Madárcsicsergős lakópark a Pasaréti úton

Van egy lakópark Budán, a Pasaréti úton. Valahogy látszik rajta, hogy szerencsés csillagzat alatt született. Gyönyörű kertjében béke és nyugalom honol. Lakói reggelente madárcsicsergésre ébrednek. Ez a lakópark azt üzeni a világnak, hogy nincs más dolga, mint boldoggá tenni azokat az embereket, akik laknak benne. Lássuk, hogyan! (x)

Távol, de mégis közel

A Pasarét Residence lakóparkot egy szép, napos, tavaszi délután látogattuk meg kerékpárral. Utunk mindössze tíz percig tartott a Széll Kálmán tértől.
Az árnyas gesztenyefák által szegélyezett kerékpárúton haladva, kényelmes tempóban és biztonságban értük el a lakóparkot. Ami lényegében egy csendes, gyönyörű zöld kert, pár lépésre a városközponttól. A Pasarét Residence négy darab, egyedi tervezésű, Bauhaus stílusú házból áll, amelyet óriási, több ezer négyzetméteres park vesz körül. Az egész terület így tágas, szellős benyomást kelt. A kertszinttel, három emeleti szinttel és tetőtérrel rendelkező házakhoz, szintenként 2-4 darab terasz tartozik, amelyek nagysága 7-60 négyzetméterig terjed, de van lakás közel 120 négyzetméteres terasszal is. A belső kert gyönyörűen gondozott, a nagy szabad tereket csobogó és kisebb-nagyobb növénycsoportok tarkítják.

Madárcsicsergés az erdő közepén

Ágnesék hat éves kisgyermekükkel 2009 nyarán költöztek be a lakóparkba. “Olyan helyet szerettünk volna, amely nincs messze a várostól, de mégis csendes, zöldövezeti részen fekszik” – mondja Ágnes, aki már az első látogatásakor, azonnal beleszeretett a lakóparkba. Különösen megfogta őt a szobák ideális elrendezése, valamint a minőségi anyagok, így például a fából készült ablak- és ajtókeretek használata. Családanyaként az is fontos volt számára, hogy a konyha a teraszra nyíljon, legyen belső kert, illetve közel legyen az óvoda, a játszótér, a gyermekorvosi rendelő. Miután férje leellenőrizte a beruházót és a projektet, gyakorlatilag két hét alatt megvásárolták a 72 négyzetméteres, amerikai konyhás, két hálószobás otthonukat. “Most olyan, mintha vidéken élnénk, miközben itt vagyunk a várostól pár lépésnyire. A család reggelente madárcsicsergésre ébred.” – számol be tapasztalatairól nevetve Ágnes, aki sokáig egy hazai állami bank gazdasági igazgatójaként dolgozott.

Kedvező ár-érték arány

A devizakereskedő Csaba 2009 januárjában költözött be a Pasarét Residence-be. Csaba fő szempontja egy modern, új építésű lakás megtalálása volt, amely közel van budai munkahelyéhez. “Szeretem az új építésű lakások szagát, és persze az is előny, hogy senki nem használta előttem az ingatlant. Mivel a kislányom gyakran van nálam, a külön bejáratú szobák megléte is kulcskérdés volt” – mondja Csaba, aki hosszú távú bérlőként maradéktalanul elégedett a lakóparkkal. Költségek tekintetében kiemeli az alacsony lakhatási költséget, illetve a magas szintű szolgáltatásokat. Csaba a lakóparkban egy 55 négyzetméteres lakást bérel, amelynek fűtésszámlája mindössze havi 8-10 ezer forint körül alakul a téli szezonban. A közös költsége 13 ezer forint, ám ebben benne van a gondozott kert, a lift karbantartása, az igényes takarítás díja is. “Itt tényleg rendben mennek a dolgok, mert a lakópark építtetője egy komoly társaság. Mivel már ismertem őket egy korábbi munkám kapcsán, teljesen megbíztam bennük” – mondja Csaba.

Megbízhatóság és új minőség

Kovács Nóra, a Pasarét Residence értékesítési vezetője elmondta: a lakópark beruházója az Európa Ingatlanbefektetési Alap, amely 2001 óta van jelen a hazai ingatlanbefektetési piacon. Az alap kiemelkedő tapasztalatokkal rendelkezik mind az ingatlanüzemeltetés, mind az ingatlanfejlesztés terén. Ennek megfelelően a Pasarét Residence a legmodernebb technológiával épült, amelyre 3 éves garanciát vállaltak. “Az üvegek és a falak emelt szintű hőszigetelése, a legmodernebb árnyékolástechnika, valamint a heti programozású lakás termosztátok értékbiztosítást jelentenek minden lakó számára” – mondta Nóra, aki hozzátette: a közös költség négyzetméterenként 250 forint, de senki nem fizet többet 25 ezer forintnál. Mint megtudtuk, a Pasarét Residence lakói – két kivétellel – készpénzes vevők, akik mind a válság után érkeztek. “Sokan közülük befektetési céllal vásároltak itt lakást, hiszen a lakások exkluzivitása számukra azt garantálja, hogy az ingatlanpiacon az irántuk jelenleg is tapasztalt érdeklődés fennmarad” – mondja Nóra. Fentiek alapján úgy tűnik, hogy a válság után is van élet az ingatlanpiacon. Legalábbis a megbízható hátterű, egyedi prémiumtermékkel jelentkező beruházók számára mindenképp.

Lehetsz fiatal, kellhet a pénz, de ennyire azért mégsem.

Bérszakdolgozat-írás

Pénzért elkészíteni más szakdolgozatát szerencsére egyre cikibb és megvetett tevékenységnek minősül Magyarországon. Egy átlagos szakdolgozat két hét alatt készül el, amelynek piaci díja 120–150 ezer forint a feketepiacon. Mindez azonban intenzív munkával jár: aki ilyet bevállal, gyakorlatilag két hétig ki sem teheti a lábát otthonról. A bér-szakdolgozás óriási hátránya, hogy mindehhez nagy tudásra, nyelvismeretre és kutatómunkára van szükség. Általában ismerősökön, barátokon keresztül köttetik meg az üzlet. Komoly veszélyfaktor, hogy akár évekkel később is kiderülhet a stikli, így jelentős zsarolási potenciállal kell szembenézniük azoknak, akik megrendelőként később közéleti szerepet vállalnak.


Internetes aljamunka

A Google AdWords megjelenése előtt virágoztak az internetes hirdetési csalások. Proxyszerveres, anonim IP-címről érkező bérkattintásokkal viszonylag könnyen lehetett felturbózni egy hirdetés forgalmát, ám jelenleg a Google rendszere 98 százalékban kiszűri a sötétben bujkálókat (vagy algoritmusaikat). Bár blackhat seo vonalon ma is lehet látványos növekedést elérni egy weboldal látogatottságánál (maximum fél évig), e mögött nem áll valós teljesítmény. Mi a hasonló – rossz szándékú, kétes – kategóriába tettük az összes, ún. MLM-rendszeren alapuló ügynöki munkát is. Bár ezek a cégek legálisan működnek, az ismerősök, barátok megkörnyékezésére alapozó ügynöki munkák etikai értelemben az internet legalját jelentik – és nem is lehet velük sokat keresni.


Bankrablás

Az egyik legkockázatosabb pénzkereseti mód, mert a lebukás biztosra vehető. Sokan gondolják, hogy képesek megtervezni és kivitelezni egy bankrablást, ám óva intjük őket: a végén mindenki lebukik. Ráadásul a bankok egyre fejlettebb eszközöket vetnek be a bankrablók ellen – ezek egy része ismert, más részük nem. A festékpatron, biztonsági zár, rendőrségi pánikgomb mellett léteznek olyan technikák, amelyekről a bankrablók még soha nem hallottak. Nem is beszélve arról, hogy minősített esetben tíz–tizenöt év börtönbüntetést is kaphatunk bankrablásért.


Férfiprostitúció

Bár az idősebb nőket kielégítő férfiprostituáltakról számos legenda kering, a valóságban csak kevesek vállalhatják be ezt a munkát. A vonzó külső mellett intelligenciával, jó kommunikációs készséggel és empátiával is rendelkezni kell. Nemcsak a szexcsődör, hanem a lelket ápoló pszichológus szerepét is el kell tudni játszani. Ezzel szemben a férfiaknak szóló férfiprostitúció pontosan úgy működik, mint a férfiaknak szóló női: gyomorforgató munkával viszonylag sok pénzt lehet keresni, ám lelkileg könnyen belerokkan az ember. A férfiprostitúció főként az interneten van jelen, de a fiatal – többnyire román és ukrán – fiúkat például megtalálhatjuk a fővárosi Duna-korzón is. A hazai golden boyok (fiatal kitartottak) és silver daddyk (idős, gazdagabb kitartók) társadalma meglehetősen rétegzett. Hazánkban öt–hat százezer homoszexuális ember él, a családtagokat és barátokat is számítva, nagyjából 800 ezer embert érinthet a homoszexualitás.


Drogkereskedelem

A kemény drogok terjesztése veszélyes üzlet, Magyarországon általában külföldi szervezett bűnözői csoportok kezében van. Ha valaki olyan hülye, hogy ezzel kíván foglalkozni, akkor alaposan fel kell kötnie a gatyáját. Ugyanakkor hazánkban sok fiatalember úgy véli: a könnyű drogok – elsősorban marihuána – termesztése és terítése óriási üzlet, amibe szívesen belevágna. Ne tegye! Még a házibuliban átadott, egyetlen szál jointért is akár kettő–nyolc terjedő börtönt is kaphatunk.

Az ember nem mindennap vesz részt üzleti találkozón, de amikor igen, akkor jó benyomást kell tegyen. Vajon elég néhány éles észrevétel, jó ötlet, hogy a kollégák mérvadónak tekintsék véleményünket? Sajnos ez nem ilyen egyszerű, sokféleképpen elbénázhatunk egy ilyen meetinget. Hogy ez ne történjen meg, adunk egy-két tanácsot.

