Szexpartner vagy barátnő?

Egy kapcsolat kezdete gyakran nehezen körülhatároló, és az sem biztos, hogy mindent komolyan kell venni. Hogyan viselkedjünk újdonsült csajunkkal, hogyan kezeljük az új helyzetet?

Nem mindegy, hogy a próbaidőnek is nevezhető első pár hónap alatt mit és hogyan kommunikálunk a másik felé. A jó hír az, hogy vannak mankók a kezünkben mindegyik kérdésre. Íme!

Szavak nélkül - ideális esetben

Ma már tényként tekintünk arra, hogy testünk jelzéseiből áll össze a mondanivalónk legnagyobb része, és nem a szavainkból. A testbeszéd többet mond minden szónál, a másikban és a környezetünkben pedig ezek a jelzések rögzülnek, többnyire tudat alatt.
Ezeket az egyezményes jeleket nem lehet félreérteni. Kiindulásnak tökéletes, mivel egy adott kultúrán belül ugyanazt üzeni mind a két nemnek: az illető férfi és nő összetartozik. Kezdjük a legnépszerűbbel: a kézfogással. Ezeréves szokás, mégis kihagyhatatlan lépcsőfok egy kezdődő kapcsolatnál. Aztán ott van a csók, a váll simogatása és átkarolása, a haj és az arc érintése. Ha csak ezekből kellene kiindulnunk, könnyű dolgunk lenne...

És ha a látszat csal?

De mi van akkor, ha egy férfi és egy nő rendszeresen együtt tölti az éjszakát, de együttlétük mindig csak az egyik vagy másik fél küszöbéig tart? Ez vajon szintén párkapcsolat? Ha az előbb felvázolt logika alapján gondolkozunk, biztos, hogy nem. Pedig nem tudhatjuk, hogy az illető személyek mikor és hogyan, valamint milyen motivációval jöttek össze, mennyire érzik jól magukat együtt, illetve látnak-e hosszú távú perspektívát a másikban. Tehát megannyi kérdés és részlet feltáratlan előttünk, mégis úgy tűnik, ez biztos, hogy (még?) nem párkapcsolat. Gondoljunk csak bele, mi mindent kommunikál egy pár csak azzal, hogy testével „beszélget” egymással mások előtt: azt hirdeti magáról, hogy együtt vagyunk, összetartozunk – vagy épp mindennek az ellenkezőjét. Amint belép a külvilág, lehull a lepel és megmutatkozik a köztünk lévő viszony, identifikálódik a kapcsolat. Úgy is mondhatnánk nagyon leegyszerűsítve, hogy az utcára kilépve kiderül, hogyan tekinthetünk a kapcsolatra és ezáltal a másikra is.
Nem véletlenül örül úgy a nő, amikor először megfogod a kezét nyilvánosan!

Cicamica és Nyuszifül

Amint kezdetét veszi az egymás édesgetése a szavakkal is, az a benyomásunk támad, hogy fontosak vagyunk a másiknak. Mert ezzel azt is közli velünk, hogy kettőnknek sajátos nyelvünk van, a saját, privát világunkban ő és én ezeken a neveken létezünk. Egymásnak.
Verbális játék ez a másikkal, amivel a külvilágot finoman és észrevétlen ki is rekesztjük.
A becézés, becézgetés szintén valamiféle kötődési jelzés lehet, ami hozzájárulhat a bensőséges viszony kialakításához, nem kevésbé annak fenntartásához. Megkülönböztető jelzés a egymásnak és a környezetnek.

Intimitás

A vastag felkiáltójel a listán az intimitás. Ez a párkapcsolatok esszenciája, mégis nagyon nehéz körülírni. Talán az egyik legmegfoghatatlanabb láthatatlan erő, ami az együtt töltött idővel és az egymással szerzett jó tapasztalatokkal párhuzamosan növekszik. Legjobb barátja a bizalom. Nem meglepő, hogy ők ketten alkotják az alaptéglákat egy párkapcsolatban.

Szerelem?

Még mielőtt felhördülve hiányolnánk a szerelmet a listáról: nem véletlen, hogy ezt hagytuk a végére. Ugyanis bizonyára a legtöbb ember az érzelmei alapján hozza meg a döntést, miszerint a másikkal járni akar, de pontosan tudjuk azt is, hogy ez egy nem régi ismeretség esetén és egy kapcsolat elején még nem biztos, hogy szerelmet, sokkal inkább erős vonzódást jelent. Idővel pedig úgyis minden kialakul és eldől. Vagy nem - és akkor a válasz szintén adott.

