Nyolc dolog, amit sikeres emberek tesznek lefekvés előtt és érdemes tanulnunk belőle

Az utolsó dolog, amit alvás előtt teszel nagyban befolyásolja, milyen kedved lesz és mennyi energiával ébredsz fel másnap reggel. A lefekvési rutin mentális és fizikai egészségünk megőrzéséhez is elengedhetetlen, így rengeteg sikeres ember számára kulcsfontosságú, mit tesznek alvás előtt. Ez a nyolc pont egyszerűen betartható és hatalmasat javíthat az életminőségeden.

1: Olvasás

A szakértők egyetértenek benne, hogy a legtöbb sikeres ember olvas lefekvés előtt. Michael Kerr, nemzetközi üzleti szakértő és író szerint számos üzleti vezetőnél nem képezheti vita tárgyát, hogy alvás előtti utolsó programként az olvasást válasszák: „Nem feltétlenül csak üzleti és szakmai szövegekre kell gondolnunk; a hírek, szakmai blogok vagy épp regények olvasása is ugyanazt a hatást éri el: megnyugtat és feltölt kreatív, szenvedélyes energiákkal.”

2: Listakészítés, hogy kiürítsd a fejed

Kerr szerint az életben sikeres emberek többsége szeret listát készíteni a másnapi teendőkről lefekvés előtt – nem feltétlenül közvetlenül előtte, de a napot nem zárják le úgy, hogy ez ne lenne kész. A feladatok pontba szedése egyszerre segít rendszerezetten átlátni, milyen kihívások várnak rád másnap, így az ágyban már kevésbé fogsz ezeken agyalni és könnyebben álomba tudsz merülni.

3: Tölts időt a családoddal

Michael Woodward Ph.d pszichológus különös fontosságot tulajdonít annak, hogy a napunk lezárása előtt töltsünk némi időt a szeretteinkkel: beszélgessünk a partnerünkkel, játsszunk a gyerekünkkel vagy épp vigyük el sétálni a kutyánkat. Habár a legtöbb embernek eltérő az alvási rutinja, azért próbáljuk meg a nap végét úgy lekerekíteni, hogy jusson idő a közös pillanatokra a családdal.

4: Vedd számba a napodat

Kerr rávilágít, hogy a sikeres emberek bevett szokása a nap végén mérleget készíteni az aznap elért eredményekről. Szerinte ez a rutin erősíti az egész életünkre vonatkozó tudatosságot: minden nap győzelmeit és vereségeit is tisztán láthatjuk és reflektálhatunk a teljesítményünkre – így a tanulságok levonása után egyre jobbak és jobbak lehetünk.

5: Meditálnak

Nagyon sok sikeres ember legalább tíz percet szán a nap végi meditálásra: nincs is jobb mód rá, hogy relaxálj és kisimítsd az idegszálaidat.

6: Megtervezik az alvást

Ki ne ismerné a kialvatlanságot, a mosottszarságot, az egész nap kitartó kómás álmosságot? Mi, földi halandók nagyon is, de számos sikeres embernek sikerült kijátszania az alvás ördögét, méghozzá úgy, hogy tudatosan megtervezik. Kitűzik az alvási időt és tartják magukat hozzá: vagy a lefekvés időpontjához képest határozzák meg, hány órakor ébresszék magukat, vagy a kötelező munkába meneteli időhöz passzintják a lefekvés idejét. Teljesen felesleges és borzasztó dolog kevesebb alvási időt adnod magadnak, aztán reggel tízpercenként nyomogatnod a szundi-gombot egy órán át: inkább adj magadnak még egy óra alvást és állítsd későbbre az ébresztőt – iszonyatosan megéri.

7: Kikapcsolnak a munkájukból

Az igazán sikeres emberek akármi mást csinálnak lefekvés előtt, de nem dolgoznak. Nem csekkolgatják az ágyban az utolsó percekig az emailjeiket és agyalnak munkához kötődő problémákon: az utolsó munkaügy lezárása és az elalvás között hagynak időt más dolgokra (mint a fent említett olvasás, meditáció, családdal töltött idő, stb.). Az agyunknak és a testünknek szüksége van a feltöltődésre, amihez nagyban hozzájárul, ha nem munkahelyi stresszel bújsz az ágyba.

8: Pozitív gondolattal zárják a napot

Nagyon egyszerű beleesni abba a csapdába, hogy lefekvés előtt épp a rossz dolgokat pörgessük végig a fejünkben. Érdemes ellesni azt a jó tanácsot a sikeres emberektől, hogy ne túráztassuk magunkat egy pesszimista, önostorozó spirálba lefekvés előtt, mert nyugtalan alvást okoz és rettentő nyomottan is fogunk felébredni utána. Ha kell, erőltessük, de mindenképpen dicsérjük nyugtával a napot: aludjunk el egy pozitív gondolattal.

Legyen jó éjszakád!

A Hunan megyei Pingcsiangban állandó életveszélyben dolgoznak egy hegy oldalába utat építő melósok. Hajmeresztő!

Se biztosítókötél, se védőháló, se korlátok, semmi. Így építettek meg egy utat a Mufu-hegy oldalába.

Teljes sufnituningnak néz ki, ahogy ez az út épült.

Kínában nem sokat foglalkoznak a munkások biztonságával és testi épségével.

Az egyetlen biztonsági felszerelésük egy sapka volt.

Ha elkészül a turistalátványosságnak szánt sétány, akkor egészen a hegy tetejéig fog vezetni.

Ju Csi, az építkezés vezetője már sok hasonló projekten dolgozott, szerinte nem is volt olyan veszélyes, mint sokan hiszik. Elég, ha az emberen van kötél, és nem lehet baj.

Mondjuk a fotókon egy melóson sem látni kötelet.

Persze nem kell Kínáig menni, ha az ember hajmeresztő munkavédelmi megoldásokat akar látni.

(Forrás: Daily Mail)

Bemagoltad a cég összes díját és elismerését és petrarchai szonettekben tudsz szavalni a korábbi munkatapasztalataidról? Okés, de mi van, ha megkérdezik, milyen ízű fagyi lennél és miért? Érdemes felkészülni mindenre, ezért mutatunk tíz nehéz kérdést, amit bekaphatsz egy állásinterjún.

Több mint kétezer munkáltatótól és munkavállalótól gyűjtötte össze egy felmérés során az Independent.co.uk, hogy melyek azok a kérdések, amik a gyakran elhangozhatnak egy állásinterjún, ellenben elég nehéz őket megválaszolni. Íme az összegyűjtött top tíz lista, amire nem árt, ha zsebre teszel néhány zseniális tenyeres visszaadást.

 1. Mik a gyengeségeid?

2. Mondj három szót, ami leginkább jellemző rád!

 3. Ha egy gyümölcs vagy zöldség lennél, mi lennél és miért?

 4. Miért válasszunk téged erre a pozícióra?

 5. Meséld el egy tapasztalatodat, mikor kudarcot vallottál.

 6. Mik az erősségeid?

 7. Ha egy fagyiíz lennél, milyen ízű lennél és miért?

 8. Mit tartasz az eddigi legnagyobb teljesítményednek?

 9. Elmondanád, szerinted hogyan és miért erősítenéd a csapatunkat?

 10. Miért jelentkeztél erre az állásra?

Ha a fagyis meg a zöldséges kérdés elsőre idegennek (és persze totál baromságnak) tűnik, saját tapasztalatból mondjuk, hogy tényleg kérdeznek ilyeneket. Mi például bekaptuk ezt fával; határozd meg milyen fa lennél és miért. Szóval tényleg érdemes felkészülni még ezekre a képtelen kérdésekre is. Sok szerencsét!