Szereped szerint öltözz

Még el sem kezdődött a meeting, de máris a megjelenés problémájába ütköztünk, ami ezúttal is fontos lesz. A cég légköre nyilván befolyásolja az öltözködési módot, de tegyük fel, hogy öltönyben mész. A találkozón betöltendő szereped szerint válaszd meg a viselt színeket. Ha vezető, irányító szerepet osztott rád a sors, akkor a színösszeállítással ezt kiemelheted. Sötét öltönyt és világos inget válassz, kontrasztos, vagy akár élénk színű nyakkendővel, ezzel el is van intézve a tekintélyt parancsoló megjelenés.

A konkrét színkombinációk közül ezt ajánljuk

 • fekete öltöny, fehér ing, piros nyakkendő
 • szürke öltöny, törtfehér ing, mélyvörös nyakkendő
 • sötétkék öltöny, fehér ing, bordó nyakkendőHa egy résztvevő vagy a sok közül, ne hívd fel annyira magadra a figyelmet, viselj kevésbé parancsoló, domináns színeket. Öltözékeddel sugallj nyitottságot. Az alábbi összeállítás például nem túl hivalkodó, de ízléses.

A konkrét színkombinációk közül ezt ajánljuk

 • világosszürke öltöny, halványlila ing, sötétszürke nyakkendő
 • sötétszürke öltöny, fehér ing, sötétkék nyakkendő
 • bézs öltöny, fehér ing, halványkék nyakkendőAmire még külön figyelj oda: megfelelően legyen betűrve az inged, és ne legyenek rajta izzadságfoltok. Ne viselj vékony inget, ha szőrös a mellkasod, senki nem akarja a mellszőröd által alkotott avantgárd formákat szemlélni. Öltöny alá a rövid ujjú inget felejtsd el, a zakót pedig csak akkor vedd le, ha a vezető is leveszi.

Tedd és ne tedd

Megvan a helyes öltözék, fussunk neki a meetingnek! Amire jobb, ha odaérsz tíz perccel korábban, így helyet tudsz majd foglalni, és át tudod gondolni, miről lesz szó. Ha mégis elkésnél pár perccel, akkor lopakodó üzemmódban foglalj helyet, ne kelts túl nagy feltűnést. Felkészülten érkezz meg, ha te vagy a felelős, legyen tiszta mindenkinek, hogy miről lesz szó. Papír és toll legyen nálad. Ha előadást kell tartanod, akkor a prezentáció vázlatát küldd el a résztvevőknek pár nappal a találkozó előtt.

Amennyiben valaki beszél, ne szakítsd félbe, és ne dobj fel a melletted ülőnek valami mókásnak hitt témát, ezért már az általános iskolában is elültetés járt a legstréberebb lány mellé, az első padba. Mindig várd meg idősebb, tapasztaltabb kollégáid hozzászólásait, légy udvarias. Ha kérdésed, kommented van, azt jelezd egy mozdulattal, röviden és tömören fogalmazz. Maradj nyugodt, ne dobolj az asztalon és ne nyomkodd a tollat. Ne tedd karba a kezed, tenyered legyen nyitott, lábad ne kulcsold össze, ezáltal testbeszéded nyitottságot fog sugallni. Tartsd meg a szemkontaktust, és ne nézegesd a telefonodat, az e-mailek megvárnak, ha elfelejtetted lehalkítani és megszólal, a világért se vedd fel. Kollégáid fejben ekkor már úgyis kivágtak az ablakon, ne feszítsd tovább a húrt. Ha nem szükséges, a laptopot se kapcsold be, mert elvonhatja a figyelmet.

Az az optimális, ha minden résztvevő a találkozó elejétől a végéig marad, a ki-be mászkálás elvonja a figyelmet és azt sugallja, hogy egyeseknek nem fontos ez az esemény. Általában mindig van egy időkorlát, amivel mindenki számolhat. A találkozó témájától el lehet térni, de próbáld meg a beszélgetést az eredeti medrében tartani. A felvetődött problémákra pedig ott helyben keressetek együtt megoldást, végülis ez az egész meeting lényege. Továbbá mindig legyen valaki, aki jegyzetel és összefoglalót ír, amit utána szét lehet küldeni a résztvevők között, illetve azoknak, akik valamilyen okból nem tudtak részt venni a beszélgetésen. A találkozó végén foglaljátok össze a következő lépéseket, feladatokat, a vezető pedig köszönje meg a részvételt.

Összefoglalva

A hatékony munka kulcsa lehet egy-egy ilyen megbeszélés, amely után mindenki új ötletekkel és lendülettel folytathatja a tevékenységét. Ha ezt a néhány tanácsot megfogadjátok, akkor feltehetőleg minden simán fog menni. Azért azt se feledjétek, hogy az illedelmesség és a jó hangulat nem zárja ki egymást, sőt utóbbi ezeknél a szabályoknál általában többet ér.

A siker titka tehát

 • előkészület
 • pontosság
 • megfelelő öltözék
 • illem
 • hatékonyság
 • köszönet