Egy ágyban az ellenséggel – Kellenek-e az exek?

Ha van már egy új, komolynak ígérkező kapcsolatod, máris új színben tűnik fel az ex-csajoddal való barátság kérdése is. Lehet ugyanis, hogy az új barátnő máshogy gondolkozik a dologról.

A két véglet

Legalább két álláspontot ismerünk az ex-dilemma tekervényes topikjában.
Vannak, akik a radikális megoldásban és a teljes elszigetelődésben hisznek, velük a szakítás a totális elszakadásról és a két ember közötti kapcsolat teljes felégetéséről is szól. Szeretik az egyértelműséget, a nagy változásokat és azt mondják, a múlt, legyen is a múlté és pont.
Kalap, kabát, sokszor egy életre.
Mások azt vallják, hogy aki egykor életük szerves részeként jelen volt, sosem zárható ki az életükből teljesen. Új pár ide vagy oda, de annak idején a szerelmük barátság is volt, melynek alapjait féltve őrzik a jelenben is. Márpedig ezek az emberi értékek is átmenthetőek.
Aha, értjük, de ettől még ezzel sem ért egyet mindenki mindenkor.
Hol van a megoldás?

A kötelező körök

Eljött a hosszú kapcsolat vége, szakítottatok. Az utolsó dobozok bepakolásával a legkínosabb jelenethez is elérkeztek, az elköszönéshez. Akkor először megváltozott stílusban, már-már idegenként viszonyultok egymáshoz. Ne agyald túl a dolgot: ha az exed azt szeretné, hogy a kapcsolat lezárása után még beszéljetek, akkor ezt el is mondja majd neked. Megúszhatatlan, hogy szóba kerüljön az utolsó „sziával” tehát az is, miként tovább a jövőben.
A „majd beszélünk” a nőtől és a férfitől is hihetetlen meggyőződéssel hangzik el, mintha kötelességünk lenne ígérni és mondani bármit is ilyen helyzetben. Aztán egyszer úgy alakul, hogy összefuttok a volt barátnőddel, és egy jót beszélgettek. Mikor később a jelenlegi csajod megkérdezi, hogy mégis hogy sikerült a találka, nem titkolod, hogy jól esett látni az exet és kicsit dumálni vele. Szimplán csak őszinte szeretnél lenni a jelenlegi barátnőddel és az is vagy. Ezzel nincs is semmi gond, sőt! A hatás azonban elmarad. Nem érted, miért nem lelkesedik, és miért néz olyan értetlenül a jelenlegi csajod, hiszen tudja, hogy nem egy futó kaland volt az előző csajod. Megpróbálod elmagyarázni, de bárcsak ne tennéd! Kiderül, hogy ő nem hisz az ex-barátságban.

Ne ronts a helyzeten!

Ha ez van, ne próbáld meg meggyőzni arról, hogy ez valójában miről is szól, mert esélytelen így a küzdelmed. Nem lesz hiteles, hiszen ő a saját véleménye szűrőjén át látja a történetet és lehet, hogy valójában nem is vágyik rá, hogy megértsen.
Ha a jelenlegi barátnőd elfogadó az ex(ek) jelenlétével – és láthatóan nem is zavarja semelyik hasonló történet – akkor is beleeshet abba a hibába egyszer, hogy belegondoljon néhány konkrétumba. Szex, ágy, csók, szenvedély, stb. Teljesen mindegy, hogy nem akartok egymástól már semmit sem.

Miért gyűlöli?

Az ex, az ex is marad egy életre. Predesztinálja személyét és benyomását az aktuális jelenlegi barátnőd szemében. Nagyon tudatosan persze ezt le lehet küzdeni – és erre is kell törekednie a nőknek és fordított esetben a férfiaknak is –, de nem mindig megy egyszerűen. Merthogy a volt barátnő úgy ismer téged, ahogy az aktuális, és átéltél vele is olyan dolgokat és magasságokat, mint a jelenlegivel. Senki nem szereti, ha a pótolhatóság egyáltalán felmerülhet személyével kapcsolatosan, a magánéletében meg pláne, márpedig az ex kérdésköre sajnos erről is szól. Persze ne feledkezzünk meg az egyéb tényezőkről sem: önbizalomról, a kapcsolat mélypontjairól, magasságairól és a két ember egymáshoz és a kapcsolatukhoz való viszonyulásáról. Egy biztos: mi, nők is szeretjük azt érezni, hogy egyediek, megismételhetetlenek, kiemelkedőek vagyunk a párunknak.

Vigyázz, milyen képet festesz!

