14 életveszélyes hegy, ahonnan nem könnyű élve lejutni

Itt a lista a legtöbb életet követelő csúcsokról. Annyit mondunk, hogy nem a legmagasabbak a leghalálosabbak.

Az adatot úgy számítják ki, hogy a mászások számát elosztják a halálesetek számával. Lehet, hogy most meg fogsz lepődni, de nem a 8000 méter fölötti Mount Everest vagy a K2 áll a lista élén.

14. Cso Oju
Magasság: 8201 m
Halálozási arány: 1%, 2668 csúcsbevétel/39 haláleset

13. Gasherbrum II.
Magasság: 8035 m
Halálozási arány: 2%, 836 csúcsbevétel/ 19 haláleset

12. Lhoce
Magasság: 8516 m
Halálozási arány: 3%, 321 csúcsbevétel/ 11 haláleset

11. Broad Peak
Magasság: 7550 m
Halálozási arány: 5 %, 359 csúcsbevétel/ 19 haláleset

10. Mount Everest
Magasság: 8848 m
Halálozási arány: 6 %, 3684 csúcsbevétel/ 210 haláleset

9. Sisapangma
Magasság: 8027 m
Halálozási arány: 8%, 274 csúcsbevétel/ 23 haláleset

8. Gasherbrum I.
Magasság: 8068 m
Halálozási arány: 9 %, 265 csúcsbevétel/ 25 haláleset

7. Makalu
Magasság: 8463 m
Halálozási arány: 11%, 234 csúcsbevétel/ 26 haláleset

6. Dhaulagiri I.
Magasság: 8167 m
Halálozási arány: 16%, 358 csúcsbevétel/ 58 haláleset

5. Manaszlu
Magasság: 8156 m
Halálozási arány: 18%, 297 csúcsbevétel/ 53 haláleset

4. Kancsendzönga
Magasság: 8586 m
Halálozási arány: 21%, 209 csúcsbevétel/ 40 haláleset

3. Nanga Parbat
Magasság: 8125 m
Halálozási arány: 22%, 287 csúcsbevétel/ 64 haláleset

2. K2
Magasság: 8611 m
Halálozási arány: 23%, 284 csúcsbevétel/ 66 haláleset

1. Annapurna
Magasság: 8091 m
Halálozási arány: 38%, 153 csúcsbevétel/ 58 haláleset

A quiche (ejtsd: kis) egy francia tésztás lepényféleség, amerikaiak szerint igazi csajos kaja, szóval kitűnő választás, ha meg akarjuk lepni valamivel párunkat, vagy le akarjuk nyűgözni azt a szőkét, akit végre sikerült elhívni randizni.

A quiche-t sok mindenhez hasonlítják különböző fórumokon, nevezik francia pizzának, nyitott lepénynek, és a műfaja sem tisztázott, ugyanis van, ahol desszertként emlegetik, máshol főétel, egy harmadik helyen pedig a reggeli étkezés tipikus fogásának nevezik. Mi nem foglalkozunk a címkézéssel, szerintünk a quiche olyan valami, amit meg lehet enni, és finom. A töltelék ezerféleképpen variálható, mi ezúttal egy zöldséges verziót készítünk, hús nélkül, szóval ha vega a szíved választottja, akkor ez nyerő megoldás lehet.

Itt egy vizuális gyorstalpaló:

Kezdjük az alapoknál: ha elkészítésről beszélünk, akkor a quiche két fő részből épül fel: 1. van az alapot jelentő tésztalap, 2. minden egyéb, ami a tésztalapra kerül. Elsőként a tésztát fogjuk elkészíteni, mert ennek kell egy kis idő, hogy megkeljen. A tésztagyúrás általában sok hobbi szakácsnál egy komoly lélektani határt jelent, mert rejtélyes, misztikus dolognak tűnik, amit csak a beavatott kevesek képesek megalkotni egy titokzatos szeánsz során. A helyzet ennél egyszerűbb, ugyanis a tésztagyúrás alapjában véve egy igen mechanikus folyamat: az ember összerakja A-t, meg B-t és C-t, és kész a termék. Jó, jó, tudjuk, a főzés az művészet, meg kreativitás, meg minden, de ezt a szöveget hagyjuk meg a csajoknak.

Part 1. A tészta

Tésztát gyúrni egyáltalán nem nehéz. Kell hozzá pár dolog, például egy konyhai mérleg, ugyanis a tészta esetében a számok fontosak. Harminc dekagramm lisztet morzsoljunk el tizenöt dekagramm vajjal – vajról beszélünk, a margarint dobjuk ki, gyújtsuk fel, lőjük ki a világűrbe –, egy tojás sárgáját, egy csipet sót, majd lassan öntsünk hozzá annyi hideg vizet, amitől a tésztánk még nem lesz nyúlós. Kezdjük egy decivel, ez a minimum, majd a halmazállapotot figyelve öntsünk hozzá egy újabb decit, ha kell. Milyen a kemény tészta? Olyasmi, mint a gyurma, de annál azért egy árnyalatnyival puhább, szétmorzsolhatóbb. A nyúlós tészta meg úgy nyúlik, mint a megolvadt sajt, de ha itt tartunk, az már nem szerencsés. Ebben az esetben a mentőövet pár deka liszt és egy kevés vaj jelenti.

A tésztát tegyük egy tálba, takarjuk le, és tegyük fél órára hűtőbe. Vegyük elő a sütőformát, ami esetünkben egy kerek, általában hullámos szélű frizbihez hasonlító tárgy. (Nagy szupermarketekben is könnyen beszerezhetjük, olyan helyeken van, ahol férfiak általában nem szoktak megfordulni, nevesül a fakanalak, sajtreszelők, és hasonló tárgyak osztályán. Egy kb. egy centi magas peremű, béna fémtálcát keressünk.) A tésztát nyújtsuk ki, szokták mondani a szakácskönyvek, de mit jelent ez? Semmiképpen ne úgy nyújtsuk ki, mintha egy expander lenne! Ehelyett inkább tegyük a liszttel beszórt konyhapultra, és egy sodrófával, vagy akár egy üres borospalackkal (kipróbált módszer, ráadásul egy legénykonyhában előbb fogunk üres borosüveget találni, mint sodrófát, nem igaz?) és nyújtsuk ki. A tészta ne legyen papírvékony, inkább jó félcenti-centi vastag. Ezt követően tegyük be a sütőformába. Ha ezzel megvagyunk, akkor veregessük vállon magunkat, bontsunk ki egy üveg pezsgőt, mert megcsináltuk!

Vaksütés

Nem, a vaksütés nem azt jelenti, hogy innentől kezdve letakart szemmel sütünk tovább. Ennyire még a franciák sem furcsák. A vaksütés azt jelenti, hogy a tésztát töltelék nélkül elősütjük, hogy amikor élesben megy majd a dolog, akkor ne púposodjon fel, és ne ázzon szét a később belépakolt tölteléktől. Halmozzunk valami olyan súlyt a közepére, ami nem olvad meg, például egy marék szárazbabot. Az elősütés 190 °C fokon történjen, kb. 10-15 perc elég is lesz. Utána vegyük ki.

Part 2. A töltelék

Amíg vaksül a tészta, addig forrásban lévő vízbe dobjunk bele falatnyi darabokra vágott brokkolit, majd 2 perc után vegyük ki és öblítsük le hideg vízzel. Erre azért van szükség, hogy lehűljön, és ne főjön tovább magában. Keverjünk össze másfél deci főzőtejszínt, két tojást, meg 15 deka szétmorzsolt rokfort sajtot, majd sózzuk, borsozzuk. A brokkoli darabokat tegyük bele a tésztalapba, majd öntsük fel a sajtos-tejszínes keverékkel, utána vágjuk be az egészet a 180 °C fokos sütőbe és hagyjuk ott negyven percig, vagy amíg a teteje megbarnul.
Kifejezetten olcsó fogásról beszélünk, ráadásul a quiche jól elvan hűtőben is, és hidegen is fogyasztható. A tészta miatt időigényes az elkészítése, ráadásul a mosogató is meg fog telni, de megéri a fáradságot, mert a végeredmény mutatós és ízletes.

Hozzávalók

30 dkg liszt

15 dkg vaj

3 tojás

1 brokkoli

150 g tejszín

15 dkg rokfort



frissen őrölt bors

Bon apétit!

Mondtuk, hogy könnyű lesz, igaz? De ha még ez is túl fárasztó neked, akkor irány a Netpincér, ahol a címed megadása után már választhatsz is a jobbnál jobb opciók között. Mindent bele!

A csaj, akire nem találunk szavakat. Na jó, ez nem igaz, találunk, csak azokat nem írhatjuk le. Az ukrán modell, Aljona Ponomarenko tökéletes. Bob Sinclar Cinderella című számának klipjéből ismerheted, ám mi most mutatunk róla jó pár sokkoló fotót is.

Tudod, van az az erősen tizennyolc pluszos klip (Bob Sinclar – Cinderella [She Said Her Name]), amiben a barna csaj meztelenül rohangál, őrülten bulizik, szexel, táncol a tengerparton, és amúgy egészen hihetetlen alakja van. Nos, az izmos, pazar fenekű leány nem más, mint az 1992-ben, Harkivban született Aljona Ponomarenko. Az ukrán modell szinte hibátlan, csodaszép, karakteres arca van, és elképesztő testet épített magának (a szülőkkel együtt).

Íme a videoklip, amiben mindenki megcsodálhatta Aljona bájait. Közel 11 millió megtekintés nem tévedhet.

És akkor nézzük sok-sok bitang jó képet erről a csodáról. Nem tudunk betelni vele, de azt is nehezen hiszük el, hogy a női heteróságnak van olyan foka, ami ilyen esetben is rendíthetetlen.

Ha szeretnél Aljonáról friss képeket, kövesd Instagramon!

(Forrás: bmbsplace.com)