Bajuszterápia - Így tartsd kordában a szőrszálakat!

Minden év novemberében férfiak milliói – köztük szerkesztőségünk jó néhány tagja is – csatlakozik a Movember nevű jótékonysági kampányhoz, melynek keretén belül egy teljes hónapon keresztül növeszti a híres bajuszt, ezzel is igyekezvén felhívni az egészségtudatos életmód fontosságra a férfitársadalom figyelmét. A nemes gesztus becsülendő, annál is inkább, hiszen a kackiás arcszőrzet viselete és ápolása bizony áldozatokkal jár. A stílus és az egészség kéz a kézben jár, és bár Movemberig hátra van még bő három hónap, úgy gondoltuk itt az ideje egy kis bajuszterápiának.

Hogyan is kezdd el?

Irodai munkakörnyezetben leginkább a szépen nyírt bajusz az elfogadott, melyet James Franco is viselt a Milk című filmben, vagy amely Brad Pitt arcáról köszönt vissza a Becstelen Brigantykban. A megfelelő hosszúságú arcszőrzet eléréséhez a legtöbb esetben legalább egy hónap szükséges, mely időszak nem mentes a borosta okozta viszkető érzéstől. A kellemetlen érzést enyhíteni tudja, ha napi rendszerességgel ápolod a szőrt némi balzsammal, munkába indulás előtt pedig feltétlen alkalmazz egy ujjhegynyi bajuszviaszt, mellyel a rakoncátlan szőrszálakat tudod majd kordában tartani.

Movember

A Movember egy 2004 óta működő alapítvány által rendezett jótékonysági rendezvénysorozat, melynek keretén belül minden év novemberében világszerte férfiak milliói változtatják meg arcukat egy közös cél érdekében. Az alapítvány célja, hogy rávegyen férfiakat és nőket egyaránt a rákszűrés vizsgálatára, ezzel növelve az esélyt a kór korai felismerésére, így a diagnózis, és a kezelés hatására vélhetően csökkentsék a halálesetek számát, emellett segíti az érintett családokat a helyzet feldolgozásában, és irányt mutat az egészséges életmód megismerésében és elsajátításában.

Szelidítsd meg!

Bajuszviasz a Foad Wax-tól.

Ha az irritáció okozta pirosodást sikeresen kezelted, viszont az élet minden területén szeretsz biztosra menni, akad még egy igen egyszerű módszer, mellyel felpuhíthatod a szőrszálakat. Használj a hajadra is alkalmazott kondicionálót bajszodon minden alkalommal, mikor hajat mosol. Az alapos öblítést követően bajszod nem csak puhább lesz, de a kezelés hatására fénye is magasabb lesz.

Négy lépésben az ápolt bajuszért

A következő műveletsort hetente mindössze egyszer kell megismételned, ezért érdemes rászánni elegendő időt.

  • Első lépésben fésüld ki a száraz szőrszálakat egy minőségi bajuszfésű segítségével. Arra külön figyelj, hogy a szőr vizesen hosszabbnak tűnhet, ha tehát nedvesen kezdesz a műveletbe, ügyelj rá, hogy véletlen se vágj vissza túl sokat a szálakból.
  • Használj akár elektromos trimmert, vagy bajuszvágó ollót, először mindenképp a formát vágd meg, és csak azt követően foglakozz a hosszal. Indulj a bajusz közepétől kifelé, először az egyik irányba, majd szintén középről a másik szél irányába haladva, és végül vissza középre. Ha megvagy, egyenes fejtartással alaposan mérd végig az eredményt a tükörben, a cél ez esetben végtére is a szimmetria.
  • Harmadik lépésben következik a hossz. Fésűddel emeld meg kissé bajszod, majd a fésű fogai közül kiálló szőrszálakat vágd a kívánt hosszra. Ha elektromos trimmert használsz, akkor is javasolt először a hagyományos technikával kezdened, és csak ezt követően izzítsd be a technikát. Ha netán sietsz, és nincs időd, csak a géppel történő korrekcióra, használd a hosszúsági beállításokat. De csak óvatosan, mindig a nagyobb beállítástól haladj a kisebb felé. Ne feledd, vágni gyorsan és könnyen megy, a visszanövesztésről ez azonban már korántsem mondható el.
  • Fésüld át bajszod még egyszer utoljára, és vágd vissza azt a néhány szálat, amit az előzőekben véletlen elmulasztottál.

 

Bajuszfésű a Cowboy Comb-tól.

A bajusz viselete egy életérzést is hoz magával a férfi életébe, melyet fokozhatunk egy bajuszfésűvel. Akad, aki csak filmekből, a hagyományos borotválkozást ma is előnyben részesítő urak azonban személyesen is ismerhetik az eszközt, mellyel a szőrszálakat gondosan elkülöníthetjük egymástól, ily módon lehetővé téve a hosszabb szálak egyszerűen történő visszavágását.

Három bajuszmítosz, amit a férfinak ismernie kell

  • A legrégebbi bajuszportré: A legkorábbi ismert bajuszábrázolás egy Kr.e. 300 körül Pazyrykban készített szkíta nemeztakarón maradt fenn. A borotvált arcú kackiás bajuszos és üstökre nyírt hajat viselő szkíta lovas íjász büszke mosollyal viselte arcszőrzetét. Minden bizonnyal ilyenek lehettek az őskori hipszterek.
  • Az orosz úszóválogatott este a bajusszal: Mark Spitz, hétszeres olimpiai bajnok amerikai úszó bajuszt növesztett pusztán főiskolai edzője cukkolásának engedve. Beletelt néhány hónapba, de az erőfeszítés nem maradt eredmény nélkül. Mint az ismert tény, az úszók rendszerint teljes testükben borotváltak, ezzel is csökkentve a vízben fellépő ellenállást, Spitz azonban úgy döntött, hogy az 1972-es müncheni olimpián bizony bajusszal áll a rajtkőre. Egy orosz edző nem volt rest, és kérdőre is vonta a fiatal amerikait, mire Spitz megcáfolta az előbbi tényt, sőt, állította, a bajusz kifejezetten segít számára jó időeredményt úszni. Így adódott, hogy a következő évben az orosz férfi úszóválogatott minden tagja bajuszt viselt.
  • Magyar bajusz bizony létezik: A kétévente megrendezésre kerülő Szakáll - és Bajusz Európa Bajnokságon részt vesz a nemzetközi arcszőr társadalom apraja nagyja. A bajusz számban induló versenyzők többek közt olyan kategóriákban léphetnek a zsűri elé, mint a természetes bajusz, az angol bajusz, a híres Dali, az imperial bajusz, magyar bajusz, valamint a freestyle kategória. Bizony, nemzetünk nevét hordozza egy bizonyos bajusz fazon, a történet egyetlen negatívuma pusztán az a tény, hogy ebben a kategóriában már tízedik éve egy német úriember viszi haza a díjat.

Ha még nem mentél el nyaralni, olvass tovább, hiszen megtudhatod milyen testápolási termékeket érdemes bepakolnod a bőröndbe!

Daniel Craig akármennyire is baltával faragott arcvonásokkal rendelkezik, jótékony hatással volt James Bond szerepére, legalábbis ami a látványt illeti. A vásznon elképesztő mutatványokat produkál és mindeközben természetesen stílusos kell legyen, de mi a helyzet az utcán? Megnéztük, hogyan öltözik, ha épp nem a titkosügynökként parádézik.

Egyszerű utcai

Az első fotón egy egyszerű összeállításban látható az angol színész, amely nagyszerű példája annak, hogy a legegyszerűbb alapdarabokból is fel lehet öltözni stílusosan. A klasszikus bőrdzseki és a kicsit koptatott farmer az alapjai ennek a szerelésnek, amire bárki építkezhet. A barna hasítottbőr bakancs és a napszemüveg pedig úgy egészítik ki a megjelenést, mint az érem a dobogós olimpikont.

H&M Jeans 9.990 Ft / H&M Grandad Shirt 2.990 Ft / Selected Blackpool Leather Jacket £95 / Persol Wayfarer Sunglasses £215 / KG By Kurt Geiger Suede Desert Shoes £95

Sportosan kalapos

A kalap és a sportosság eleddig nem voltak egymás szinonímái, de Craig képes volt egy összeállításban összehozni őket. Megint nagyon egyszerű az alap, láthatóan kedveli a farmert (szinte csak ebben látni), de a kivágott henley és a dzseki is szinte védjegyeivé váltak. A vintage Hummel sportcipő és a kalap jelentik ezúttal az extrát - utóbbival egyébként alacsonyabbaknak érdemes tenni egy próbát, mert nyújtja az alakot, de a zakó talán még nagyobb segítség annak, aki magasabbnak szeretne látszani. Az ilyen rövid dzseki nem.

Lee Daren Jean Straight Fit Blue Wash £90 / H&M Grandad Top 2.490 Ft / Gap Four-pocket Wool Bomber Jacket £89.95 / Zara Checked Hat 5.995 Ft /A J Morgan Wayfarer Sunglasses £15 / Hummel Ten Star High Canvas £35

Sötét ballonos

Rachel Weisz jónősége szavakkal szinte már kifejezhetetlen, nem csoda hát, ha még a legutóbbi két Bond-film főszereplőjének is össze kell kapnia magát, ha ilyen társaságot kap. Talán ennek is köszönhető, hogy Craig itt néz ki a legjobban. A farmer ezúttal is maradt, a ballonkabát tökéletesen áll neki és a kissé futurisztikus, kissé vintage napszemüveggel tompít enyhén baltával faragott arcvonásain. Csak annyit jegyeznék meg, hogy az ing mintha egy számmal kisebb lenne rajta, de ezt leszámítva igencsak karakteres jelenség a monokróm összeállításban és el kell ismerni, hogy menő párost alkotnak Weisszel.