Szakítópróbák

Viszont ha megvan az ideális társunk, aki örömet és boldogságot jelenet nekünk, és akivel úgy működik kapcsolatunk, ahogy szeretnénk, nem lehet hátradőlni és azt állítani, készen is vagyunk, sőt! Egy kapcsolatért tenni és dolgozni kell mind a két félnek ahhoz, hogy sikeres, működőképes és friss tudjon maradni.
Listát sajnos, ami tartalmazza a bölcsek kövét, nem tudunk adni, de valamelyest ez is tanulható. A kulcsszó a fordított gondolkodás, azaz el kell képzelni önmagunkat az adott helyzetben a másik helyében.

Szeretni tudni kell!

Ha azt szeretnéd, hogy hosszútávon is működjön vadiúj kapcsolatod, érdemes figyelni a részletekre és a saját viselkedésed kontrollálására is, legfőképpen az elején. 

A nők többsége szereti, ha udvarolnak neki. Ám túlzásokba akkor se essünk, ha életünk párjáról, akár jövendőbelinkről van is szó! Fontos alapszabály, hogy ne vigyük túlzásba szeretetünket, nehogy majomszeretetté váljon, ami terhes és kellemetlen mindenkinek. Ha meg akarod hódítani újra és újra szíved választottját, az szuper, de nem szabad, sőt tilos túlzásokba esned az imádatával. Mint ahogyan te sem szereted, ha egy nő a lábaid előtt hever folyton, a nőnek sem arra van szüksége, hogy egy állandó hódoló biztosítsa őt két percenként a csodálatáról és lesse minden kívánságát az együtt töltött idő alatt. Nagyon megterhelő tud lenni, ha valaki túlszeret minket: folyamatosan azt üzeni nekünk viselkedésével, hogy nem akar minket elveszíteni, magyarul görcsösen ragaszkodik. Motivációja is ez lehet ekkor, hiszen olyannyira félhet elvesztésünktől, hogy folyamatosan ad és ad. Csak hogy ezzel egyre kevesebbet is kap. Ördögi kör, ha csak fel nem ismeri saját hibáját! Ilyen esetben adjunk őszinte, de finom visszajelzést.

Dominancia mindenáron?

A dominanciaharcok és a játszmák többsége gyakorlatilag arról szól, hogy „ki hol ül” képletesen, azaz ki van a kapcsolat „nyergében”. Egy ideális kapcsolatban mind a ketten a nyeregben ülhetnek, illetve önként adják át szükség esetén egymásnak a nyerget.
Légy férfi abban az értelemben is, hogy tartásod és büszkeséged is legyen, de azt se feledd, hogy egyenrangú partnerként tekints a másikra, ha azt várod, hogy ő is így tegyen.

A vallomás

A szeretlek idő előtti elhangzása elég ijesztő lehet egyeseknek, főleg, ha az illetőnek régen volt hosszú távú kapcsolata, azaz régen engedett közel a bizalmába is valakit. Nem is gondolnád, hogy ez a szó még a nőknél is képes lehet ártani, pedig épp úgy működik nálunk is ez, mint nálatok. Ha idő előtt mondják nekünk, akkor mi is vesszük a nyúlcipőt, vagy legalábbis erősen gondolkozunk rajta. (Különösen tilos akkor kiejteni ezt a szót, ha nincs mögötte valós tartalom, hisz azzal meg csak hiú reményekbe ringatod a nőt.)

Önismeret, szerepcsere

Az iránytű tehát a másik szándékainak megértéséhez, valamint a friss párkapcsolat megfelelő kezdő lépéseinek az eltalálásához is, a kellő önismeret, az őszinte kommunikáció saját magunkkal és a párunkkal is, és a felmerülő problémák, szituációk megfordítása fejben, azaz a képzelt szerepcsere. Mert tulajdonképpen mindannyian boldogok szeretnénk csak lenni. Végső soron ilyen pofon egyszerű ez az egész.

Player Autószalon

Az etikett nehezen definiálható illemkódex, amelynek szabályai kultúránként, helyzetenként és társaságokként változhatnak. Nem egyszerű téma, nem is szeretnénk túlbonyolítani, ezért a következőkben a legalapvetőbb - de mégis gyakori -, hibákra koncentrálunk. A félreértések elkerülése végett: az etikett nem ott kezdődik, amikor villát ragadsz a kezedbe, hanem jóval korábban!

Hibák vacsora előtt

Rossz éttermet választasz

Egy étterem több szempontból is minősíthetetlennek számíthat. Egyrészt lehet rossz színvonalú: a pincérek durvább modorral bírnak, mint Shrek, a berendezés lepukkant, az ételek ehetetlenek. Ennek elkerülésére érdemes alaposan ellenőrizni a helyet, akár online, akár személyesen. A másik baki, hogy ugyan kifogástalan a hely, de a célnak mégsem felel meg. Egy első (vagy második, stb.) randira nem szerencsés túlságosan romantikus hangulatú intézményt választani, ezt hagyjuk meg a már párnak számító emberkéknek. Ez az intelem első blikkre taktikai fogásnak tűnhet, holott ez a döntés pontosan a megfelelő modor birtoklásáról szól. A gyertyafényt hagyjuk meg későbbre. Az éttermet a férfinak ildomos kiválasztania, nem kell, hogy közös megegyezés tárgyát képezze, de azt is illik elkerülni, hogy egy steak house-ban ülve derüljön ki a partnerünkről, hogy radikális vegán, aki évek óta csak magokon és bogyókon él és még a madársalátát is undorítónak találja az elnevezése miatt.

Bohócnak öltözöl

A 10 divatbaki, amit egy férfinak kerülnie kell című alaptanulmány mindenki számára ajánlott olvasmány, de sok helyen elég, ha felkapunk egy sötét farmert és egy (nem mélyen kigombolt nyakú) inget. Nyakkendő és zakó szinte már sehol sem alapfeltétel, de az adott étterem honlapját mindig érdemes csekkolni, ugyanis vannak helyek, amelyek dressz kódot adnak meg!

Nem tudsz parkolni

Hardcore etikettszabálynak  tűnhet, de ha randipartnert fuvarozol étterembe, akkor a parkolásnak is vannak szabályai. A lényeg, hogy illik tudni, hogy hol van az étterem, ha pedig megtaláltad, akkor a parkolóhely keresgélése ne tartson tovább öt percnél. Ennek elkerülése érdekében érdemes előre felkutatni a közeli fizetős parkolókat. A megfelelő parkolás biztosítása egyébként egy jó étterem feladatai közé tartozik, nem véletlen, hogy minőségi éttermi kalauzok osztályzatai ezt az opciót is figyelembe veszik.

Nem foglalsz asztalt

Egy randit vagy kellemes estét tönkretehet, ha kiderül, hogy nem foglaltál asztal, az étterem pedig tele van. Ha igazán biztosra akarsz menni, akkor nem csak arról gondoskodsz, hogy legyen helyetek, hanem arról is, hogy az asztal ne a mosdókhoz vagy a bejárathoz közel legyen, hanem ideális helyen. (Hogy mi számít annak, az mindig a helytől függ. Ismét érdemes előre tervezni.) Nagyon triviális tanácsnak tűnhet, pedig egy szombat estén, amikor egy jó helyen minden asztal foglalt 7 és 10 között és a helyszínen már nem lehet másik asztalt kérni, nagyon is hasznos lesz ennyire előrelátónak lenni.

Hölgyeket előre

A hölgyek előre szabály az élet egyéb területein működhet, de nem ebben az esetben. A férfi lép be elsőként az étterembe, majd az ajtót tartva beengedi a hölgyet. Az etikett egy folyamatosan változó és megújuló entitás, de ez a szabály öröknek tűnik.

Rohanás

Ideális esetben a főpincér vagy egy felszolgáló másodperceken belül megszólít bennünket, és a korábban foglalt asztalunkhoz kísér, de ha ez nem történik meg, akkor várjunk egy keveset, amíg feltűnik az illetékes elvtárs. Elsőként a hölgy foglal helyet, jó esetben a pincér kihúzza számára a széket. Hiába vagyunk éhesek, illik türelmesnek lennünk, különösen ha randiról van szó. Nem sürgetjük választással a partnerünket. A legfrissebb trendek szerint a nemek egyenlők, ha rendelésről van szó, azaz a férfi is előállhat a farbával elsőként.

Vacsora közben

Bénán rendelsz bort*

A borrendelés témáját egyszer már körbejártuk egy igazi szakértő segítségével, de a lényeg, hogy akár előre is tájékozódhatunk a kiválasztott étterem kínálatával kapcsolatban, a legtöbb étterem honlapja rendelkezik itallappal is. Bátran hagyatkozzunk a sommelierre vagy felszolgálóra, de ha nem tetszik az ajánlott bor, akkor kérjünk másikat. Ne parázzuk túl, de ne essünk át a ló túlsó oldalára sem.

*A kisbetűs részben jegyezzük meg, hogy a bor természetesen nem kötelező része egy tökéletes vacsorának.

Villával eszed a levest

Na jó, ez nem fordulhat elő, de vajon hányan tudjuk megkülönböztetni a kávéskanalat a desszertkanáltól? Egy alaposan megterített asztalnál akár három pohár (fehérboros, vörösboros, vizes) három tányér, és egy fiókra való evőeszköz is várhat bennünket. Éttermekben rendszerint fogásonként érkeznek az egyébként is lecsökkentett számú evőeszközök, de ha valami igazán csúcs helyre keveredünk, akkor a szabály az, hogy étkezésenként egy evőeszközt (vagy evőeszközpárt) használunk fel, és kívülről haladunk befelé. Ha a tányér jobb és baloldalán elfogytak az evőeszközök, akkor jöhetnek a tányér fölé helyezett cuccok (általában a kávés- vagy desszertkanál vagy desszertvilla.)

Csak eszel és eszel

A vacsora társasági esemény, még akkor is, ha csak két ember vesz részt rajta. Soha ne feledd, hogy a legfontosabb a partnered, ezért illik folyamatosan a figyelmünkről biztosítani, szóval tartani, szórakoztatni. Ennek megfelelően a mobilt illik kikapcsolni, de minimum lehalkítani.

Vacsora után

Nem tudod, hogy ki fizessen

Az etikett halad a korral, ma már nem feltétlenül kötelező a férfinak fizetni, igaz, úriemberként illik felajánlania azt. Egy másik felfogás szerint az a fél fizet, aki kezdeményezte a randit. A borravaló mértéke hazai intézményekben rendszerint a számla 10-15 %-ának felel meg. Egy igazi gentleman diszkréten egyenlíti ki a számlát, és nem villant meg kötegnyi papírpénzeket. Ha már itt tartunk: slusszkulcsot és mobilt sem.

Összeszedtük, hogy mik azok a hibák, amiktől megőrülünk. Az például megvan, amikor a számlára többet vársz, mint az ételre?

1. Tahó személyzet

Ez a fejezet, akár lexikon terjedelmű is lehetne. Itthon a depressziós pincér effektus alapbetegség, azaz a felszolgálók rettentően nyomottak, és nem is rejtik véka alá, hogy mennyire hánynak attól, hogy pont az ő éttermükbe, kávézójukba, bárjukba evett a fene. Ha bármilyen kérésed van a számlától kezdve addig, hogy közepesen, avagy jól átsütve kéred a kacsád, illetve mennyire legyen csípős a rogan josh, az mérhetetlen fájdalmat okoz a számára, és ne, ne is próbáljuk őt arról kérdezni, hogy mit jelent az, hogy „terrine”, mert fogalma nincs róla. Nagyon nem szeretjük/értjük az „itthon minden szar, külföldön sokkal jobb” kezdetű szólamokat, de tőlünk nyugatra ebből a szempontból emeletekkel magasabb a színvonal.

2. Lassú kiszolgálás

Nehéz eldönteni, hogy mi számít lassú kiszolgálásnak, de a szerkesztőségben abban állapodtunk meg, hogy 25 perc után már csigatempójú szervizről beszélhetünk. Az egyik leggyakoribb hiba az éttermekben, főleg csúcsidőben, hétvégén este jellemző, de ha a felszolgált étel feledteti a hosszú várakozást, akkor megbocsátható bűn.

3. Művészlelkű szakács

Kisebbségi komplexusban szenvedő szakácsok hóbortja, hogy olyan egyszerű ételeket is, mint egy brassói, úgy felcicomáznak, mint egy karácsonyfát. A díszítőelemként funkcionáló száraz spagetti tésztát (!), spirálisan tekeredő paradicsomhéjat, narancsgerezdet, és az egyéb kreációkat felejtsük el. Ébresztő!, a nyolcvanas évek véget értek. Apróbetűs rész: azt is szeretjük, amikor a menü tele van olyan cikkekkel, amiket valójában nem tudnak kihozni.

