A világ legszerencsétlenebb szélhámosnője - Legendás szélhámosok 9.

Hetven évnek kellett eltelnie, mire Anna Anderson különös állításait DNS vizsgálatok segítségével sikerült megcáfolni. Zavarba ejtő történet következik a XX. század egyik legrejtélyesebb átveréséről.

A kezdetek

Ebben a sztoriban a legfontosabb kérdés, hogy ki is volt tulajdonképpen Anna Anderson. Ha őt kérdezted volna, egészen biztosan azt mondta volna, hogy ő Anasztázia nagyhercegnő, a meggyilkolt orosz cár, II. Miklós elveszett leánygyermeke. A legvalószínűbb forgatókönyvet mégis a cárné testvére megbízásából kutakodó szorgos magánnyomozó állította fel, aki kiderítette, hogy Anderson kisasszony igazi neve Franziska Schwanzkowska, aki az első világháború alatt egy lőszergyárban dolgozott Lengyelországban. Franziska története sem épp szívderítő. Amikor megtudta, hogy a vőlegénye a fronton elesett, kiejtette kezéből az éppen összeszerelt gránátot, a robbanás pedig súlyos agyi sérüléseket okozott nála. Ennek egyenes következményeként 1916 szeptemberében őrültté nyilvánították és elmegyógyintézetbe zárták.

Profil

Ugorjunk négy évet az időben! 1918-ban egy fiatal rendőr kiment egy öngyilkossági szándékkal a folyóba ugró nőt Berlinben. A hölgy nem válaszol semmilyen kérdésre és látszólag nincs eszénél, így az Elisabeth kórházba szállítják. Később az ismeretlen nő erős orosz akcentussal németül kezd beszélni és Anna Tchaikovsky-ként mutatkozik be, majd megsúgja kezelőorvosának, hogy igazából ő nem más, mint Anasztázia nagyhercegnő. A mese olyan gyorsan szárnyra kapott, mintha hősnőnk legalábbis a Facebookon cserélt volna profilképet. Az elhunyt orosz cárné egyik udvarhölgye meg is látogatta a kórházban, és hiába jelentette ki, hogy az ápolt szerinte nem a hercegnő, egy orosz emigráns magához vette a kórházból kikerült nőt. Anna ragaszkodott a meséjéhez. Elmondta, hogy egy Alexander Tchaikovsky nevű katona menekítette ki Oroszországból a sikertelen kivégzés után, majd Romániába vitte, ahol összeházasodtak, ám férje hamarosan elhunyt. A sztorijának legalább annyi hívője akadt, mint ahányan csalót kiáltottak, ami nem is csoda, hiszen Anna valamilyen rejtélyes okból olyan információk birtokában volt, melyet csak a cári család tagjai tudhattak. Hiába állította a család több életben lévő rokona, hogy a nő nem lehet Anasztázia, hősnőnk befolyásos barátokra tett szert és mindig kapott anyagi támogatást, többek között egy dán hercegtől is.

A cári család kivégzése

A forradalom után alakított ideiglenes kormány lemondatta II. Miklós cárt a trónjáról, majd több hónapos kálvária után a család a bolsevikok fogságába esett, akik egy Jekatyerinburgban lévő házba szállították őket. A végzetes éjszakán azzal az ürüggyel parancsolták le a családot a pincébe, hogy ott fényképet fognak csinálni róluk, a fényképész helyett azonban egy kivégzőosztag követte őket a lépcsőn. Az egymásnak néhol ellentmondó beszámolók egy pontban egyeznek; a sortűzben a cár és felesége azonnal életét vesztette, a hercegnők azonban csodával határos módon túlélték a lövéseket, ezért őket puskatussal verték agyon. (Az egyik katona beszámolója szerint a kis Anasztáziát bajonettel szurkálták halálra.) Az élettelen testeket aztán a város szélén lévő erdőben kiásott gödrökbe dobálták, majd savat locsoltak rájuk, végül pedig felgyújtották őket.

A nagy mutatvány

1928-ban Anna Amerikába utazott, ahol felvette az Anna Anderson nevet. A cári család egyik ismerőse, Gleb Botkin, illetve Anasztázia egyik távoli unokatestvére vették a szárnyaik alá. Hihetetlen, de ezek az emberek meg voltak róla győződve, hogy az elhunyt orosz cár lányával paroláznak, így mivel II. Miklós meggyilkolása óta eltelt tíz év, és a megmaradt cári vagyont rendezni kellett, megbíztak egy befolyásos ügyvédet, hogy sajtolja ki a rokonságból az „Anasztáziára” eső részt. Bár utólag nem lehet pontosan rekonstruálni, hogy Anna az elmebetegségéből kifolyólag maga is elhitte a történetét, vagy szándékosan vert át embereket, egy biztos: meséjének alapeleme volt, hogy "apja" mesés vagyont menekített át Oroszország határain kívülre.

Így végezte

Anderson 1931-ben visszatért Németországba, ahol a hatóságok vizsgálatot indítottak ellene. Még a Schwanzkowska famíliának is bemutatták, akik azonban nem ismerték fel. (Miért is tették volna? Ha felismerik, akkor a családtagjuk börtönben végzi.) Annát harminchét évig tartották el a különböző jóakarói, aztán egy ponton elfogadta Botkin ajánlatát és visszament az USA-ba. Itt 1968-ban férjhez ment és Virginiában telepedett le. Mivel 1984 februárjában elhunyt, ezért nem élhette meg a leleplezését. 1991-ben exhumálták a cári család maradványait, és gyorsan előkaparták hősnőnk szövetmintáját is, amit egy műtét során vettek tőle még ’79-ben. A DNS-vizsgálat kimutatta, hogy Anna Andersonnak (természetesen) semmi köze a meggyilkolt uralkodóhoz.

Ma működne a mutatvány?

Elképzelhető. Bár a személyazonosítás mára rutineljárássá vált, és a kóros eseteket orvosilag könnyen felismerik, a társadalom egyes csoportjaiban ugyanúgy megvan a "csodavárás". Ez kitermelhet olyan elmebetegeket, akiket aztán egy kisebb közösség ész nélkül követ, mint például a többszörös gyilkosságért elítélt - és Anna Andersonnál nyilvánvalóan nagyságrendekkel veszélyesebb - Charles Mansont.

Legendás szélhámosok sorozatunkban elképesztő figurák tűnnek fel, remek történetekkel szolgálva. Erre gyere tovább a sorozathoz!

Az etikettel kapcsolatban elkövetett leggyakoribb tévhit, hogy az egész koncepció idejétmúlt, és senki sem törődik a szabályok betartásával. Az etikettet azonban nem csak leendő üzleti partnerek esetében, hanem akkor is érdemes észben tartani, ha kollégáinkkal, vagy főnökünkkel ülünk egy asztalnál. Lydia Ramsey, a Manners that sell című bestseller szerzője szerint a helyes asztali etikett egy üzleti ebéd során az üzleti stratégia elengedhetetlenül fontos része! Összeszedtük a 10 leggyakoribb hibát, hogy még véletlenül se kövesd el őket többet.

1. Pontatlan vagy

Túl korán érkezni ugyanolyan hiba, mint késni, ugyanis ezzel felboríthatjuk a partnerünk naptárát. Ha 5 percnél többet késünk, akkor telefonáljunk az üzleti ebédet szervező félnek.

2. Összekevered az evőeszközöket

Egy több fogásból álló étkezéshez többféle evőeszköz tartozik. Ha nem is tudod melyik a desszertvilla, vagy melyik a fehérboros és a vörösboros pohár, akkor sem kell pánikba esni. Egy rendes teríték esetében a villák a tányértól balra, míg a kanalak és a kés jobbra helyezkednek el. Az evőeszközökkel kapcsolatban a helyes megközelítés az, ha fogásonként kívülről haladunk befelé. Ha a tányér mellett elfogytak, akkor a tányér feletti evőeszközök jönnek, fentről lefelé. A vörösboros pohár nagyobb és öblösebb, mint a fehérboros.

3. Rosszul öltözöl

Ha nincs is dress code, az íratlan szabályok szerint tanácsosabb konzervatívabb öltözéket választani, mint lazábbat. Nem szerencsés, ha egy üzleti ebéd alkalmával szeretnénk megmutatni, hogy mennyire lezserek tudunk lenni. Nyakkendő ajánlott.

4. Rosszul helyezed az evőeszközöket a tányérra

Ha letesszük a kést és a villát, akkor úgy kell őket a tányérra tenni, hogy ne érjenek az asztalhoz. Ha végeztünk az étkezéssel, akkor egymás mellé kell helyezni őket, méghozzá úgy, hogy nagyjából 5 óra irányába mutassanak.

5. Iszol

Akárki is szervezi az alkalmat – mi vagy reménybeli üzletfelünk – 2 pohár bornál többet nem ildomos fogyasztani, bár a legfrissebb trendek szerint üzlet esetében nincs helye alkoholnak az asztalnál. Az ilyen események célja az üzlet, a borgőzös fej pedig nem segít ebben. Az első korty mindig a szervező felet illeti meg, és ez az étkezés egyéb pillanataira is igaz. Mindenben követni kell a meghívó felet, és ez arra is vonatkozik, hogy ne rendeljünk alkoholt, ha a házigazda sem iszik. Ha mi szerveztük az üzleti ebédet, akkor viszont mi irányítjuk az eseményeket.

 

6. Rosszul választasz

Egyes vélemények szerint az üzleti ebéd alkalmával az étel csak formalitás, vannak olyan szakemberek, akik azt tanácsolják, hogy nem szabad éhesen érkezni az üzleti ebédre. Bonyolult fogásokat sem szabad választani, hogy még véletlenül se a homár vagy a rák szétcincálása kösse le a figyelmünket, és az olyan egyszerű ételeket is kerülni kell, mint a paradicsomos spagetti, amely könnyen összepöttyözheti az ingünket. Soha ne válasszuk a legdrágább ételt, inkább nézzük meg, hogy milyen árkategóriában választ partnerünk. Ha vendégként mi választunk először, akkor közepes árkategóriájú fogásokat válasszunk.

7. Kipakolsz

Az alapszabályok közé tartozik, hogy egyenes háttal illik ülni a széken, a könyök és a kezek nem érnek az asztalhoz. Semmilyen tárgyat – telefont, tárcát, slusszkulcsot – nem tehetünk az asztalra. Lehetőség szerint mindent adjunk le a ruhatárban, vagy helyezzünk fogasra, végszükség esetén a székünk támlájára. A vászonszalvétát nem illik Bud Spencer módjára a nyakunkba tuszkolni, a helyes eljárás, ha az ölünkbe helyezzük rögtön azután, hogy helyet foglaltunk. Étkezés végén a tányértól balra tesszük le.

8. Kínos témaválasztás

A megfelelő társalgási témák ismerete kulcsfontosságú lehet egy üzleti ebéd során. Mit kerüljünk? Az olyan kényes témák, mint a politika vagy a vallás nem ajánlott topikok. Családi ügyek, betegségek szintén. Ha meghívottak vagyunk, akkor az üzleti vonatkozású témákat ne mi hozzuk szóba, hanem várjuk meg, hogy a meghívó fél kezdjen bele. Ha a meghívó fél tesz fel valamilyen kellemetlen kérdést egy kényes témával kapcsolatban - például politika – adjunk semleges választ. Remélhetőleg az asztaltársunk nem folytatja tovább faggatásunkat.

9. Kenyértörés

A kenyér az egyik legtrükkösebb étel, amin meg lehet csúszni. Bár elegánsabbnak tűnhet, de sosem vágjuk késsel, mindig falatnyi darabokat törünk belőle. Ha villás reggelin veszünk részt, és megvajaznánk, akkor mindig csak azt a falat kenyeret kenjük meg, amelyiket megesszük, vagyis ne készítsünk szendvicset!

10. Rosszkor szólalsz meg

Egy üzleti ebéd fontos része a kommunikáció. Jó esetben esélyünk nyílik elmondani a véleményünket, meggyőzni az üzleti partnerünket a saját vagy a cégünk képességeiről. Ha beszélünk, akkor viszont nagyon fontos, hogy semmiképpen ne teli szájjal tegyük, bármennyire is hajt bennünket a tettvágy. Ha nem veszünk túl nagy falaltokat a szánkba, akkor gyorsabban tudjuk lenyelni őket, és hamarabb tudunk válaszolni. Evőeszközökkel gesztikulálni illetlenség. Ha ezeket az apróbb szabályokat betartjuk, mindenképpen jobb benyomást tehetünk potenciális üzletfeleinkre. Semmibe sem kerül, de sokat jelenthet.

Lehetsz fiatal, kellhet a pénz, de ennyire azért mégsem.

Bérszakdolgozat-írás

Pénzért elkészíteni más szakdolgozatát szerencsére egyre cikibb és megvetett tevékenységnek minősül Magyarországon. Egy átlagos szakdolgozat két hét alatt készül el, amelynek piaci díja 120–150 ezer forint a feketepiacon. Mindez azonban intenzív munkával jár: aki ilyet bevállal, gyakorlatilag két hétig ki sem teheti a lábát otthonról. A bér-szakdolgozás óriási hátránya, hogy mindehhez nagy tudásra, nyelvismeretre és kutatómunkára van szükség. Általában ismerősökön, barátokon keresztül köttetik meg az üzlet. Komoly veszélyfaktor, hogy akár évekkel később is kiderülhet a stikli, így jelentős zsarolási potenciállal kell szembenézniük azoknak, akik megrendelőként később közéleti szerepet vállalnak.


Internetes aljamunka

A Google AdWords megjelenése előtt virágoztak az internetes hirdetési csalások. Proxyszerveres, anonim IP-címről érkező bérkattintásokkal viszonylag könnyen lehetett felturbózni egy hirdetés forgalmát, ám jelenleg a Google rendszere 98 százalékban kiszűri a sötétben bujkálókat (vagy algoritmusaikat). Bár blackhat seo vonalon ma is lehet látványos növekedést elérni egy weboldal látogatottságánál (maximum fél évig), e mögött nem áll valós teljesítmény. Mi a hasonló – rossz szándékú, kétes – kategóriába tettük az összes, ún. MLM-rendszeren alapuló ügynöki munkát is. Bár ezek a cégek legálisan működnek, az ismerősök, barátok megkörnyékezésére alapozó ügynöki munkák etikai értelemben az internet legalját jelentik – és nem is lehet velük sokat keresni.


Bankrablás

Az egyik legkockázatosabb pénzkereseti mód, mert a lebukás biztosra vehető. Sokan gondolják, hogy képesek megtervezni és kivitelezni egy bankrablást, ám óva intjük őket: a végén mindenki lebukik. Ráadásul a bankok egyre fejlettebb eszközöket vetnek be a bankrablók ellen – ezek egy része ismert, más részük nem. A festékpatron, biztonsági zár, rendőrségi pánikgomb mellett léteznek olyan technikák, amelyekről a bankrablók még soha nem hallottak. Nem is beszélve arról, hogy minősített esetben tíz–tizenöt év börtönbüntetést is kaphatunk bankrablásért.


Férfiprostitúció

Bár az idősebb nőket kielégítő férfiprostituáltakról számos legenda kering, a valóságban csak kevesek vállalhatják be ezt a munkát. A vonzó külső mellett intelligenciával, jó kommunikációs készséggel és empátiával is rendelkezni kell. Nemcsak a szexcsődör, hanem a lelket ápoló pszichológus szerepét is el kell tudni játszani. Ezzel szemben a férfiaknak szóló férfiprostitúció pontosan úgy működik, mint a férfiaknak szóló női: gyomorforgató munkával viszonylag sok pénzt lehet keresni, ám lelkileg könnyen belerokkan az ember. A férfiprostitúció főként az interneten van jelen, de a fiatal – többnyire román és ukrán – fiúkat például megtalálhatjuk a fővárosi Duna-korzón is. A hazai golden boyok (fiatal kitartottak) és silver daddyk (idős, gazdagabb kitartók) társadalma meglehetősen rétegzett. Hazánkban öt–hat százezer homoszexuális ember él, a családtagokat és barátokat is számítva, nagyjából 800 ezer embert érinthet a homoszexualitás.


Drogkereskedelem

A kemény drogok terjesztése veszélyes üzlet, Magyarországon általában külföldi szervezett bűnözői csoportok kezében van. Ha valaki olyan hülye, hogy ezzel kíván foglalkozni, akkor alaposan fel kell kötnie a gatyáját. Ugyanakkor hazánkban sok fiatalember úgy véli: a könnyű drogok – elsősorban marihuána – termesztése és terítése óriási üzlet, amibe szívesen belevágna. Ne tegye! Még a házibuliban átadott, egyetlen szál jointért is akár kettő–nyolc terjedő börtönt is kaphatunk.