Nem fogsz örülni annak, ami kiderült az egyik legfontosabb vitaminról

A B6- és B12-vitamintartalmú étrendkiegészítők rendszeres és nagy mennyiségben történő fogyasztása nagymértékben növeli a tüdőrák kockázatát, de csak a férfiaknál, különösen a dohányzóknál.

A B-vitaminok rendkívül fontos szerepet játszanak abban, hogy az idegrendszer megfelelően működjön és fejlődjön, ahogy az anyagcsere-folyamatokban is nélkülözhetetlenek, bizonyos B-vitaminok pedig a szív- és keringési rendszer egészségét is segítik, plusz csökkentik a rák kialakulásának kockázatát. Ezeket a jóságokat leginkább a B6 és B12 számlájára írják.

Mivel a B-vitaminok egymással együttműködve, közösen fejtik ki a hatásukat, így semmit sem érünk el azzal, ha pusztán egyfajta B-vitamint szedünk.

A Journal of Clinical Oncology című folyóiratban megjelent tanulmány eredményei szerint azonban nagy mennyiségben és rendszeresen fogyasztva a B6- és B12-vitamintartalmú étrendkiegészítők pontosan ellenkező hatással bírnak – legalábbis a rákmegelőző hatását tekintve –, ugyanis

Érdekes, hogy a nők esetében ez nem növelte a rizikót.

A kutatók több mint 77 ezer amerikai páciens egészségi állapotát követték figyelemmel több mint egy évtizeden át.

Mennyit szabad belőle?

A szakemberek szerint a férfiak esetében az ajánlott napi beviteli mennyiség:

  • a B6-vitaminból mindössze nagyjából 1,5 milligramm,
  • a B12-vitaminból pedig kevesebb mint 2,5 mikrogramm.

A kutatás vezetője, Theodore Brasky szerint a tablettaformában kapható étrendkiegészítők esetében egy dózis akár 5000 mikrogramm is lehet, ami jóval több az ajánlott napi mennyiségnél.

Milyen formában érdemes hozzájutni?

A táplálékkiegészítők helyett húsok, csicseriborsó és vitaminnal dúsított gabonatermékek fogyasztását javasolják a szakemberek.

(Forrás / fotó: MTI / drweil.com)

Player Autószalon

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon