A szexista pénzhamisító, akit maga Isaac Newton buktatott le

Minden idők egyik legnagyobb pénzhamisítója, William Chaloner a szex-iparban kezdte, majd kalandos karrier után maga Sir Isaac Newton, a híres fizikus küldte a bitóra.

A kezdetek

A kis William Chaloner 1650-ben vagy 1665-ben (ebbe ne menjünk bele) sírt fel az angliai Warwickshire-ben egy takácsfamília gyermekeként. Alig kezdett el pelyhedzeni az álla, amikor a szülők Birminghambe zavarták egy szegkészítő manufaktúrába, ám itt nemcsak a százas szögek rejtélyes világába nyert betekintést. Mestere a műhely elhagyott zugaiban ugyanis szorgalmasan hamis négy pennys érméket gyártott, ami ebben a városban szinte nemzeti sport volt akkoriban. Ha egy birminghaminek véső és egy darab vas akadt a kezébe, az biztosan összehozott valami hamisítvány-féleséget.

Profil

Mivel a fővárosban székelő céhek nem engedték hősünknek, hogy a szakmáján belül találjon normális állást, ezért William egy ideig nem nagyon látott sem igazi, sem hamis négypennyst. Helyette elkezdett ónból készült órákat, illetve (hatásszünet) műpéniszeket gyártani, sőt, műpéniszt tartalmazó órákat is gyártott! Túlzás lenne azt állítani, hogy a bizniszből áramló pénz felvetette volna emberünket, így – miután egy ideig kuruzslással és jövendőmondással hülyítette az embereket – lakásbetörésekre adta a fejét. Néhány sikeres akció után elkapták, majd rövid börtönbüntetés után elhatározta, hogy pénzhamisításból fogja megkeresni a betevőt. Sikerének csúcsán legalább öt embere volt; véső, aranyműves, sablon-készítő, illetve egy házaspár, aki a hamis érméket terítette a városban és környékén.

Kaotikus állapotok

Chaloner a fenti képen látható négypennys mellett aranytallérokat és francia érméket is hamisított. A korabeli hatóságok nem álltak éppen a helyzet magaslatán. A fémpénzt csak 1662-től kezdték el géppel nyomni, így még a század második felében is voltak forgalomban jó szándékú, de kétbalkezes pénzverők által összegányolt girbe-gurba érmék. Ráadásul korábban nem csak az érmék súlyának, de nemesfém-tartalmának méricskélésével sem nagyon foglalkoztak, aminek egyenes következménye volt, hogy külföldön többet ért az angol fémpénz, mint otthon, ami a század végére problémákat okozott az ezüst-kereskedelemben is. A káosznak az Angol Nemzeti Bank és a Királyi Pénzverde felállítása vetett véget. A Pénzverde élére Sir Isaac Newton, a polihisztor fizikus került, aki átfogó vizsgálatot rendelt el. A precíz Newton kimutatta, hogy a forgalomban lévő érmék 10%-a hamisítvány.

Moral insanity

A hamisítási bizniszbe beszálló Chalonernek olyan jól ment a bolt, hogy pár év után saját birtokot vásárolt Knightsbridge-ben, és bár néhányszor meglátogatta a Newgate börtönt, egy-két napnál többet soha nem kellett hűsölnie. Erkölcsi rugalmasságáról ehelyütt csak annyit, hogy amikor nyakon csípték, szívfájdalom nélkül feldobta az összes riválisát, de még néhány bűntársának nevét is hajlandó volt halkan megsúgni a hatóságoknak, ha úgy hozta a szükség. Akkorára nőtt az egója, hogy egy pamfletben korrupcióval vádolta az egész Királyi Pénzverdét és bekóstolta magát, Newtont is. Mellékesként olyan csibészségeket is megcsinált, mint amikor négy úriembert megbízott azzal, hogy nyomtassanak jakobinus propagandát, aztán elsétált a hatóságokhoz, feljelentette a szerencsétleneket, az ezer font nyomravezetői díjat pedig felmarkolta. Igazi gentleman, ugye?

