Tanulságos fizetésösszesítőt állítottunk össze arról, milyen munkaterületeken keresnek legjobban az emberek. Úgyhogy ha azon töprengsz, hogy foglalkozást változtass, mutatjuk, merre keresgélj a legpénzesebb magyar munkahelyek között!

10: Áram termelése, szolgáltatása és elosztása

Havi bruttó átlagbér: 335 200 Ft

Tizedik helyen a villannyal dolgozók keresnek: a kiskereskedelmi piacon az áramszolgáltató cégeknél alkalmazásban állók szerepelnek a top tíz legjobb fizetés utolsó helyén.

9: Gáz termelése, szolgáltatása és elosztása

Havi bruttó átlagbér: 335 600 Ft

Ez a talán elsőre kevéssé egyértelmű szektor, a gázszolgáltatás azt az igen hosszú és soklépcsős folyamatot jelöli, ahogyan az erőművekbe, a gázszolgáltató társaságok üzemeibe és a fogyasztók otthonaiba eljut a gáz. A Fizetesek.hu szerint négyszáz forinttal keresnek többet átlagban a gázszolgáltatásokat nyújtó cégeknek dolgozók, mint akik hasonló foglalatosságot végeznek az áramszolgáltatások területén.

8: Kutatás és fejlesztés

Havi bruttó átlagbér: 338 200 Ft

Ennyit keresnek átlagban azok, akik a kutatás-fejlesztést, (Research and Development, magyarul röviden K+F) a kreatív tudásbázis célzott, szisztematikus bővítését művelik. A szektor nagyon tág (alapkutatás, alkalmazott kutatás és kísérleti fejlesztés is beletartozik) és rengeteg, különböző területre irányulhat. Elképesztő pénzek mozognak a K+F-ben: 2012-ben például közel kétszáz milliárd forintot költöttek a műszaki tudományokra, ezen belül 61,6 milliárd forintot a gyógyszeriparral összefüggő területekre, de az elektronikai és informatikai kutatásokra és innovációkra is legalább 40-50 milliárd megy el körülbelül egy évben. Ezzel arányosan a benne dolgozó szakember is elég szép pénzt visznek haza.

7: Tanácsadás

Havi bruttó átlagbér: 350 200 Ft

Egy jó tanács mindig is sokat ér és ez idén sem változott. Legyen az pénzügyi, vállalati, vállalkozásra irányuló, üzleti vagy épp kommunikáció- és PR-tanácsadás, elég jól díjazzuk általánosságban a tanácsadási szakmát. Emellett ez egy olyan szakma, amibe könnyen be lehet csatlakozni: ha nagyon jól értesz egy adott területhez, akkor tudsz is benne tanácsot adni – nincsen tanácsadói diploma, a tanácsadók saját szakmájuk (akár gazdasági, bölcsészettudományi, szociológiai stb. területen) Szókratészei és megszerzett tudásukat kamatoztatják tanácsadás formájában.

6: Gyógyszeripar

Havi bruttó átlagbér: 356 500 Ft

Ha egy átlagos estén bekapcsoljuk a tévét, a reklámok túlnyomó része gyógyszereket hirdet – szerintünk már ez a tény is világosan mutatja, mennyi pénz lehet a szakmában. A hazai gyógyszeriparba érdemes dolgozóként becsatlakozni – gondoljunk csak a több mint száz éves magyar Richter Gedeon Nyrt.-re, ami olyan világsikereket hozott a magyar gyógyszergyártásnak, mint a Cavinton és a Richtofit. A gyógyszeripar az ország nemzeti jövedelmének megteremtésében és exportjában is hatalmas szerepet vállal: ez egy olyan stabil hazai iparág, amibe nem csak gyógyszerészként, hanem számtalan más szektoron keresztül (a fent említett kutatás-fejlesztés területén, gazdasági szakemberként, kommunikáció- és médiaguruként stb.) is be lehet csatlakozni.

5: Pénzügyi tanácsadás, pénzügyi szolgáltatások és biztosítási termékek közvetítése

Havi bruttó átlagbér: 360 200 Ft

Emlékszel még az OVB őrületre? MLM megvan? Mindenkinek volt tíz évvel ezelőtt legalább egy ismerőse, aki megpróbálkozott ezzel a szektorral: biztosítások, hitelek és egyéb pénzügyi struktúrák szétmarketingelt értékesítése öltönyös ügynökök által.

Az egész szektor pont a hierarchikus MLM felépítés miatt (multi-level marketing) elég visszás sokak szemében: akiknek bejött a jutalék alapú eladás és vállalkozásépítés, azok mind a legsnájdigabb BMW-vel vágnak fel, hogy behúzzák a gyors meggazdagodás reményében állást keresőket. Akik sajnos nem mindig értenek olyan jól a pénzügyekhez, így gyakran nem túl gyümölcsöző tanácsokkal látják el az embereket. Sokan belebuktak, de tény, hogy többeknek bejött. Az idei statisztikák alapján pedig úgy fest, hogy a kifejezetten pénzzel foglalkozó, tanácsadói és ügynöki állások a mai napig is nagyon sokat hoznak a konyhára.

