Egy ágyban az ellenséggel – Kellenek-e az exek?

Ha van már egy új, komolynak ígérkező kapcsolatod, máris új színben tűnik fel az ex-csajoddal való barátság kérdése is. Lehet ugyanis, hogy az új barátnő máshogy gondolkozik a dologról.

A két véglet

Legalább két álláspontot ismerünk az ex-dilemma tekervényes topikjában.
Vannak, akik a radikális megoldásban és a teljes elszigetelődésben hisznek, velük a szakítás a totális elszakadásról és a két ember közötti kapcsolat teljes felégetéséről is szól. Szeretik az egyértelműséget, a nagy változásokat és azt mondják, a múlt, legyen is a múlté és pont.
Kalap, kabát, sokszor egy életre.
Mások azt vallják, hogy aki egykor életük szerves részeként jelen volt, sosem zárható ki az életükből teljesen. Új pár ide vagy oda, de annak idején a szerelmük barátság is volt, melynek alapjait féltve őrzik a jelenben is. Márpedig ezek az emberi értékek is átmenthetőek.
Aha, értjük, de ettől még ezzel sem ért egyet mindenki mindenkor.
Hol van a megoldás?

A kötelező körök

Eljött a hosszú kapcsolat vége, szakítottatok. Az utolsó dobozok bepakolásával a legkínosabb jelenethez is elérkeztek, az elköszönéshez. Akkor először megváltozott stílusban, már-már idegenként viszonyultok egymáshoz. Ne agyald túl a dolgot: ha az exed azt szeretné, hogy a kapcsolat lezárása után még beszéljetek, akkor ezt el is mondja majd neked. Megúszhatatlan, hogy szóba kerüljön az utolsó „sziával” tehát az is, miként tovább a jövőben.
A „majd beszélünk” a nőtől és a férfitől is hihetetlen meggyőződéssel hangzik el, mintha kötelességünk lenne ígérni és mondani bármit is ilyen helyzetben. Aztán egyszer úgy alakul, hogy összefuttok a volt barátnőddel, és egy jót beszélgettek. Mikor később a jelenlegi csajod megkérdezi, hogy mégis hogy sikerült a találka, nem titkolod, hogy jól esett látni az exet és kicsit dumálni vele. Szimplán csak őszinte szeretnél lenni a jelenlegi barátnőddel és az is vagy. Ezzel nincs is semmi gond, sőt! A hatás azonban elmarad. Nem érted, miért nem lelkesedik, és miért néz olyan értetlenül a jelenlegi csajod, hiszen tudja, hogy nem egy futó kaland volt az előző csajod. Megpróbálod elmagyarázni, de bárcsak ne tennéd! Kiderül, hogy ő nem hisz az ex-barátságban.

Ne ronts a helyzeten!

Ha ez van, ne próbáld meg meggyőzni arról, hogy ez valójában miről is szól, mert esélytelen így a küzdelmed. Nem lesz hiteles, hiszen ő a saját véleménye szűrőjén át látja a történetet és lehet, hogy valójában nem is vágyik rá, hogy megértsen.
Ha a jelenlegi barátnőd elfogadó az ex(ek) jelenlétével – és láthatóan nem is zavarja semelyik hasonló történet – akkor is beleeshet abba a hibába egyszer, hogy belegondoljon néhány konkrétumba. Szex, ágy, csók, szenvedély, stb. Teljesen mindegy, hogy nem akartok egymástól már semmit sem.

Miért gyűlöli?

Az ex, az ex is marad egy életre. Predesztinálja személyét és benyomását az aktuális jelenlegi barátnőd szemében. Nagyon tudatosan persze ezt le lehet küzdeni – és erre is kell törekednie a nőknek és fordított esetben a férfiaknak is –, de nem mindig megy egyszerűen. Merthogy a volt barátnő úgy ismer téged, ahogy az aktuális, és átéltél vele is olyan dolgokat és magasságokat, mint a jelenlegivel. Senki nem szereti, ha a pótolhatóság egyáltalán felmerülhet személyével kapcsolatosan, a magánéletében meg pláne, márpedig az ex kérdésköre sajnos erről is szól. Persze ne feledkezzünk meg az egyéb tényezőkről sem: önbizalomról, a kapcsolat mélypontjairól, magasságairól és a két ember egymáshoz és a kapcsolatukhoz való viszonyulásáról. Egy biztos: mi, nők is szeretjük azt érezni, hogy egyediek, megismételhetetlenek, kiemelkedőek vagyunk a párunknak.

Vigyázz, milyen képet festesz!

Döntő fontosságú az is, hogy mit mondasz el a jelenleginek a szóban forgó volt barátnődről és a múltatokról, továbbá arról, hogy miért lett vége a kapcsolatnak annak idején. Ez lesz ugyanis a kiindulási pont a jelenlegi barátnődnél. Márpedig akarva, akaratlanul is információkat közölsz róla jelenlegi partnerednek. Kifejezetten ajánlott erre is odafigyelni, mert ezekből az információmorzsákból és jelzésekből áll össze egy kép az exedről és rólad a jelenlegi barátnő fejében.

Fontosak a szabályok

Ha súrlódás- és félreértésmentes kapcsolatot szeretnél, a legjobb az, ha a legelején tisztázzátok és elfogadjátok az álláspontokat ebben a kérdésben is. A legideálisabb persze az, ha ugyanúgy gondolkoztok erről és fel sem merül ez a kérdéskör, de tudjuk, a valóság közel sem mindig ilyen. Jelenlegi társad rossz érzését enyhítheted, mi több, meg is előzheted azzal, hogy olyan dolgokat is kimondasz, amit bagatellnek gondolnál. Például, hogy a jelenlegi kapcsolatotok és ő a fontos, aggódni valója pedig nincsen attól még, hogy tartja a kapcsolatot az exével. De segíthet az is, hogy megerősítést adsz vonzóságáról és kihangsúlyozod külső erényeit is.

Működik egyáltalán?

Mialatt megértésről, empátiáról és magyarázatok sokaságáról beszélünk, a téma javát az ex-barátságok működőképessége is jelenthetné. Hiszen kinek nincs tapasztalata mindezek ellenkezőjéről? Arról, hogy van olyan, hogy akarnánk, de nem megy, dacára annyi évnek és közös életnek. Van ilyen, nem tragédia ez feltétlenül. Erőltetni semmit sem szabad és nem is érdemes, mindenkinek joga van eldönteni azt is, hogy kit és mennyire intenzíven szeretne megőrizni jelenlegi életében. Ráadásul mi is változunk ebben a kérdésben.

Szép és ritka dolog az exek barátsága – ha valóban működőképes – a határ a legtöbbünknél azonban a jelen és a múlt választóvonalán húzódik. Nehézségét egy kapcsolatban pont emiatt okoz, mert ha szerepet vált valamelyik oldalon, veszélyezteti az aktuális párkapcsolatunkat.
Ha ezt nem szeretnénk, nem kérdés, hogyan döntsünk. Mert az ex pont attól ex, hogy múlt idő, nem?

Az etikett nehezen definiálható illemkódex, amelynek szabályai kultúránként, helyzetenként és társaságokként változhatnak. Nem egyszerű téma, nem is szeretnénk túlbonyolítani, ezért a következőkben a legalapvetőbb - de mégis gyakori -, hibákra koncentrálunk. A félreértések elkerülése végett: az etikett nem ott kezdődik, amikor villát ragadsz a kezedbe, hanem jóval korábban!

Hibák vacsora előtt

Rossz éttermet választasz

Egy étterem több szempontból is minősíthetetlennek számíthat. Egyrészt lehet rossz színvonalú: a pincérek durvább modorral bírnak, mint Shrek, a berendezés lepukkant, az ételek ehetetlenek. Ennek elkerülésére érdemes alaposan ellenőrizni a helyet, akár online, akár személyesen. A másik baki, hogy ugyan kifogástalan a hely, de a célnak mégsem felel meg. Egy első (vagy második, stb.) randira nem szerencsés túlságosan romantikus hangulatú intézményt választani, ezt hagyjuk meg a már párnak számító emberkéknek. Ez az intelem első blikkre taktikai fogásnak tűnhet, holott ez a döntés pontosan a megfelelő modor birtoklásáról szól. A gyertyafényt hagyjuk meg későbbre. Az éttermet a férfinak ildomos kiválasztania, nem kell, hogy közös megegyezés tárgyát képezze, de azt is illik elkerülni, hogy egy steak house-ban ülve derüljön ki a partnerünkről, hogy radikális vegán, aki évek óta csak magokon és bogyókon él és még a madársalátát is undorítónak találja az elnevezése miatt.

Bohócnak öltözöl

A 10 divatbaki, amit egy férfinak kerülnie kell című alaptanulmány mindenki számára ajánlott olvasmány, de sok helyen elég, ha felkapunk egy sötét farmert és egy (nem mélyen kigombolt nyakú) inget. Nyakkendő és zakó szinte már sehol sem alapfeltétel, de az adott étterem honlapját mindig érdemes csekkolni, ugyanis vannak helyek, amelyek dressz kódot adnak meg!

Nem tudsz parkolni

Hardcore etikettszabálynak  tűnhet, de ha randipartnert fuvarozol étterembe, akkor a parkolásnak is vannak szabályai. A lényeg, hogy illik tudni, hogy hol van az étterem, ha pedig megtaláltad, akkor a parkolóhely keresgélése ne tartson tovább öt percnél. Ennek elkerülése érdekében érdemes előre felkutatni a közeli fizetős parkolókat. A megfelelő parkolás biztosítása egyébként egy jó étterem feladatai közé tartozik, nem véletlen, hogy minőségi éttermi kalauzok osztályzatai ezt az opciót is figyelembe veszik.

