Nyolc dolog, amit sikeres emberek tesznek lefekvés előtt és érdemes tanulnunk belőle

Az utolsó dolog, amit alvás előtt teszel nagyban befolyásolja, milyen kedved lesz és mennyi energiával ébredsz fel másnap reggel. A lefekvési rutin mentális és fizikai egészségünk megőrzéséhez is elengedhetetlen, így rengeteg sikeres ember számára kulcsfontosságú, mit tesznek alvás előtt. Ez a nyolc pont egyszerűen betartható és hatalmasat javíthat az életminőségeden.

1: Olvasás

A szakértők egyetértenek benne, hogy a legtöbb sikeres ember olvas lefekvés előtt. Michael Kerr, nemzetközi üzleti szakértő és író szerint számos üzleti vezetőnél nem képezheti vita tárgyát, hogy alvás előtti utolsó programként az olvasást válasszák: „Nem feltétlenül csak üzleti és szakmai szövegekre kell gondolnunk; a hírek, szakmai blogok vagy épp regények olvasása is ugyanazt a hatást éri el: megnyugtat és feltölt kreatív, szenvedélyes energiákkal.”

2: Listakészítés, hogy kiürítsd a fejed

Kerr szerint az életben sikeres emberek többsége szeret listát készíteni a másnapi teendőkről lefekvés előtt – nem feltétlenül közvetlenül előtte, de a napot nem zárják le úgy, hogy ez ne lenne kész. A feladatok pontba szedése egyszerre segít rendszerezetten átlátni, milyen kihívások várnak rád másnap, így az ágyban már kevésbé fogsz ezeken agyalni és könnyebben álomba tudsz merülni.

3: Tölts időt a családoddal

Michael Woodward Ph.d pszichológus különös fontosságot tulajdonít annak, hogy a napunk lezárása előtt töltsünk némi időt a szeretteinkkel: beszélgessünk a partnerünkkel, játsszunk a gyerekünkkel vagy épp vigyük el sétálni a kutyánkat. Habár a legtöbb embernek eltérő az alvási rutinja, azért próbáljuk meg a nap végét úgy lekerekíteni, hogy jusson idő a közös pillanatokra a családdal.

4: Vedd számba a napodat

Kerr rávilágít, hogy a sikeres emberek bevett szokása a nap végén mérleget készíteni az aznap elért eredményekről. Szerinte ez a rutin erősíti az egész életünkre vonatkozó tudatosságot: minden nap győzelmeit és vereségeit is tisztán láthatjuk és reflektálhatunk a teljesítményünkre – így a tanulságok levonása után egyre jobbak és jobbak lehetünk.

5: Meditálnak

Nagyon sok sikeres ember legalább tíz percet szán a nap végi meditálásra: nincs is jobb mód rá, hogy relaxálj és kisimítsd az idegszálaidat.

6: Megtervezik az alvást

Ki ne ismerné a kialvatlanságot, a mosottszarságot, az egész nap kitartó kómás álmosságot? Mi, földi halandók nagyon is, de számos sikeres embernek sikerült kijátszania az alvás ördögét, méghozzá úgy, hogy tudatosan megtervezik. Kitűzik az alvási időt és tartják magukat hozzá: vagy a lefekvés időpontjához képest határozzák meg, hány órakor ébresszék magukat, vagy a kötelező munkába meneteli időhöz passzintják a lefekvés idejét. Teljesen felesleges és borzasztó dolog kevesebb alvási időt adnod magadnak, aztán reggel tízpercenként nyomogatnod a szundi-gombot egy órán át: inkább adj magadnak még egy óra alvást és állítsd későbbre az ébresztőt – iszonyatosan megéri.

7: Kikapcsolnak a munkájukból

Az igazán sikeres emberek akármi mást csinálnak lefekvés előtt, de nem dolgoznak. Nem csekkolgatják az ágyban az utolsó percekig az emailjeiket és agyalnak munkához kötődő problémákon: az utolsó munkaügy lezárása és az elalvás között hagynak időt más dolgokra (mint a fent említett olvasás, meditáció, családdal töltött idő, stb.). Az agyunknak és a testünknek szüksége van a feltöltődésre, amihez nagyban hozzájárul, ha nem munkahelyi stresszel bújsz az ágyba.

8: Pozitív gondolattal zárják a napot

Nagyon egyszerű beleesni abba a csapdába, hogy lefekvés előtt épp a rossz dolgokat pörgessük végig a fejünkben. Érdemes ellesni azt a jó tanácsot a sikeres emberektől, hogy ne túráztassuk magunkat egy pesszimista, önostorozó spirálba lefekvés előtt, mert nyugtalan alvást okoz és rettentő nyomottan is fogunk felébredni utána. Ha kell, erőltessük, de mindenképpen dicsérjük nyugtával a napot: aludjunk el egy pozitív gondolattal.

Legyen jó éjszakád!

Bemagoltad a cég összes díját és elismerését és petrarchai szonettekben tudsz szavalni a korábbi munkatapasztalataidról? Okés, de mi van, ha megkérdezik, milyen ízű fagyi lennél és miért? Érdemes felkészülni mindenre, ezért mutatunk tíz nehéz kérdést, amit bekaphatsz egy állásinterjún.

Több mint kétezer munkáltatótól és munkavállalótól gyűjtötte össze egy felmérés során az Independent.co.uk, hogy melyek azok a kérdések, amik a gyakran elhangozhatnak egy állásinterjún, ellenben elég nehéz őket megválaszolni. Íme az összegyűjtött top tíz lista, amire nem árt, ha zsebre teszel néhány zseniális tenyeres visszaadást.