Döntő fontosságú az is, hogy mit mondasz el a jelenleginek a szóban forgó volt barátnődről és a múltatokról, továbbá arról, hogy miért lett vége a kapcsolatnak annak idején. Ez lesz ugyanis a kiindulási pont a jelenlegi barátnődnél. Márpedig akarva, akaratlanul is információkat közölsz róla jelenlegi partnerednek. Kifejezetten ajánlott erre is odafigyelni, mert ezekből az információmorzsákból és jelzésekből áll össze egy kép az exedről és rólad a jelenlegi barátnő fejében.

Fontosak a szabályok

Ha súrlódás- és félreértésmentes kapcsolatot szeretnél, a legjobb az, ha a legelején tisztázzátok és elfogadjátok az álláspontokat ebben a kérdésben is. A legideálisabb persze az, ha ugyanúgy gondolkoztok erről és fel sem merül ez a kérdéskör, de tudjuk, a valóság közel sem mindig ilyen. Jelenlegi társad rossz érzését enyhítheted, mi több, meg is előzheted azzal, hogy olyan dolgokat is kimondasz, amit bagatellnek gondolnál. Például, hogy a jelenlegi kapcsolatotok és ő a fontos, aggódni valója pedig nincsen attól még, hogy tartja a kapcsolatot az exével. De segíthet az is, hogy megerősítést adsz vonzóságáról és kihangsúlyozod külső erényeit is.

Működik egyáltalán?

Mialatt megértésről, empátiáról és magyarázatok sokaságáról beszélünk, a téma javát az ex-barátságok működőképessége is jelenthetné. Hiszen kinek nincs tapasztalata mindezek ellenkezőjéről? Arról, hogy van olyan, hogy akarnánk, de nem megy, dacára annyi évnek és közös életnek. Van ilyen, nem tragédia ez feltétlenül. Erőltetni semmit sem szabad és nem is érdemes, mindenkinek joga van eldönteni azt is, hogy kit és mennyire intenzíven szeretne megőrizni jelenlegi életében. Ráadásul mi is változunk ebben a kérdésben.

Szép és ritka dolog az exek barátsága – ha valóban működőképes – a határ a legtöbbünknél azonban a jelen és a múlt választóvonalán húzódik. Nehézségét egy kapcsolatban pont emiatt okoz, mert ha szerepet vált valamelyik oldalon, veszélyezteti az aktuális párkapcsolatunkat.
Ha ezt nem szeretnénk, nem kérdés, hogyan döntsünk. Mert az ex pont attól ex, hogy múlt idő, nem?

Kaja, drogok, botrányok, siker. Elmondjuk, hogy miért ő a legkirályabb szakács, aki valaha írt.

Punk a konyhában

Anthony Bourdainnek nincsenek Michelin-csillagjai, sőt, mi több, soha nem is volt neki. Gasztronómiai kvalitásai alapján nem tartozik az elitbe, nem mutat új irányt a kulináris élmezőny számára, mivel sosem foglalkoztatta a kísérletezés. Bourdaint egy dolog érdekli: az evés, és valószínűleg szakács is azért lett, hogy minél többet tudjon meg arról az univerzumról, ami az evést körülveszi. 2000-ben írt bestsellere, A konyhafőnök vallomásai (Kitchen Confidential) minden idők legjobb könyve, amit szakács írt. Amíg a híres séfek és tévészakácsok évente jelentetik meg szakmányban gyártott, igényes, de halálosan unalmas illusztrált receptkönyveiket (van még olyan dolog, amiről Jamie Oliver nem adott ki könyvet?) , addig emberünk totálisan szétfeszítette a műfaji kereteket és megalkotta az évtized leghatásosabb alkotását, ami gyökeresen átalakította a közvélemény képét arról, hogy mi egy étterem és micsoda egy séf.

És hogy mi a trükk? Pofonegyszerű és brutálisan nehéz dolog: az őszinteség. Bourdain, a konyhai zsoldos és veterán olyan őszinte kitárulkozással írta meg a könyvet, mintha a halálos ágyáról diktálta volna. Hogyan szoktak lopni az éttermi dolgozók, miért drogoznak a séfek, hogyan szokott rá a kokainra, és milyen mélyre nyomta a drog, miért mentek tönkre éttermek, amikben dolgozott, ki kefélt kivel, miért nem szabad New York-ban hétfőn halat rendelni, milyen formában adják ki a romlott árut az éttermek, kiteregetett mindent, amiről a séfek, és étteremtulajdonosok a sírig hallgattak volna.

Bourdain később bevallotta, hogy némiképpen tartott a szakma fogadtatásától, de érdekes módon csak hátba veregetéseket kapott, és hirtelen a világ összes séfjének – legyen az Michelin-csillagos szent, vagy egy oklahomai hamburgerező szakácsa – automatikusan barátjává vált.

Bourdain a CIA soraiban

A CIA ezúttal nem az amerikai hírszerzést, hanem a Culinary Institute of Americát jelenti, amely az Egyesült Államok, sőt az amerikai kontinens legkomolyabb gasztronómiai iskolája. Kellőképpen nagy arccal fogott neki az életnek, ám a terepen, ami nem a New York-i csúcséttermeket jelentette, hanem huszadrangú BBQ grilleket, pizzériákat New Jersey-ben majd Floridában, az öreg rókák gyakran porig alázták a zöldfülű és szemtelen Anthonyt, aki szépen lassan beleszokott a gépházban töltött mindennapokba.

A könyvével egy csapásra híressé váló Tony nem is rejtette véka alá, hogy bár tiszteli a trendsetter séfeket, igazán csak a szakmai iparosait, a napi több száz tányért felrakó, névtelen zsoldosokat becsüli. Húszas éveiben belecsúszott az alkoholizmusba, aztán a munkahelyi pörgés miatt mindenféle bogyókat kezdett fogyasztani (ami Bourdain szerint gyakori jelenség a konyhákon), sok kokót szippantott fel, aminek következtében mára úgy néz ki, mint aki szétesett, de aztán gondos kezek összerakták. Rengeteg viszontagság után végül mégis sikerült tisztességes New York-i séffé válnia. Nagyjából 40 évesen higgadt le, lehorgonyzott a Brasserie Les Halles nevű manhattani intézményben, 2000-ben pedig megjelent a később 28 nyelvre lefordított A konyhafőnök vallomásai, ami új fejezet kezdetét jelentette, ugyanis kiderült, hogy Bourdain jobb író, mint séf, és jobb műsorvezető, mint író.

Punkrock mindhalálig

A Les Halles azt a konyhát viszi, ami a legközelebb áll hozzá, a franciát. Bisztrókonyha, de magas fokon, ráadásul Bourdainnek az étterem vezetői teljes szabadságot adtak. Már jópár éve nem vesz részt a napi robotban, tévéműsorokat forgat, és könyveket ír. 2010 őszén egy szép emlékű tévéműsor kapcsán volt szerencsém megfordulni a Les Halles konyhájában, legnagyobb szívbánatomra Bourdain nem volt benn, de jobbkeze, A konyhafőnök vallomásai elején is feltűntetett Carlos Llaguno igen, a derék dél-amerikai tag gyártott is egy remek borsos bélszínt. Amikor a forgatás után Bourdainról kérdeztem, mosolyogva ennyit mondott: – He’s a cool guy. A „laza srác” olyan menüt rakott össze, ami francia, ugyanakkor New York-i, ugyanis van itt boeuf bourguignon, de foie gras hamburger is (20 dollár, 4400 forint) – ilyet egy franciaországi francia sem tenne a libamájjal, legalábbis ezen a szinten.

Éppen nem szólt a zene, de a könyve óta tudjuk, hogy Bourdain konyhájában bárki hozhatta a saját zenét, igaz, ha valaki Billy Joelt tett fel, az a legenda szerint azonnali kirúgással járt. Tony a punkrockra esküszik, kedvence a New York Dolls, The Stooges, The Voidods és a Ramones. The Nasty bits című könyvét egyenesen Joeynak, Dee Deenek és Johnnynak, az együttes tagjainak ajánlotta.

Tévésztár

A konyhafőnök vallomásai egyenes folyományaként a Food Networkön megkapta első tévéműsorát, így folytathatta azt a két tevékenységet, amit a legjobb szeret: evett és mesélt. A 2002-es A bolygó amerikai (A cook’s tour) gasztronómiai világjárás Japántól Ausztráliáig, tacótól a hernyókig. Közben a Fox A konyhafőnök vallomásai címmel beindított egy sorozatot, amelyben a Bradley Cooper alakította főszereplőt, Jack Bourdaint teljes egészében hősünkről mintázták. 2005-ben leszerződött a Travel Chanellel, ahol nekikezdett Fenntartások nélkül (No reservations) című sorozatának. Bourdain körül mindig izzik a levegő, így nem csoda, hgy 2006 júliusában keményen belenyúlt. Bejrútban forgattak, és szokás szerint arra készült, hogy egy kamerától kísérve végigeszi a várost, amikor kitörték az évtized legsúlyosabb harcai Izrael és Libanon között. Tengeri és légi blokád, és a város stratégiailag fontos pontjainak bombázása. A világ leglazább séfje hirtelen egy háború közepén találta magát. A stábot a helyi segítők magukra hagyták, Bourdainék pedig ott álltak magukban, egy idegen városban, amit lőttek. Amíg a hoteljükben rostokoltak, Bourdain a feszültséget úgy vezette le, mint egy igazi szakács: bekéredzkedett a konyhára és főzött. Pár nappal később evakuálták őket, és egy amerikai hadihajó segítségével hazatérhettek. A tévéműsor negyede sem készült el, szóval a tévéséf és stábja úgy döntött, hogy készítenek egy filmet arról, hogyan nem készült el a film. A bejrúti epizód végül akkorát ütött, hogy Emmy díjra jelölték, ez pedig olyasmi, ami korábban egy tisztességesen végigforgatott műsorával sem történt meg.

Bolygó amerikai

Bourdain jelenleg is utazik, tegnap Barack Obamával evett a vietnami Hanoiban, Facebook profilján szépen szemmel lehet követni, hogy merre jár (tavaly megfordult nálunk is.) Híres arról, hogy bármit megeszik, valószínűleg még nem utasított vissza semmilyen helyi fogást. A legkeményebb cuccok: fókaszem, balut, egy egész kígyó,(ami még élt!), illetve az általa is legszörnyűbbként aposztrofált szavannai varacskosdisznó ánusz, illetve a grönlandi rohasztott cápahús.

Elmondása szerint a legundorítóbb kaja, amit valaha fogyasztott mégis a McNuggets. Nem rejti véka alá, ha kedvel valakit (pl: Thomas Keller, Ferran Adria, Mario Batali), de azt sem tartja meg magának, ha valakitől rosszul van (Alain Ducasse, egy tucatnyi kevéssé ismert tévéséf és az ABBA). Vigyázat, szókimondó szövegek!, olvasható műsorai elején, mivel nem állnak tőle távol a káromkodások és a szexista poénok.

Nem baj, Tony, mi így szeretünk.

Állítólag a tökéletes reklámhoz három dolog kell: kisgyerek, kutya és egy jó nő. Egy másik iskola szerint ezekből elég az egyik, szóval a gyereket meg a kutyát most hagyjuk. „Sex sells”, avagy formás női idomokkal bármit el lehet adni, természetesen kaját is.

Bikini, hambi, erotika

Nina Agdal 18-as karikáért kiáltóan falja a szaftos burgert. Ketchup és ajaknyalogatás lassítva: megéheztünk...

Nem látja a krumplit, érted?!

A Nando’s-nál rájöttek, hogy mi kell a népnek. Ha reklám, akkor legyen vicces és legyen benne két nagy mell. A történet egyszerűen fergeteges (nem az) és abban is biztosak vagyunk, hogy ha létezne Szőke Nők Világszövetsége, akkor tiltakozna a hirdetés miatt, elvégre meglehetősen rossz fényben tüntetik fel sorstársukat.

Tuti ziccer: fagyi

Bizonyos hölgyek nem tudnak nem erotikusan fagylaltot fogyasztani, de az szabad szemmel is látható, hogy a reklámban szereplő szőkeség erősen rájátszik a műveletre. Nem vagyunk benne száz százalékig biztosak, hogy ez egy valódi, létező terméket népszerűsít, de attól még működik.

Egy bombanő a vízben

Ez a reklám a szexista hirdetések iskolapéldája. A szinopszis elfér egy névjegykártyán: a srác ül a strandon, megiszik egy láda sört. Amikor az utolsó üveghez ér, kijön egy bombázó a vízből, és megissza a sörét. Vége. A reklámban látható hölgy annyira híres, hogy neve is van: Zilda Williams. A reklám egyébként nem egy sörmárkát, hanem egy sörökkel foglalkozó szájtot hirdet.

Saláta szexin

A Carl’s Jr. amerikai gyorséttermi hálózat olyan reklámokat csinál olyan csajokkal, hogy az kriminális, 18-as karikáért és egy vödör jégért kiált. Ebben a filmjükben Kim Kardashian falja a salátát nagy kedvvel.

Állatvédők beindulva

A radikális állatvédő szervezet,a PETA szereti az ütős reklámkampányokat, és ennek rendre bizonyítékát is adja. Ez a betiltott reklám a vegetarianizmust népszerűsítette volna, és tökéletes bizonyítéka annak, hogy ők is bíztak a jól bevált hatásmechanizmusban: szexszel az állatvédelmet is el lehet adni. Kérdés, hogy mit szóltak volna a nők jogait védő szervezetek a női nemet szexuális tárggyá lealacsonyító megközelítés ellen. A poén az, hogy a werkfilm forróbb, mint maga a reklám.

Emily is felszállt a burgervonatra

Hát ez valami mesés volt, nem? Szerintünk a burgerfogyaztási mutatók a plafont verték ezutána reklám után.

Ennél szebben nem lehet kólát inni

Cindy Crawfordnak nem kell bikinire vetkőznie, nem kell ráznia a melleit vagy a hátsóját, elég, ha csak beletúr a hajába és néz. Bármilyen hihetetlen, ez a reklám több szakmai díjat is bezsebelt, és beválasztották minden idők legjobb Super Bowl döntőn vetített reklámja közé.