A nagy mutatvány

1695 júniusában az Angol Nemzeti Bank új 100 fontos bankjegyeket bocsátott ki. Chaloner gyorsan leutazott vidékre, beizzította a nyomdagépét, elővette az eddigre felhalmozott biankó pénzpapírokat, aztán elkezdte nyomni saját százfontosait. Az ő verziója még csak nem is hasonlított a központi bank által kibocsátott bankóra, de az emberek készséggel elhitték, hogy ez az új friss, ropogós százas. Két hónap múlva jöttek csak rá a csalásra, de addigra emberünk egy egész vagyont szedett össze. Amikor egyik nyomdásza beköpte, ő egy szempillantás alatt gyanúsítottból koronatanúvá lépett elő, feldobott mindenkit, akit csak tudott, aztán nem csak hogy nem macerálták az összeharácsolt vagyonát, de szolgálatai elismeréséül az Angol Nemzeti Bank még meg is köszönte erőfeszítéseit 200 font jutalom átadása mellett. Keresd meg az állad, és olvass tovább!

Ma működne a mutatvány?

Kizárt. A központi bankok egy új pénznem vagy bankjegy bevezetése előtt már hónapokkal tájékoztatják a lakosságot az új címlet külsejéről, ismertetőjegyeiről, tehát a mutatvány ebben a formában már nem működne.

 Így végezte

Sir Isaac Newton nem igazán tudta lenyelni Chaloner korrupciós vádjait és magánnyomozásba kezdett. Évek alatt akkurátusan felgöngyölítette emberünk összes régebbi kapcsolatát, kihallgatva mindenkit, akihez valaha a hamisítónak köze volt. Betonbiztos bizonyítékok garmadájával ballagott el 1699-ben a hatóságokhoz, így Chalonert az év márciusában letartóztatták. A bíróságon már nem volt helye rimánkodásnak és egyezkedésnek. Az Old Bailey-ben tartott tárgyaláson elnöklő bíró, Sir Salathiel Lovell (akit csak „bitós” Lovellként emlegettek) hazaárulás és egyéb hasonlóan súlyos bűncselekmények miatt halálra ítélte a hamisítót. A kivégzésre március 16-án került sor. A szemtanúk szerint Chaloner percekig járta az „akasztottak táncát”, aztán örök mozdulatlanságba dermedt. A brit sajtó tényszerűen állapította meg: "Győzött az igazság!".

Ha kíváncsi vagy, hogy ki adta el a Rottenbiller utcát Székesfehérvárnak, kattints ide! Itt pedig megtalálod az eddigi összes izgalmas átverést.

Az etikettel kapcsolatban elkövetett leggyakoribb tévhit, hogy az egész koncepció idejétmúlt, és senki sem törődik a szabályok betartásával. Az etikettet azonban nem csak leendő üzleti partnerek esetében, hanem akkor is érdemes észben tartani, ha kollégáinkkal, vagy főnökünkkel ülünk egy asztalnál. Lydia Ramsey, a Manners that sell című bestseller szerzője szerint a helyes asztali etikett egy üzleti ebéd során az üzleti stratégia elengedhetetlenül fontos része! Összeszedtük a 10 leggyakoribb hibát, hogy még véletlenül se kövesd el őket többet.

1. Pontatlan vagy

Túl korán érkezni ugyanolyan hiba, mint késni, ugyanis ezzel felboríthatjuk a partnerünk naptárát. Ha 5 percnél többet késünk, akkor telefonáljunk az üzleti ebédet szervező félnek.

2. Összekevered az evőeszközöket

Egy több fogásból álló étkezéshez többféle evőeszköz tartozik. Ha nem is tudod melyik a desszertvilla, vagy melyik a fehérboros és a vörösboros pohár, akkor sem kell pánikba esni. Egy rendes teríték esetében a villák a tányértól balra, míg a kanalak és a kés jobbra helyezkednek el. Az evőeszközökkel kapcsolatban a helyes megközelítés az, ha fogásonként kívülről haladunk befelé. Ha a tányér mellett elfogytak, akkor a tányér feletti evőeszközök jönnek, fentről lefelé. A vörösboros pohár nagyobb és öblösebb, mint a fehérboros.

3. Rosszul öltözöl

Ha nincs is dress code, az íratlan szabályok szerint tanácsosabb konzervatívabb öltözéket választani, mint lazábbat. Nem szerencsés, ha egy üzleti ebéd alkalmával szeretnénk megmutatni, hogy mennyire lezserek tudunk lenni. Nyakkendő ajánlott.

4. Rosszul helyezed az evőeszközöket a tányérra

Ha letesszük a kést és a villát, akkor úgy kell őket a tányérra tenni, hogy ne érjenek az asztalhoz. Ha végeztünk az étkezéssel, akkor egymás mellé kell helyezni őket, méghozzá úgy, hogy nagyjából 5 óra irányába mutassanak.

5. Iszol

Akárki is szervezi az alkalmat – mi vagy reménybeli üzletfelünk – 2 pohár bornál többet nem ildomos fogyasztani, bár a legfrissebb trendek szerint üzlet esetében nincs helye alkoholnak az asztalnál. Az ilyen események célja az üzlet, a borgőzös fej pedig nem segít ebben. Az első korty mindig a szervező felet illeti meg, és ez az étkezés egyéb pillanataira is igaz. Mindenben követni kell a meghívó felet, és ez arra is vonatkozik, hogy ne rendeljünk alkoholt, ha a házigazda sem iszik. Ha mi szerveztük az üzleti ebédet, akkor viszont mi irányítjuk az eseményeket.

 

6. Rosszul választasz

Egyes vélemények szerint az üzleti ebéd alkalmával az étel csak formalitás, vannak olyan szakemberek, akik azt tanácsolják, hogy nem szabad éhesen érkezni az üzleti ebédre. Bonyolult fogásokat sem szabad választani, hogy még véletlenül se a homár vagy a rák szétcincálása kösse le a figyelmünket, és az olyan egyszerű ételeket is kerülni kell, mint a paradicsomos spagetti, amely könnyen összepöttyözheti az ingünket. Soha ne válasszuk a legdrágább ételt, inkább nézzük meg, hogy milyen árkategóriában választ partnerünk. Ha vendégként mi választunk először, akkor közepes árkategóriájú fogásokat válasszunk.

7. Kipakolsz

Az alapszabályok közé tartozik, hogy egyenes háttal illik ülni a széken, a könyök és a kezek nem érnek az asztalhoz. Semmilyen tárgyat – telefont, tárcát, slusszkulcsot – nem tehetünk az asztalra. Lehetőség szerint mindent adjunk le a ruhatárban, vagy helyezzünk fogasra, végszükség esetén a székünk támlájára. A vászonszalvétát nem illik Bud Spencer módjára a nyakunkba tuszkolni, a helyes eljárás, ha az ölünkbe helyezzük rögtön azután, hogy helyet foglaltunk. Étkezés végén a tányértól balra tesszük le.

8. Kínos témaválasztás

A megfelelő társalgási témák ismerete kulcsfontosságú lehet egy üzleti ebéd során. Mit kerüljünk? Az olyan kényes témák, mint a politika vagy a vallás nem ajánlott topikok. Családi ügyek, betegségek szintén. Ha meghívottak vagyunk, akkor az üzleti vonatkozású témákat ne mi hozzuk szóba, hanem várjuk meg, hogy a meghívó fél kezdjen bele. Ha a meghívó fél tesz fel valamilyen kellemetlen kérdést egy kényes témával kapcsolatban - például politika – adjunk semleges választ. Remélhetőleg az asztaltársunk nem folytatja tovább faggatásunkat.

9. Kenyértörés

A kenyér az egyik legtrükkösebb étel, amin meg lehet csúszni. Bár elegánsabbnak tűnhet, de sosem vágjuk késsel, mindig falatnyi darabokat törünk belőle. Ha villás reggelin veszünk részt, és megvajaznánk, akkor mindig csak azt a falat kenyeret kenjük meg, amelyiket megesszük, vagyis ne készítsünk szendvicset!

10. Rosszkor szólalsz meg

Egy üzleti ebéd fontos része a kommunikáció. Jó esetben esélyünk nyílik elmondani a véleményünket, meggyőzni az üzleti partnerünket a saját vagy a cégünk képességeiről. Ha beszélünk, akkor viszont nagyon fontos, hogy semmiképpen ne teli szájjal tegyük, bármennyire is hajt bennünket a tettvágy. Ha nem veszünk túl nagy falaltokat a szánkba, akkor gyorsabban tudjuk lenyelni őket, és hamarabb tudunk válaszolni. Evőeszközökkel gesztikulálni illetlenség. Ha ezeket az apróbb szabályokat betartjuk, mindenképpen jobb benyomást tehetünk potenciális üzletfeleinkre. Semmibe sem kerül, de sokat jelenthet.

