Lakossági állampapírok: jó üzlet vagy sem?

Az akciós bankbetétekkel versenyképes, sőt esetenként magasabb kamat jellemzi a lakossági állampapírokat, ráadásul a számlavezetési díj sem csökkenti a befektetés hozamát. Utánajártunk, hogy mennyire jó üzlet az állampapír.

A legmagasabb kamatok jelenleg a három- és ötéves futamidejű Prémium Magyar Államkötvényekre érhetők el, ezek az első évben 9,3-9,5 százalékos kamatot fizetnek. Ez bőven felette van a banki betéti kamatoknak, az ingatlanalapokból elérhető jövedelemnek, illetve a legmenőbb hazai vállalati részvények osztalékainak is. Nem csoda, hogy a jelek szerint működik a kormányzat terve, hogy a lakossággal finanszíroztassa az államadósságot. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) statisztikái szerint hónapról hónapra nő az állampapírba áramló háztartási megtakarítások összege – írta a vg.hu. Áprilisban több mint 46 milliárd forintért vásároltak a háztartások állampapírt, az első négy hónapot összesítve pedig hajszál híján 100 milliárd forintnyi friss lakossági pénz került az állampapírpiacra. Mindezek eredőjeként április végére a háztartások állampapír-állománya megközelítette a 850 milliárd forintot, ami hároméves rekordnak felel meg.

Mi az állampapír?

Az állampapír az állam által kibocsátott hitelviszonyt megtestesítő értékpapír. Állampapír vásárlásával tulajdonképpen az államnak adunk kölcsönt, előre meghatározott kamatra és előre meghatározott időre. Ez utóbbi – azaz az állampapír futamideje – alapján megkülönböztetünk kincstárjegyet (1 évnél rövidebb lejáratú) és államkötvényt (1 évnél hosszabb lejáratú). Az állampapír előnye abban rejlik, hogy egyrészt bármikor eladhatjuk (azaz likvid), másfelől semmilyen kockázattal nem jár, hiszen az állam biztosan visszafizeti pénzünket. Mindennek fejében viszont az állampapírok kamata viszonylag alacsony.

Kinek ajánljuk az állampapírt?

- mindenkinek, aki a magyar állampapír-befektetéseket részesíti előnyben
- aki megtakarítása ezen részét legalább egy évig félre tudja tenni
- aki megtakarításához bármikor hozzá szeretne férni

Miért kedvező?

Az állampapír a magyar lakosság többsége szerint a legbiztonságosabb befektetési lehetőség ma Magyarországon, hiszen a befektetések mögött a Magyar Állam áll. Ez azt jelenti, hogy lejáratkor az állam értékhatártól függetlenül garantálja a kifizetést a tőke teljes összegére, valamint az esedékes kamatokra, mely követelés az állammal szemben nem évül el. Jelenleg a Prémium államkötvény a legkedvezőbb, mert inflációkövető. Azaz minden évben a januári 12 hónapos inflációt (az idén 5,5 százalék volt) fejelik meg 4%-al, így az első évben 9,5% a kamat. Bár nem tudhatjuk, hogyan alakul az infláció, de ha elszaladna a pénzromlás, a befektetésünk biztos, hogy e felett hoz majd.

A lakosság körében a Kincstári Takarékjegy a legnépszerűbb, ebből 240 milliárd forintot tartottak az emberek április végén. Ez egy éves lekötésre 7,75 %-ot fizet, ami jellemzően magasabb, mint a 6-7 %-os betéti kamatok. Vidéki elérhetősége is kiváló,  hiszen a Prémium államkötvénnyel szemben széles körben elérhető, a Magyar Posta hálózatában is lehet vásárolni. Márpedig az ügyfélszolgálatos elérhetőség fontos dolog Magyarországon.

Elemzői vélemény

Mennyire „jó üzlet” most vásárolni magyar állampapírt a többi hazai befektetési és megtakarítási lehetőséghez képest?

Forián-Szabó Gergely, a Pioneer Alapkezelő Zrt. befektetési igazgatója: Magyarországon kivételes helyzetben vannak a befektetők a világ többi részéhez képest. Kevés ugyanis az olyan ország, ahol a befektetők ilyen magas hozamokat kapnak az állampapírjaik után. A válság következményeként ugyanis a fejlett világban az állampapírok nagyon alacsony, esetenként negatív hozamszinteken forognak, így a befektetők - a pénzromlást is figyelembe véve - negatív reálhozamot kénytelenek elkönyvelni. Itthon ezzel szemben az állampapírok – a hazánkkal szembeni befektetői bizalmatlanságnak köszönhetően - várhatóan a következő években is az infláció felett teljesíthetnek.

Az állampapírok közül melyiknél érhető el a legnagyobb hozam?

Forián-Szabó Gergely: A hosszabb futamidejű államkötvényeket lejáratig megtartva várhatóan magasabb hozamot érhetünk el, mint ha a rövidebb futamidejű kincstárjegyekben „görgetjük” a pénzünket. Ez a várakozás különösen akkor teljesülhet be, ha az előttünk álló években enyhülnek a magyar államadósság finanszírozhatóságával kapcsolatos aggodalmak és csökkenésnek indul a jegybanki alapkamat. A hosszabb futamidejű kötvények esetében ugyanakkor számolni kell a rövid távú árfolyam-ingadozások kockázatával, mert a távolabbi lejáratú állampapírok érzékenyebben reagálnak a piaci hozamok kilengéseire. A magyar kisbefektetőknek tehát nem kell magas kockázatú (például részvény- vagy árupiaci) befektetésekben tartani a pénzüket ahhoz, hogy pozitív reálhozamban reménykedhessenek, hiszen a biztonságosnak tartott magyar állampapírokkal is tisztességes hozamokat lehet elérni.

Jelenleg mekkora kockázatot jelent az államcsőd a hazai kisbefektetők, és mekkorát a külföldi nagybefektetők számára?

Forián-Szabó Gergely: Az államcsőd kockázata a hazai kisbefektetők számára viszonylag alacsony, ez a rizikó a többség számára felvállalható. A külföldi nagybefektetők számára ugyanakkor magasabb a csődkockázat, különösen a devizás kötvények esetében.

 

Az etikettel kapcsolatban elkövetett leggyakoribb tévhit, hogy az egész koncepció idejétmúlt, és senki sem törődik a szabályok betartásával. Az etikettet azonban nem csak leendő üzleti partnerek esetében, hanem akkor is érdemes észben tartani, ha kollégáinkkal, vagy főnökünkkel ülünk egy asztalnál. Lydia Ramsey, a Manners that sell című bestseller szerzője szerint a helyes asztali etikett egy üzleti ebéd során az üzleti stratégia elengedhetetlenül fontos része! Összeszedtük a 10 leggyakoribb hibát, hogy még véletlenül se kövesd el őket többet.

1. Pontatlan vagy

Túl korán érkezni ugyanolyan hiba, mint késni, ugyanis ezzel felboríthatjuk a partnerünk naptárát. Ha 5 percnél többet késünk, akkor telefonáljunk az üzleti ebédet szervező félnek.

2. Összekevered az evőeszközöket

Egy több fogásból álló étkezéshez többféle evőeszköz tartozik. Ha nem is tudod melyik a desszertvilla, vagy melyik a fehérboros és a vörösboros pohár, akkor sem kell pánikba esni. Egy rendes teríték esetében a villák a tányértól balra, míg a kanalak és a kés jobbra helyezkednek el. Az evőeszközökkel kapcsolatban a helyes megközelítés az, ha fogásonként kívülről haladunk befelé. Ha a tányér mellett elfogytak, akkor a tányér feletti evőeszközök jönnek, fentről lefelé. A vörösboros pohár nagyobb és öblösebb, mint a fehérboros.

3. Rosszul öltözöl

Ha nincs is dress code, az íratlan szabályok szerint tanácsosabb konzervatívabb öltözéket választani, mint lazábbat. Nem szerencsés, ha egy üzleti ebéd alkalmával szeretnénk megmutatni, hogy mennyire lezserek tudunk lenni. Nyakkendő ajánlott.

4. Rosszul helyezed az evőeszközöket a tányérra

Ha letesszük a kést és a villát, akkor úgy kell őket a tányérra tenni, hogy ne érjenek az asztalhoz. Ha végeztünk az étkezéssel, akkor egymás mellé kell helyezni őket, méghozzá úgy, hogy nagyjából 5 óra irányába mutassanak.

5. Iszol

Akárki is szervezi az alkalmat – mi vagy reménybeli üzletfelünk – 2 pohár bornál többet nem ildomos fogyasztani, bár a legfrissebb trendek szerint üzlet esetében nincs helye alkoholnak az asztalnál. Az ilyen események célja az üzlet, a borgőzös fej pedig nem segít ebben. Az első korty mindig a szervező felet illeti meg, és ez az étkezés egyéb pillanataira is igaz. Mindenben követni kell a meghívó felet, és ez arra is vonatkozik, hogy ne rendeljünk alkoholt, ha a házigazda sem iszik. Ha mi szerveztük az üzleti ebédet, akkor viszont mi irányítjuk az eseményeket.

 

6. Rosszul választasz

Egyes vélemények szerint az üzleti ebéd alkalmával az étel csak formalitás, vannak olyan szakemberek, akik azt tanácsolják, hogy nem szabad éhesen érkezni az üzleti ebédre. Bonyolult fogásokat sem szabad választani, hogy még véletlenül se a homár vagy a rák szétcincálása kösse le a figyelmünket, és az olyan egyszerű ételeket is kerülni kell, mint a paradicsomos spagetti, amely könnyen összepöttyözheti az ingünket. Soha ne válasszuk a legdrágább ételt, inkább nézzük meg, hogy milyen árkategóriában választ partnerünk. Ha vendégként mi választunk először, akkor közepes árkategóriájú fogásokat válasszunk.

7. Kipakolsz

Az alapszabályok közé tartozik, hogy egyenes háttal illik ülni a széken, a könyök és a kezek nem érnek az asztalhoz. Semmilyen tárgyat – telefont, tárcát, slusszkulcsot – nem tehetünk az asztalra. Lehetőség szerint mindent adjunk le a ruhatárban, vagy helyezzünk fogasra, végszükség esetén a székünk támlájára. A vászonszalvétát nem illik Bud Spencer módjára a nyakunkba tuszkolni, a helyes eljárás, ha az ölünkbe helyezzük rögtön azután, hogy helyet foglaltunk. Étkezés végén a tányértól balra tesszük le.

8. Kínos témaválasztás

A megfelelő társalgási témák ismerete kulcsfontosságú lehet egy üzleti ebéd során. Mit kerüljünk? Az olyan kényes témák, mint a politika vagy a vallás nem ajánlott topikok. Családi ügyek, betegségek szintén. Ha meghívottak vagyunk, akkor az üzleti vonatkozású témákat ne mi hozzuk szóba, hanem várjuk meg, hogy a meghívó fél kezdjen bele. Ha a meghívó fél tesz fel valamilyen kellemetlen kérdést egy kényes témával kapcsolatban - például politika – adjunk semleges választ. Remélhetőleg az asztaltársunk nem folytatja tovább faggatásunkat.

9. Kenyértörés

A kenyér az egyik legtrükkösebb étel, amin meg lehet csúszni. Bár elegánsabbnak tűnhet, de sosem vágjuk késsel, mindig falatnyi darabokat törünk belőle. Ha villás reggelin veszünk részt, és megvajaznánk, akkor mindig csak azt a falat kenyeret kenjük meg, amelyiket megesszük, vagyis ne készítsünk szendvicset!

10. Rosszkor szólalsz meg

Egy üzleti ebéd fontos része a kommunikáció. Jó esetben esélyünk nyílik elmondani a véleményünket, meggyőzni az üzleti partnerünket a saját vagy a cégünk képességeiről. Ha beszélünk, akkor viszont nagyon fontos, hogy semmiképpen ne teli szájjal tegyük, bármennyire is hajt bennünket a tettvágy. Ha nem veszünk túl nagy falaltokat a szánkba, akkor gyorsabban tudjuk lenyelni őket, és hamarabb tudunk válaszolni. Evőeszközökkel gesztikulálni illetlenség. Ha ezeket az apróbb szabályokat betartjuk, mindenképpen jobb benyomást tehetünk potenciális üzletfeleinkre. Semmibe sem kerül, de sokat jelenthet.

Lehetsz fiatal, kellhet a pénz, de ennyire azért mégsem.

