14 életveszélyes hegy, ahonnan nem könnyű élve lejutni

Itt a lista a legtöbb életet követelő csúcsokról. Annyit mondunk, hogy nem a legmagasabbak a leghalálosabbak.

Az adatot úgy számítják ki, hogy a mászások számát elosztják a halálesetek számával. Lehet, hogy most meg fogsz lepődni, de nem a 8000 méter fölötti Mount Everest vagy a K2 áll a lista élén.

14. Cso Oju
Magasság: 8201 m
Halálozási arány: 1%, 2668 csúcsbevétel/39 haláleset

13. Gasherbrum II.
Magasság: 8035 m
Halálozási arány: 2%, 836 csúcsbevétel/ 19 haláleset

12. Lhoce
Magasság: 8516 m
Halálozási arány: 3%, 321 csúcsbevétel/ 11 haláleset

11. Broad Peak
Magasság: 7550 m
Halálozási arány: 5 %, 359 csúcsbevétel/ 19 haláleset

10. Mount Everest
Magasság: 8848 m
Halálozási arány: 6 %, 3684 csúcsbevétel/ 210 haláleset

9. Sisapangma
Magasság: 8027 m
Halálozási arány: 8%, 274 csúcsbevétel/ 23 haláleset

8. Gasherbrum I.
Magasság: 8068 m
Halálozási arány: 9 %, 265 csúcsbevétel/ 25 haláleset

7. Makalu
Magasság: 8463 m
Halálozási arány: 11%, 234 csúcsbevétel/ 26 haláleset

6. Dhaulagiri I.
Magasság: 8167 m
Halálozási arány: 16%, 358 csúcsbevétel/ 58 haláleset

5. Manaszlu
Magasság: 8156 m
Halálozási arány: 18%, 297 csúcsbevétel/ 53 haláleset

4. Kancsendzönga
Magasság: 8586 m
Halálozási arány: 21%, 209 csúcsbevétel/ 40 haláleset

3. Nanga Parbat
Magasság: 8125 m
Halálozási arány: 22%, 287 csúcsbevétel/ 64 haláleset

2. K2
Magasság: 8611 m
Halálozási arány: 23%, 284 csúcsbevétel/ 66 haláleset

1. Annapurna
Magasság: 8091 m
Halálozási arány: 38%, 153 csúcsbevétel/ 58 haláleset

Vannak, akik utazásaik során nem feltétlenül városnézésre vagy tengerparti henyélésre, hanem inkább testi élményekre vágynak. A következő öt célpont tematikáját tekintve különböző, de mindegyik a 18-as karikás kategóriába esik.

Kísértés Resort, Cancun

A mexikói Kísértés Resort neve úgy hangzik, mint valami kretén tévés reality, de ez itt maga a csupasz valóság. Annyira tulajdonképpen nem is csupasz, mindössze arról van szó, hogy ebbe a szállóba nem engednek be gyerekeket, illetve a tematikus programok nagy része meglehetősen felnőttekre célzott: van például hölgyeknek rúdtánctanfolyam és érzéki fitneszóra. A hotel egyik legforróbb helyszíne a szexi medence névre hallgató medence, ahol éjjel-nappal megy a buli. Van fehérneműs éjszaka, és bacchanália fehér parti névre hallgató este is, amibe bele sem merünk gondolni, hogy mit takarhat. Szobák 24 ezer forint/főtől.

DR Nights, Dominikai Köztársaság

Ha nincs barátnőd, akkor ez a hotel a tökéletes célpont lehet, ugyanis a megfelelő díj ellenében itt biztosan találnak neked egy partnert – vagy akár többet is. A reptérre eleve egy limuzint küldenek a vendégért, benne két cicababával. A szállóba érve azonnal egy koktél nyomnak a kezébe, szivart a szájába, majd a szállóban dolgozó hölgyek mindegyike lejt előtte egy üdvözlő táncot. Ez az egész kísértetiesen úgy hangzik, mintha egy fullos bordélyról lenne szó, de ez elméletileg egy hotel, és valószínűleg legális, különben nem hirdethetnének mindenféle nemzetközi oldalakon. Teljes csomag szállással, egyebekkel 468 ezer forinttól.

Milkersdorf kastély, Németország

Ha még nem rosszalkodtál kastélyban, akkor irány a brandenburgi Milkersdorf, amit csak egy estére lehet bevenni, plusz, ami ott éjszaka idegenforgalom néven zajlik, annak nincs sok köze a turizmushoz. A vendégeket busszal viszik este fél kilencre a kastélyba, majd hajnali háromkor ki is rúgják őket. Ami a kettő között történik, az nem ministránsfiúknak való, az igazából egy luxus swingerklubként funkcionáló kastély weboldalán található képeket nézve inkább olyasmi, mint egy szaftos jelenet a Tágra zárt szemek című filmből. Belépés 36 ezer forinttól.

PornWeek

Egy élelmes Los Angeles-i utazási iroda mindenféle Karib-szigeteki meg egyéb úti célok helyett pornófilmforgatásokra viszi el utasait. A főleg nagy költségvetésű alkotásokat megcélzó iroda borsos áron kínálja a túrákat, éppen ezért a klientúrájuk a tehetős rétegből kerül ki. Los Angeles mellett olykor Európába is átviszik vendégeiket, egy cikk tanúsága szerint az iroda már Budapestre is reptetett egy csoportot (a fotó állítólag ott készült). Ugyanez a csapat szervez túrákat a Hedonism II nevű nassaui szállóba, ahol alkalmanként felnőttfilmes művésznők és modellek is meglátogatják a vendégeket – például Bianca Beauchamp. Említettük, hogy drága: egy nap közel 200 ezer forintját fogja elvinni annak, aki szeretne betekinteni a kulisszák mögé.

Hotel Desire, Costa Rica

Nagyon hasonló a cancuni Kísértés Resorthoz, azaz főleg pároknak szóló programok várják az oda látogatókat. A medencénél, jacuzzinál vagy például a teniszpályán megengedett a nudizmus, illetve éjszaka itt is mindig történik valami a poolnál, például karaoke-est vagy grillezés, igaz, a házszabályok tiltják a nyilvános helyen történő szeretkezést. Mindenféle masszázsokat is lehet rendelni, és ha a párok éppen unják a vízparton henyélést vagy a lepedőgyűrést, ökotúrákon is részt vehetnek a Costa Rica-i dzsungelben. Szobák 24 ezer forint/főtől.

(Fotók: hivatalos honlapok)