Könnyű drog, súlyos büntetés: mennyit kaphatsz egy füves cigiért?

Mi a helyzet, ha elszívunk egy füves cigit? Köztörvényes bűnözők leszünk vagy sem? Az új Büntetőtörvénykönyv számos ponton szigorított a szabályozáson, lássuk, hogyan!

Az új Büntetőtörvénykönyv szabályai csak egy év múlva lépnek hatályba, azonban egyes körökben máris hatalmas felháborodást keltettek a kábítószerrel kapcsolatos bűnözés újdonsült szankciói. Nemzetközi tendencia, hogy enyhülnek a drogfogyasztásra vonatkozó szabályok és a könnyű drogok már nem tiltott szerek, ezzel szemben hazánk mintha visszafelé menne az időben és kriminalizálja a spanglizókat, holott rövid távon nem veszélyesebb, mint mondjuk lehajtani egy korsó sört.

A lengyel példa

Okulhattunk volna a lengyel példából, ahol 2000-ben vezettek be kirívóan szigorú szabályozást. A volt elnök, Aleksander Kwasniewski később így nyilatkozott erről: „Azt feltételeztük, hogy amennyiben a büntető-igazságszolgáltatást felruházzuk azzal a jogkörrel, hogy akár még csekély mennyiségű kábítószer miatt is eljárás alá vonjanak és bebörtönözzenek embereket, akkor a rendőrség hatékonyabban tudja majd törvény elé állítani a terjesztőket. Arra is számítottunk, hogy a börtönbüntetés lehetősége elrettenti majd az embereket attól, hogy illegális drogokat fogyasszanak, így a kereslet csökkenni fog”. A szigorítás azonban nem érte el a célját, ugyanis a dílerhálózatok feltérképezése helyett rengeteg alkalmi drogfogyasztó fiatal járt pórul, és a birtoklással kapcsolatos büntetőeljárások száma 2000 és 2008 között megtízszereződött.

Két év egyetlen szál jointért

Magát a fogyasztást eddig nem szankcionálta a büntetőjog, viszont akit jövő nyáron bármilyen kábítószer fogyasztáson kapnak rajta, illetve aki csekély mennyiségű kábítószert fogyasztás céljából megszerez, vagy tart, akár két évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető lesz. Ez a szabály alkalmazandó akkor is, ha az elkövető csekély mennyiségű kábítószert fogyasztás céljából szerez meg, vagy tart (pl. egy részét már elfogyasztotta, a többit viszont egy későbbi időpontban fogja felhasználni). J. Márton egyetemista is súlyosan hátrányosnak tartja az új szabályozást: „Gondoljatok bele, egy eminens éltanulónak egy házibulin sodornak egy jointot, majd lekapcsolja a rendőrség, akár az egész jövőjét hazavághatja ez a kis priusz.”

Az elterelés is szigorodik

Van azért némi kiskapu, mivel nem büntethető az a fogyasztó, aki a bűncselekmény elkövetését beismeri, és igazolja, hogy legalább hat hónapig folyamatos, kábítószer-függőséget gyógyító kezelésben, kábítószer-használatot kezelő más ellátásban részesült, vagy megelőző-felvilágosító szolgáltatáson vett részt. Ezzel azonban csak kétévente egyszer élhetnek ám a törvénysértők, vagyis ha részt vesznek a kezelésen, utána két évig szigorúan önmegtartóztató életmódot kell folytatniuk. Így pont a drogfüggőktől zárják el azt a lehetőséget, hogy eredményesebben térjenek jó útra.

Beköpésre ösztönöznek

A drogterjesztő hálózatok felderítése érdekében a büntetés korlátlanul enyhíthető, ha az elkövető a vádemelésig lehetővé teszi a kábítószert értékesítő személy kilétének megállapítását.

Mindazonáltal nem csak a fogyasztókra jön rossz világ. A hatályos Btk. a kábítószerfüggő személyek által elkövetett kábítószerrel való visszaéléseket enyhébben rendeli büntetni, mint az azonos bűncselekményt elkövető, nem szenvedélybeteg személyeket. Ez a különbségtétel jövőre már nem érvényesül, nem veszi figyelembe a törvény hátrányos helyzetüket és azt, hogy adott esetben nem tudják megítélni az egyes cselekményeik súlyát, a törvényhozók érvei szerint így talán kevésbé lehet felhasználni a kábítószerfüggőket a kábítószerek terjesztéséhez, mert nem kecsegtetik őket az enyhébb büntetés lehetőségével.

Hogy miként fognak élesben beválni a fenti szabályok, azt majd jövő ilyenkor vesszük górcső alá!

És mennyit kaphatunk külföldön?

Ha nem vagyunk elég körültekintőek, könnyen megüthetjük a bokánkat külföldi nyaralásunk során. A Külügyminisztérium tájékoztatása szerint az alábbi országokban ajánlatos óvatosnak lennünk.

Ciprus: a kábítószerrel kapcsolatban zéró tolerancia van érvényben. Bármilyen narkotikum birtoklása súlyos pénzbírságot, illetve börtönbüntetést von maga után.

Görögország: még a legkisebb mennyiségű kábítószer birtoklása esetén is komoly börtönbüntetésre lehet számítani.

Bulgária: súlyosan büntetik a kábítószer birtoklását, a határon történő átcsempészését. Az ilyen típusú cselekményekért 5-15 év közötti börtönbüntetést szabnak ki, amelyet jelentős pénzbírsággal egészítenek ki.

Spanyolország: nemcsak az erős-, de még az ún. könnyű drogok kis mennyiségű birtoklása is börtönbüntetést válthat ki.

Hollandia: drogok a kijelölt helyen saját használatra legálisan vásárolhatók, azonban birtokosuk az országból kilépve már bűncselekményt követ el, amiért akár börtönbüntetés is járhat.

Tunézia: még az ún. könnyű drogok tartása is börtönbüntetéssel jár.

Közép- és Dél-Amerika: kábítószer csempészetért súlyos, nem egy esetben tíz évet is meghaladó börtönbüntetésre lehet számítani. Tovább nehezíti a helyzetet, hogy a térség börtönviszonyai rendkívül rosszak.

Dél- és Kelet-Ázsia: A térség nem egy országában (pl. Thaiföld, Szingapúr, Malajzia, Indonézia, Irán) a kábítószer birtoklásáért és csempészéséért akár halálbüntetés is jár.

Az etikettel kapcsolatban elkövetett leggyakoribb tévhit, hogy az egész koncepció idejétmúlt, és senki sem törődik a szabályok betartásával. Az etikettet azonban nem csak leendő üzleti partnerek esetében, hanem akkor is érdemes észben tartani, ha kollégáinkkal, vagy főnökünkkel ülünk egy asztalnál. Lydia Ramsey, a Manners that sell című bestseller szerzője szerint a helyes asztali etikett egy üzleti ebéd során az üzleti stratégia elengedhetetlenül fontos része! Összeszedtük a 10 leggyakoribb hibát, hogy még véletlenül se kövesd el őket többet.

1. Pontatlan vagy

Túl korán érkezni ugyanolyan hiba, mint késni, ugyanis ezzel felboríthatjuk a partnerünk naptárát. Ha 5 percnél többet késünk, akkor telefonáljunk az üzleti ebédet szervező félnek.

2. Összekevered az evőeszközöket

Egy több fogásból álló étkezéshez többféle evőeszköz tartozik. Ha nem is tudod melyik a desszertvilla, vagy melyik a fehérboros és a vörösboros pohár, akkor sem kell pánikba esni. Egy rendes teríték esetében a villák a tányértól balra, míg a kanalak és a kés jobbra helyezkednek el. Az evőeszközökkel kapcsolatban a helyes megközelítés az, ha fogásonként kívülről haladunk befelé. Ha a tányér mellett elfogytak, akkor a tányér feletti evőeszközök jönnek, fentről lefelé. A vörösboros pohár nagyobb és öblösebb, mint a fehérboros.

3. Rosszul öltözöl

Ha nincs is dress code, az íratlan szabályok szerint tanácsosabb konzervatívabb öltözéket választani, mint lazábbat. Nem szerencsés, ha egy üzleti ebéd alkalmával szeretnénk megmutatni, hogy mennyire lezserek tudunk lenni. Nyakkendő ajánlott.