Nem foglalsz asztalt

Egy randit vagy kellemes estét tönkretehet, ha kiderül, hogy nem foglaltál asztal, az étterem pedig tele van. Ha igazán biztosra akarsz menni, akkor nem csak arról gondoskodsz, hogy legyen helyetek, hanem arról is, hogy az asztal ne a mosdókhoz vagy a bejárathoz közel legyen, hanem ideális helyen. (Hogy mi számít annak, az mindig a helytől függ. Ismét érdemes előre tervezni.) Nagyon triviális tanácsnak tűnhet, pedig egy szombat estén, amikor egy jó helyen minden asztal foglalt 7 és 10 között és a helyszínen már nem lehet másik asztalt kérni, nagyon is hasznos lesz ennyire előrelátónak lenni.

Hölgyeket előre

A hölgyek előre szabály az élet egyéb területein működhet, de nem ebben az esetben. A férfi lép be elsőként az étterembe, majd az ajtót tartva beengedi a hölgyet. Az etikett egy folyamatosan változó és megújuló entitás, de ez a szabály öröknek tűnik.

Rohanás

Ideális esetben a főpincér vagy egy felszolgáló másodperceken belül megszólít bennünket, és a korábban foglalt asztalunkhoz kísér, de ha ez nem történik meg, akkor várjunk egy keveset, amíg feltűnik az illetékes elvtárs. Elsőként a hölgy foglal helyet, jó esetben a pincér kihúzza számára a széket. Hiába vagyunk éhesek, illik türelmesnek lennünk, különösen ha randiról van szó. Nem sürgetjük választással a partnerünket. A legfrissebb trendek szerint a nemek egyenlők, ha rendelésről van szó, azaz a férfi is előállhat a farbával elsőként.

Vacsora közben

Bénán rendelsz bort*

A borrendelés témáját egyszer már körbejártuk egy igazi szakértő segítségével, de a lényeg, hogy akár előre is tájékozódhatunk a kiválasztott étterem kínálatával kapcsolatban, a legtöbb étterem honlapja rendelkezik itallappal is. Bátran hagyatkozzunk a sommelierre vagy felszolgálóra, de ha nem tetszik az ajánlott bor, akkor kérjünk másikat. Ne parázzuk túl, de ne essünk át a ló túlsó oldalára sem.

*A kisbetűs részben jegyezzük meg, hogy a bor természetesen nem kötelező része egy tökéletes vacsorának.

Villával eszed a levest

Na jó, ez nem fordulhat elő, de vajon hányan tudjuk megkülönböztetni a kávéskanalat a desszertkanáltól? Egy alaposan megterített asztalnál akár három pohár (fehérboros, vörösboros, vizes) három tányér, és egy fiókra való evőeszköz is várhat bennünket. Éttermekben rendszerint fogásonként érkeznek az egyébként is lecsökkentett számú evőeszközök, de ha valami igazán csúcs helyre keveredünk, akkor a szabály az, hogy étkezésenként egy evőeszközt (vagy evőeszközpárt) használunk fel, és kívülről haladunk befelé. Ha a tányér jobb és baloldalán elfogytak az evőeszközök, akkor jöhetnek a tányér fölé helyezett cuccok (általában a kávés- vagy desszertkanál vagy desszertvilla.)

Csak eszel és eszel

A vacsora társasági esemény, még akkor is, ha csak két ember vesz részt rajta. Soha ne feledd, hogy a legfontosabb a partnered, ezért illik folyamatosan a figyelmünkről biztosítani, szóval tartani, szórakoztatni. Ennek megfelelően a mobilt illik kikapcsolni, de minimum lehalkítani.

Vacsora után

Nem tudod, hogy ki fizessen

Az etikett halad a korral, ma már nem feltétlenül kötelező a férfinak fizetni, igaz, úriemberként illik felajánlania azt. Egy másik felfogás szerint az a fél fizet, aki kezdeményezte a randit. A borravaló mértéke hazai intézményekben rendszerint a számla 10-15 %-ának felel meg. Egy igazi gentleman diszkréten egyenlíti ki a számlát, és nem villant meg kötegnyi papírpénzeket. Ha már itt tartunk: slusszkulcsot és mobilt sem.

Sok tökéletes dolog született Olaszországban, és ezért nagyon hálásak lehetünk a derék csizmalakóknak. Ha az ötvenes-hatvanas évekre gondolunk, akkor olyan praktikus és briliáns dizájnnal rendelkező tárgyak jutnak eszünkbe, mint egy Bialetti kotyogós kávéfőző, egy Vespa robogó, vagy olyan filmek, mint a Római vakáció, ami ugyan amerikai, de a Cinecittában készült, szóval legalább félig olasznak számít. Mai marhahúsos cannelloninkkal Itália előtt tisztelgünk!