Levis Jeans 501 Straight £75 / Lanvin Slim-Fit Cotton Shirt €283.36 / Paul Smith Textured Leather Lace-Up Boots €395 / Burberry London Trench Coat €1.395 / John Varvatos JV756 $200

Sorozatunkban szakértő szemmel vizsgáljuk az arra érdemesek szereléseit. Clooney-ért, Beckhamért és a többiekért ide kattints!

(fejléckép: brajeshwar.com)

Szelektorunk gépezetébe ezen a héten is bőven került divatmorzsa, melyek közül a legjobbakat ezúttal is ajánlásba foglaltunk nektek. A héten a tendencia egy bizonyos szín felé mozdult el, így adott volt, hogy morzsáink aktuális tematikája a fekete legyen. Egyesek szerint a fekete nem is szín, mások pedig negatív jelentésekre asszociálnak egy fekete összeállítást látván. Számukra, és természetesen mindenki más számára ajánljuk a következő cikket, a most bemutatott divatproduktumok ugyanis garantáltan eloszlatnak minden – a feketével kapcsolatos – kételyt.

Burberry Mid-Length Cotton Blend Trench Coat

Az ikonikus brand egy ikonikus darabja a képen látható deréköves trench coat. A középhosszú, tehát combközépig érő kabát tökéletes pajzs lehet egy esős őszi napon, duplasoros gombolása pedig optikailag nyújtja viselője alakját, amit csak fokozni lehet a jól megkötött övvel. Ily módon nem csak szárazon, de stílusosan is érkezhetsz majd meg a munkahelyedre.

Civilist Berlin x Pointer 2012 Fall Collection

Hazánkban nem elterjedt a ’Casual Friday’, vannak viszont hétvégék, és szabadnapok, melyekre tökéletes viselet a brit gyalogsági dandár egyenruhája által ihletett Civilist Berlin kabát. A híres európai brand és a Pointer kollaborációjából született cipőket és felsőruházatot is magában foglaló kollekció a maga módján egyedülálló. A konstrukciók nem csak színükben, hanem anyaghasználatukban is hordoznak némi military jelleget, lévén velúrból, és viaszolt vászonból készültek még a cipők is. Az mindenesetre megállapítható, hogy a társas magányra vágyók számára ideálisak a kollekció darabjai, azokat viselve ugyanis bárki a városi álcázás mesterévé válhat.

Christian Louboutin Syd Shopping Bag

A luxuskategóriás cipőiről elhíresült Christian Louboutin folytatja törekvését arra nézve, hogy tetőtől talpig felöltözteti az utca emberét. Szerencsénkre. Legújabb vonalából ez a cseppet sem szokványos shopping bag hívta fel magára figyelmünket. A tonális tüskékkel díszített táska külsejével vélhetően még a legmegrögzöttebb zsebtolvajokat is elijeszti, a meglehetősen merész vörös belső ugyanakkor lehetővé teszi, hogy a lehető leggyorsabban találjuk meg benne azt, amit éppen keresünk. A táska népszerűségét jelzi, hogy online forgalmazásban már nem, csak is nagykereskedőknél érhető el a darab.

Bottega Veneta Intrecciato Leather Billfold Wallet

Az intrecciato szövési technikáról híres az olasz Bottega Veneta, melynek tökéletes példája a következő pénztárca. A hétköznapi kiegészítő nem mindennapi megjelenését a különleges kézműves technikának köszönheti. Klasszikus darab, mellyel nyugodt szívvel megajándékozhatod magad.

Vans Leather Mesa Moc CA Shoes

A Vans California legújabb kollekciójában szúrtuk ki ezt a csukát, amit a klasszikus fekete és a fehér közötti kontrasztra építettek a designerek. Az eredmény hibátlanra sikeredett, a fekete bőr felsőrész, és a fehér talp közötti markáns ellentét mellett olyan apró részletekre is ügyeltek, mint a fehér öltések, mely amolyan átmenetet képeznek a jó és a rossz, a fekete és a fehér között. Tonális megjelenése inspiráló darab, amiben bárki szívesen végigrobotolna egy napot.

Múltheti Divatmorzsáink segítségével tetőtől talpig fel tudtál öltözni. Ha inspirációra vágysz, csak olvass tovább!