jó?

A CrossFit egy speciális edzésrendszer, aminek az alapja az intenzív, rövid és állandóan változó edzésingerek biztosítása. Az edzések nem tartanak órákig és fenntartják az érdeklődést, mivel a gyakorlatok nem ismétlődnek. Csapatba kovácsolja az együtt edzőket és egyenletesen fejleszti az embert, ezáltal kemény izomkötegeket és zsírmentes testet eredményez. További előnye, hogy nincs nagy eszközigénye, ezért egy játszótéren, néhány kézisúlyzóval is végezhető.

Egy kis ízelítő a hatékony gyakorlatokból

  • kitörések
  • gyűrűgyakorlatok
  • medicinlabda dobálása falhoz, guggolásból
  • elemelés
  • húzódzkodás, állhoz
  • kézenállásból nyomás
  • húzódzkodás, állhoz
  • kézenállásból nyomás
  • hegyi sprint

A spártai iskola

A sport szembeötlő sikere Zack Snyder 300 című filmjének köszönhető, ahol Gerard Butler, Leonidászt, a spártai királyt alakította, és a filmvásznon eddig nem látott, lélegzetelállító fizikumot mutatott be. A film hatalmas sikert aratott a sportrajongók körében és a színészek edzésének helyt adó Gym Jonesnak is hírnevet hozott. Több videó is felkerült a netre, ahol a fiúk súlyokkal megpakolt szánokat húznak, hatalmas kalapácsokkal abroncsokat püfölnek és traktorkerekeket emelgetnek.

Spárta megelevenedett az edzéseken, amik kemények és kegyetlenek voltak. A színészek napi tíz órát töltöttek a teremben, heti öt napon át, négy hónapig. Mark Twight edző célja nem az volt, hogy hagyományos testépítő módszerekkel hústornyokat faragjon az embereiből, hanem embertelenül kemény edzéssel igazi acélos testű és jellemű férfiakká, spártai katonákká váljanak az átlagos alkatú színészek. A filmet elnézve ki kell jelentenünk, hogy ez sikerült.

A spártai katonák hamarosan a fittség szimbólumaivá váltak és az interneten is megjelentek a 300 névre keresztelt edzésprogramok. A Player sem hagyhatja ki a lehetőséget, hogy megossza veletek ezt az edzéstervet.

A 300 edzésterv

  • 25 húzódzkodás
  • 50 elemelés 60 kilóval
  • 50 fekvõtámasz
  • 50 zsámolyra ugrás (60 centis)
  • 50 „ablaktörlõ” földön 60 kilós rudat tartva
  • 50 Kettlebell (16 kg) felvétel és kinyomás (érintse a padlót ismétlések között)
  • 25 húzódzkodás

Ez összesen 300 embert próbáló ismétlés.

A közösség

A sport hosszú évek alatt kinőtte az "új fitnesz őrület" skatulyát és 2007 óta évente világbajnokságot is rendeznek, Reebok CrossFit Games néven.
Az CrossFit elmélet működik és ha ez nem elég bizonyíték a Player olvasónak, akkor meg kell említenem, hogy manapság Jason Statham, a Spartacus-sorozat stábja, a legtöbb különleges alakulat, tűzoltók, rendőrök, az UFC ketrecharcosai és az amerikai foci elitje is ezt az utat követi.

Kedvet kaptál a spártai tréninghez?

Jó hírrel szolgálhatunk, ugyanis Magyarországon is jelen van a sport - Radnai Tamás szakmai irányítása mellett edzenek a HITS GYM termében, ahol a jó hangulat mellett, nagyon magas szakmai felkészültségű edzők vigyáznak a kliensek egészségére és megfelelő fejlődésére.
Olyan nincs, hogy késő elkezdeni.

Are You CrossFit?

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Milyen kutyatápot vegyél, ami a kutyádnak és a pénztárcádnak is jó?

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

A Barcelona ügyesen keverte a lapokat, történelmi szerződést írhat alá a Nike-val

További cikkeink a témában