A világ legdrágább sörei – Folyékony kenyér vagyonokért

Ilyen melegben nem tudunk másra gondolni. Ha szereted a sört és ki nem állhatod, ha a pénz nyomja a zsebedet, akkor szerezd be ezeket!

1. Pabst Blue Ribbon 1844

Az Egyesült Államokban a Pabst az egyik legolcsóbb sör, de Kínában valami furcsa oknál fogva ez az egyik legdrágább a műfajában, átszámítva 44 dollárnyi, azaz 10.120 forintnyi kínai népi pénzbe kerül. A Pabst Blue Ribbon 1844-et whiskey-s hordókban érlelik, majd dizájnpalackban hozzák forgalomba, a cél itt is az, hogy prémium borokkal versenyeztessék. Csak Kínában hozzák forgalomba.

2. Tutankhamun Ale

Dr. Barry Kemp 1990-ben tárta fel Nefertiti királyi serfőzdéjét, amely egy tíz helyiségből álló „sörgyár” volt. Egy másik tudós, bizonyos Dr. Delwen Samual mikroszkóppal elemezte a 3250 éves edényekben lévő sörmaradványokat, majd összeállította a receptet is. A recept alapján egy skót gyár lefőzte a terméket majd paicra is dobták Tutankhamun Ale néven, palackonként 17.250 forintért. Nem ez lett az évszázad biznisze, ugyanis még a 90-es években kénytelenek voltak bezárni, talán lecsapott rájuk Tutankhamon átka!

3. Brewdog’s Sink the Bismarck

A világ legerősebb söre hosszú ideig a német Schorschbräu főzdéhez fűződött, amíg meg nem jelent a Brewdog cég Süllyeszd el a Bismarkot! fantázia nevű, 41 %-os alkoholtartalmú pitbullja. (A birodalom aztán visszavágott, lásd később) Egy négyszer lefőzött sörről van szó, amelyet a hagyományosnál négyszer nagyobb mennyiségű komlóval készítettek. Az egyetlen gond, hogy egy 0.375-ös palack 18.450 forintba kerül. Nem mellékesen megjegyezzük, hogy a Csak a jó söröknél két napja lehet kapni egy Brewdog terméket, a „Taktikai nukleáris pingvin” nevű sört, vagyis nem kell a neten rendelni, elég besétálni a budapesti üzletbe! (Pénzt azért vigyünk, egészen pontosan 18.000 forintot.)

Ez volt a fapados kategória, jönnek a húzós árú sörök! Kattints a tovább gombra!

4. Crown Ambassador Reserve

Ausztráliai és kifinomult. Cinikusok szerint ez a fajta összefüggés nem túl gyakori, de a Crown Ambassador Reserve igenis minőségi árú: 12 hónapig érlelik tölgyfa hordókban, majd pezsgős palackokban hozzák forgalomba, mint egy laternatívaként a bor mellé. Nem lesz a kőművesek kedvence, tekintve, hogy a 10.2 százalékos italból egy palack mintegy 20.700 forintba kerül. Limitált széria: évente mindössze 8000 palackot dobnak piacra.

5. Sapporo’s Space Barley

2006-ban japán és orosz tudósok azt tesztelték, hogy miképpen viselkedik és növekszik az űrben az árpa. Árpa magvakat vittek a nemzetközi űrállomásra (ISS) és öt hónapig nevelték őket. Jó pár magvat végül visszahoztak a Föld bolygóra, hogy aztán a Sapporo sörgyár elkészítse a világ első űrsörét. Egy hatos csomag 110 dollárba, azaz 25.300 forintba kerül. A magas ár teljesen indokolt, elvégre a szállítási költségek igen magasak!

6. