A CIA első titka ötvenhat év elteltével derült ki

Az első CIA-ügynök, aki szolgálatban veszítette az életét, 1950-ben hunyt el. Egy rendes titkosszolgálathoz híven mindezt ötvenhat éven keresztül titokban tartották.

Van egy emlékfal a CIA,

vagyis a Központi Hírszerző Ügynökség központjában, a virginiai Langleyben, amelyen a szolgálatban elhunyt alkalmazottaknak állítanak emléket. 2014-ben 111 csillag állt a falon, ám ezek közül csak nyolcvanhoz tartozott név is, vagyis harmincegy elhunyt kilétét a mai napig titokban tartják. Ilyen volt az első csillag is, amely 1950-ben, elsőként került fel a márványfalra.

Ötvenhat évig, egészen pontosan 2003-ig maroknyi cégvezetőt leszámítva senki sem tudta, hogy ki volt az első CIA-ügynök, aki szolgálatban veszítette el az életét. Douglas Mackiernan már csak az elsőség miatt is az ügynökség legendája lehetne, de a története ennél sokkal izgalmasabb.

Valószínűleg soha nem derült volna fény a történetére, ha 2003-ban egy Nepálban élő amerikai újságíró véletlenül nem botlik bele a történetbe és nem rettentően makacs. Az már 2001-ben kiderült, hogy Mackiernan CIA-ügynök volt, de Thomas Laird volt az, aki 2003-ban levéltári kutatások és némi pereskedés után felderítette a teljes igazságot.

A CIA első atomkémje Ázsiában

Douglas Mackiernan 1947-től alkonzulként tevékenykedett a turkesztáni Urumcsiban, ami a kínai polgárháború idején egy távoli és ellenőrizetlen régió volt a szovjet határ közelében. Négy nyelven beszélt, a II. világháborúban kódfejtőként dolgozott, és a CIA megalapításának évében, 1947-ben belépett a szervezetbe. Az isten háta mögötti porfészekben működő amerikai konzulátusnak semmilyen gyakorlati értelme nem volt, ám mégis fontos célt szolgált: adatokat kellett gyűjteniük a pár száz kilométerre, nyugatra fekvő Szemipalatyinszkban zajló orosz atomkísérletekről. A Szemipalatyinszki Kísérleti Telep a szovjet határ túlsó felén működött, 1949. augusztus 29-én robbantották fel az oroszok az első atombombájukat, és ezt a tényt Mackiernan is meg tudta erősíteni.

Urumcsi vörössel jelölve. Szemipalatnyinszk nyugatra, a határ túloldalán feküdt

A kísérleti atomtelep légifelvételen. Közel ötszáz robbantást hajtottak itt végre az oroszok a kilencvenes évek közepéig

A kínai polgárháború azonban lehetetlenné tette, hogy tovább folytassa az adatgyűjtést, ugyanis a Mao Ce-tung vezette kommunisták győztek, a népi felszabadító hadsereg készült bevonulni a városba, és a konzulátus tagjainak menekülnie kellett. Szeptemberben küldte el az utolsó telegramját, megsemmisítette a konzulátus dokumentumait, és két társával, valamint helyi kísérőkkel útnak indult. Mivel nem akart a kínai kommunisták kezére kerülni, ezért azt tervezte, hogy Tibeten keresztül Indiába fog menni. Az amerikai külügy feladata volt, hogy felvegye a kapcsolatot az akkor még független tibeti kormánnyal, hogy engedjék át a határukon az amerikai csoportot.

A lovakkal, rádióval, gépfegyverekkel, aranyrudakkal, navigációs eszközökkel, élelemmel felszerelt csapat kommunistaellenes felkelők segítségével jutott át a Takla-Makán sivatagon, ez az út két hónapig tartott. A telet egy kazah hadúr, Osman Bator vendégeiként töltötték, majd átkeltek a Kunlun-hegységen, és a tél végével érkeztek meg Tibet határára. Mivel úgy tudták, hogy az amerikai külügy előkészítette a tibeti szakaszt, joggal gondolhatták, hogy a nehezén túl vannak. Mackiernan az út során végig naplót vezetett és rádión tartotta a kapcsolatot Washingtonnal.

Osman Bator hadúr (középen)

De nem ez történt,

ugyanis a tibeti határőrök azonnal lőni kezdtek rájuk, amint meglátták őket. 1950. április 29-e volt, vagyis hat hónapja voltak úton. A határőrök négy embert, köztük Mackiernant megölték, a többieket letartóztatták. Csak öt nap múlva engedték őket szabadon, amikor a dalai láma futárai megérkeztek a határállomásra a hírrel, miszerint ha amerikaiak érkeznek a határra, akkor át kell engedni őket, és minden segítséget meg kell adni nekik. Mivel Tibet az ötvenes években egy feudális állam szintjén mozgott, nem voltak rádiói, rendes úthálózata, ezért lóháton közlekedő futárok jelentették a postaszolgálatot. Mégsem ez okozta a tragédiát, hanem az, hogy az amerikai külügy hónapokig nem küldte el a kérését a tibeti kormányhoz, amely már nem tudott időben lépni.

