Így leszel olyan elegáns, mint George Clooney

George Clooney stílusa évtizedek óta szinte változatlan, marad a klasszikus öltözéknél és a visszafogott, ősz frizuránál. Megtestesíti az elegáns Hollywoodot és összességében egy szimpatikus figuraként él az emlékezetünkben. Szereti és tudja is viselni az öltönyt, de mi kíváncsiak voltunk, milyen ruhákban lazít. Három fotó az elmúlt hónapokból és három összeállítás, amik segítségével hasonlóan fogunk kinézni, mint az Oscar-díjas színész!

A Comói-tónál

George Clooney maga az elegancia, még akkor is, amikor épp tóparti háza mellett sétál. Könnyű, nyári összeállítást visel, amely a jégkék nadrág és a feltűrt rövidujjú ing miatt elegáns. A napszemüveg a markáns arany szárral a filmsztár-look elengedhetetlen része, a papucsot viszont harmincöt alatt nem ajánlanám, de ezekhez a ruhákhoz jól mutat. Nézzük, miből öltözhetünk fel hasonlóan!

River Island Light Blue Shirt £25 / ASOS Oxford Short £28 / Vagabond Funk 16.990 Ft / Ralph by Ralph Lauren RA4004 $124.95

Szelíd motoros

Alkalomhoz öltözni tudni kell, sőt mi ezt rovatunk révén egy külön tudománynak tartjuk, a színész ebben is hibátlan. Ezen a képen egy teljesen hétköznapi összeállításba bújt: farmer, pólóing és egy-két, motorhoz illő kiegészítő. Az ő esetében persze pénzügyi korlátokról nem beszélhetünk, így a választásain érződik, hogy a minőséget keresi, mégsem hivalkodó a stílusa. Mondhatni korának megfelelő.

Levi's 501 Original Fit $48 / ASOS Polo In Pique Jersey With Button Down Collar £12 / Versace VE4231 $230 / Dr. Martens 1460 Solo Boot / Harley-Davidson bukósisak $190

Perfekt elegancia

George Clooney-nak ez a hazai pálya. A klasszikus elegancia az igazi erőssége, ezen a téren erős, mint a spanyol válogatott az Eb-statisztikákban. Visszafogottan fényes az öltöny, az ing ropogósra vasalt, a cipő ragyog és a gallér úgy áll, hogy azzal cápák bőrét lehetne lehámozni. Ha ilyen bőrfotelt nem is, de ehhez nagyon hasonló ruhákat - igaz, rettenetes összegekért, de - tudunk mutatni.

Boss Black Man Linen Suit £499 / Gucci Silk Tie €157 / Paul Smith London Slim-Fit Cotton Shirt €220 / Church's London Leather Oxford Brogues €375

Képeink forrása

Nemrég ellátogattunk az egyik legjobb magyar tervezőcsapathoz, a USE-hoz, és megnéztük, mit kínálnak. Olvastad már?

Amikor a hőmérő higanyszála a negyven celsius fok felé kúszik, az aszfalt pedig közel ötven fokos, ésszerű lehet megfontolni, hogy az időjárás vagy éppen a társadalmi elvárások vannak ránk és öltözködésünkre nagyobb hatással. Arról, hogy érdemes-e keresztülszelni a város utcáit egy ujjközi papucsban, vagy viseletének határai megállnak ott, ahová még kagylót mos ki magából a tenger, illetve létezik-e köztes megoldás, folyamatosan zajlanak a viták. Egy bölcs mondás szerint minden történetnek három oldala van: a te oldalad, a mások oldala és az igazság. Most kísérletet teszünk utóbbi kiderítésére, és összefoglaljuk mindazt, amit a flip-flop papucs viseletéről tudnod érdemes.

Flip és flop

Az elitista stílustól távol álló lábujjközi papucs minden bizonnyal a kényelem és a praktikum kombinációjának köszönheti, hogy az erősen változó divathullámok ellenére immáron évek óta folyamatosan a víz felszínén marad. Ha te is úgy gondolod, hogy a férfi ruhatárában a helye, akkor mielőtt még vásárlásra kerül a sor, először is végy egy hosszú pillantást futóműveidre. Valóban vedd elő kritikusabb éned, és vizsgáld meg alaposan mivel is van dolgod, hiszen csontos, szőrös lábujjaid ezen túl a barátok, a család és az egész világ számára válnak egyszeriben a megjelenésed kiegészítőjévé. A bőr villantása még a tökéletes ápoltság esetében is korlátozott számú körülmény között elfogadott, ha tehát úgy döntesz, hogy nem csak olyan helyen veszed fel papucsod, ahol a koktélokat kókuszdióban szolgálják fel, akkor inkább látogass meg egy pedikűröst.

A helyes méret

Diesel papucs a Topman kínálatából.

A papucsok megfelelő méretének megállapítása nem is olyan egyszerű, mint azt elsőre gondolhatnánk. A zárt cipők esetében az orr-rész és a sarkak kiváló támpontként szolgálnak, egy nyitott lábbeli esetében ezek azonban értelemszerűen nem állnak rendelkezésünkre. A lecsúszó lábujjak, vagy éppen ellenkezőleg, a hétmérföldes papucsok elkerülése érdekében válasszunk minden esetben a cipő méretünkhöz hasonló számozású papucsot. Eltérés azonban még így is lehet, ezért minden esetben tegyél egy próbát, mielőtt vásárolnál.

Szezononként újat?

A Zara kínálatában találtuk ezt a darabot, amihez most leértékelt áron hozzá is juthatsz.

A bőr-, illetve vászon felsőrésszel rendelkező lábbelikkel ellentétben a flip-flop kollekciód érdemes minden évben frissíteni. Ennek oka nem (csak) az új trendek követése, pusztán arról van szó, hogy ezek a papucsok nem többre, mint egy idényre vannak tervezve. A nap ereje öregíti az anyagokat, a rések közé homok és egyéb szennyeződés kerül, adott esetben pedig a sós víz is alapos károkat képes okozni az illesztéseknél és az anyagban egyaránt. A viszonylag rövid élettartam ellenére kis szerencsével és sok odafigyeléssel azonban ki lehet tolni kedvencünk evilágon eltöltött napjainak számát. Minden használatot követően tanácsos egy tiszta és száraz kendő segítségével a papucsot tisztára törölni, amit - ha makacs szennyeződéssel állunk szemben – megfejelhetünk némi szappanos vízben történő alapos öblítéssel.  Ha ez sem segít, mehet a szemétbe.

Mellette szól

Kétségtelen, hogy ebben a nálunk is tomboló, fülledt, már-már trópusi melegben minél kevesebb testfelületet akarnánk befedni valamilyen anyaggal, ezért ostorozni a flip-flopot felesleges, sőt érvelni is lehet mellette.

  • Szellős: Ebbe biztosan nem fülled bele a lábad egy-egy tengerparti séta során.
  • Olcsó: Az biztos, hogy nem nagyon fogja megterhelni a büdzsét egy flip-flop, főleg ha tényleg csak egy kifejezetten olcsó, egynyári változatot keresel. Nagy különbség nincs köztük, nekem a néhányezres Quiksilver is szétesett néhány hónap alatt.
  • Csak egy réteg van a talaj és közted: Hányszor hallottuk azt szüleinktől, hogy "Járj egy kicsit mezítláb, fiam!"! Ennek komoly tudományos oka van, ugyanis a talpnak és a bokának néha szüksége van arra, hogy ne legyen mesterségesen megtámogatva. A mezítláb járás élményéhez közel áll az ujjközi papucs viselete, így tulajdonképpen rövidebb időtartamokra kifejezetten ajánlott.
  • Bírja a vizet: Fontos szempont, hogy ebben nyugodtan belegázolhatsz a vízbe, nem baj, ha elázik. Később lazán kicsattogthatsz benne a partra egy sörért, útközben pedig még a talpból darabokat kivályni képes kagylók - Megtörtént! - ellen is védelmet nyújt.
  • Idézd meg Brazíliát: Brazília megidézésének többféle módja van. Például ha jól focizol és úgy cselezel, mint Ronaldinho fénykorában, vagy ha tudsz szambázni. Ezeknél azonban lényegesen egyszerűbb magunkra kapni egy virágmintás rövidnadrágot és egy flip-flopot, melytől máris máris úgy érezzük, hogy miénk egy darab a trópusi tengerpartból.

Tiltólista

A sportosabb stílus kedvelői figyelmébe a Havaianas papucsát ajánljuk.

Ezeket a hibákat érdemes elkerülni

A lábujjközi papucs viseletének szabályai nem csak stílusbeli, de legalább annyira illembeli kérdéseket is felvetnek. Következzenek a flip-floppal kapcsolatos nagy nemek.

  • Mivel ne viseld: A papucs viselete kabáttal vagy hosszúszárú farmerral minden jó ízlés ellen szól.
  • Hol ne viseld: A munkahely az első számú ezen a hosszú listán. Semmilyen körülmények között sem elfogadható viseletük. Ha azon fiatalos és vidám munkahelyek egyikén dolgozol, ahol a kutyád is szívesen látják, és a főnök sem szól, ha a tejeskávé szürcsölgetése közben éppen sudokut fejtesz, a lábujjközi papucs elfogadhatónak tűnhet. De várj, míg a fénymásolóhoz menet lábad csattogásától fog zengeni a folyosó, attól kezdve senki sem vesz majd komolyan. Ez egy munkahely, nem pedig a hátsó kerted.
  • Sokáig egy huzamban ne: Ezek a típusú papucsok rendkívül specifikus lábbelinek számítanak. Egy út a strandra az elviselhetetlen hőségben, vagy egy szombat délutáni sütögetés a kertben, ideális körülmények a papucs viseletére. Ebből a környezetből kiragadva őket azonban katasztrofális eredményhez vezethet ránk nézve. Egy több mint két órás intenzív séta minden ortopédiai támogatás nélkül, fájdalmas egyészségügyi problémákhoz, például hátfájáshoz vezethet.
  • Ne küzdj az elemekkel : Bármilyen típusú lábbelit is viselsz zokni nélkül, a járás során számos veszélynek fokozottan teszed ki lábfejed. A vágások, égések, hólyagok kialakulását tetőzheti a napégés, ami a lábujjközi papucsok esetében szinte elkerülhetetlen. Ha lábfejed az említett tüneteket mutatja, kíméld meg magad a további kellemetlenségektől, és tedd a papucsod egy ideig a cipős polcra.

 

Vízpartra ideális viselet a papucs, de hogy mit vigyél még magaddal egy strandon töltött napra, arról itt olvashatsz többet. 

Immáron harmadik alkalommal nyitotta meg három napos belvárosi pop-up üzletét a USE. A „USE temporary” név ezúttal azonban már nem csak egy átmeneti üzletet takar, hanem egy új, önálló arculattal bíró brandet, mely a USE unused almárkájaként jött létre. Az új vonal alacsony árfekvésű férfi utcai viseletet is kínál, így érhető módon a divat rovat sem üldögélt a szerkesztőségben, hanem nyakába véve a várost, tegnap megnézte, mit is kínál számunkra az ország legismertebb tervező csapata.

Paulay Ede utca 37-39.

Aki látta már a Tortúra című filmet, nagyjából közel jár ahhoz, hogy tudja, milyen élményekkel tarkított utam volt tegnap, míg sikerült megérkeznem a Paulay Ede utca 37-39 szám alatti üzlethelyiségbe. A bosszúság utolsó morzsája is eltűnt azonban belőlem, amint betettem lábam az ajtón, a bolt enteriőrje ugyanis egyszerűen magával ragadja az arra járó és betérő embereket.

Otthonos, barátságos, és egyedi hangulata arra készteti a vásárlót, hogy miután megtalálta és ki is fizette legújabb USE szerzeményét, egy kicsit még elidőzzön a ruhák, kiegészítők, és a dekorációnak szánt kényelmes bútorok körében. Az üzletet érezhetően átjárja az összhang, amely az egyedi látásmóddal megáldott enteriőr stylist, Matisz Alíz és a USE csapata között fennáll, lévén sokadig közös együttműködésük már a jelenleg még két napig látogatható shop.

Magukról a ruhákról

Amiért ezeken kívül természetesen én is ellátogattam az üzletbe azok a ruhák. Az új vonal minősége és stílusa valóban hű a brand nevéhez, anyaghasználata magasan kiváló, színvilágában pedig szintén hibátlan. A limitált szériában legyártott ruhákban az egyetlen meglepő talán az áruk, melyek valóban alacsonyak, ily módon bárki számára elérhetővé teszik a hétköznapi luxust.

A USE temporary kuriozitásának titka egyszerű, azt adják, amit kínálnak. Minőség, érték és tartalom várja a vásárlókat Budapest szívében ma és még holnap, reggel 10 és este 8 között. Nem érdemes kihagyni.

 

Enteriőr képek: Rádics János, Füzes Eszter
Kampány képek: Viszlay Márk