4: Bankügyek, pénzügyek

Havi bruttó átlagbér: 369 500 Ft

A negyedik helyen landoló szektor igazából az ötös kategóriának a jóval megbízhatóbb, nem ügynökök által történő variánsa: pénzügyi és banki tanácsok, de ebben az esetben biztosan képzett szakemberekkel, hivatalos kereteken belül, leinformálható háttérrel. Míg az ügynöki rendszer többnyire kötetlen munkaidővel és a jutalékok miatti pénzügyi zsírosdeszka-ugrással tűnhet kedvezőbb állásnak, a banki szektorban a kötött nyolctól-ötig műszak van, leginkább fix fizetéssel és nincs szó MLM-es beszervezésről, nyereség alapú hierarchiáról.

3: Telekommunikáció

Havi bruttó átlagbér: 382 000 Ft

A bronzérmes szakma idén a telekommunikáció: a három magyar mobilszolgáltató például (Vodafone, Telekom és Telenor) mind-mind a gazdaság aktív hajtómotorjai. Olyan innovatív cégek ezek, akik az elmúlt évtizedben töretlenül tartanak felfelé, mivel a mobilszolgáltatásban, a telefonos, internetes vagy televíziós távközlésben hatalmas a pénz: minden munkához szükség van a digitális kommunikációra. Ezt pedig itthon pontosan ezek a cégek nyújtják (beleértve az internetszolgáltatókat és a kábeltévé-szolgáltatókat is) így enyhén szólva nem elhanyagolandó ötlet kommunikációs és műszaki területen szétnézni továbbtanulás és állás szempontból.

2: Megosztott szolgáltatások központja

Havi bruttó átlagbér: 399 000 Ft

Az SSC, azaz a Shared Service Center egy vagy több szervezeti szolgáltató központban működik és komplex szolgáltatásokat kínál. Ha neked is ismeretlen ez a kifejezés, akkor elmondjuk, miről van szó: csomó külföldi cég alakít ki shared centert Magyarországon, mivel költséghatékonyabb számukra nálunk létrehozniuk telephelyet, ahol a jól képzett magyar alkalmazottak külföldi piacra dolgoznak. Ezek a sok száz, olykor több ezer főt foglalkoztató szolgáltató központok a magyar versenyképesség indikátorai. Úgy fest idén Magyarországon nagyon jól tejel a szektor, egyre több központ nyílik a fővárosban és szerte az országban. Érthető módon ez egy elég nyelvérzékeny biznisz a külföldi vállalatok miatt, de egy adott szakmai tudással (nagyon változatos a felhozatal adminisztrációtól kezdve tolmácsoláson át a könyvelésig több száz szektort foglal magában) és legalább egy idegen nyelv közép-felsőfokú művelésével egész könnyen becsatlakozhatsz.

1: Információs technológiák

Havi bruttó átlagbér: 399 200 Ft

Végül nem meglepő módon újra nyert az IT fizetésügyileg: úgy fest az informatikusok még mindig uralják a piacot fizetések tekintetében és jelen pillanatban ez a szakma tűnik a legbiztosabb és legstabilabb bulinak. Mellesleg kiderült a HVG-n közzétett, Informatikai Vállalkozások Szövetségének (IVSZ) friss kutatásából, hogy 22 ezer informatikus hiányzik Magyarországról, csak Java-fejlesztőből azonnal tízezret lehetne felvenni. Nem is ragozzuk tovább: az elkövetkezendő száz év bombabiztos biznisze programozónak, fejlesztőnek vagy bármilyen ágban informatikusnak lenni. Tehát ha jó vagy matekból, van benned egy nerdy hajlam, akkor egy-két év programozói sulival is simán megtanulhatod az alapokat: mivel folyamatos a munkaerő-piaci hiány, ezért tuti megütöd a lottóötös, ha az IT felé orientálódsz.

Szóval a legjobban fizető helyek és szektorok még nagyon is nyitva állnak, úgyhogy ha 2016-ban zsírosabbra hizlalnád a malackát, akkor ez az összesítő remek támpontot adj, merre is fejleszd magad, hogy megcsípj egy baromi jól fizető állást! Ilyen állások is várnak rád a Jobline-on, nézz körül, mi a helyzet az álláspiacon!

(Forrás: Fizetesek.hu, HVG)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Mi kell ahhoz, hogy a kutyád ne csak boldog legyen, de a legjobb barátoddá is váljon?

Nézd meg az anyját, vedd el a lányát? Gracie édesanyja Penthouse-modell volt…

Tudományos eredmények mozdítják előre az ártalomcsökkentést

További cikkeink a témában
Mi kell ahhoz, hogy a kutyád ne csak boldog legyen, de a legjobb barátoddá is váljon?
Hirdetés