4. Szar kaja

Ezt nem kell túlragozni, van, hogy nem sül át, túlsül, romlott (például kagyló), vagy egész egyszerűen lapos, íztelen, gyenge. Ez ellen előzetes felkészüléssel lehet védekezni, szörföljünk az interneten, és érdemes odafigyelni a szakírók véleményére is. Friss, jó minőségű halat kevés étterem engedhet meg magának, a szezonalitás létező fogalom, azaz bizonyos zöldségekből, gyümölcsökből télen nem fogunk (frisset) kapni, és nincs vagy nagyon kevés olyan étterem létezik, amely egyszerre készít jó indiai, thai és olasz kaját. A vastag étlap egy-két kivételtől eltekintve gyanús. A szar kaját tovább súlyosbítja, ha a személyzet, beleértve a konyhát is, paraszt módon reagál észrevételeinkre.

5. Sznob személyzet

Ez főleg olyan helyeken fordul elő, amelyek nem egyértelműen high class intézmények, de nagyon szeretnének annak látszani. Sok felszolgáló ilyen helyeken úgy érzi, hogy tulajdonképpen ők tesznek szívességet a nép egyszerű gyermekeinek, hogy beengedik őket, ehetnek és fizethetnek náluk. Igen, tényleg pont így érzünk mi is, térdre hullunk, és csodálattal bámulunk fel az emberre, akinek legnagyobb tudománya, hogy tányérokat hord A és B pont között.

6. Bunkó vendég

A dohányosok gettósításával egy csomó probléma megoldódott, de még így is vannak, akik szeretnek üvöltve telefonálni, a pincérnek csettintgetni, és hasonlók. Meggyőződésünk, hogy ugyanezen csoport tagjai parkolnak mozgássérült helyekre, telefonálnak moziban, és verik a kormányt őrjöngve, ha nem indulsz el 0.3 másodperc alatt a lámpánál állva.

7. Gyors kiszolgálás

Ilyen is van. Ez tipikusan olyan helyeken jellemző, ahol nagy a pörgés, és mivel a vezetőség nem akarja partvissal elkergetni a bejáratnál várakozó vendégeket, ezért a nagyobb profit reményében felgyorsítják a kiszolgálást. Kollégánkat és párját egy tengerparti étteremben így intézték el 40 perc alatt, ami azt jelentette, hogy még be sem fejezték az első fogást, a pincér már lerakta az asztalra a következőt. Ilyen nincs.

8. Skótság

Nagyon olcsó élelmiszerekből nem tesznek ki megfelelő mennyiséget, és ha mégis kérsz, felárat számolnak fel. Kevés szalonna a túróscsúszán, egy szelet kenyér a Jókai bableveshez, és így tovább. Ez a jelenség alacsony és közepes árkategóriájú éttermekben megfigyelhető. Ezekkel a húzásokkal pár forintot spórolnak ugyan, de hosszú távon vevőket veszítenek. Rossz ötlet.

9. Tudálékos sommelier

A sommelier magában nagyszerű dolog, és értjük, hogy a munkáját szeretné végezni, de étteremben inkább a párjára, barátaira próbál figyelni az ember, nem pedig egy önmegvalósító borszakértőre, aki elképesztő és teljesen felesleges tirádát ad elő az asztalnál egyre kínosabban feszengő vendégeknek. Ha megfelelően határozottak vagyunk, akkor nem kell támaszkodnunk a sommelier-re. Sok étterem online is elérhetővé teszi borkínálatát, így előre kiválaszthatjuk a megfelelő italt. Persze vannak remek sommelier-k, akik tudják, hogy a kevesebb néha több. A mázas sommelier rokona a bratyizó pincér, aki percenként jelenik meg az asztalnál, és úgy érzi, hogy beszélgetnie kell. Ritka, mint a fehér holló, és persze sokkal inkább ez, mint egy életunt, savanyú gyökér.

10. Láthatatlanság

Széleskörűen elterjedt jelenség, hogy bizonyos éttermekben az ember láthatatlanná válik. Belép az ajtón, köszön, leül valahova és 10 perc is eltelik, mire megjelenik egy felszolgáló az asztalánál, és megkérdezi, hogy rendeltek-e már? Később ismét láthatatlanná válik az ember, ami megnehezíti abban, hogy kérjen még egy ásványvizet, végül pedig a számlát. És még valami: vannak helyek, ahol a számlára többet kell várni, mint az ételre.

Továbbá, ha egy 10 fős társaság tagjai 5 felé kérik a számlát, és abból 3-an áfás számlát is kérnek, akkor se húzogassa a száját a felszolgáló, és főleg ne kérdezze meg, hogy nem lehetne mégis egyben?, mert úgy neki egyszerűbb.