Amit a fürdőnadrágról tudni érdemes ezen a nyáron

A fürdőnadrág szinte az egyetlen dolog, amit a strandon visel a férfi, így azt hiszem nem is kell magyarázni, mekkora jelentősége van. Azonban számos kérdés merülhet fel azokban a nem túl szerencsés férfitársainkban, akik nekiindulnak vásárolni egyet, és urambocsá' még jól is akarnak választani. A fecske tényleg visszatért? Menő a boardshort? Milyen alkaton melyik mutat jól? Megnyugtató válaszok következnek.

A kezdetek

A tizennyolcadik század végéről indulunk, amikor a férfiak még szinte a teljes testet borító, egyberészes alsóruházatot viseltek - ehhez hasonló volt a ma már rendkívül viccesnek ható fürdőruha is, ami inkább nehezítette, mint könnyítette a vízben való életbenmaradást és rejtegetni próbálta a férfitestet (részben azért, mert akkoriban még nem volt jellemző ez a fene nagy liberalizmus). A vízparti viselet célja eleinte az volt, hogy geometrikus, tömbös formákkal elkülönüljön a hölgyek kerek idomaitól és hangsúlyozza a nemek közti különbséget. Az egyberészes ruhák később két részre bomlottak, majd a '30-as években megjelentek az első fürdőnadrágok. Hozzá kell tegyük azonban, hogy ezek több, mint négy kilogrammot nyomtak, ha megszívták magukat vízzel és hát a férfiak derekán sem szerettek nagyon fent maradni, amikor a vízből kimászásra került sor.

1910 - 1920.

A férfiaknak póló nélkül strandolni csak egy évtizeddel később, a negyvenes évek végétől lett elfogadott. Minden azóta eltelt évtized hozott valami újítást, hogy napjaink férfijainak legyen miből válogatni. Vannak az alapvetően testhez tapadó úszónadrágok, amelyekből megkülönböztetjük a száratlan fecskét és a száras úszónadrágot; illetve vannak azok, amelyek rendelkeznek egy belső, hálós résszel és nem tapadnak a törzshöz és a lábakhoz, az egyik ilyen fajta az úszóshort, a másik pedig a boardshort. Vegyük őket végig!

Elszáll a fecske?

A fecskét az 1956-os melbourne-i olimpián indította útjára a Speedo, amely eredetileg nejlon anyagból, manapság pedig a nejlon és a rugalmas elasztán keverékéből készül. A fecske tulajdonképpen az a fürdőnadrágoknak, ami a bajusz a férfi arcának: aki tudja viselni, az előtt szinte leborulunk, de aki nem, azon bizony röhejesen mutat. Ajánlott hozzá egy Gyurta Dani-féle testalkat.

Az összhang a testtel itt még fontosabb, tehát ha egy kicsit felszedtél derékban, akkor mindenképpen kerüld a fecskét, mert az inkább az izmos törzsön mutat jól. Általában akkor szoktunk megbotránkozni rajta, amikor az önbizalom mértéke a túlsúllyal egyenesen arányosan nagy. Egy ilyen apró ruhadarab elég keveset hagy a képzelőerőre és kevésbé kényelmes, mint a testhez nem tapadó társai. Ugyanakkor mellette érvelni is lehet: az úszók azért kedvelik, mert szabadabban lehet mozogni benne és nem mellékesen az egész comb le tud barnulni a napon. Ha az edzőteremben szenvedtél egész télen és elégedett vagy a végeredménnyel, akkor bátran próbálkozhatsz a fecskével, a hölgyek biztosan nem lesznek közömbösek a látvány iránt. Viszont azt még meg kell jegyeznünk, hogy pólóval hordani a többi strandoló ellen elkövetett bűntény, nyilvánosan tilos. Nincs kivétel!
Ide vehetjük még a száras úszónadrágot, ami a boxerre hajaz és konzervatívabb a fazonja, mivel van szára.

Fecskék az ASOSnál

Boardshort

A kifejezetten vízi extrémsportokhoz - mint a szörf vagy a wakeboard - kifejlesztett shortokat hívjuk boardshortoknak. Észak-amerikából indult az őrület, jellemzően a világ más tájain is bírják a laza életstílust, ami ezekhez a sportokhoz kapcsolódik, így elterjedtek a lógós fürdőgatyák. Általában gyorsan száradó anyagból vannak és a deréknál belső zsebük is van, hogy el tudj benne helyezni akár egy kulcsot is biztonságban. Kérdés, hogy miért lett térdig érő a szára, ami azt eredményezi, hogy nagyobb az anyag, ami rajtunk van, nagyobb felület van eltakarva a lábunkon és nehezebb maga a nadrág.

