Harc az UV ellen - Krémek és technikák

Szabadtéri színházak, zenei – és gasztronómiai fesztiválok, tavak körül tett kerékpártúrák, hosszú beszélgetések egy kávézó teraszán, és persze a klasszikusnak számító vízparti pihenés. Mind-mind tökéletes nyári programok, melyekben csupán egy a közös, ha nem vigyázunk kellőképpen, bőrünkön fogjuk tapasztalni a védelem hiányát. Ma már senki előtt nem titok a Nap UVA és UVB sugarainak bőrre tett káros hatása, amely a ráncok korai megjelenésétől a melanomáig, rendkívül sokrétű lehet. Egészségünk érdekében a nyári bőrápolás nem opcionális, sokkal inkább kötelező feladat. Hogy gondtalanul élvezd a szabadtéri programokat, most segítünk megtenni az első lépéseket az óvintézkedések hosszú útján.

Készítsd fel a bőröd

A megfelelő faktorszámú naptejek sem érik el a kellő hatást, ha bőröd nem készítetted fel a nyári körülményekre. Még mindig nincs késő belevágni, ezért mindössze hat lépésben összeírtuk neked a teendőket.

Dörzsöld le
A nyári szezonban rendkívül fontos, hogy egy bőrradír segítségével eltávolítsd az elhajt hámsejteket, ezzel biztosítva a bőr homogenitását, és tisztaságát. A műveletet napozások előtt közvetlenül érdemes újra megismételni, ezzel maximalizálva a fényvédő krémek hatását.
Ha szükséges, jöhet a gyanta
A mellkason található nemkívánatos szőrtől érdemes ilyenkor megszabadulni. Nem azt mondjuk, hogy légy teljesen csupasz, pusztán érdemes kissé visszavágni a téli bundából. A napvédő krémek ily módon egyenletesen tudnak fedni, aminek egyenes következménye lesz az egyenletes barnaság.
Fokozd a védelmet
A téli hidegek során kiszáradt bőrt a hirtelen jött nyár, a hő valamint a sós víz rendkívüli módon próbára teszi, és mely tényezőket a borotválkozás során fellépő irritáció és kiütések csak fokoznak. Javaslott valamely immunrendszer erősítő szérum alkalmazása, még a szezon beállta előtt, így természetes módon felkészítve a bőr védekező rendszerét az új körülményekre.
A hétköznapi teendő
A hétköznapok során kevesebb időt töltünk a napon, de az ilyenkor szokásos erős sugárzásnak köszönhetően rövid idő is elegendő ahhoz, hogy bőrünk jelentős nedvességveszteségen menjen át. Ha bőröd külső tünetet nem is produkál, érdemes egy vízalapú hidratálóval napi szinten pótolni a veszteséget.
Kend be magad
A dezodorok mellőzésére egyszerűen nincs mentség, különösen igaz ez a nyári hónapokban, amikor fokozottan kell ügyelni a frissességre. Ha egész napos vízparti ejtőzés, esetleg valami aktív programnak nézel elé, ha szükséges, vidd magaddal izzadásgátlód. Hálás leszel érte, amikor egy jó nő fekszik le közvetlenül melléd a homokba.
A törlőkendők hatalma
A fényvédők helyes alkalmazása főleg a tengerpartok esetében könnyen lehet piszkos, de mindenesetre embert próbáló feladat. A tisztább és gyorsabb eredmény érdekében használj törlőkendőt, amivel a homokot és egyéb szennyeződést még a naptej alkalmazása előtt eltávolíthatod.

Az útmutatókon is túl

A használati útmutatók – és ez a legjobb termékek esetében is igaz - az általános irányelveken túl, nem közölnek túl sok lényegi információt. Mi feltesszük, hogy tudod, nem lesz jó vége annak, ha lenyeled a krémet, és ha egy fatális véletlen folytán a szemedbe kerülne az, akkor sem várnál órákat, hogy kiöblítsd. Vannak azonban olyan tudnivalók, amik megkövetelik a figyelmet, a napkrémek ugyanis akkor működnek jól, ha betartod az alábbi irányelveket:

  • A napvédő krémet alkalmazd legalább fél órával indulás előtt, bőrödnek ugyanis ennyi idő szükséges, hogy kellően reagáljon a krém hatására.
  • A faktorszámtól függetlenül óránként legalább egyszer kend be újra a tested, különös figyelmet fordítva az olyan érzékeny területekre, mint a fül, arc, kéz –és lábfej.
  • Használj napvédő ajakápolót, szükség szerint azt is óránként.
  • A melegben javasolt pamut ruházat kevésbé védi tested a sugaraktól, ezért fényvédő krémet még akkor is javasolt használni, ha éppen egy pólót viselsz.
  • Vízálló naptej nem létezik, ezért minden egyes mártózást követően alkalmazd újra a krémet.
  • A tűző napon tárolva a krémek veszítenek hatásfokukból, ezért ajánlott az árnyékban tartani a flakont.
  • A baba formulás krémek, csak a babák bőrét védi, a felnőttekét nem.

Az UV sugarak elleni védelem azonban nem ér véget a krémekkel, és a meleget is élvezhetővé teszik a következő, egyszerűen betartható tanácsok:

Ha fehérbőrű vagy, szőke vagy vörös hajú, kék vagy zöld szemű, akkor esetedben nagyobb az esélye a leégésnek. Ebben az esetben ne tartózkodj huzamosabb időt a szabadban reggel tíz és délután négy óra között, ha mégis, viselj kalapot, és sose hagyd otthon a napszemüveged.

Az idő előrehaladtával

Bőrünk velünk együtt változik, a különböző életszakaszokban pedig különböző bánásmódot igényel.

  • Bőröd a húszas éveiben

A legtöbb férfiban harminc felé közeledve tudatosul, hogy mennyi kárt okozott bőrének az eltelt tíz évben. Sokan elfeledkeznek arról, hogy a fiatalság múló állapot, de ekkor elkezdeni a megelőzést már csak a következő tíz év tekintetében lehet. Jelenleg is húszas éveiben járó olvasóink számára azonban most következzen néhány jó tanács. A napozás okozta öregedés látható jeleit széles spektrumú napkrémek mindennapos használatával lehet a legjobban megelőzni. Az eredményt fokozza, ha a napvédő krémet sajátmárkás hidratálóval keverve alkalmazod, így koncentráltabb a hidratálás, mégis ugyanannyi idő alatt végzel.

  • Bőröd a harmincas éveiben

Ez az a kor, amikor a múltbéli bűnök utolérnek, de legalábbis jelentkeznek a bőrödön. A természetes öregedési folyamat már a húszas évek közepén beindul, látványos jelei azonban csak ebben a korban jelentkeznek. A nap elleni védekezés azonban ebben az esetben is két fontos lépéssel kezdődik: tisztítás és hidratálás. A bőrradír rendszeres alkalmazása, és az éjszakai krémek használatával az arc kollagén szintje megtartható, a szemkörnyéki szarkalábak pedig csökkenthetők.

  • Bőröd a negyvenes éveiben

Ekkor már a legegészségesebb bőr is mutatni kezdi az öregedés jeleit, melyek mértéke természetesen függ a korábban tett erőfeszítésektől. A nedvességben már ritkább bőr ilyenkor már egyetlen napégés következtében is gazdagodhat az öregségi foltokkal, barnás elszíneződésekkel. A hidratálást ebben a korban már csakis kizárólag napvédő krémmel javaslott végezni, az éjszakai krémeket pedig – amik időben alkalmazva egy leégést is vissza tudnak fordítani – minden éjjel ajánlott feltenni.

Tudj meg többet a faktorszámokról, korábban már foglalkoztunk a témával a Playeren! 

 

Player Autószalon

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon