Hogyan forgassunk pornófilmet legálisan?

Unod már a házipornót? Úgy érzed, hogy rendezői tehetséged szétfeszíti a telefonnal készített három perces pajzán videók kereteit? Kovi nyomdokaiba lépnél? Pár hasznos info az induláshoz!

Castingolni tudni kell

Erotikus munkát ajánló hirdetés ugyan korlátozás nélkül feladható, azonban érdemes inkább virágnyelven fogalmazni, és ügyelni arra, hogy kiskorúak még véletlenül se kerüljenek a célcsoportba. "Szexmentes, de meztelenül végzendő feladat", "könnyű erotikus munka", ugye ismerősek ezek a hirdetések? A legtöbbjük persze minimum soft pornó forgatást leplez.

A legfontosabb szabály, hogy kizárólag tizennyolc éven felülieket foglalkoztassunk. "Volt úgy, hogy a lány a nővére személyijét hozta el a castingra, mi először nem is gyanakodtunk, de utána kiderült, hogy a testvér feljelentést tett a rendőrségen, mivel ezzel a kishúg lényegében közokirattal visszaélést követett el, persze miután kiderült hol kallódott el, családon belül lerendezték az ügyet" - mesélte egy neve elhallgatását kérő szakmabeli. És ez nem véletlen: a Prada cipőre vágyó tinik bármire képesek egy kis mellékes zsebpénzért és hajlamosak trükkökhöz is folyamodni, a lelkes producer pedig könnyen megrontás vagy tiltott pornográf felvétellel való visszaélés elkövetője lehet. Utóbbi bűncselekménynél a felvételek elkészítésének ideje a döntő, tehát irreleváns arra hivatkozni, hogy a forgalmazáskor már nagykorú volt a kislány.

Ha van szerződés

Ha mindenképpen jogszerűen szeretnénk eljárni, a felvétel felhasználásához szükséges, hogy az előadóművészek (művésznők) a szerzői joggal szomszédos jogaikat a filmelőállítóra ruházzák. Ez pedig mindenképp írásbeli szerződéshez kötött. Bár nagy valószínűséggel a szereplőket ez a legkevésbé érdekli, nekik inkább az a fontos, hogy mi vár rájuk a forgatáson, milyen követelményeknek kell megfelelniük. "Többnyire kikötjük, hogy milyen gyakran járjanak szoláriumba, vagy gyantáztatni, az egészségügyi feltételekről nem is beszélve"- ecseteli informátorunk.

Érdemes az apró betűs részt is elolvasni, hiszen ezekben néha elég rendhagyó kikötések is szerepelhetnek, például az, hogy a forgatás során nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szerezhet a művész, ettől még a szerződés érvényes lehet. A problémák akkor adódnak, ha az "igénybevétel" túllépi a szerződésben rögzített határokat vagy ha akarata ellenére tartják a helyszínen a minden korábbi nyilatkozatát megbánó szereplőt - ez utóbbi esetben személyi szabadság megsértése is fennállhat, ami pedig bűncselekmény. "A szadomazo jeleneteknél mindig van egy jelszó, amit ha kimond a lány, rögtön abbahagyjuk a felvételt". Sajnos azonban hallottunk már olyan esetről is, amikor a jelszó nem segített, tavalyelőtt például egy hétgyermekes anyuka került bajba emiatt.

Munkahelyi balesetek: gátszakadás

Másik sarkalatos pontja lehet a szerződéseknek a szereplők baleset biztosítása. Sajnos ezt általában még a hagyományos filmek producerei is lespórolják a költségvetésből, ráadásul egy erotikus jellegű alkotásnál még nagyobb a különböző sérülések veszélye. Például ilyenek a gátszakadás, az izomhúzódás, "de már volt olyan is, amikor egy filmes lámpa esett egy hölgy fejére akció közben" - mondja informátorunk.

A szereplőknek persze legfontosabb a díjazás. A filmszakmában megszokott dolog, hogy egyes sztárok a film bevételeiből is kapjanak részesedést, a pornószínészek sajnos erről nem is álmodhatnak. A díjukat (ami a vállalt feladat függvényében változhat) többnyire a forgatás után, készpénzben kapják.

Fétispornó a gimnáziumban

"Mindig teljeskörűen tájékoztatjuk a tulajdonost vagy az ingatlan kezelőjét, hogy milyen célra fogjuk használni a helyet"- mondja a szakember. Ennek ellenére az elképesztő eseteknek se szeri, se száma. A dunakeszi focipálya és a Szabó Ervin könyvtár is volt már izgalmas helyszín, a legnagyobb botrány viszont a Toldy Gimnáziumnak tudható be. Itt a nyári szünetben a portás kiadta az egyik osztálytermet egy német felnőtt filmes stábnak még a kilencvenes évek végén, de hasonló felháborodást váltott ki, amikor a székesfehérvári jégpályán "hokiztak" meleg pornósok.

Persze a fenntartó úgy tudta, reklámfilmet forgatnak. Mivel ilyenkor szerződésszegés (rendeltetésellenes használat) történik, a tulajdonos még akár kártérítést is követelhet, egy vendéglátóipari egység mondjuk arra hivatkozva, hogy a filmalkotásnak köszönhetően vendégköre megcsappant.

Outdoor szex

Közterületeken persze sokkal veszélyesebb a forgatás. Ebben az esetben viszont könnyen be is kasztlizhatják a stábot szeméremsértés miatt. Nagy port vert fel, amikor amerikai filmesek pár éve a Hősök tere közepén engedték szabadjára színészeiket. A ruháiktól megvált művészekkel még a turisták is fotózkodtak. Az ügyben szabálysértési eljárás is indult, mivel azonban sokkal korábban történt, mint a felvétel nyilvánosságra kerülése, büntethetősége már ekkorra elévült.

Nyilván a legegyszerűbb saját lakásban filmezni, ehhez még engedély sem kell, amint azonban más helyszínre tesszük a lábunkat, bérleti szerződés vagy területfoglalási engedély szükséges.

Ha sikerrel vesszük a fenti akadályokat, már csak értő közönséget és egy megfelelő forgalmazót kell találni, aki felkarolja remekművünket.

További jó tanácsokat itt olvashatsz házi jogászunktól!

Player Autószalon

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon