Világrekord, Dunába robbantás, trabantos avatás – Csodás archív képek az új Erzsébet hídról és elődjéről

Jóval több mint százéves lenne már, de a második világháború után majdnem két évtizedig tartott újra felépíteni. Képek a századfordulótól a mai Erzsébet hídig.

1903. október 16-án adták át a forgalomnak a világ első acélpilonos lánchídját, amely a maga korában egyedülálló módon mederpillér nélkül, 290 méteres áthidalással kötötte össze a budapesti első és ötödik kerületet. A villamosforgalom egy évvel később indult meg az útpálya két szélére épített síneken.

1946. január 18-án a visszavonuló németek a Dunába robbantották, de mivel a négy töltetből csak egy robbant, a pesti pilon állva maradt, méghozzá egészen sokáig, mert a háborúban megsérült budapesti Duna-hidak közül az Erzsébetet állították vissza utoljára.

Először visszabontották a régi híd roncsait, majd az eredeti pilléreket felhasználva, de új pilonokkal, és immár függőkábeles megoldással építették fel új, szélesebb utódját. 1964. november 21-én avatták fel. A középre helyezett síneken 1973-ig közlekedett villamos, a 2-es metró átadása után nem sokkal felszedték a síneket.

(Fotó: Fortepan)

Legfrissebb

Életmód

Ha bevállalós vagy, akkor ezt az öt pózt imádni fogod

Tegnap

Ha szeretnéd egy kicsit felpörgetni a kamatyolást extrémebb irányokba, akkor a legjobb helyen jársz. Van öt szexpózunk, ami garantáltan elfújja az eszed (hogy az AC/DC híres, Villámcsapva című számából idézzünk) – és habár elég egyedi mutatványok, szerintünk érdemes bejátszani őket, hátha az egyik bekattan és all-time kedvenccé válik. Tadaaam.

Outdoor

Fénykocka kertbe, sátorba vagy a medencébe

Tegnap

Napelemmel táplált lámpával világítani, mindig valami furcsa, perverz gondolatnak tűnt. Pedig egyáltalán nem az.

Kult & Szórakozás

A Take That is beszállt James Corden Carpool Karaokéjába

Tegnap

Corden ezúttal a Comic Relief kedvéért brit legendákkal kocsikázott, beültette a Take Thatet is a kocsijába, akik már egy kisautóba is beférnek, annyira megfogyatkoztak. Azért nem szép tőlük, hogy így elröhögnek olyan poptörténeti, komoly klasszikusokat, mint a Babe.

Autó-motor

Nemcsak a BMW, hanem a MINI és a Rolls-Royce jövőjét is felfedték

Tegnap

Bepillantást nyerhetsz a jövőbe.

Kult & Szórakozás

Itt a Justice League új előzetese

Tegnap

A DC legutóbbi mozijai után azért nem kicsit félünk Zack Snyder szuperhős-orgiájától, de Az igazság ligája új trailere azért elég komoly látványorgiát pakol le az asztalra. November 16-án derül ki, érdemes volt-e tartani tőle.

További friss cikkek

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon