57 év telt el az ötvenhatos forradalom és szabadságharc óta. Előkaptunk pár korabeli fotót és lefotóztuk ugyanonnan.

Blaha Lujza tér, Rákóczi–Nagykörút sarka, háttérben a József körút. A cirill betűs felirat jelentése: ruszkik, haza!

Nagy Gyula kiváló fényképész volt, aki 1956. október 24-étől hazafias érzelmektől vezérelve fotózta a forradalmi eseményeket és helyszíneket, az utókor szerencséjére pedig közel ezer képe túl is élte az '56 utáni viharos évtizedeket. Ez a legnagyobb gyűjtemény a történelmi eseményekről, és kisebbfajta csoda, hogy fennmaradt, mivel amatőr filmesek és fotósok ugyan szép számmal dokumentálták a történéseket, de a forradalom bukása után félelemből vagy elővigyázatosságból ezek nagy részét megsemmisítették.

József körút 47–49., a háttérben a Krúdy Gyula utca sarka.

A Margit híd pesti hídfője.

Egy időugrás tanulságai

Egymás alá tenni ezeket a képeket, majd jobbra-balra scrollozni rajtuk olyan, mint egy instant időutazás. Az Üllői útról egy szempillantás alatt eltűnik a kiégett tank, a mésszel leöntött szovjet harckocsizók holtteste, még a macskakövek is, de jobbról begurul egy Combino. A Szent István körút 2. szám előtt már nem parkol a vidékről élelmet szállító teherautó. A szerkesztőségünk mellett fekvő Nádor utca és Steindl Imre utca sarkán sem állnak katonák, hogy ávós orvlövészeket lőjenek ki.

Lesznek, akik október 23-án beszédet mondanak az utcán a némán álló tömegeknek, de ez már nem ugyanaz, mint tank tetejéről szólni a József körút 47–49. előtt. Az Oktogonon esténként az Országos Takarékpénztár hirdetése helyett Samsung-logó világít. Az Abbázia kávézó rommá lőtt épületét egy mozdulattal renoválhatjuk. A Corvin mozi tetejét is befedték, de az Emberek fehérben című francia filmet már nem játsszák, helyette az Inferno meg A lány a vonaton megy, miközben mi az egeret mozgatva visszamegyünk a múltba, aztán meg vissza a jelenbe, mint egy magyar Marty McFly. És nem fekszik keresztbe villamos a Blahán, a ruszkik meg régen hazamentek.

A Nyugati pályaudvar.

„Ilyen heroikus alapossággal ugyanis kevesen dokumentálták a forradalom budapesti eseményeit, helyszíneit, szereplőit.”

Fortepan.hu

Az Oktogon a Nyugati tér felé nézve.

V. kerület, a Nádor utca és a Steindl utca sarka.

A XIII. kerületi Szent István körút 2-es szám előtt.

József körút 68. és a Nap utca sarka.

Rákóczi út 8.

Az Abbázia az Oktogonon.

A Corvin mozi.

Nagy Gyulát a forradalomban betöltött szerepe miatt (november másodikától a Nemzetőrség hivatalos fotósává nevezték ki) 1957 júniusában letartóztatták, de mivel nem ellene nyomoztak, hanem a Filmgyár környékén zajló eseményeket akarták felderíteni, pár nap múlva elengedték. A negatívokat évtizedekig rejtegették, mígnem 1989-ben átadták a Kiscelli Múzeumnak. Hetekkel később Nagy Gyula 67 évesen meghalt. A család később átadta a képeket a Fortepan.hu-nak, így tavaly a nagyközönség is megismerhette ezt a páratlan fotógyűjteményt.

IX. kerület, a Nagykörút és az Üllői út kereszteződése.

(A fényképek helyszíneit Tóth István fotózta újra. Szöveg: Izing Róbert)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Milyen kutyatápot vegyél, ami a kutyádnak és a pénztárcádnak is jó?

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Automataváltós elektromos kerékpárt mutatott be a Decathlon

További cikkeink a témában