Meglepődsz, melyik italról derült ki, hogy hizlal

Nem csak a semmitevéstől kólától és a cukros üdítőktől, de még nem is csak az alkoholtól szaladhatnak fel rád a kilók.

Valószínűleg azt te is tudod, hogy az alkoholban  és a mindenféle cukros üdítő- és energiaitalokban rengeteg cukor van. A cukor pedig egy olyan dolog, ami nem tartalmaz tápanyagokat, vagyis tulajdonképpen erre a szervezetednek nincs is szüksége, mert csak felesleges kalóriaforrás.

Ettől persze még energiaértéke van, mindenféle folyamatok során feltölti glikogénraktárakat és kielégíti a sejtek glükóz-igényét, viszont ha még ezek után is marad fölös felhasználható cukor, akkor a zsírszövetekben raktározza el, vagyis megnövekszik a belső szervek körül elraktározódó zsír mennyisége, egyszóval elhízol.

Persze cukrot azért lehet fogyasztani, de csak mértékkel: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint érdemes a teljes kalóriabevitelnek csak a tizedét hozzáadott cukorral rendezni, a legjobb, ha ez az arány 5% alatt marad. Az 5%-os szint 25 grammot, kábé 6 teáskanál cukrot jelent.

Oké, ezzel eddig is tisztában voltál, tovább nem is untatunk. Jöjjön a lényeg, és most egy kicsit meglepődnénk, ha nem lepődnél meg azon, hogy melyik italról bizonyították be, hogy felelős lehet a felszedett kilókért és az aputestedért. Röviden annyit, hogy a

Az oka pedig az, hogy

a szén-dioxiddal dúsított italok stimulálják a hormonszintet.

Egy kutatásból kiderült a szódavízet fogyasztók esetében a ghrelin nevű éhségérzetért felelős hormon szintje a hatszorosára nőtt, vagyis ezek az alanyok éhesebbek lettek.

Ezek az alanyok emberek voltak, de például a patkányokon végzett kísérletekből (😞) kiderült, hogy azok, akik szénsavas ásványvizet kaptak, 20%-kal többet ettek a szénsavmentes ásványvizet ívó társaiknál.

Azért ez nem azt jelenti, hogy egyáltalán nem lehet és örök életedre elfelejtheted a szénsavas ásványvizet vagy a szénsavval dúsított italokat, inkább csak figyelj oda jobban ezek fogyasztására, csináld okosabban, és ne állandó jelleggel ezeket told magadba.

(Forrás: healthline.com)

Player Autószalon

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon