Talán eddig nem is sejtetted, de a dió az egyik legértékesebb gyümölcsünk.
Ez a közkedvelt csonthéjas gyümölcs, pontosabban a dióbél gazdag rostokban, vitaminokban (A-, B-, C- és E-vitamin), ásványi anyagokban (vas, magnézium, kalcium, kálium, foszfor, cink, réz, mangán, szelén), antioxidánsokban, omega-3 zsírsavban, vagyis nemcsak szimplán egészséges, hanem szuperegészséges.
Jó hír, hogy a Perzsiából és Közép-Ázsiából származó csonthéjas termés nálunk is őshonos, vagyis könnyen beszerezhető, de ezt biztosan tudtad.
Amivel viszont nem biztos, hogy eddig tisztában voltál az az, hogy...
Szervezetedre gyakorolt hatása zseniális:
- erősíti az immunrendszert
- támogatja az agyműködést
- növeli a koncentrációképességet
- segít szinten tartani a vérnyomást és a koleszterinszintet
- serkenti az emésztést
- javítja az inzulintermelést
- segít megőrizni a vérerek rugalmasságát
- vértisztító hatású
- hatékony gyomor- és bélhurut ellen
- segíti rák-, és a szívbetegségek kialakulásának megelőzését
- bélféregűző hatású
- segít megvédeni a bőrt a kiszáradástól
Mennyit kellene belőle?
Napi 3-5 dióbéllel már jó is vagy.
Hogyan fogyaszd?
Sajttal nagyon finom, olaja pedig kiváló salátákhoz és desszertekhez.
(Forrás: Wikipdia, Házi Patika)