A CIA első titka ötvenhat év elteltével derült ki

Az első CIA-ügynök, aki szolgálatban veszítette az életét, 1950-ben hunyt el. Egy rendes titkosszolgálathoz híven mindezt ötvenhat éven keresztül titokban tartották.

Van egy emlékfal a CIA,

vagyis a Központi Hírszerző Ügynökség központjában, a virginiai Langleyben, amelyen a szolgálatban elhunyt alkalmazottaknak állítanak emléket. 2014-ben 111 csillag állt a falon, ám ezek közül csak nyolcvanhoz tartozott név is, vagyis harmincegy elhunyt kilétét a mai napig titokban tartják. Ilyen volt az első csillag is, amely 1950-ben, elsőként került fel a márványfalra.

Ötvenhat évig, egészen pontosan 2003-ig maroknyi cégvezetőt leszámítva senki sem tudta, hogy ki volt az első CIA-ügynök, aki szolgálatban veszítette el az életét. Douglas Mackiernan már csak az elsőség miatt is az ügynökség legendája lehetne, de a története ennél sokkal izgalmasabb.

Valószínűleg soha nem derült volna fény a történetére, ha 2003-ban egy Nepálban élő amerikai újságíró véletlenül nem botlik bele a történetbe és nem rettentően makacs. Az már 2001-ben kiderült, hogy Mackiernan CIA-ügynök volt, de Thomas Laird volt az, aki 2003-ban levéltári kutatások és némi pereskedés után felderítette a teljes igazságot.

A CIA első atomkémje Ázsiában

Douglas Mackiernan 1947-től alkonzulként tevékenykedett a turkesztáni Urumcsiban, ami a kínai polgárháború idején egy távoli és ellenőrizetlen régió volt a szovjet határ közelében. Négy nyelven beszélt, a II. világháborúban kódfejtőként dolgozott, és a CIA megalapításának évében, 1947-ben belépett a szervezetbe. Az isten háta mögötti porfészekben működő amerikai konzulátusnak semmilyen gyakorlati értelme nem volt, ám mégis fontos célt szolgált: adatokat kellett gyűjteniük a pár száz kilométerre, nyugatra fekvő Szemipalatyinszkban zajló orosz atomkísérletekről. A Szemipalatyinszki Kísérleti Telep a szovjet határ túlsó felén működött, 1949. augusztus 29-én robbantották fel az oroszok az első atombombájukat, és ezt a tényt Mackiernan is meg tudta erősíteni.

Urumcsi vörössel jelölve. Szemipalatnyinszk nyugatra, a határ túloldalán feküdt

A kísérleti atomtelep légifelvételen. Közel ötszáz robbantást hajtottak itt végre az oroszok a kilencvenes évek közepéig

A kínai polgárháború azonban lehetetlenné tette, hogy tovább folytassa az adatgyűjtést, ugyanis a Mao Ce-tung vezette kommunisták győztek, a népi felszabadító hadsereg készült bevonulni a városba, és a konzulátus tagjainak menekülnie kellett. Szeptemberben küldte el az utolsó telegramját, megsemmisítette a konzulátus dokumentumait, és két társával, valamint helyi kísérőkkel útnak indult. Mivel nem akart a kínai kommunisták kezére kerülni, ezért azt tervezte, hogy Tibeten keresztül Indiába fog menni. Az amerikai külügy feladata volt, hogy felvegye a kapcsolatot az akkor még független tibeti kormánnyal, hogy engedjék át a határukon az amerikai csoportot.

A lovakkal, rádióval, gépfegyverekkel, aranyrudakkal, navigációs eszközökkel, élelemmel felszerelt csapat kommunistaellenes felkelők segítségével jutott át a Takla-Makán sivatagon, ez az út két hónapig tartott. A telet egy kazah hadúr, Osman Bator vendégeiként töltötték, majd átkeltek a Kunlun-hegységen, és a tél végével érkeztek meg Tibet határára. Mivel úgy tudták, hogy az amerikai külügy előkészítette a tibeti szakaszt, joggal gondolhatták, hogy a nehezén túl vannak. Mackiernan az út során végig naplót vezetett és rádión tartotta a kapcsolatot Washingtonnal.

Osman Bator hadúr (középen)

De nem ez történt,

ugyanis a tibeti határőrök azonnal lőni kezdtek rájuk, amint meglátták őket. 1950. április 29-e volt, vagyis hat hónapja voltak úton. A határőrök négy embert, köztük Mackiernant megölték, a többieket letartóztatták. Csak öt nap múlva engedték őket szabadon, amikor a dalai láma futárai megérkeztek a határállomásra a hírrel, miszerint ha amerikaiak érkeznek a határra, akkor át kell engedni őket, és minden segítséget meg kell adni nekik. Mivel Tibet az ötvenes években egy feudális állam szintjén mozgott, nem voltak rádiói, rendes úthálózata, ezért lóháton közlekedő futárok jelentették a postaszolgálatot. Mégsem ez okozta a tragédiát, hanem az, hogy az amerikai külügy hónapokig nem küldte el a kérését a tibeti kormányhoz, amely már nem tudott időben lépni.

