Szexpartner vagy barátnő?

Egy kapcsolat kezdete gyakran nehezen körülhatároló, és az sem biztos, hogy mindent komolyan kell venni. Hogyan viselkedjünk újdonsült csajunkkal, hogyan kezeljük az új helyzetet?

Nem mindegy, hogy a próbaidőnek is nevezhető első pár hónap alatt mit és hogyan kommunikálunk a másik felé. A jó hír az, hogy vannak mankók a kezünkben mindegyik kérdésre. Íme!

Szavak nélkül - ideális esetben

Ma már tényként tekintünk arra, hogy testünk jelzéseiből áll össze a mondanivalónk legnagyobb része, és nem a szavainkból. A testbeszéd többet mond minden szónál, a másikban és a környezetünkben pedig ezek a jelzések rögzülnek, többnyire tudat alatt.
Ezeket az egyezményes jeleket nem lehet félreérteni. Kiindulásnak tökéletes, mivel egy adott kultúrán belül ugyanazt üzeni mind a két nemnek: az illető férfi és nő összetartozik. Kezdjük a legnépszerűbbel: a kézfogással. Ezeréves szokás, mégis kihagyhatatlan lépcsőfok egy kezdődő kapcsolatnál. Aztán ott van a csók, a váll simogatása és átkarolása, a haj és az arc érintése. Ha csak ezekből kellene kiindulnunk, könnyű dolgunk lenne...

És ha a látszat csal?

De mi van akkor, ha egy férfi és egy nő rendszeresen együtt tölti az éjszakát, de együttlétük mindig csak az egyik vagy másik fél küszöbéig tart? Ez vajon szintén párkapcsolat? Ha az előbb felvázolt logika alapján gondolkozunk, biztos, hogy nem. Pedig nem tudhatjuk, hogy az illető személyek mikor és hogyan, valamint milyen motivációval jöttek össze, mennyire érzik jól magukat együtt, illetve látnak-e hosszú távú perspektívát a másikban. Tehát megannyi kérdés és részlet feltáratlan előttünk, mégis úgy tűnik, ez biztos, hogy (még?) nem párkapcsolat. Gondoljunk csak bele, mi mindent kommunikál egy pár csak azzal, hogy testével „beszélget” egymással mások előtt: azt hirdeti magáról, hogy együtt vagyunk, összetartozunk – vagy épp mindennek az ellenkezőjét. Amint belép a külvilág, lehull a lepel és megmutatkozik a köztünk lévő viszony, identifikálódik a kapcsolat. Úgy is mondhatnánk nagyon leegyszerűsítve, hogy az utcára kilépve kiderül, hogyan tekinthetünk a kapcsolatra és ezáltal a másikra is.
Nem véletlenül örül úgy a nő, amikor először megfogod a kezét nyilvánosan!

Cicamica és Nyuszifül

Amint kezdetét veszi az egymás édesgetése a szavakkal is, az a benyomásunk támad, hogy fontosak vagyunk a másiknak. Mert ezzel azt is közli velünk, hogy kettőnknek sajátos nyelvünk van, a saját, privát világunkban ő és én ezeken a neveken létezünk. Egymásnak.
Verbális játék ez a másikkal, amivel a külvilágot finoman és észrevétlen ki is rekesztjük.
A becézés, becézgetés szintén valamiféle kötődési jelzés lehet, ami hozzájárulhat a bensőséges viszony kialakításához, nem kevésbé annak fenntartásához. Megkülönböztető jelzés a egymásnak és a környezetnek.

Intimitás

A vastag felkiáltójel a listán az intimitás. Ez a párkapcsolatok esszenciája, mégis nagyon nehéz körülírni. Talán az egyik legmegfoghatatlanabb láthatatlan erő, ami az együtt töltött idővel és az egymással szerzett jó tapasztalatokkal párhuzamosan növekszik. Legjobb barátja a bizalom. Nem meglepő, hogy ők ketten alkotják az alaptéglákat egy párkapcsolatban.

Szerelem?

Még mielőtt felhördülve hiányolnánk a szerelmet a listáról: nem véletlen, hogy ezt hagytuk a végére. Ugyanis bizonyára a legtöbb ember az érzelmei alapján hozza meg a döntést, miszerint a másikkal járni akar, de pontosan tudjuk azt is, hogy ez egy nem régi ismeretség esetén és egy kapcsolat elején még nem biztos, hogy szerelmet, sokkal inkább erős vonzódást jelent. Idővel pedig úgyis minden kialakul és eldől. Vagy nem - és akkor a válasz szintén adott.

Szakítópróbák

Viszont ha megvan az ideális társunk, aki örömet és boldogságot jelenet nekünk, és akivel úgy működik kapcsolatunk, ahogy szeretnénk, nem lehet hátradőlni és azt állítani, készen is vagyunk, sőt! Egy kapcsolatért tenni és dolgozni kell mind a két félnek ahhoz, hogy sikeres, működőképes és friss tudjon maradni.
Listát sajnos, ami tartalmazza a bölcsek kövét, nem tudunk adni, de valamelyest ez is tanulható. A kulcsszó a fordított gondolkodás, azaz el kell képzelni önmagunkat az adott helyzetben a másik helyében.

Szeretni tudni kell!

Ha azt szeretnéd, hogy hosszútávon is működjön vadiúj kapcsolatod, érdemes figyelni a részletekre és a saját viselkedésed kontrollálására is, legfőképpen az elején. 

A nők többsége szereti, ha udvarolnak neki. Ám túlzásokba akkor se essünk, ha életünk párjáról, akár jövendőbelinkről van is szó! Fontos alapszabály, hogy ne vigyük túlzásba szeretetünket, nehogy majomszeretetté váljon, ami terhes és kellemetlen mindenkinek. Ha meg akarod hódítani újra és újra szíved választottját, az szuper, de nem szabad, sőt tilos túlzásokba esned az imádatával. Mint ahogyan te sem szereted, ha egy nő a lábaid előtt hever folyton, a nőnek sem arra van szüksége, hogy egy állandó hódoló biztosítsa őt két percenként a csodálatáról és lesse minden kívánságát az együtt töltött idő alatt. Nagyon megterhelő tud lenni, ha valaki túlszeret minket: folyamatosan azt üzeni nekünk viselkedésével, hogy nem akar minket elveszíteni, magyarul görcsösen ragaszkodik. Motivációja is ez lehet ekkor, hiszen olyannyira félhet elvesztésünktől, hogy folyamatosan ad és ad. Csak hogy ezzel egyre kevesebbet is kap. Ördögi kör, ha csak fel nem ismeri saját hibáját! Ilyen esetben adjunk őszinte, de finom visszajelzést.

Dominancia mindenáron?

A dominanciaharcok és a játszmák többsége gyakorlatilag arról szól, hogy „ki hol ül” képletesen, azaz ki van a kapcsolat „nyergében”. Egy ideális kapcsolatban mind a ketten a nyeregben ülhetnek, illetve önként adják át szükség esetén egymásnak a nyerget.
Légy férfi abban az értelemben is, hogy tartásod és büszkeséged is legyen, de azt se feledd, hogy egyenrangú partnerként tekints a másikra, ha azt várod, hogy ő is így tegyen.

A vallomás

A szeretlek idő előtti elhangzása elég ijesztő lehet egyeseknek, főleg, ha az illetőnek régen volt hosszú távú kapcsolata, azaz régen engedett közel a bizalmába is valakit. Nem is gondolnád, hogy ez a szó még a nőknél is képes lehet ártani, pedig épp úgy működik nálunk is ez, mint nálatok. Ha idő előtt mondják nekünk, akkor mi is vesszük a nyúlcipőt, vagy legalábbis erősen gondolkozunk rajta. (Különösen tilos akkor kiejteni ezt a szót, ha nincs mögötte valós tartalom, hisz azzal meg csak hiú reményekbe ringatod a nőt.)

Önismeret, szerepcsere

Az iránytű tehát a másik szándékainak megértéséhez, valamint a friss párkapcsolat megfelelő kezdő lépéseinek az eltalálásához is, a kellő önismeret, az őszinte kommunikáció saját magunkkal és a párunkkal is, és a felmerülő problémák, szituációk megfordítása fejben, azaz a képzelt szerepcsere. Mert tulajdonképpen mindannyian boldogok szeretnénk csak lenni. Végső soron ilyen pofon egyszerű ez az egész.

Az etikett nehezen definiálható illemkódex, amelynek szabályai kultúránként, helyzetenként és társaságokként változhatnak. Nem egyszerű téma, nem is szeretnénk túlbonyolítani, ezért a következőkben a legalapvetőbb - de mégis gyakori -, hibákra koncentrálunk. A félreértések elkerülése végett: az etikett nem ott kezdődik, amikor villát ragadsz a kezedbe, hanem jóval korábban!

Hibák vacsora előtt

Rossz éttermet választasz

Egy étterem több szempontból is minősíthetetlennek számíthat. Egyrészt lehet rossz színvonalú: a pincérek durvább modorral bírnak, mint Shrek, a berendezés lepukkant, az ételek ehetetlenek. Ennek elkerülésére érdemes alaposan ellenőrizni a helyet, akár online, akár személyesen. A másik baki, hogy ugyan kifogástalan a hely, de a célnak mégsem felel meg. Egy első (vagy második, stb.) randira nem szerencsés túlságosan romantikus hangulatú intézményt választani, ezt hagyjuk meg a már párnak számító emberkéknek. Ez az intelem első blikkre taktikai fogásnak tűnhet, holott ez a döntés pontosan a megfelelő modor birtoklásáról szól. A gyertyafényt hagyjuk meg későbbre. Az éttermet a férfinak ildomos kiválasztania, nem kell, hogy közös megegyezés tárgyát képezze, de azt is illik elkerülni, hogy egy steak house-ban ülve derüljön ki a partnerünkről, hogy radikális vegán, aki évek óta csak magokon és bogyókon él és még a madársalátát is undorítónak találja az elnevezése miatt.

Bohócnak öltözöl

A 10 divatbaki, amit egy férfinak kerülnie kell című alaptanulmány mindenki számára ajánlott olvasmány, de sok helyen elég, ha felkapunk egy sötét farmert és egy (nem mélyen kigombolt nyakú) inget. Nyakkendő és zakó szinte már sehol sem alapfeltétel, de az adott étterem honlapját mindig érdemes csekkolni, ugyanis vannak helyek, amelyek dressz kódot adnak meg!

Nem tudsz parkolni

Hardcore etikettszabálynak  tűnhet, de ha randipartnert fuvarozol étterembe, akkor a parkolásnak is vannak szabályai. A lényeg, hogy illik tudni, hogy hol van az étterem, ha pedig megtaláltad, akkor a parkolóhely keresgélése ne tartson tovább öt percnél. Ennek elkerülése érdekében érdemes előre felkutatni a közeli fizetős parkolókat. A megfelelő parkolás biztosítása egyébként egy jó étterem feladatai közé tartozik, nem véletlen, hogy minőségi éttermi kalauzok osztályzatai ezt az opciót is figyelembe veszik.

Nem foglalsz asztalt

Egy randit vagy kellemes estét tönkretehet, ha kiderül, hogy nem foglaltál asztal, az étterem pedig tele van. Ha igazán biztosra akarsz menni, akkor nem csak arról gondoskodsz, hogy legyen helyetek, hanem arról is, hogy az asztal ne a mosdókhoz vagy a bejárathoz közel legyen, hanem ideális helyen. (Hogy mi számít annak, az mindig a helytől függ. Ismét érdemes előre tervezni.) Nagyon triviális tanácsnak tűnhet, pedig egy szombat estén, amikor egy jó helyen minden asztal foglalt 7 és 10 között és a helyszínen már nem lehet másik asztalt kérni, nagyon is hasznos lesz ennyire előrelátónak lenni.

Hölgyeket előre

A hölgyek előre szabály az élet egyéb területein működhet, de nem ebben az esetben. A férfi lép be elsőként az étterembe, majd az ajtót tartva beengedi a hölgyet. Az etikett egy folyamatosan változó és megújuló entitás, de ez a szabály öröknek tűnik.

Rohanás

Ideális esetben a főpincér vagy egy felszolgáló másodperceken belül megszólít bennünket, és a korábban foglalt asztalunkhoz kísér, de ha ez nem történik meg, akkor várjunk egy keveset, amíg feltűnik az illetékes elvtárs. Elsőként a hölgy foglal helyet, jó esetben a pincér kihúzza számára a széket. Hiába vagyunk éhesek, illik türelmesnek lennünk, különösen ha randiról van szó. Nem sürgetjük választással a partnerünket. A legfrissebb trendek szerint a nemek egyenlők, ha rendelésről van szó, azaz a férfi is előállhat a farbával elsőként.

Vacsora közben

Bénán rendelsz bort*

A borrendelés témáját egyszer már körbejártuk egy igazi szakértő segítségével, de a lényeg, hogy akár előre is tájékozódhatunk a kiválasztott étterem kínálatával kapcsolatban, a legtöbb étterem honlapja rendelkezik itallappal is. Bátran hagyatkozzunk a sommelierre vagy felszolgálóra, de ha nem tetszik az ajánlott bor, akkor kérjünk másikat. Ne parázzuk túl, de ne essünk át a ló túlsó oldalára sem.

*A kisbetűs részben jegyezzük meg, hogy a bor természetesen nem kötelező része egy tökéletes vacsorának.

Villával eszed a levest

Na jó, ez nem fordulhat elő, de vajon hányan tudjuk megkülönböztetni a kávéskanalat a desszertkanáltól? Egy alaposan megterített asztalnál akár három pohár (fehérboros, vörösboros, vizes) három tányér, és egy fiókra való evőeszköz is várhat bennünket. Éttermekben rendszerint fogásonként érkeznek az egyébként is lecsökkentett számú evőeszközök, de ha valami igazán csúcs helyre keveredünk, akkor a szabály az, hogy étkezésenként egy evőeszközt (vagy evőeszközpárt) használunk fel, és kívülről haladunk befelé. Ha a tányér jobb és baloldalán elfogytak az evőeszközök, akkor jöhetnek a tányér fölé helyezett cuccok (általában a kávés- vagy desszertkanál vagy desszertvilla.)

Csak eszel és eszel

A vacsora társasági esemény, még akkor is, ha csak két ember vesz részt rajta. Soha ne feledd, hogy a legfontosabb a partnered, ezért illik folyamatosan a figyelmünkről biztosítani, szóval tartani, szórakoztatni. Ennek megfelelően a mobilt illik kikapcsolni, de minimum lehalkítani.

Vacsora után

Nem tudod, hogy ki fizessen

Az etikett halad a korral, ma már nem feltétlenül kötelező a férfinak fizetni, igaz, úriemberként illik felajánlania azt. Egy másik felfogás szerint az a fél fizet, aki kezdeményezte a randit. A borravaló mértéke hazai intézményekben rendszerint a számla 10-15 %-ának felel meg. Egy igazi gentleman diszkréten egyenlíti ki a számlát, és nem villant meg kötegnyi papírpénzeket. Ha már itt tartunk: slusszkulcsot és mobilt sem.

Sok tökéletes dolog született Olaszországban, és ezért nagyon hálásak lehetünk a derék csizmalakóknak. Ha az ötvenes-hatvanas évekre gondolunk, akkor olyan praktikus és briliáns dizájnnal rendelkező tárgyak jutnak eszünkbe, mint egy Bialetti kotyogós kávéfőző, egy Vespa robogó, vagy olyan filmek, mint a Római vakáció, ami ugyan amerikai, de a Cinecittában készült, szóval legalább félig olasznak számít. Mai marhahúsos cannelloninkkal Itália előtt tisztelgünk!

Ez egy masszív fogás, ám mivel ínycsiklandóan néz ki, egy diétázó csaj sem fog nemet mondani rá, szóval remek választás vacsorával egybekötött randira! Ha egy tízes skálán osztályoznánk a nehézségi fokozatát, akkor a cannelloni körülbelül hatost kapna, vagyis kezdők is bátran nekifoghatnak, ha kellőképpen komolyan veszik a feladatot. Ez a töltött tészta – mert ha jobban belegondolunk, akkor az, bármennyire furcsának is hangzik az elnevezés – időigényes vállalkozás, de megéri a veszkődést.

Beszerző körút

Vannak előre gyártott cannelloni alkalmatosságok. Ezek apró cső formájú kis tészták, választhatjuk ezeket is természetesen, de most kipróbálunk egy alternatív megoldást. Mivel a cannelloni gyűrűkbe kínkeserves munka belegyömöszölni a tölteléket, sokkal jobban jártok, ha lasagne lapot használtok. Kezdjük az alapokkal! Mi az, ami nélkül nem érdemes nekifognod ennek a fogásnak? Kell hozzá lasagne lap, (vagy cannelloni tészta) ha ez nincsen, akkor elő kell állni egy B tervvel, hacsak nem tudunk tésztát gyúrni liszt, víz, tojás és só megfelelő arányú összekeverésével. A többi már gyerekjáték: fél kiló darált marhahús, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 10 dkg bacon, 10 dkg gomba (friss vagy konzerv) 5 dl paradicsomszósz, 1 teáskanál szárított oregánó, 2dl tejszín, 2 dl fehérbor, 10 dkg reszelt parmezán.

Action!

Először készítsük el a tölteléket. Kevés olivaolajon pirítsuk meg a kockára vágott vöröshagymát, majd a vékony gerezdekre vágott fokhagymát. Jöhet a gomba is, de közben fakanállal kevergessük a lábasban lévő dolgokat, ugyanis a hagyma könnyen odakap. Pirítsuk meg a darált marhahúst, amíg beszürkül, majd szórjuk rá a szárított oregánót, és sózzuk, borsozzuk. Folyamatosan forgassuk a húst, és az esetleg összeállt húscsomókat nyomkodjuk szét fakanállal. A száraz fehérbort öntsük a húsra, majd adjunk a hőfoknak, egészen addig, amíg a bor szinte teljesen elpárolog. Ezek után jöhet a paradicsom szósz, de ne felejtsük a lángot visszavenni közepes fokozatra. Rotyogtassuk jó húsz percig, vagy amíg a hús átfő, és a ragu besűrűsödik. Néha kevergessük meg, nehogy odakapjon.

Tészta

A lapokat egy nagy lábasban érdemes megfőzni, egyszerre maximum három lapot, ugyanis ha többet rakunk a lábasba, akkor összetapadnak, majd szétszakadnak. Ezekkel a lapokkal szinte hímes tojásként kell bánni, legalábbis akkor, amikor már megfőttek. Egy normális méretű tepsibe józan számítások szerint nagyjából 10 db cannelloni fér el kényelmesen, szóval 3-4 turnusban el tudjuk készíteni őket. Logisztikailag érdemes egy időben kezdeni a ragu és a tésztalapok elkészítését, így időt spórolhatunk.

Rock n’ roll

Tekerünk. Ha kész a tészta, akkor kifektetjük a lapokat, majd egy szelet bacont fektetünk rá, megszórjuk egy kevés reszelt sajttal, és ezután teszünk az egyik felére 2-3 evőkanálnyi ragut. ha eredeti cannelloni gyűrűt használnánk, akkor ezt kapásból nem tudnánk megcsinálni. Ha ez megvan, akkor feltekerjük a cannelloninkat, és félretesszük pihenni, amíg elkészítjük az összes többi tekercset. Ha megvannak a kis gyönyörűségek, akkor a tepsink aljába paradicsomszószt öntünk, majd óvatosan belerakjuk a cannellonikat. Most jön a varázslat: a tejszínt elkeverjük a maradék parmezán sajttal és a cannellonik tetejére öntjük. Utána fogjuk ezt a csodát és berakjuk az előmelegített 180 °C fokos sütőbe és negyven percig sütjük, vagy amíg a teteje picit megpirul. Ecco tutto – vagyis: ez minden!

Bon apétit!

Mondtuk, hogy könnyű lesz, igaz? De ha még ez is túl fárasztó neked, akkor irány a Netpincér, ahol a címed megadása után már választhatsz is a jobbnál jobb opciók között. Mindent bele!