4. Rosszul helyezed az evőeszközöket a tányérra

Ha letesszük a kést és a villát, akkor úgy kell őket a tányérra tenni, hogy ne érjenek az asztalhoz. Ha végeztünk az étkezéssel, akkor egymás mellé kell helyezni őket, méghozzá úgy, hogy nagyjából 5 óra irányába mutassanak.

5. Iszol

Akárki is szervezi az alkalmat – mi vagy reménybeli üzletfelünk – 2 pohár bornál többet nem ildomos fogyasztani, bár a legfrissebb trendek szerint üzlet esetében nincs helye alkoholnak az asztalnál. Az ilyen események célja az üzlet, a borgőzös fej pedig nem segít ebben. Az első korty mindig a szervező felet illeti meg, és ez az étkezés egyéb pillanataira is igaz. Mindenben követni kell a meghívó felet, és ez arra is vonatkozik, hogy ne rendeljünk alkoholt, ha a házigazda sem iszik. Ha mi szerveztük az üzleti ebédet, akkor viszont mi irányítjuk az eseményeket.

 

6. Rosszul választasz

Egyes vélemények szerint az üzleti ebéd alkalmával az étel csak formalitás, vannak olyan szakemberek, akik azt tanácsolják, hogy nem szabad éhesen érkezni az üzleti ebédre. Bonyolult fogásokat sem szabad választani, hogy még véletlenül se a homár vagy a rák szétcincálása kösse le a figyelmünket, és az olyan egyszerű ételeket is kerülni kell, mint a paradicsomos spagetti, amely könnyen összepöttyözheti az ingünket. Soha ne válasszuk a legdrágább ételt, inkább nézzük meg, hogy milyen árkategóriában választ partnerünk. Ha vendégként mi választunk először, akkor közepes árkategóriájú fogásokat válasszunk.

7. Kipakolsz

Az alapszabályok közé tartozik, hogy egyenes háttal illik ülni a széken, a könyök és a kezek nem érnek az asztalhoz. Semmilyen tárgyat – telefont, tárcát, slusszkulcsot – nem tehetünk az asztalra. Lehetőség szerint mindent adjunk le a ruhatárban, vagy helyezzünk fogasra, végszükség esetén a székünk támlájára. A vászonszalvétát nem illik Bud Spencer módjára a nyakunkba tuszkolni, a helyes eljárás, ha az ölünkbe helyezzük rögtön azután, hogy helyet foglaltunk. Étkezés végén a tányértól balra tesszük le.

8. Kínos témaválasztás

A megfelelő társalgási témák ismerete kulcsfontosságú lehet egy üzleti ebéd során. Mit kerüljünk? Az olyan kényes témák, mint a politika vagy a vallás nem ajánlott topikok. Családi ügyek, betegségek szintén. Ha meghívottak vagyunk, akkor az üzleti vonatkozású témákat ne mi hozzuk szóba, hanem várjuk meg, hogy a meghívó fél kezdjen bele. Ha a meghívó fél tesz fel valamilyen kellemetlen kérdést egy kényes témával kapcsolatban - például politika – adjunk semleges választ. Remélhetőleg az asztaltársunk nem folytatja tovább faggatásunkat.

9. Kenyértörés

A kenyér az egyik legtrükkösebb étel, amin meg lehet csúszni. Bár elegánsabbnak tűnhet, de sosem vágjuk késsel, mindig falatnyi darabokat törünk belőle. Ha villás reggelin veszünk részt, és megvajaznánk, akkor mindig csak azt a falat kenyeret kenjük meg, amelyiket megesszük, vagyis ne készítsünk szendvicset!

10. Rosszkor szólalsz meg

Egy üzleti ebéd fontos része a kommunikáció. Jó esetben esélyünk nyílik elmondani a véleményünket, meggyőzni az üzleti partnerünket a saját vagy a cégünk képességeiről. Ha beszélünk, akkor viszont nagyon fontos, hogy semmiképpen ne teli szájjal tegyük, bármennyire is hajt bennünket a tettvágy. Ha nem veszünk túl nagy falaltokat a szánkba, akkor gyorsabban tudjuk lenyelni őket, és hamarabb tudunk válaszolni. Evőeszközökkel gesztikulálni illetlenség. Ha ezeket az apróbb szabályokat betartjuk, mindenképpen jobb benyomást tehetünk potenciális üzletfeleinkre. Semmibe sem kerül, de sokat jelenthet.

Lehetsz fiatal, kellhet a pénz, de ennyire azért mégsem.

Bérszakdolgozat-írás

Pénzért elkészíteni más szakdolgozatát szerencsére egyre cikibb és megvetett tevékenységnek minősül Magyarországon. Egy átlagos szakdolgozat két hét alatt készül el, amelynek piaci díja 120–150 ezer forint a feketepiacon. Mindez azonban intenzív munkával jár: aki ilyet bevállal, gyakorlatilag két hétig ki sem teheti a lábát otthonról. A bér-szakdolgozás óriási hátránya, hogy mindehhez nagy tudásra, nyelvismeretre és kutatómunkára van szükség. Általában ismerősökön, barátokon keresztül köttetik meg az üzlet. Komoly veszélyfaktor, hogy akár évekkel később is kiderülhet a stikli, így jelentős zsarolási potenciállal kell szembenézniük azoknak, akik megrendelőként később közéleti szerepet vállalnak.


Internetes aljamunka

A Google AdWords megjelenése előtt virágoztak az internetes hirdetési csalások. Proxyszerveres, anonim IP-címről érkező bérkattintásokkal viszonylag könnyen lehetett felturbózni egy hirdetés forgalmát, ám jelenleg a Google rendszere 98 százalékban kiszűri a sötétben bujkálókat (vagy algoritmusaikat). Bár blackhat seo vonalon ma is lehet látványos növekedést elérni egy weboldal látogatottságánál (maximum fél évig), e mögött nem áll valós teljesítmény. Mi a hasonló – rossz szándékú, kétes – kategóriába tettük az összes, ún. MLM-rendszeren alapuló ügynöki munkát is. Bár ezek a cégek legálisan működnek, az ismerősök, barátok megkörnyékezésére alapozó ügynöki munkák etikai értelemben az internet legalját jelentik – és nem is lehet velük sokat keresni.


Bankrablás

Az egyik legkockázatosabb pénzkereseti mód, mert a lebukás biztosra vehető. Sokan gondolják, hogy képesek megtervezni és kivitelezni egy bankrablást, ám óva intjük őket: a végén mindenki lebukik. Ráadásul a bankok egyre fejlettebb eszközöket vetnek be a bankrablók ellen – ezek egy része ismert, más részük nem. A festékpatron, biztonsági zár, rendőrségi pánikgomb mellett léteznek olyan technikák, amelyekről a bankrablók még soha nem hallottak. Nem is beszélve arról, hogy minősített esetben tíz–tizenöt év börtönbüntetést is kaphatunk bankrablásért.


Férfiprostitúció

Bár az idősebb nőket kielégítő férfiprostituáltakról számos legenda kering, a valóságban csak kevesek vállalhatják be ezt a munkát. A vonzó külső mellett intelligenciával, jó kommunikációs készséggel és empátiával is rendelkezni kell. Nemcsak a szexcsődör, hanem a lelket ápoló pszichológus szerepét is el kell tudni játszani. Ezzel szemben a férfiaknak szóló férfiprostitúció pontosan úgy működik, mint a férfiaknak szóló női: gyomorforgató munkával viszonylag sok pénzt lehet keresni, ám lelkileg könnyen belerokkan az ember. A férfiprostitúció főként az interneten van jelen, de a fiatal – többnyire román és ukrán – fiúkat például megtalálhatjuk a fővárosi Duna-korzón is. A hazai golden boyok (fiatal kitartottak) és silver daddyk (idős, gazdagabb kitartók) társadalma meglehetősen rétegzett. Hazánkban öt–hat százezer homoszexuális ember él, a családtagokat és barátokat is számítva, nagyjából 800 ezer embert érinthet a homoszexualitás.


Drogkereskedelem

A kemény drogok terjesztése veszélyes üzlet, Magyarországon általában külföldi szervezett bűnözői csoportok kezében van. Ha valaki olyan hülye, hogy ezzel kíván foglalkozni, akkor alaposan fel kell kötnie a gatyáját. Ugyanakkor hazánkban sok fiatalember úgy véli: a könnyű drogok – elsősorban marihuána – termesztése és terítése óriási üzlet, amibe szívesen belevágna. Ne tegye! Még a házibuliban átadott, egyetlen szál jointért is akár kettő–nyolc terjedő börtönt is kaphatunk.