Douglas S. Mackiernan és Pegge Parker az amerikai konzulátus előtt 1947 júliusában

Az eltitkolt első

Mackiernan alkonzul halálhíre 1950. július 29-én jelent meg a New York Timesban, de természetesen senki sem tudta, hogy valójában CIA-ügynök volt, azt pedig végképp nem, hogy milyen fontos küldetést bíztak rá. Az ügynökség Mackiernan naplóját és életben maradt útitársa beszámolóját titkosította. Mivel ő volt az első szolgálatban elhunyt CIA-ügynök, nem volt protokoll az ilyen esetekre, így Mackiernan feleségtől megtagadták a teljes özvegyi nyugdíjat. Csak 2000-ben, egy a család részvételével megrendezett titkos megemlékezés keretében feddték fel, hogy az első csillag az emlékfalon Douglas Seymour Mackiernant szimbolizálja, sőt, a CIA csak 2008-ban ismerte el nyilvánosan, hogy milyen küldetésben vett részt. Ebben nagy szerepe volt a már említett Thomas Lairdnek, aki Into Tibet - The CIA’s First Atomic Spy címmel egy teljes könyvet írt Mackiernanről.

Player Autószalon

Vannak, akik utazásaik során nem feltétlenül városnézésre vagy tengerparti henyélésre, hanem inkább testi élményekre vágynak. A következő öt célpont tematikáját tekintve különböző, de mindegyik a 18-as karikás kategóriába esik.

Kísértés Resort, Cancun

A mexikói Kísértés Resort neve úgy hangzik, mint valami kretén tévés reality, de ez itt maga a csupasz valóság. Annyira tulajdonképpen nem is csupasz, mindössze arról van szó, hogy ebbe a szállóba nem engednek be gyerekeket, illetve a tematikus programok nagy része meglehetősen felnőttekre célzott: van például hölgyeknek rúdtánctanfolyam és érzéki fitneszóra. A hotel egyik legforróbb helyszíne a szexi medence névre hallgató medence, ahol éjjel-nappal megy a buli. Van fehérneműs éjszaka, és bacchanália fehér parti névre hallgató este is, amibe bele sem merünk gondolni, hogy mit takarhat. Szobák 24 ezer forint/főtől.

DR Nights, Dominikai Köztársaság

Ha nincs barátnőd, akkor ez a hotel a tökéletes célpont lehet, ugyanis a megfelelő díj ellenében itt biztosan találnak neked egy partnert – vagy akár többet is. A reptérre eleve egy limuzint küldenek a vendégért, benne két cicababával. A szállóba érve azonnal egy koktél nyomnak a kezébe, szivart a szájába, majd a szállóban dolgozó hölgyek mindegyike lejt előtte egy üdvözlő táncot. Ez az egész kísértetiesen úgy hangzik, mintha egy fullos bordélyról lenne szó, de ez elméletileg egy hotel, és valószínűleg legális, különben nem hirdethetnének mindenféle nemzetközi oldalakon. Teljes csomag szállással, egyebekkel 468 ezer forinttól.

Milkersdorf kastély, Németország

Ha még nem rosszalkodtál kastélyban, akkor irány a brandenburgi Milkersdorf, amit csak egy estére lehet bevenni, plusz, ami ott éjszaka idegenforgalom néven zajlik, annak nincs sok köze a turizmushoz. A vendégeket busszal viszik este fél kilencre a kastélyba, majd hajnali háromkor ki is rúgják őket. Ami a kettő között történik, az nem ministránsfiúknak való, az igazából egy luxus swingerklubként funkcionáló kastély weboldalán található képeket nézve inkább olyasmi, mint egy szaftos jelenet a Tágra zárt szemek című filmből. Belépés 36 ezer forinttól.

PornWeek

Egy élelmes Los Angeles-i utazási iroda mindenféle Karib-szigeteki meg egyéb úti célok helyett pornófilmforgatásokra viszi el utasait. A főleg nagy költségvetésű alkotásokat megcélzó iroda borsos áron kínálja a túrákat, éppen ezért a klientúrájuk a tehetős rétegből kerül ki. Los Angeles mellett olykor Európába is átviszik vendégeiket, egy cikk tanúsága szerint az iroda már Budapestre is reptetett egy csoportot (a fotó állítólag ott készült). Ugyanez a csapat szervez túrákat a Hedonism II nevű nassaui szállóba, ahol alkalmanként felnőttfilmes művésznők és modellek is meglátogatják a vendégeket – például Bianca Beauchamp. Említettük, hogy drága: egy nap közel 200 ezer forintját fogja elvinni annak, aki szeretne betekinteni a kulisszák mögé.

Hotel Desire, Costa Rica

Nagyon hasonló a cancuni Kísértés Resorthoz, azaz főleg pároknak szóló programok várják az oda látogatókat. A medencénél, jacuzzinál vagy például a teniszpályán megengedett a nudizmus, illetve éjszaka itt is mindig történik valami a poolnál, például karaoke-est vagy grillezés, igaz, a házszabályok tiltják a nyilvános helyen történő szeretkezést. Mindenféle masszázsokat is lehet rendelni, és ha a párok éppen unják a vízparton henyélést vagy a lepedőgyűrést, ökotúrákon is részt vehetnek a Costa Rica-i dzsungelben. Szobák 24 ezer forint/főtől.

(Fotók: hivatalos honlapok)