Bérszakdolgozat-írás

Pénzért elkészíteni más szakdolgozatát szerencsére egyre cikibb és megvetett tevékenységnek minősül Magyarországon. Egy átlagos szakdolgozat két hét alatt készül el, amelynek piaci díja 120–150 ezer forint a feketepiacon. Mindez azonban intenzív munkával jár: aki ilyet bevállal, gyakorlatilag két hétig ki sem teheti a lábát otthonról. A bér-szakdolgozás óriási hátránya, hogy mindehhez nagy tudásra, nyelvismeretre és kutatómunkára van szükség. Általában ismerősökön, barátokon keresztül köttetik meg az üzlet. Komoly veszélyfaktor, hogy akár évekkel később is kiderülhet a stikli, így jelentős zsarolási potenciállal kell szembenézniük azoknak, akik megrendelőként később közéleti szerepet vállalnak.


Internetes aljamunka

A Google AdWords megjelenése előtt virágoztak az internetes hirdetési csalások. Proxyszerveres, anonim IP-címről érkező bérkattintásokkal viszonylag könnyen lehetett felturbózni egy hirdetés forgalmát, ám jelenleg a Google rendszere 98 százalékban kiszűri a sötétben bujkálókat (vagy algoritmusaikat). Bár blackhat seo vonalon ma is lehet látványos növekedést elérni egy weboldal látogatottságánál (maximum fél évig), e mögött nem áll valós teljesítmény. Mi a hasonló – rossz szándékú, kétes – kategóriába tettük az összes, ún. MLM-rendszeren alapuló ügynöki munkát is. Bár ezek a cégek legálisan működnek, az ismerősök, barátok megkörnyékezésére alapozó ügynöki munkák etikai értelemben az internet legalját jelentik – és nem is lehet velük sokat keresni.


Bankrablás

Az egyik legkockázatosabb pénzkereseti mód, mert a lebukás biztosra vehető. Sokan gondolják, hogy képesek megtervezni és kivitelezni egy bankrablást, ám óva intjük őket: a végén mindenki lebukik. Ráadásul a bankok egyre fejlettebb eszközöket vetnek be a bankrablók ellen – ezek egy része ismert, más részük nem. A festékpatron, biztonsági zár, rendőrségi pánikgomb mellett léteznek olyan technikák, amelyekről a bankrablók még soha nem hallottak. Nem is beszélve arról, hogy minősített esetben tíz–tizenöt év börtönbüntetést is kaphatunk bankrablásért.


Férfiprostitúció

Bár az idősebb nőket kielégítő férfiprostituáltakról számos legenda kering, a valóságban csak kevesek vállalhatják be ezt a munkát. A vonzó külső mellett intelligenciával, jó kommunikációs készséggel és empátiával is rendelkezni kell. Nemcsak a szexcsődör, hanem a lelket ápoló pszichológus szerepét is el kell tudni játszani. Ezzel szemben a férfiaknak szóló férfiprostitúció pontosan úgy működik, mint a férfiaknak szóló női: gyomorforgató munkával viszonylag sok pénzt lehet keresni, ám lelkileg könnyen belerokkan az ember. A férfiprostitúció főként az interneten van jelen, de a fiatal – többnyire román és ukrán – fiúkat például megtalálhatjuk a fővárosi Duna-korzón is. A hazai golden boyok (fiatal kitartottak) és silver daddyk (idős, gazdagabb kitartók) társadalma meglehetősen rétegzett. Hazánkban öt–hat százezer homoszexuális ember él, a családtagokat és barátokat is számítva, nagyjából 800 ezer embert érinthet a homoszexualitás.


Drogkereskedelem

A kemény drogok terjesztése veszélyes üzlet, Magyarországon általában külföldi szervezett bűnözői csoportok kezében van. Ha valaki olyan hülye, hogy ezzel kíván foglalkozni, akkor alaposan fel kell kötnie a gatyáját. Ugyanakkor hazánkban sok fiatalember úgy véli: a könnyű drogok – elsősorban marihuána – termesztése és terítése óriási üzlet, amibe szívesen belevágna. Ne tegye! Még a házibuliban átadott, egyetlen szál jointért is akár kettő–nyolc terjedő börtönt is kaphatunk.