A jó borbélyhoz egy út vezet

Egy nagyvárosi környezetben olykor talán ijesztőnek tűnik, de legalábbis nagy kihívásnak tekinthető a feladat, hogy találjunk egy új és megfelelő borbélyt. Egy tisztességes hajvágás, vagy egy tradicionális borotváltatás egy borbélyműhelyben, az élet apró, de annál nélkülözhetetlenebb örömei közé tartoznak, ezért úgy gondoltuk érdemes tudnod, milyen is a jó borbély.

Mindenekelőtt fontos tisztázni, a borbélyodnak férfinak kell lennie. Ebben nincs semmi szexizmus, pusztán arról van szó, hogy egy arcot – annak tulajdonosán kívül – értelemszerűen csak egy másik férfi tud a legtökéletesebben leborotválni. Ha viszonylag gyakran jársz el egy szalon előtt, mely az idő nagy részében üresen áll, az semmiképp sem vehető jó jelnek. Persze lehet, hogy csak a kliensek számára szeretné biztosítani a kényelmet, és ezzel együtt a jobb szolgáltatást, de sokkal valószínűbb, hogy ha ott vágatnál hajat, az eredményt legszívesebben sapka alatt rejtegetnéd néhány hétig.

Ha valahol látsz egy srácot, akinek frizurája tetszik, vagy éppen olyan szakállat hord, amit magadnak is elképzeltél, kérdezd meg tőle a borbélya nevét és címét. Tudjuk, elsőre talán kissé furcsán hangzik, de mi annak vagyunk a hívei, hogy a férfiak egymás közt nyugodtan beszélgethetnek a stílusról. Hidd el, őt sem fogja rosszul érinteni a kérdés, és ez számodra is egy egyszerű módja az új borbély felkerítésének.

Ha a borbélyműhelyben ülve azt tapasztalod, hogy az előtted lévő klienseket olyan sietve vágják, mintha csak egy gyártószalagon érkeznének, gondold át, hogy ki akarod-e tenni a szakállad ennek a tróger kezelésnek. Szabadulási módozatok léteznek, az ablakon történő kiugrás helyett azonban célszerű egy kamu telefonhívással kimentened magad a mészárszékről. Nem ideális megoldás, de nincs az a férfi, akinek fizetnie kellene egy sietős vágásért vagy egy mogorva borbélynak.

A jó borbély ismérvei

A jó borbély figyelmes és érdeklődő, időt szán arra, hogy igényeidet részletekbe menően átbeszéljétek, és mielőtt még ollót ragadna, javasol pár új opciót.

Ha nem vagy megveszve a hajadért, amikor kilépsz a szalon ajtaján, sose feledd, hogy a fodrász mindig maximalizálni próbálja a vágás értékét. Éppen ezért a kezelés után adj hajadnak illetve szakálladnak legalább egy hetet, hogy nőjön egy kicsit, és felvegye a kívánt fazont. Fontosabb események, nagyobb nyilvánosság előtti megjelenések előtt érdemes egy héttel korábbra időzíteni tehát a vágást. Amennyiben az eseményhez képest egy héten belül kaptál időpontot, kérd meg a borbélyt, hogy a lehető legtermészetesebb hatás érdekében ne vágjon túl sokat. Ha a végeredmény alulmarad az elvárásaiddal szemben, akkor ne feledd, visszatérni nem kötelező.

Borotválkozz úgy, ahogy nagypapád tette

Ha a borbélyműhely nyújtotta szolgáltatásokat nincs mindig időd igénybe venni, de mégsem szeretnél az élményről lemondani, most adunk néhány tippet, mellyel egyszerűen az otthonodba csempészheted a szalonok hangulatát. Következzen a régi idők borotválkozása pár pontban:

  • Forralj fel egy teáskannányi vizet, melynek gőzénél frissíts fel két kis törölközőt, a víz egy részével pedig sterilizáld a pengéd.
  • Néhány gyors mozdulattal vigyél fel arcodra némi borotválkozás előtt használatos olajat, mellyel felpuhítod a szőrszálakat.
  • Az egyik meleg törölközőt hajtsd rá az arcodra, és óvatosan masszírozd vele át arcod és az állad.
  • Töltsd fel a mosdókagylót (amennyiben van borotválkozó edényed, azt) meleg vízzel, és mártsd bele a borotválkozó pamacsod, majd vegyél fel rá némi habot.
  • A pamacs segítségével alkalmazd a habot az arcodon.
  • Kezdj el borotválkozni. (A fülektől indulva az áll irányába, majd a nyaki területtől az áll irányába.)
  • Ha ezzel végeztél, a megmaradt habot az előbb használt törölköző segítségével néhány gyors mozdulattal távolítsd el.
  • Masszírozd át az arcod (szemek és homlok környékét is) a második gőzölt törölközővel.
  • Az utolsó lépésben pedig tegyél fel némi borotválkozás utáni balzsamot.

Ha a szakáll elkötelezett híve vagy

Tom Ford megmutatta hogyan viselj öltönyt szakállal, James Franco megmutatta hogyan viseld ing nélkül, Brad Pitt pedig miután megnövesztette az arcszőrzetét, lazán meghódította Angelina Jolie-t. Szükséges-e még több érv a szakáll viselete mellett? Ha már egyszer e férfias külső mellett tetted le a voksod, fontos tudnod néhány egyszerű módszert annak fenntartására. Az állandó jellegű ideális hossz érdekében ötnaponta érdemes visszanyírni arcszőröd a szakállnyíród segítségével. Ha világos árnyalatú a szakállad, vagy szimplán szereted lenöveszteni a szőrt, elegendő másfél hetente megismételni az előbb említett kezelést. Ebben az esetben azonban a nyaki terültet, és az ádámcsutkád érdemes simára borotválni, a megmaradt szakállt pedig bőrradírral átmasszírozni, hogy az elhalt hámsejteket ily módon eltávolítsd. Végül, de nem utolsó sorban minden reggel javasolt a kondicionáló használata, melytől friss illatú lesz arcszőrzeted.

A Philips szakállnyírókat erre találod és a Braun gépért is csak egyet kell kattintanod.