 1. Mik a gyengeségeid?

2. Mondj három szót, ami leginkább jellemző rád!

 3. Ha egy gyümölcs vagy zöldség lennél, mi lennél és miért?

 4. Miért válasszunk téged erre a pozícióra?

 5. Meséld el egy tapasztalatodat, mikor kudarcot vallottál.

 6. Mik az erősségeid?

 7. Ha egy fagyiíz lennél, milyen ízű lennél és miért?

 8. Mit tartasz az eddigi legnagyobb teljesítményednek?

 9. Elmondanád, szerinted hogyan és miért erősítenéd a csapatunkat?

 10. Miért jelentkeztél erre az állásra?

Ha a fagyis meg a zöldséges kérdés elsőre idegennek (és persze totál baromságnak) tűnik, saját tapasztalatból mondjuk, hogy tényleg kérdeznek ilyeneket. Mi például bekaptuk ezt fával; határozd meg milyen fa lennél és miért. Szóval tényleg érdemes felkészülni még ezekre a képtelen kérdésekre is. Sok szerencsét!

Player Autószalon

Akár otthonról dolgozó szabadúszó vagy, esetleg az irodából kúszik néha haza a meló, az inspiráló munkakörnyezetre a lakásodban is szükség van. Sanghajtól Párizson át New Yorkig kinyitjuk olyan szellemi munkások otthoni irodáinak ajtaját, mint a Spotify, a Saatchi & Saatchi vagy az Airbnb kreatívjai. Figyelj és ámulj!

Tobias Van Schneider, a Spotify Kreatív igazgatója

Van Schneider nagyon szereti, hogy az évek során több különböző stílusú tárgyat gyűjtöttek össze a barátnőjével. Otthoni munkabázisa a minimalista és művészi plakátokkal tarkított íróasztaltér, kedvenc pontja a lakásban pedig a nappali, azon belül is a gyönyörű szép Eames szék, ahol késő délután szeret olvasgatni.

Chuck McBridge, a San-Francisco-i Cutwater ügynökség alapítója és kreatívja

McBridge a családjával él ebben a komfortos és kevés színt használó otthonban. Először a házba besütő napfénybe és a közeli lagúnába szerettek bele, a ház belső kialakítását pedig enteriőr-dizájner felesége intézte. McBridge imád a verandán dolgozni jó időben, egyébként pedig a konyhaasztal a fő kreatív bázisa.

Joanna Monteira, az FCB Brazil Kreatív igazgatója

Monteira imádja körülvenni magát az utazásairól hazahozott tárgyakkal, könyvekkel, képekkel és emlékekkel a világ különböző tájairól. Emellett fontos számára, hogy ne legyen zsúfoltság: a tárgyai díszletet adnak az amúgy letisztult térnek. Monteira egy hosszú faasztalnál szeret dolgozni, ahol az élet többi részét is élvezi: házi feladatot old a kislányával, eszik, iszik, tévézik vagy épp játszik, mindezt egy asztal körül.

Kate Sanners, Kreatív partner, Saatchi & Saatchi, London

Sanners mindig otthonról dolgozik, és házában két bázist is kialakított a munkához. Emailjeit mindig a konyhaasztalnál intézi, ahol közben zajlik körülötte az élet és lehet szót váltani. A mélyebb, kreatívabb szellemi tevékenységet pedig a ház legtávolabbi zugában végzi egy íróasztalnál, ami fölött egy David le Fleming festmény lóg a férjéről és a fiáról.

Fred Baillard és Farid Mokart, a Fred & Farid csoport Kreatív vezérigazgatói és alapítói, Párizs és Sanghaj

Farid sanghaji otthonát a kreatív energiák hatják át. Bútorait az életében meghatározó helyekről gyűjtötte össze, mint Algéria, Kolumbia, Franciaország vagy épp Anglia, Amerika és Kína. Farid minden darabhoz érzelmileg kötődik és nem szereti a nyugalmat, a csendet a térben. Kedvenc munkahelye egy masszív, több mint száz kilós thai asztal.

Fred Emile Zola egykori háza mellett lakik Párizsban. Ahogy a környéket is, lakását áthatja a történelem és az utca kreatív zsivaja – propagandaposzterektől kezdve forradalmi kiadványok és számos francia és svéd dizájner bútora díszíti a lakását. Ennek ellenére munkabázisa hihetetlenül csöndes: semmi nem hallatszik be a város zajából. A szobát Fred Ty Kamoának nevezte el, ami annyit tesz: Kis ház, ami csak az enyém. Három kisfia is tudja ezt: éppen ezért folyton bemerészkednek apu szobájába. Mert apu szobája király. És Fred imádja őket ezért.

Alex Schleifer, Head of Design, Airbnb

Schleifer San Franciscóban rendezte otthonát feleségével. A tér kialakításakor fontos szempont volt, hogy a ház folyton alakulni tudjon és minden helyiség alkalmas legyen valamilyen projekt lefolytatására. Mikor csapattal dolgozik, Schleifer szeret a hatalmas konyhaasztalnál tevékenykedni, míg mikor tervez, zenét rak össze vagy kódot ír, a saját bunkerében tépi a billentyűzetet Mac és Windows gépein.

Nick Law, Kreatív Vezérigazgató, R/GA

Végül fehérség, egyszerűség és tisztaság jellemzi Law négyszintes brooklyni otthonát. A feleségével imádnak mezítláb lenni otthon, csakúgy, mint a régi könyveket és a taxikkal, furgonokkal és olasz pékséggel telezsúfolt amerikai utcai életet – így otthoni irodájukat is az utcai frontú harmadik szintre rendezték be.

(Képek: Nick Law, Fastco)

Player Autószalon