Boardshortok a Planet-sports honlapján

A szörfözés jó részét a deszkán valón ücsörgés teszi ki, amíg az ember vár a hullámra. A deszkát waxszal vonják be, hogy ne legyen csúszós a felülete, de ez a bevonat hajlamos leszedni az ember lábáról a szőrt (és a bőrt), tehát a hosszabb szár védi a combot ücsörgés közben.
Ezeket a boardshortokat egyébként vékony lábúaknak nem ajánljuk, és hát ha nem vagy szponzorált extrémsportoló, esetleg apuka-korba értél, akkor is el kéne őket felejteni, mert a te esetedben van a fürdőshortra egy sokkal jobb megoldás.

Úszóshort

A combközépig érő úszóshortnál - amelyekből már mutattunk néhányat - igazából nincs jobb alternatíva egy átlagos testalkatú, harmincas férfinak. Ez a legelterjedtebb formája a vízi viseletnek, népszerűségét többek között a '90-es években óriási sikerrel futó Baywatch-nak is köszönheti. Nem tapad az emberre és nem lóg, mozogni, úszni is lehet benne és gyorsan megszárad, mert áltában 100%-ban nejlonból vagy poliészterből készül.

Ha a trendeket követnéd, akkor ajánljuk a mintás, vibrálóan színes (akár neon) darabokat. A kínálatban megtalálhatóak a múltidéző, retrós színek és szabás is. Ha viszont nem izgatnak az új irányzatok, akkor egy jó minőségű, elöl megkötős darabot válassz, valamilyen visszafogott színben, minta nélkül. Ez ugyanis sosem fog kimenni a divatból.

Figyelj rá, hogy ne legyen túl szűk derékban, mert akkor az úszógumi bizony nem lesz láthatatlan. A lényeg ez esetben is a komfortérzet és az anyag. Talán ez az a fazon, amiben a legkevésbé érezzük magunkat zavarban, ha le kell venni a felsőrészt és - nem úgy, mint a fecskét - ezt pólóval, sőt egy laza inggel is lehet hordani, így a strandon sem vesztjük el a méltóságunkat.

Ezeket jegyezd meg

  • Fecskét csak akkor, ha szálkás, izmos testalkatod van.
  • Fecskét pólóval csak akkor, ha riogatni akarod a környezetet.
  • Boardshortot csak akkor, ha extrémsportot űzöl, vagy ha fizikailag és lélekben is harminc alattinak érzed magad.
  • Élénk színeket akkor, ha barna a lábad.
  • Térd fölé érő úszóshortot bármikor.
  • Bő szabásút akkor, ha nincs vékony lábad.

Olvastad már a vízparti tízes listánkat?  És sorozatunk többi részét? 

A felsőtestünk első része tulajdonképpen egy olyan terület, amit remekül lehet mindenféle üzenet közvetítésére használni. Erre specializálódtak iparágak és rengeteg kreatív, vicces és ötletes póló született, amivel valamit elmondhatunk magunkról. Ismét megnéztünk tíz pólót különböző kategóriákból!

Feliratos

1. Gap I hate negative statements T-shirt $29.95, 2. The book was better $18.99, 3. Alcoholic Sport T-shirt $9.99

Vicces

1. Robamacop $20.99, 2. Fear the beard, 3. Darth Vader Wants You $24

Geek

1. ROFLcopter $18.99, 2. More beer $18.99, 3. 1up Mushroom $18.99   Divat & Stílus rovatunkat erre találod, viszont ha a Techvilág hírei is érdekelnek, akkor ez a te rovatod!

A hőségben kevesebb ruhadarabból lehet válogatni, már ha az ember nem akarja kiizzadni a csontjaiból is az éltető folyadékot. A kevesebb variációs lehetőség néha egyhangúbb öltözködést eredményez, de itt vannak nekünk a kiegészítők, amikkel fel lehet dobni a szerelést. Meg is néztük a kínálatot!

Heti körkép sorozatunkban volt már szó cipőkről, táskákról, nyakkendőkről és napszemüvegekről, így ezeket igyekeztünk eheti válogatásunkból kihagyni. Nem hagytuk ki viszont az ötletet, a színeket, a minőséget és a praktikumot mert ezek kombinációja ismét jó szolgálatot tesz. Következzen eheti tizenként választottunk!

Hogy legyen a csuklódon is valami

ASOS Beach Bracelet Pack £12 / Topman Mr Moustache Chain Wristwear £8

Hogy a nadrág le ne csússzon

Anderson's Striped Woven Belt €90 / ASOS Red Mixed Plaid Belt £10

Hogy az agyadból ne legyen leves

Polo Ralph Lauren Men's Wimbledon Collection Classic Sports Cap £45 / ASOS Distressed Feather Trilby £12

Hogy legyen egy cucc, amibe bepakolod a cuccot

Herschel Supply Co. Heritage Backpack $55 / Quiksilver Sporttáska 5.990 Ft

Hogy legyen valami, amiből kifizetsz mindent

Paul Smith Tan Striped Wallet $206 / Topman Brown Moustache Print Wallet £10

Hogy legyen más is

Nixon Wire 10mm Headphones $59.99 / Billabong Skyline törölköző 10.990 Ft

Ezen a héten kihagytuk a Zarát, de a spanyol cég hihetetlen üzleti sikerét már megírtuk. Olvastad?