Ez egy masszív fogás, ám mivel ínycsiklandóan néz ki, egy diétázó csaj sem fog nemet mondani rá, szóval remek választás vacsorával egybekötött randira! Ha egy tízes skálán osztályoznánk a nehézségi fokozatát, akkor a cannelloni körülbelül hatost kapna, vagyis kezdők is bátran nekifoghatnak, ha kellőképpen komolyan veszik a feladatot. Ez a töltött tészta – mert ha jobban belegondolunk, akkor az, bármennyire furcsának is hangzik az elnevezés – időigényes vállalkozás, de megéri a veszkődést.

Beszerző körút

Vannak előre gyártott cannelloni alkalmatosságok. Ezek apró cső formájú kis tészták, választhatjuk ezeket is természetesen, de most kipróbálunk egy alternatív megoldást. Mivel a cannelloni gyűrűkbe kínkeserves munka belegyömöszölni a tölteléket, sokkal jobban jártok, ha lasagne lapot használtok. Kezdjük az alapokkal! Mi az, ami nélkül nem érdemes nekifognod ennek a fogásnak? Kell hozzá lasagne lap, (vagy cannelloni tészta) ha ez nincsen, akkor elő kell állni egy B tervvel, hacsak nem tudunk tésztát gyúrni liszt, víz, tojás és só megfelelő arányú összekeverésével. A többi már gyerekjáték: fél kiló darált marhahús, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 10 dkg bacon, 10 dkg gomba (friss vagy konzerv) 5 dl paradicsomszósz, 1 teáskanál szárított oregánó, 2dl tejszín, 2 dl fehérbor, 10 dkg reszelt parmezán.

Action!

Először készítsük el a tölteléket. Kevés olivaolajon pirítsuk meg a kockára vágott vöröshagymát, majd a vékony gerezdekre vágott fokhagymát. Jöhet a gomba is, de közben fakanállal kevergessük a lábasban lévő dolgokat, ugyanis a hagyma könnyen odakap. Pirítsuk meg a darált marhahúst, amíg beszürkül, majd szórjuk rá a szárított oregánót, és sózzuk, borsozzuk. Folyamatosan forgassuk a húst, és az esetleg összeállt húscsomókat nyomkodjuk szét fakanállal. A száraz fehérbort öntsük a húsra, majd adjunk a hőfoknak, egészen addig, amíg a bor szinte teljesen elpárolog. Ezek után jöhet a paradicsom szósz, de ne felejtsük a lángot visszavenni közepes fokozatra. Rotyogtassuk jó húsz percig, vagy amíg a hús átfő, és a ragu besűrűsödik. Néha kevergessük meg, nehogy odakapjon.

Tészta

A lapokat egy nagy lábasban érdemes megfőzni, egyszerre maximum három lapot, ugyanis ha többet rakunk a lábasba, akkor összetapadnak, majd szétszakadnak. Ezekkel a lapokkal szinte hímes tojásként kell bánni, legalábbis akkor, amikor már megfőttek. Egy normális méretű tepsibe józan számítások szerint nagyjából 10 db cannelloni fér el kényelmesen, szóval 3-4 turnusban el tudjuk készíteni őket. Logisztikailag érdemes egy időben kezdeni a ragu és a tésztalapok elkészítését, így időt spórolhatunk.

Rock n’ roll

Tekerünk. Ha kész a tészta, akkor kifektetjük a lapokat, majd egy szelet bacont fektetünk rá, megszórjuk egy kevés reszelt sajttal, és ezután teszünk az egyik felére 2-3 evőkanálnyi ragut. ha eredeti cannelloni gyűrűt használnánk, akkor ezt kapásból nem tudnánk megcsinálni. Ha ez megvan, akkor feltekerjük a cannelloninkat, és félretesszük pihenni, amíg elkészítjük az összes többi tekercset. Ha megvannak a kis gyönyörűségek, akkor a tepsink aljába paradicsomszószt öntünk, majd óvatosan belerakjuk a cannellonikat. Most jön a varázslat: a tejszínt elkeverjük a maradék parmezán sajttal és a cannellonik tetejére öntjük. Utána fogjuk ezt a csodát és berakjuk az előmelegített 180 °C fokos sütőbe és negyven percig sütjük, vagy amíg a teteje picit megpirul. Ecco tutto – vagyis: ez minden!

Bon apétit!

Mondtuk, hogy könnyű lesz, igaz? De ha még ez is túl fárasztó neked, akkor irány a Netpincér, ahol a címed megadása után már választhatsz is a jobbnál jobb opciók között. Mindent bele!