Lehetsz fiatal, kellhet a pénz, de ennyire azért mégsem.

Bérszakdolgozat-írás

Pénzért elkészíteni más szakdolgozatát szerencsére egyre cikibb és megvetett tevékenységnek minősül Magyarországon. Egy átlagos szakdolgozat két hét alatt készül el, amelynek piaci díja 120–150 ezer forint a feketepiacon. Mindez azonban intenzív munkával jár: aki ilyet bevállal, gyakorlatilag két hétig ki sem teheti a lábát otthonról. A bér-szakdolgozás óriási hátránya, hogy mindehhez nagy tudásra, nyelvismeretre és kutatómunkára van szükség. Általában ismerősökön, barátokon keresztül köttetik meg az üzlet. Komoly veszélyfaktor, hogy akár évekkel később is kiderülhet a stikli, így jelentős zsarolási potenciállal kell szembenézniük azoknak, akik megrendelőként később közéleti szerepet vállalnak.


Internetes aljamunka

A Google AdWords megjelenése előtt virágoztak az internetes hirdetési csalások. Proxyszerveres, anonim IP-címről érkező bérkattintásokkal viszonylag könnyen lehetett felturbózni egy hirdetés forgalmát, ám jelenleg a Google rendszere 98 százalékban kiszűri a sötétben bujkálókat (vagy algoritmusaikat). Bár blackhat seo vonalon ma is lehet látványos növekedést elérni egy weboldal látogatottságánál (maximum fél évig), e mögött nem áll valós teljesítmény. Mi a hasonló – rossz szándékú, kétes – kategóriába tettük az összes, ún. MLM-rendszeren alapuló ügynöki munkát is. Bár ezek a cégek legálisan működnek, az ismerősök, barátok megkörnyékezésére alapozó ügynöki munkák etikai értelemben az internet legalját jelentik – és nem is lehet velük sokat keresni.


Bankrablás

Az egyik legkockázatosabb pénzkereseti mód, mert a lebukás biztosra vehető. Sokan gondolják, hogy képesek megtervezni és kivitelezni egy bankrablást, ám óva intjük őket: a végén mindenki lebukik. Ráadásul a bankok egyre fejlettebb eszközöket vetnek be a bankrablók ellen – ezek egy része ismert, más részük nem. A festékpatron, biztonsági zár, rendőrségi pánikgomb mellett léteznek olyan technikák, amelyekről a bankrablók még soha nem hallottak. Nem is beszélve arról, hogy minősített esetben tíz–tizenöt év börtönbüntetést is kaphatunk bankrablásért.


Férfiprostitúció

Bár az idősebb nőket kielégítő férfiprostituáltakról számos legenda kering, a valóságban csak kevesek vállalhatják be ezt a munkát. A vonzó külső mellett intelligenciával, jó kommunikációs készséggel és empátiával is rendelkezni kell. Nemcsak a szexcsődör, hanem a lelket ápoló pszichológus szerepét is el kell tudni játszani. Ezzel szemben a férfiaknak szóló férfiprostitúció pontosan úgy működik, mint a férfiaknak szóló női: gyomorforgató munkával viszonylag sok pénzt lehet keresni, ám lelkileg könnyen belerokkan az ember. A férfiprostitúció főként az interneten van jelen, de a fiatal – többnyire román és ukrán – fiúkat például megtalálhatjuk a fővárosi Duna-korzón is. A hazai golden boyok (fiatal kitartottak) és silver daddyk (idős, gazdagabb kitartók) társadalma meglehetősen rétegzett. Hazánkban öt–hat százezer homoszexuális ember él, a családtagokat és barátokat is számítva, nagyjából 800 ezer embert érinthet a homoszexualitás.


Drogkereskedelem

A kemény drogok terjesztése veszélyes üzlet, Magyarországon általában külföldi szervezett bűnözői csoportok kezében van. Ha valaki olyan hülye, hogy ezzel kíván foglalkozni, akkor alaposan fel kell kötnie a gatyáját. Ugyanakkor hazánkban sok fiatalember úgy véli: a könnyű drogok – elsősorban marihuána – termesztése és terítése óriási üzlet, amibe szívesen belevágna. Ne tegye! Még a házibuliban átadott, egyetlen szál jointért is akár kettő–nyolc terjedő börtönt is kaphatunk.