Dublin - Bulizz együtt a "nyugat magyarjaival"!

A világ Londonra figyel, de akadnak egyéb remek helyek is a közelben. Ott van például a pubok Párizsaként ismert ír főváros, Dublin!

Arról már írtunk korábban, hogy miért az írek "a nyugat magyarjai", Dublinba viszont első alkalommal látogatunk el! Nem olyan pörgős, mint New York, nem olyan csillogó, mint Párizs, de egy hosszúhétvégés kirándulásra remek célpont!

Utazás&Szállás

Dublinba közvetlen járatokkal repülhetünk, a legkedvezőbbnek per pillanat a Ryanair ajánlatai tűnnek. Szállás tekintetében rengeteg lehetőség közül választhatunk, általában sok jó ár-érték arányú hotel, hostel és szálloda között szemezgethetünk.

A vadiúj, trendy és modern Gibson Hotel hibátlan és minden igényt kielégítő szálloda, egy kétágyas szoba kb. 35.000 Ft/éjszaka. A Tripadvisoron kb.700 komment után négy és fél csillagon áll, ami majdnem hibátlan. Bed&Breakfast megoldások is akadnak, ezek közül kiemelkedik a Quince Cottage, a Beach Lodge, vagy az Azalea Lodge.

Az egyik legfantasztikusabb dolog Írországgal meg Dublinnal kapcsolatban az, hogy olyan, mint Párizs és az ottani kávéházi kultúra. Dublin tulajdonképpen a pubkultúráról szól.

Hugh Dancy

Pia&Kaja

Az ír gasztronómia iható részei érdekesek, mint az ehetők, és ha át akarjuk élni a helyi feelinget, akkor tartózkodjunk sokat kocsmákban. Remek hely az ír főváros egyik legpatinásabb kocsmája, a Doheny&Nesbitt, amelynek asztalainál a legendák szerint több törvény is született már. (A pénzügyminisztérium nagyon közel van.) Azon se lepődjünk meg, ha késő délután makulátlan öltönyökbe bújt középkorú urak énekelnek egy pohár sörrel a kezükben. Szintén intézménnyé nemesedett a várostól nagyjából 10 km-re fekvő glenculleni Johnnie Fox’s Pub. A hely remek konyhájáról, élőzenéről, és arról nevezetes, hogy egy amerikai ír utolsó kívánsága az volt, hogy hamvait itt helyezzék el. (Kérése teljesült.) Élő amerikaiak is megfordulnak itt, ottjártunkkor éppen az ex-külügyminiszter, Condoleezza Rice kedvéért zártak le egy különtermet. Ami a menüt illeti, itt a remek alkalom, hogy kipróbáljunk egy húsos pitét, bárányragut, vagy egy füstölt lazacot ír módra.

Kultúra&Szabad tér

Dublin persze nem csak az ivásról szól! Miközben egyik pubból a másikba pottyanunk, érdemes beugrani olyan helyekre, mint az Irish Film Institute, a Science Gallery, vagy a project Arts Centerbe, hogy megnézzük, milyen az ír kortárs művészet és merre is tart a tudomány. A Trinity College kiváló célpont, ha egy romantikus sétára vágyunk partnerünkkel, a 16. században épült egyetem területén ragyogó zöld színű parkban, macskaköves terekben és klasszicista stílusú épületekben gyönyörködhetünk.

Júniustól szeptemberig a campus szállóként is működik, főleg fiatalok részesítik előnyben a kollégiumok szobáit, amelyeket 60-70 euró/nap körüli összegért lehet kivenni. Ugyanilyen remek hely a Dublin Castle, amit kívülről - vagy belépő ellenében – is felfedezhetünk. Ha séta helyett inkább bringáznánk, akkor keressük meg a Dublin City Bike Tourst, és fizessünk be egy idegenvezetéssel egybekötött túrára. Könyvmolyok, irodalomkedvelők számára viszont kihagyhatatlan a James Joyce túra, amelynek során az Ulysess-ből ismert helyszínekre viszik el a jelentkezőket. Aki szeptemberre időzíti a látogatását, semmiképpen se hagyja ki az év pörgését, a helyi Fringe Festivalt.

Guinness - St. James's Gate

Ha Dublinban járunk, a Guinness sörgyár kihagyhatatlan célpont, olyan mintha Párizsban nem néznénk meg az Eiffel-tornyot, New York-ban a Szabadság-szobrot, vagy még annál is szörnyűbb! Egy Arthur Guinness nevű úriember 1759-ben 9000 évre (!) bérelt ki egy gyártelepet Dublin szívében, ahol a mai napig gyártják a söröket – csekély napi 10 millió poharat. A gyár bejárható, fantasztikus hangulatú, modern installációkkal megspékelt múzeum, az épület legmagasabb pontján, egy toronyban bárt alakítottak ki, ahonnan remek kilátás nyílik a városra. Itt nem csak a panorámában gyönyörködhetünk, hanem kapunk egy pint Guinness sört is – benne van a jegy árában, botorság lenne nem kihasználni!

Olvasd el Párosban a városban sorozatunk további részeit is!

(Fotók: sebastiandooris, wojtekgurak, walhalla, nerosunero, sportverticks, fultons, dw, informatique, hippydream, yakanama, johnkay, budgetplaces, carlitos, uggboy)

Player Autószalon

Legfrissebb

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon