Itt a hideg, ami azonkívül, hogy országszerte igazi csodákat művel a környezetünkkel, sajnos sokak életét komolyan veszélyezteti. Szerencsére különböző mozgalmak indultak, hogy az se fázzon, fagyjon meg, akinek mondjuk nincs kabátja, vagy nincs pénze meleg teára. Akár te is segíthetsz.

Az egyik első ilyen megmozdulást a Szabadfogás indította el a hétvégén. Lényege, hogy az utcára kitett fogasokra kabátokat tehetsz, amiket aztán el tudnak vinni azok, akiknek nem telik meleg ruhára. Az első fogas a Vígszínház elé került ki ezzel a jelmondattal, ami azóta mozgalom mottójává vált:

„Ha fázol, vegyél el egy kabátot. Ha nem szeretnéd, hogy mások fázzanak, tegyél ide egyet.”

Szerencsére országszerte elindult valami az emberekben, és néhány nap alatt egyre több ilyen gyűjtőhely lett. A Szabadfogás egy térképen össze is szedte ezeket a helyeket, ahová akár te is tehetsz egy kabátot:

Az érdi Szieszta Café pedig felhívásával egy országos mozgalmat szeretne elindítani:

"Azok számára, akik útközben átfagynak, vagy az otthonukban nem tudnak kielégítően fűteni, esetleg a kánikulában rosszul vannak a hőségtől, adott esetben akár életmentő is lehet egy olyan vendéglátó vagy kereskedelmi üzlet, ahol akár vásárlás nélkül is átmelegednek/hűsölhetnek. Esetleg egy pohár forró teával/hideg vízzel is megkínálják őket."

Arra kérik a "segítőkész üzletvezetőket/tulajdonosokat, hogy nyomtassák ki a logót és amikor rendkívüli időjárási helyzet várható, helyezzék el a bejáratnál, vagy egy kívülről is jól látható helyen!":

Ha valami direkt dolgot szeretnél tenni értük:

Így segíthetsz leginkább az utcán élő hajléktalanokon

És ha úgy látod, hogy egy hajléktalan vagy rászoruló ember segítségre szorul,

(Forrás: DiszpécserportálSzabadfogás és Szieszta Café Facebook-oldala)