Hogyan forgassunk pornófilmet legálisan?

Unod már a házipornót? Úgy érzed, hogy rendezői tehetséged szétfeszíti a telefonnal készített három perces pajzán videók kereteit? Kovi nyomdokaiba lépnél? Pár hasznos info az induláshoz!

Castingolni tudni kell

Erotikus munkát ajánló hirdetés ugyan korlátozás nélkül feladható, azonban érdemes inkább virágnyelven fogalmazni, és ügyelni arra, hogy kiskorúak még véletlenül se kerüljenek a célcsoportba. "Szexmentes, de meztelenül végzendő feladat", "könnyű erotikus munka", ugye ismerősek ezek a hirdetések? A legtöbbjük persze minimum soft pornó forgatást leplez.

A legfontosabb szabály, hogy kizárólag tizennyolc éven felülieket foglalkoztassunk. "Volt úgy, hogy a lány a nővére személyijét hozta el a castingra, mi először nem is gyanakodtunk, de utána kiderült, hogy a testvér feljelentést tett a rendőrségen, mivel ezzel a kishúg lényegében közokirattal visszaélést követett el, persze miután kiderült hol kallódott el, családon belül lerendezték az ügyet" - mesélte egy neve elhallgatását kérő szakmabeli. És ez nem véletlen: a Prada cipőre vágyó tinik bármire képesek egy kis mellékes zsebpénzért és hajlamosak trükkökhöz is folyamodni, a lelkes producer pedig könnyen megrontás vagy tiltott pornográf felvétellel való visszaélés elkövetője lehet. Utóbbi bűncselekménynél a felvételek elkészítésének ideje a döntő, tehát irreleváns arra hivatkozni, hogy a forgalmazáskor már nagykorú volt a kislány.

Ha van szerződés

Ha mindenképpen jogszerűen szeretnénk eljárni, a felvétel felhasználásához szükséges, hogy az előadóművészek (művésznők) a szerzői joggal szomszédos jogaikat a filmelőállítóra ruházzák. Ez pedig mindenképp írásbeli szerződéshez kötött. Bár nagy valószínűséggel a szereplőket ez a legkevésbé érdekli, nekik inkább az a fontos, hogy mi vár rájuk a forgatáson, milyen követelményeknek kell megfelelniük. "Többnyire kikötjük, hogy milyen gyakran járjanak szoláriumba, vagy gyantáztatni, az egészségügyi feltételekről nem is beszélve"- ecseteli informátorunk.

Érdemes az apró betűs részt is elolvasni, hiszen ezekben néha elég rendhagyó kikötések is szerepelhetnek, például az, hogy a forgatás során nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szerezhet a művész, ettől még a szerződés érvényes lehet. A problémák akkor adódnak, ha az "igénybevétel" túllépi a szerződésben rögzített határokat vagy ha akarata ellenére tartják a helyszínen a minden korábbi nyilatkozatát megbánó szereplőt - ez utóbbi esetben személyi szabadság megsértése is fennállhat, ami pedig bűncselekmény. "A szadomazo jeleneteknél mindig van egy jelszó, amit ha kimond a lány, rögtön abbahagyjuk a felvételt". Sajnos azonban hallottunk már olyan esetről is, amikor a jelszó nem segített, tavalyelőtt például egy hétgyermekes anyuka került bajba emiatt.

Munkahelyi balesetek: gátszakadás

Másik sarkalatos pontja lehet a szerződéseknek a szereplők baleset biztosítása. Sajnos ezt általában még a hagyományos filmek producerei is lespórolják a költségvetésből, ráadásul egy erotikus jellegű alkotásnál még nagyobb a különböző sérülések veszélye. Például ilyenek a gátszakadás, az izomhúzódás, "de már volt olyan is, amikor egy filmes lámpa esett egy hölgy fejére akció közben" - mondja informátorunk.

A szereplőknek persze legfontosabb a díjazás. A filmszakmában megszokott dolog, hogy egyes sztárok a film bevételeiből is kapjanak részesedést, a pornószínészek sajnos erről nem is álmodhatnak. A díjukat (ami a vállalt feladat függvényében változhat) többnyire a forgatás után, készpénzben kapják.

Fétispornó a gimnáziumban

"Mindig teljeskörűen tájékoztatjuk a tulajdonost vagy az ingatlan kezelőjét, hogy milyen célra fogjuk használni a helyet"- mondja a szakember. Ennek ellenére az elképesztő eseteknek se szeri, se száma. A dunakeszi focipálya és a Szabó Ervin könyvtár is volt már izgalmas helyszín, a legnagyobb botrány viszont a Toldy Gimnáziumnak tudható be. Itt a nyári szünetben a portás kiadta az egyik osztálytermet egy német felnőtt filmes stábnak még a kilencvenes évek végén, de hasonló felháborodást váltott ki, amikor a székesfehérvári jégpályán "hokiztak" meleg pornósok.

Persze a fenntartó úgy tudta, reklámfilmet forgatnak. Mivel ilyenkor szerződésszegés (rendeltetésellenes használat) történik, a tulajdonos még akár kártérítést is követelhet, egy vendéglátóipari egység mondjuk arra hivatkozva, hogy a filmalkotásnak köszönhetően vendégköre megcsappant.

Outdoor szex

Közterületeken persze sokkal veszélyesebb a forgatás. Ebben az esetben viszont könnyen be is kasztlizhatják a stábot szeméremsértés miatt. Nagy port vert fel, amikor amerikai filmesek pár éve a Hősök tere közepén engedték szabadjára színészeiket. A ruháiktól megvált művészekkel még a turisták is fotózkodtak. Az ügyben szabálysértési eljárás is indult, mivel azonban sokkal korábban történt, mint a felvétel nyilvánosságra kerülése, büntethetősége már ekkorra elévült.

Nyilván a legegyszerűbb saját lakásban filmezni, ehhez még engedély sem kell, amint azonban más helyszínre tesszük a lábunkat, bérleti szerződés vagy területfoglalási engedély szükséges.

Ha sikerrel vesszük a fenti akadályokat, már csak értő közönséget és egy megfelelő forgalmazót kell találni, aki felkarolja remekművünket.

További jó tanácsokat itt olvashatsz házi jogászunktól!

Az etikettel kapcsolatban elkövetett leggyakoribb tévhit, hogy az egész koncepció idejétmúlt, és senki sem törődik a szabályok betartásával. Az etikettet azonban nem csak leendő üzleti partnerek esetében, hanem akkor is érdemes észben tartani, ha kollégáinkkal, vagy főnökünkkel ülünk egy asztalnál. Lydia Ramsey, a Manners that sell című bestseller szerzője szerint a helyes asztali etikett egy üzleti ebéd során az üzleti stratégia elengedhetetlenül fontos része! Összeszedtük a 10 leggyakoribb hibát, hogy még véletlenül se kövesd el őket többet.

1. Pontatlan vagy

Túl korán érkezni ugyanolyan hiba, mint késni, ugyanis ezzel felboríthatjuk a partnerünk naptárát. Ha 5 percnél többet késünk, akkor telefonáljunk az üzleti ebédet szervező félnek.

2. Összekevered az evőeszközöket

Egy több fogásból álló étkezéshez többféle evőeszköz tartozik. Ha nem is tudod melyik a desszertvilla, vagy melyik a fehérboros és a vörösboros pohár, akkor sem kell pánikba esni. Egy rendes teríték esetében a villák a tányértól balra, míg a kanalak és a kés jobbra helyezkednek el. Az evőeszközökkel kapcsolatban a helyes megközelítés az, ha fogásonként kívülről haladunk befelé. Ha a tányér mellett elfogytak, akkor a tányér feletti evőeszközök jönnek, fentről lefelé. A vörösboros pohár nagyobb és öblösebb, mint a fehérboros.

3. Rosszul öltözöl

Ha nincs is dress code, az íratlan szabályok szerint tanácsosabb konzervatívabb öltözéket választani, mint lazábbat. Nem szerencsés, ha egy üzleti ebéd alkalmával szeretnénk megmutatni, hogy mennyire lezserek tudunk lenni. Nyakkendő ajánlott.

4. Rosszul helyezed az evőeszközöket a tányérra

Ha letesszük a kést és a villát, akkor úgy kell őket a tányérra tenni, hogy ne érjenek az asztalhoz. Ha végeztünk az étkezéssel, akkor egymás mellé kell helyezni őket, méghozzá úgy, hogy nagyjából 5 óra irányába mutassanak.

5. Iszol

Akárki is szervezi az alkalmat – mi vagy reménybeli üzletfelünk – 2 pohár bornál többet nem ildomos fogyasztani, bár a legfrissebb trendek szerint üzlet esetében nincs helye alkoholnak az asztalnál. Az ilyen események célja az üzlet, a borgőzös fej pedig nem segít ebben. Az első korty mindig a szervező felet illeti meg, és ez az étkezés egyéb pillanataira is igaz. Mindenben követni kell a meghívó felet, és ez arra is vonatkozik, hogy ne rendeljünk alkoholt, ha a házigazda sem iszik. Ha mi szerveztük az üzleti ebédet, akkor viszont mi irányítjuk az eseményeket.

 

6. Rosszul választasz

Egyes vélemények szerint az üzleti ebéd alkalmával az étel csak formalitás, vannak olyan szakemberek, akik azt tanácsolják, hogy nem szabad éhesen érkezni az üzleti ebédre. Bonyolult fogásokat sem szabad választani, hogy még véletlenül se a homár vagy a rák szétcincálása kösse le a figyelmünket, és az olyan egyszerű ételeket is kerülni kell, mint a paradicsomos spagetti, amely könnyen összepöttyözheti az ingünket. Soha ne válasszuk a legdrágább ételt, inkább nézzük meg, hogy milyen árkategóriában választ partnerünk. Ha vendégként mi választunk először, akkor közepes árkategóriájú fogásokat válasszunk.

7. Kipakolsz

Az alapszabályok közé tartozik, hogy egyenes háttal illik ülni a széken, a könyök és a kezek nem érnek az asztalhoz. Semmilyen tárgyat – telefont, tárcát, slusszkulcsot – nem tehetünk az asztalra. Lehetőség szerint mindent adjunk le a ruhatárban, vagy helyezzünk fogasra, végszükség esetén a székünk támlájára. A vászonszalvétát nem illik Bud Spencer módjára a nyakunkba tuszkolni, a helyes eljárás, ha az ölünkbe helyezzük rögtön azután, hogy helyet foglaltunk. Étkezés végén a tányértól balra tesszük le.

8. Kínos témaválasztás

A megfelelő társalgási témák ismerete kulcsfontosságú lehet egy üzleti ebéd során. Mit kerüljünk? Az olyan kényes témák, mint a politika vagy a vallás nem ajánlott topikok. Családi ügyek, betegségek szintén. Ha meghívottak vagyunk, akkor az üzleti vonatkozású témákat ne mi hozzuk szóba, hanem várjuk meg, hogy a meghívó fél kezdjen bele. Ha a meghívó fél tesz fel valamilyen kellemetlen kérdést egy kényes témával kapcsolatban - például politika – adjunk semleges választ. Remélhetőleg az asztaltársunk nem folytatja tovább faggatásunkat.

9. Kenyértörés

A kenyér az egyik legtrükkösebb étel, amin meg lehet csúszni. Bár elegánsabbnak tűnhet, de sosem vágjuk késsel, mindig falatnyi darabokat törünk belőle. Ha villás reggelin veszünk részt, és megvajaznánk, akkor mindig csak azt a falat kenyeret kenjük meg, amelyiket megesszük, vagyis ne készítsünk szendvicset!

10. Rosszkor szólalsz meg

Egy üzleti ebéd fontos része a kommunikáció. Jó esetben esélyünk nyílik elmondani a véleményünket, meggyőzni az üzleti partnerünket a saját vagy a cégünk képességeiről. Ha beszélünk, akkor viszont nagyon fontos, hogy semmiképpen ne teli szájjal tegyük, bármennyire is hajt bennünket a tettvágy. Ha nem veszünk túl nagy falaltokat a szánkba, akkor gyorsabban tudjuk lenyelni őket, és hamarabb tudunk válaszolni. Evőeszközökkel gesztikulálni illetlenség. Ha ezeket az apróbb szabályokat betartjuk, mindenképpen jobb benyomást tehetünk potenciális üzletfeleinkre. Semmibe sem kerül, de sokat jelenthet.

Player Autószalon

Lehetsz fiatal, kellhet a pénz, de ennyire azért mégsem.