Douglas S. Mackiernan és Pegge Parker az amerikai konzulátus előtt 1947 júliusában

Az eltitkolt első

Mackiernan alkonzul halálhíre 1950. július 29-én jelent meg a New York Timesban, de természetesen senki sem tudta, hogy valójában CIA-ügynök volt, azt pedig végképp nem, hogy milyen fontos küldetést bíztak rá. Az ügynökség Mackiernan naplóját és életben maradt útitársa beszámolóját titkosította. Mivel ő volt az első szolgálatban elhunyt CIA-ügynök, nem volt protokoll az ilyen esetekre, így Mackiernan feleségtől megtagadták a teljes özvegyi nyugdíjat. Csak 2000-ben, egy a család részvételével megrendezett titkos megemlékezés keretében feddték fel, hogy az első csillag az emlékfalon Douglas Seymour Mackiernant szimbolizálja, sőt, a CIA csak 2008-ban ismerte el nyilvánosan, hogy milyen küldetésben vett részt. Ebben nagy szerepe volt a már említett Thomas Lairdnek, aki Into Tibet - The CIA’s First Atomic Spy címmel egy teljes könyvet írt Mackiernanről.

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy kádárista Magyarország. A világpolitika kétpólusú volt, az egyik sarokban az Amerikai Egyesült Államokkal és a Nyugattal, a másikban a Szovjetunióval és csatlós államaival, köztük a Magyar Népköztársasággal. 1967-ben történetünk idején javában zajlott a hidegháborúnak nevezett passzív szembenállás és nagyhatalmi pozícióharc, ami nem csak Washington és Moszkva kormányhivatalaiban, hanem az élet és a birodalom minden területén zajlott, például Budapesten, illetve Budapest egy egészen apró pontján, a Hegyalja úti Sole Mio bárban is.

A kémelhárítás bárt nyit

Az egész olyan, mint egy Coen-film forgatókönyve: 1967-ben a Belügyminisztérium III/I. Csoportfőnöksége úgy döntött, célszerű lenne egy olyan vendéglátóipari egységet létrehozni, amely ideális lenne külföldi egyének megfigyelésére. Külföldi egyénekkel főleg fővárosi hotelekben lehetett találkozni, de sajnos ezeken a helyeken relatíve nehézkes volt lehallgatni, hogy miről is beszélhetnek pontosan ezek a célszemélyek, és azok, akikkel találkoznak. Minden asztal alá és szobába mégsem lehetett poloskát tenni, pedig az igazán hasznos dolog lett volna.

Rajnai Sándor, a hírszerzés parancsnoka 1967-ben egy olyan tervezetet írt, amelyben egy olyan bár és szálloda ötletét mutatta be, amelynek minden négyzetcentimétere be van drótozva, és amely „megfelelő ügynöki és technikai feltételek megteremtése esetén alkalmas volna a külföldi célszemélyek ellenőrzésére, tanulmányozására, kompromittálására.”

Földes György, a Vatikánnal szembeni elhárítást végző osztály vezetője belső javaslatából, 1968

A projektre bólintottak, Rajnai pedig a Mészáros Éva fedőnevű ügynököt bízta meg a lebonyolítással (rendes neve: dr. Juhász Imréné Meszarits Margit, a BRFK aranyvaluta osztályán dolgozott). A Hegyalja úton a Sánc utca sarkán lévő ingatlant szemelték ki erre a célra, ami saját tulajdonában állt, és amit egy állami cég vett meg tőle (ingatlanmutyi már akkor is ment). Elkezdték toborozni a személyzetet, akik természetesen nem pincérek, szakácsok voltak, hanem a kémelhárítás és a belső elhárítás alkalmazottai, azaz III/I-es és III-as ügynökök.

A „Tanya” megszerzése

És ekkor jött a vicces dolog: a Sole Mio bárt engedélyeztetni kellett, éppen úgy mintha egy teljesen átlagos, normális vendéglátóipari egység lenne. De a dolog nagyon lassan ment, annak ellenére, hogy belügyi vezetők külön kérték a Budapesti Fővárosi Tanácsot az engedélyek kiadására. Plusz elfelejtettek lakást bérelni a bár/szálló szomszédságában, pedig kellett egy helyiség, ahol elférhetett a technika, amivel lehallgatták az intézményt.

Ez végül sikerült, méghozzá úgy, hogy Berényi István alezredes, alosztályvezető önmagát külügyesnek álcázva kivette a szomszédos K lakást, amit a "Tanya" fedőnévre kereszteltek.

Az "Ámor Háza" objektum betechnikázásáról készített állambiztonsági fotók, 1969

Kurválkodás a szocializmus győzelméért

Két év telt el a projekt kitalálása óta, amikor elkészültek a bepoloskázott asztalok, és „betechnikázták” a bárt, és a panzió szobáit. A fenti idézetben olvasható az erkölcsi kompromittálás kifejezés, ami azt jelentette, hogy a bárban pincérnőként dolgozó női ügynökök megpróbálták behálózni a bárba érkező vendégeket, majd miután a bepoloskázott, és valószínűleg kamerázott szobában orális és vaginális operatív akciókat hajtottak végre velük (ezt csak én neveztem el így, nem tudom, mi lehetett a kémelhárítós szakkifejezés arra, hogy leszoptak valakit), zsarolni kezdték a célszemélyt, azzal a céllal, hogy beszervezzék. A nyilvánossgára hozott dokumentumokból nem derült ki, hány ilyen erkölcsi kompromittálást hajtottak végre, de a nyitástól 1970. december másodikáig 266 vendég szállt meg a panzióban, köztük diplomaták is.

Szegény Fácánné...

A Sole Mio bár tündöklése és bukása

Az Ámor háza fedőnevű akció meglehetősen tiszavirág életű volt. 1969-ben nyitottak, és egy évvel később már be is kellett zárniuk. Már kevéssel a nyitás után, 1970. január 14-én „hűtlen kezelés, közokirat-hamisítás, és más gazdasági bűncselekmények gyanúja miatt indult vizsgálat a Központi Népi Ellenőrzési Bizottságnál (KNEB)”, és mindez azt bizonyítja, hogy a kémelhárítás sem volt mindenható, és keményen ment a cicaharc a különböző állami szervezetek között a szocializmus dicső évtizedeiben is. Az Ámor háza fedőnevű akciót 1996-ban 2050-ig titkosították, de 2003-ban mégis nyilvánossá tették őket. Tabajdi Gábor és Ungváry Krisztián Elhallgatott múlt című könyvében alaposan körbejárják a bár/bordély történetét, ha több is érdekelne erről, csapj le rá.

És azt tudtad, hogy volt egy magyar kommunista szexbotrány, ami bejárt a nyugati sajtót?

(Fotók: titkosbudapest.hu)

Az etikett nehezen definiálható illemkódex, amelynek szabályai kultúránként, helyzetenként és társaságokként változhatnak. Nem egyszerű téma, nem is szeretnénk túlbonyolítani, ezért a következőkben a legalapvetőbb - de mégis gyakori -, hibákra koncentrálunk. A félreértések elkerülése végett: az etikett nem ott kezdődik, amikor villát ragadsz a kezedbe, hanem jóval korábban!

Hibák vacsora előtt

Rossz éttermet választasz

Egy étterem több szempontból is minősíthetetlennek számíthat. Egyrészt lehet rossz színvonalú: a pincérek durvább modorral bírnak, mint Shrek, a berendezés lepukkant, az ételek ehetetlenek. Ennek elkerülésére érdemes alaposan ellenőrizni a helyet, akár online, akár személyesen. A másik baki, hogy ugyan kifogástalan a hely, de a célnak mégsem felel meg. Egy első (vagy második, stb.) randira nem szerencsés túlságosan romantikus hangulatú intézményt választani, ezt hagyjuk meg a már párnak számító emberkéknek. Ez az intelem első blikkre taktikai fogásnak tűnhet, holott ez a döntés pontosan a megfelelő modor birtoklásáról szól. A gyertyafényt hagyjuk meg későbbre. Az éttermet a férfinak ildomos kiválasztania, nem kell, hogy közös megegyezés tárgyát képezze, de azt is illik elkerülni, hogy egy steak house-ban ülve derüljön ki a partnerünkről, hogy radikális vegán, aki évek óta csak magokon és bogyókon él és még a madársalátát is undorítónak találja az elnevezése miatt.

Bohócnak öltözöl

A 10 divatbaki, amit egy férfinak kerülnie kell című alaptanulmány mindenki számára ajánlott olvasmány, de sok helyen elég, ha felkapunk egy sötét farmert és egy (nem mélyen kigombolt nyakú) inget. Nyakkendő és zakó szinte már sehol sem alapfeltétel, de az adott étterem honlapját mindig érdemes csekkolni, ugyanis vannak helyek, amelyek dressz kódot adnak meg!

Nem tudsz parkolni

Hardcore etikettszabálynak  tűnhet, de ha randipartnert fuvarozol étterembe, akkor a parkolásnak is vannak szabályai. A lényeg, hogy illik tudni, hogy hol van az étterem, ha pedig megtaláltad, akkor a parkolóhely keresgélése ne tartson tovább öt percnél. Ennek elkerülése érdekében érdemes előre felkutatni a közeli fizetős parkolókat. A megfelelő parkolás biztosítása egyébként egy jó étterem feladatai közé tartozik, nem véletlen, hogy minőségi éttermi kalauzok osztályzatai ezt az opciót is figyelembe veszik.

Nem foglalsz asztalt

Egy randit vagy kellemes estét tönkretehet, ha kiderül, hogy nem foglaltál asztal, az étterem pedig tele van. Ha igazán biztosra akarsz menni, akkor nem csak arról gondoskodsz, hogy legyen helyetek, hanem arról is, hogy az asztal ne a mosdókhoz vagy a bejárathoz közel legyen, hanem ideális helyen. (Hogy mi számít annak, az mindig a helytől függ. Ismét érdemes előre tervezni.) Nagyon triviális tanácsnak tűnhet, pedig egy szombat estén, amikor egy jó helyen minden asztal foglalt 7 és 10 között és a helyszínen már nem lehet másik asztalt kérni, nagyon is hasznos lesz ennyire előrelátónak lenni.

Hölgyeket előre

A hölgyek előre szabály az élet egyéb területein működhet, de nem ebben az esetben. A férfi lép be elsőként az étterembe, majd az ajtót tartva beengedi a hölgyet. Az etikett egy folyamatosan változó és megújuló entitás, de ez a szabály öröknek tűnik.

Rohanás

Ideális esetben a főpincér vagy egy felszolgáló másodperceken belül megszólít bennünket, és a korábban foglalt asztalunkhoz kísér, de ha ez nem történik meg, akkor várjunk egy keveset, amíg feltűnik az illetékes elvtárs. Elsőként a hölgy foglal helyet, jó esetben a pincér kihúzza számára a széket. Hiába vagyunk éhesek, illik türelmesnek lennünk, különösen ha randiról van szó. Nem sürgetjük választással a partnerünket. A legfrissebb trendek szerint a nemek egyenlők, ha rendelésről van szó, azaz a férfi is előállhat a farbával elsőként.

Vacsora közben

Bénán rendelsz bort*

A borrendelés témáját egyszer már körbejártuk egy igazi szakértő segítségével, de a lényeg, hogy akár előre is tájékozódhatunk a kiválasztott étterem kínálatával kapcsolatban, a legtöbb étterem honlapja rendelkezik itallappal is. Bátran hagyatkozzunk a sommelierre vagy felszolgálóra, de ha nem tetszik az ajánlott bor, akkor kérjünk másikat. Ne parázzuk túl, de ne essünk át a ló túlsó oldalára sem.

*A kisbetűs részben jegyezzük meg, hogy a bor természetesen nem kötelező része egy tökéletes vacsorának.

Villával eszed a levest

Na jó, ez nem fordulhat elő, de vajon hányan tudjuk megkülönböztetni a kávéskanalat a desszertkanáltól? Egy alaposan megterített asztalnál akár három pohár (fehérboros, vörösboros, vizes) három tányér, és egy fiókra való evőeszköz is várhat bennünket. Éttermekben rendszerint fogásonként érkeznek az egyébként is lecsökkentett számú evőeszközök, de ha valami igazán csúcs helyre keveredünk, akkor a szabály az, hogy étkezésenként egy evőeszközt (vagy evőeszközpárt) használunk fel, és kívülről haladunk befelé. Ha a tányér jobb és baloldalán elfogytak az evőeszközök, akkor jöhetnek a tányér fölé helyezett cuccok (általában a kávés- vagy desszertkanál vagy desszertvilla.)

Csak eszel és eszel

A vacsora társasági esemény, még akkor is, ha csak két ember vesz részt rajta. Soha ne feledd, hogy a legfontosabb a partnered, ezért illik folyamatosan a figyelmünkről biztosítani, szóval tartani, szórakoztatni. Ennek megfelelően a mobilt illik kikapcsolni, de minimum lehalkítani.

Vacsora után

Nem tudod, hogy ki fizessen

Az etikett halad a korral, ma már nem feltétlenül kötelező a férfinak fizetni, igaz, úriemberként illik felajánlania azt. Egy másik felfogás szerint az a fél fizet, aki kezdeményezte a randit. A borravaló mértéke hazai intézményekben rendszerint a számla 10-15 %-ának felel meg. Egy igazi gentleman diszkréten egyenlíti ki a számlát, és nem villant meg kötegnyi papírpénzeket. Ha már itt tartunk: slusszkulcsot és mobilt sem.