Castingolni tudni kell

Erotikus munkát ajánló hirdetés ugyan korlátozás nélkül feladható, azonban érdemes inkább virágnyelven fogalmazni, és ügyelni arra, hogy kiskorúak még véletlenül se kerüljenek a célcsoportba. “Szexmentes, de meztelenül végzendő feladat“, “könnyű erotikus munka“, ugye ismerősek ezek a hirdetések? A legtöbbjük persze minimum soft pornó forgatást leplez.

A legfontosabb szabály, hogy kizárólag tizennyolc éven felülieket foglalkoztassunk. “Volt úgy, hogy a lány a nővére személyijét hozta el a castingra, mi először nem is gyanakodtunk, de utána kiderült, hogy a testvér feljelentést tett a rendőrségen, mivel ezzel a kishúg lényegében közokirattal visszaélést követett el, persze miután kiderült hol kallódott el, családon belül lerendezték az ügyet” – mesélte egy neve elhallgatását kérő szakmabeli. És ez nem véletlen: a Prada cipőre vágyó tinik bármire képesek egy kis mellékes zsebpénzért és hajlamosak trükkökhöz is folyamodni, a lelkes producer pedig könnyen megrontás vagy tiltott pornográf felvétellel való visszaélés elkövetője lehet. Utóbbi bűncselekménynél a felvételek elkészítésének ideje a döntő, tehát irreleváns arra hivatkozni, hogy a forgalmazáskor már nagykorú volt a kislány.

Ha van szerződés

Ha mindenképpen jogszerűen szeretnénk eljárni, a felvétel felhasználásához szükséges, hogy az előadóművészek (művésznők) a szerzői joggal szomszédos jogaikat a filmelőállítóra ruházzák. Ez pedig mindenképp írásbeli szerződéshez kötött. Bár nagy valószínűséggel a szereplőket ez a legkevésbé érdekli, nekik inkább az a fontos, hogy mi vár rájuk a forgatáson, milyen követelményeknek kell megfelelniük. “Többnyire kikötjük, hogy milyen gyakran járjanak szoláriumba, vagy gyantáztatni, az egészségügyi feltételekről nem is beszélve“- ecseteli informátorunk.

Érdemes az apró betűs részt is elolvasni, hiszen ezekben néha elég rendhagyó kikötések is szerepelhetnek, például az, hogy a forgatás során nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szerezhet a művész, ettől még a szerződés érvényes lehet. A problémák akkor adódnak, ha az “igénybevétel” túllépi a szerződésben rögzített határokat vagy ha akarata ellenére tartják a helyszínen a minden korábbi nyilatkozatát megbánó szereplőt – ez utóbbi esetben személyi szabadság megsértése is fennállhat, ami pedig bűncselekmény. “A szadomazo jeleneteknél mindig van egy jelszó, amit ha kimond a lány, rögtön abbahagyjuk a felvételt“. Sajnos azonban hallottunk már olyan esetről is, amikor a jelszó nem segített, tavalyelőtt például egy hétgyermekes anyuka került bajba emiatt.

Munkahelyi balesetek: gátszakadás

Másik sarkalatos pontja lehet a szerződéseknek a szereplők baleset biztosítása. Sajnos ezt általában még a hagyományos filmek producerei is lespórolják a költségvetésből, ráadásul egy erotikus jellegű alkotásnál még nagyobb a különböző sérülések veszélye. Például ilyenek a gátszakadás, az izomhúzódás, “de már volt olyan is, amikor egy filmes lámpa esett egy hölgy fejére akció közben” – mondja informátorunk.

A szereplőknek persze legfontosabb a díjazás. A filmszakmában megszokott dolog, hogy egyes sztárok a film bevételeiből is kapjanak részesedést, a pornószínészek sajnos erről nem is álmodhatnak. A díjukat (ami a vállalt feladat függvényében változhat) többnyire a forgatás után, készpénzben kapják.

Fétispornó a gimnáziumban

Mindig teljeskörűen tájékoztatjuk a tulajdonost vagy az ingatlan kezelőjét, hogy milyen célra fogjuk használni a helyet“- mondja a szakember. Ennek ellenére az elképesztő eseteknek se szeri, se száma. A dunakeszi focipálya és a Szabó Ervin könyvtár is volt már izgalmas helyszín, a legnagyobb botrány viszont a Toldy Gimnáziumnak tudható be. Itt a nyári szünetben a portás kiadta az egyik osztálytermet egy német felnőtt filmes stábnak még a kilencvenes évek végén, de hasonló felháborodást váltott ki, amikor a székesfehérvári jégpályán “hokiztak” meleg pornósok.

Persze a fenntartó úgy tudta, reklámfilmet forgatnak. Mivel ilyenkor szerződésszegés (rendeltetésellenes használat) történik, a tulajdonos még akár kártérítést is követelhet, egy vendéglátóipari egység mondjuk arra hivatkozva, hogy a filmalkotásnak köszönhetően vendégköre megcsappant.

Outdoor szex

Közterületeken persze sokkal veszélyesebb a forgatás. Ebben az esetben viszont könnyen be is kasztlizhatják a stábot szeméremsértés miatt. Nagy port vert fel, amikor amerikai filmesek pár éve a Hősök tere közepén engedték szabadjára színészeiket. A ruháiktól megvált művészekkel még a turisták is fotózkodtak. Az ügyben szabálysértési eljárás is indult, mivel azonban sokkal korábban történt, mint a felvétel nyilvánosságra kerülése, büntethetősége már ekkorra elévült.

Nyilván a legegyszerűbb saját lakásban filmezni, ehhez még engedély sem kell, amint azonban más helyszínre tesszük a lábunkat, bérleti szerződés vagy területfoglalási engedély szükséges.

Ha sikerrel vesszük a fenti akadályokat, már csak értő közönséget és egy megfelelő forgalmazót kell találni, aki felkarolja remekművünket.

További jó tanácsokat itt olvashatsz házi jogászunktól!