Bérszakdolgozat-írás

Pénzért elkészíteni más szakdolgozatát szerencsére egyre cikibb és megvetett tevékenységnek minősül Magyarországon. Egy átlagos szakdolgozat két hét alatt készül el, amelynek piaci díja 120–150 ezer forint a feketepiacon. Mindez azonban intenzív munkával jár: aki ilyet bevállal, gyakorlatilag két hétig ki sem teheti a lábát otthonról. A bér-szakdolgozás óriási hátránya, hogy mindehhez nagy tudásra, nyelvismeretre és kutatómunkára van szükség. Általában ismerősökön, barátokon keresztül köttetik meg az üzlet. Komoly veszélyfaktor, hogy akár évekkel később is kiderülhet a stikli, így jelentős zsarolási potenciállal kell szembenézniük azoknak, akik megrendelőként később közéleti szerepet vállalnak.


Internetes aljamunka

A Google AdWords megjelenése előtt virágoztak az internetes hirdetési csalások. Proxyszerveres, anonim IP-címről érkező bérkattintásokkal viszonylag könnyen lehetett felturbózni egy hirdetés forgalmát, ám jelenleg a Google rendszere 98 százalékban kiszűri a sötétben bujkálókat (vagy algoritmusaikat). Bár blackhat seo vonalon ma is lehet látványos növekedést elérni egy weboldal látogatottságánál (maximum fél évig), e mögött nem áll valós teljesítmény. Mi a hasonló – rossz szándékú, kétes – kategóriába tettük az összes, ún. MLM-rendszeren alapuló ügynöki munkát is. Bár ezek a cégek legálisan működnek, az ismerősök, barátok megkörnyékezésére alapozó ügynöki munkák etikai értelemben az internet legalját jelentik – és nem is lehet velük sokat keresni.


Bankrablás

Az egyik legkockázatosabb pénzkereseti mód, mert a lebukás biztosra vehető. Sokan gondolják, hogy képesek megtervezni és kivitelezni egy bankrablást, ám óva intjük őket: a végén mindenki lebukik. Ráadásul a bankok egyre fejlettebb eszközöket vetnek be a bankrablók ellen – ezek egy része ismert, más részük nem. A festékpatron, biztonsági zár, rendőrségi pánikgomb mellett léteznek olyan technikák, amelyekről a bankrablók még soha nem hallottak. Nem is beszélve arról, hogy minősített esetben tíz–tizenöt év börtönbüntetést is kaphatunk bankrablásért.


Férfiprostitúció

Bár az idősebb nőket kielégítő férfiprostituáltakról számos legenda kering, a valóságban csak kevesek vállalhatják be ezt a munkát. A vonzó külső mellett intelligenciával, jó kommunikációs készséggel és empátiával is rendelkezni kell. Nemcsak a szexcsődör, hanem a lelket ápoló pszichológus szerepét is el kell tudni játszani. Ezzel szemben a férfiaknak szóló férfiprostitúció pontosan úgy működik, mint a férfiaknak szóló női: gyomorforgató munkával viszonylag sok pénzt lehet keresni, ám lelkileg könnyen belerokkan az ember. A férfiprostitúció főként az interneten van jelen, de a fiatal – többnyire román és ukrán – fiúkat például megtalálhatjuk a fővárosi Duna-korzón is. A hazai golden boyok (fiatal kitartottak) és silver daddyk (idős, gazdagabb kitartók) társadalma meglehetősen rétegzett. Hazánkban öt–hat százezer homoszexuális ember él, a családtagokat és barátokat is számítva, nagyjából 800 ezer embert érinthet a homoszexualitás.


Drogkereskedelem

A kemény drogok terjesztése veszélyes üzlet, Magyarországon általában külföldi szervezett bűnözői csoportok kezében van. Ha valaki olyan hülye, hogy ezzel kíván foglalkozni, akkor alaposan fel kell kötnie a gatyáját. Ugyanakkor hazánkban sok fiatalember úgy véli: a könnyű drogok – elsősorban marihuána – termesztése és terítése óriási üzlet, amibe szívesen belevágna. Ne tegye! Még a házibuliban átadott, egyetlen szál jointért is akár kettő–nyolc terjedő börtönt is kaphatunk.