A világ legkülönlegesebb pénzintézete ez az olasz sajtbank

Megesik, hogy az embernek az üzlet továbblendítése érdekében szüksége van némi hitelre. A mezei bankokon túl Olaszországban évtizedek óta működik egy bank - a Credito Emiliano -, ahol a sajttermelőknek lehetősége van sajtot adni hitelfedezetként. Hogy ez kinek éri meg és miért? Íme a történet a millió dolláros sajtbank bizniszről.

Akármilyen hihetetlennek is tűnik, a Credito Emiliano azon felül, hogy hétköznapi bankként is működik, 1953 óta a kisvállalkozói hitelek fedezeteként elfogadja a régió egyik legnagyobb értékét: a sajtok királyaként emlegetett Parmigiano-Reggiano (parmezán)sajt óriási gurigáit.

A bank - amit a helyiek csak Credemnek hívnak - lényegében nem is csak elfogadja fedezetként a sajtot, de egyben magára vállalja az Emilia Romagna régió termelőinek egyik legköltségesebb feladatát: miközben a sajt tulajdonképp biztosítékot jelent, a Credem tárolja és érleli a sajtokat a tökéletes körülményeket biztosító sajttárolóiban - egészen a hitel lejáratáig.

A sajtok, mielőtt elérik a boltok polcait, 18, 24, 30 vagy 36 hónapig érlelődnek. Minél tovább, annál finomabbak és értékesebbek lesznek. Egy guriga sajt akár több ezer dollárt, tehát több százezer, vagy akár millió forintot is érhet.

A helyzet pedig az, hogy az érlelési idő alatt - ahogy látható, itt évekről beszélünk - a termelők pénzét lekötik a sajtok, arról nem is beszélve, hogy iszonyatosan nagy a helyigényük. A probléma egyedül az érlelési idő csökkentésével lenne orvosolható, de akkor a sajtok már nem lennének olyan finomak, mint egyébként - és ezt nem csak a fogyasztók igényei, de a több száz éves családi sajtmanufaktúrák sem engedhetik meg maguknak.

De vannak más piaci kockázatok is. Például, hogy a Parmigiano-Reggiano ára vadul ingadozik, a piaci kereslet függvényében. A kereslet 1 százalékos változása akár 10 százalékos árváltozást is jelenthet. 

Hogy van-e olyan modell, ami mellett mégis megéri egy banknak ezzel foglalkozni? A válasz: igen!

A Credem a fiatal sajtot elfogadja hitelbiztosítékként, mégpedig a sajt aktuális piaci értékének 70-80%-án - így védve magát a piaci áringadozások ellen.

A Credem leányvállalata, a "Magazini Generali delle Tagliate" a biztosítékként kapott sajtokat két raktárban tartja, amelyek 440 ezer darab, 36 kilogrammos sajt tárolását biztosítják. Az MGT raktárai a legmodernebb klímavezérlésekkel és a legképzettebb ellenőrökkel vannak ellátva.

Az MGT egyébként kínál raktározási szolgáltatást azoknak is, akik nem hitelbiztosítékként hagyják ott a sajtjukat - és talán mondanunk sem kell, hogy elég jövedelmező ez az üzletág is.

Az érlelési folyamat során a sajtnak mindössze 1 százaléka romlik meg, ami az iparág 10 százalékos átlagával szemben elég jó szám. És mivel a sajt a bank falai között öregszik, folyamatosan tudják, hogy mennyit ér a termék. Ha pedig a termelők nem teljesítik a hitelüket, akkor a bank a lejárat után értékesíti a biztosítékot, azaz az addigra tökéletesre érett sajtot.

Bár az egész "sajtos" üzletág a bank forgalmának mindössze 1%-át teszi ki, mégis, az egész azt a benyomást kelti, hogy a pénzintézet elkötelezett a közösség iránt, törődik a régióval, és gondoskodik a termelőkről.

Az egész, úgy ahogy van, zseniális, csak tanulhatunk tőlük. Persze, ahhoz kellenek termelők is...

(via Forbes, Great Big Story)

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon