Egy ágyban az ellenséggel – Kellenek-e az exek?

Ha van már egy új, komolynak ígérkező kapcsolatod, máris új színben tűnik fel az ex-csajoddal való barátság kérdése is. Lehet ugyanis, hogy az új barátnő máshogy gondolkozik a dologról.

A két véglet

Legalább két álláspontot ismerünk az ex-dilemma tekervényes topikjában.
Vannak, akik a radikális megoldásban és a teljes elszigetelődésben hisznek, velük a szakítás a totális elszakadásról és a két ember közötti kapcsolat teljes felégetéséről is szól. Szeretik az egyértelműséget, a nagy változásokat és azt mondják, a múlt, legyen is a múlté és pont.
Kalap, kabát, sokszor egy életre.
Mások azt vallják, hogy aki egykor életük szerves részeként jelen volt, sosem zárható ki az életükből teljesen. Új pár ide vagy oda, de annak idején a szerelmük barátság is volt, melynek alapjait féltve őrzik a jelenben is. Márpedig ezek az emberi értékek is átmenthetőek.
Aha, értjük, de ettől még ezzel sem ért egyet mindenki mindenkor.
Hol van a megoldás?

A kötelező körök

Eljött a hosszú kapcsolat vége, szakítottatok. Az utolsó dobozok bepakolásával a legkínosabb jelenethez is elérkeztek, az elköszönéshez. Akkor először megváltozott stílusban, már-már idegenként viszonyultok egymáshoz. Ne agyald túl a dolgot: ha az exed azt szeretné, hogy a kapcsolat lezárása után még beszéljetek, akkor ezt el is mondja majd neked. Megúszhatatlan, hogy szóba kerüljön az utolsó „sziával” tehát az is, miként tovább a jövőben.
A „majd beszélünk” a nőtől és a férfitől is hihetetlen meggyőződéssel hangzik el, mintha kötelességünk lenne ígérni és mondani bármit is ilyen helyzetben. Aztán egyszer úgy alakul, hogy összefuttok a volt barátnőddel, és egy jót beszélgettek. Mikor később a jelenlegi csajod megkérdezi, hogy mégis hogy sikerült a találka, nem titkolod, hogy jól esett látni az exet és kicsit dumálni vele. Szimplán csak őszinte szeretnél lenni a jelenlegi barátnőddel és az is vagy. Ezzel nincs is semmi gond, sőt! A hatás azonban elmarad. Nem érted, miért nem lelkesedik, és miért néz olyan értetlenül a jelenlegi csajod, hiszen tudja, hogy nem egy futó kaland volt az előző csajod. Megpróbálod elmagyarázni, de bárcsak ne tennéd! Kiderül, hogy ő nem hisz az ex-barátságban.

Ne ronts a helyzeten!

Ha ez van, ne próbáld meg meggyőzni arról, hogy ez valójában miről is szól, mert esélytelen így a küzdelmed. Nem lesz hiteles, hiszen ő a saját véleménye szűrőjén át látja a történetet és lehet, hogy valójában nem is vágyik rá, hogy megértsen.
Ha a jelenlegi barátnőd elfogadó az ex(ek) jelenlétével – és láthatóan nem is zavarja semelyik hasonló történet – akkor is beleeshet abba a hibába egyszer, hogy belegondoljon néhány konkrétumba. Szex, ágy, csók, szenvedély, stb. Teljesen mindegy, hogy nem akartok egymástól már semmit sem.

Miért gyűlöli?

Az ex, az ex is marad egy életre. Predesztinálja személyét és benyomását az aktuális jelenlegi barátnőd szemében. Nagyon tudatosan persze ezt le lehet küzdeni – és erre is kell törekednie a nőknek és fordított esetben a férfiaknak is –, de nem mindig megy egyszerűen. Merthogy a volt barátnő úgy ismer téged, ahogy az aktuális, és átéltél vele is olyan dolgokat és magasságokat, mint a jelenlegivel. Senki nem szereti, ha a pótolhatóság egyáltalán felmerülhet személyével kapcsolatosan, a magánéletében meg pláne, márpedig az ex kérdésköre sajnos erről is szól. Persze ne feledkezzünk meg az egyéb tényezőkről sem: önbizalomról, a kapcsolat mélypontjairól, magasságairól és a két ember egymáshoz és a kapcsolatukhoz való viszonyulásáról. Egy biztos: mi, nők is szeretjük azt érezni, hogy egyediek, megismételhetetlenek, kiemelkedőek vagyunk a párunknak.

Vigyázz, milyen képet festesz!

Döntő fontosságú az is, hogy mit mondasz el a jelenleginek a szóban forgó volt barátnődről és a múltatokról, továbbá arról, hogy miért lett vége a kapcsolatnak annak idején. Ez lesz ugyanis a kiindulási pont a jelenlegi barátnődnél. Márpedig akarva, akaratlanul is információkat közölsz róla jelenlegi partnerednek. Kifejezetten ajánlott erre is odafigyelni, mert ezekből az információmorzsákból és jelzésekből áll össze egy kép az exedről és rólad a jelenlegi barátnő fejében.

Fontosak a szabályok

Ha súrlódás- és félreértésmentes kapcsolatot szeretnél, a legjobb az, ha a legelején tisztázzátok és elfogadjátok az álláspontokat ebben a kérdésben is. A legideálisabb persze az, ha ugyanúgy gondolkoztok erről és fel sem merül ez a kérdéskör, de tudjuk, a valóság közel sem mindig ilyen. Jelenlegi társad rossz érzését enyhítheted, mi több, meg is előzheted azzal, hogy olyan dolgokat is kimondasz, amit bagatellnek gondolnál. Például, hogy a jelenlegi kapcsolatotok és ő a fontos, aggódni valója pedig nincsen attól még, hogy tartja a kapcsolatot az exével. De segíthet az is, hogy megerősítést adsz vonzóságáról és kihangsúlyozod külső erényeit is.

Működik egyáltalán?

Mialatt megértésről, empátiáról és magyarázatok sokaságáról beszélünk, a téma javát az ex-barátságok működőképessége is jelenthetné. Hiszen kinek nincs tapasztalata mindezek ellenkezőjéről? Arról, hogy van olyan, hogy akarnánk, de nem megy, dacára annyi évnek és közös életnek. Van ilyen, nem tragédia ez feltétlenül. Erőltetni semmit sem szabad és nem is érdemes, mindenkinek joga van eldönteni azt is, hogy kit és mennyire intenzíven szeretne megőrizni jelenlegi életében. Ráadásul mi is változunk ebben a kérdésben.

Szép és ritka dolog az exek barátsága – ha valóban működőképes – a határ a legtöbbünknél azonban a jelen és a múlt választóvonalán húzódik. Nehézségét egy kapcsolatban pont emiatt okoz, mert ha szerepet vált valamelyik oldalon, veszélyezteti az aktuális párkapcsolatunkat.
Ha ezt nem szeretnénk, nem kérdés, hogyan döntsünk. Mert az ex pont attól ex, hogy múlt idő, nem?

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon