Növények, amelyeket a férfiak se tudnak elpusztítani

Nem pusztul el, nem kókad le, nem megy tönkre, ha elfelejted véletlenül meglocsolni, és nem kell a tápoldatokkal se bindzsizned, hogy életben maradjon. Ja, és nem műanyag. Növények, amelyekkel úgy dobhatod fel az irodádat, hogy nem kell külön kertészt felvenned.

Anyósnyelv


Már csak a parádés névválasztás miatt is érdemes néhány cserépnyit beszerezni ebből a meglehetősen szokványos, ám néhány éve ismét nagyon trendi növényből. Manapság számos színváltozatban és méretben beszerezhető, csíkjai a halványzöldtől a fehéren át pompázhatnak bármilyen árnyalatban, vannak törpe, közepes és kifejezetten magas fajtái is.

Viszonylag olcsó, dekoratív, a feng shui szerint bejárat mellé állítva kívül tartja a negatív energiákat – a legkirályabb megoldás a főnök ajtaja mellé! Átlagos fény- és hőigényű, nem kell párásítanod neki a levegőt, havonta egyszer elég, ha tápoldatozod egy teljesen átlagos, zöld növények számára gyártott löttyel, és anyósnyelved meghálálja a minimális gondoskodást is. Ha pedig szereti a helyét, akár virágba is borulhat – jobb illata van az egyébként jelentéktelen virágzatnak, mint a legdrágább női parfümnek.

Így keresd a boltokban: Sansevieria trifasciata, Sansevieria cyclindrica (ez a hengeres levelű, trendi változat)
Ennyibe fog kerülni: általában még a legnagyobbak ára se kúszik 5000 forint fölé, parádés ár-érték arány

Kaktusz, kaktusz, kaktusz


Milliónyi változatban kaphatóak a legkisebb virágbolttól a kifejezetten rájuk szakosodott webshopokig mindenhol, olyan könnyű hozzájutni, mint ápolni. Ültesd őket homokos, laza talajba (kaktuszföld néven készen kapható), és két öntözés közben mindig várd meg, amíg teljesen kiszárad a földjük, így elkerülheted a túlöntözést! Ezzel nagyjából meg is határoztuk, milyen gyakran kell locsolnod a kaktuszaidat: amint csontszáraznak érzed a talajt alattuk, löttyints rájuk egy kevéske vizet! Ha nem szeretnél belevágni a kaktuszgyűjtésbe és szaporításba, ezzel bőven ellesznek – havonta egyszer-kétszer pedig adj nekik egy kis kaktusztápoldatot!

Tipp: a kaktuszok az elektroszmog legnagyobb ellenfelei, elnyelik ugyanis a káros sugarak jelentős részét. Helyezd őket a monitor, a laptop, az asztali számítógép vagy bármely más elektromos kütyü mellé, hogy egy kicsit az egészségedért is tégy a segítségükkel! Tanács: ne medvetalp-kaktuszban gondolkodj (tudod, az a lapos, sokágú, aminek pöttyökben ülnek a tüskéi). mert a mikroszkopikus méretű tüskék a bőrrel érintkezve a viszketéstől a súlyos gyulladásig sok mindent okozhatnak.

Így keresd a boltokban: Meg fogod találni.
Ennyibe fog kerülni: 300–400 forinttól indulnak a minik, a középkategória 200–300 forint, a nagyobbakért súlyos tízezreket is elkérhetnek. Őket reprezentatív irodákba javasoljuk.

Aloe vera


Nem csak magadra kenve és különféle táplálékkiegészítőkben válik hasznodra egy aloenövény, hanem az irodádban is: szinte bármelyik fajtájával könnyű bánni, és köztudottan pozitív kisugárzásuk javítja a közérzetedet is. Ha beszereztél egy szép példányt, ültesd laza talajba, és locsold a kaktuszokhoz hasonlóan, hiszen élőhelyük nem sokban különbözik egymástól. Ne rakd a tűző napra, mert elszíneződnek a levelei és elpusztul, ezen kívül akár cigánykereket is hányhatsz körülötte, elég sokat bír.

Így keresd a boltokban: Aloe barbadensis, Aloe vera
Ennyibe fog kerülni: Akár ezer forint körül is hozzájuthatsz, a nagyobb példányok is alulról karcolják az ötezret.

Agglegénypálma


Nem vicc, tényleg így hívják magyarul, és valószínűleg épp azért, mert még egy meglehetősen sűrű életet élő és feledékeny agglegény is csak nagy harcok árán tudja kipusztítani ezt a dekoratív és szívós növényt. A Zamioculcas látványos, fényes zöld leveleivel bármelyik irodának dísze lehet, és mivel jól tűri a félárnyékot is, sötétebb munkahelyeket is feldobhatsz vele (ott pedig egyébként is hatványozottan fontos, hogy legyen növényzet).

Csakis akkor locsold, ha a földje már kiszáradt, tápoldatozni csak nyáron szükséges, és akkor is elég havonta egyszer, ugyanolyannal, mint ami az anyósnyelvnél javasolt. Hűséges társ, elegáns, ráadásul azonnal jó benyomást tesz a tárgyalópartnerre.

Így keresd a boltokban: Zamioculcas zamiifolia
Ennyibe fog kerülni: Szép lassan kúszik lefelé az ára, míg pár éve még ötezer alatt szóba se állt veled, manapság a kisebbeket akár két-három ezer forintért hazaviheted. A nagyobbak (főként a kaspók miatt) még mindig borsos áron vannak, tízezer forint körül számolj a tartóval együtt.

SugáraráliaSokoldalú és jól kezelhető növény, biztosan ismerős neked is a nagy irodaházakból és bevásárlóközpontokból – ennek az az oka, hogy fát is vághatsz a hátán, azt is túléli. A törzse fiatal korában alakítható, gömb formájúak is kaphatóak a nagyobb kertészetekben, de akkor is szép, ha simán hagyod burjánzani. Jellegzetes levelei akkor a legszebbek, ha világos helyen tartod a növényt, hetente locsolod, és tavasztól őszig havi egy-két tápoldatozást is beiktatsz.

Maximum azzal gyilkolhatod meg, ha huzatos helyre állítod vagy úgy túllocsolod, hogy tocsog a cserépben – ha ezeket elkerülöd, nagyszerű barátságban lesztek. Létezik egyszínű zöld és fehérrel tarkított változata is – válaszd, amelyik jobban feldobja az irodádat!

Így keresd a boltokban: Schefflera arboricola, Heptapleurum arboricolum
Ennyibe fog kerülni: A kisebbekre akár 1500–2000 forintért is lecsaphatsz, de ha nagyobb, dekoratívabb növényt szeretnél, ötezer forint körüli összegben gondolkodj.

Kapcsolj ki az irodában! – Csocsó, tévétörés és más relaxációs tippek

Player Autószalon

Legfrissebb

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon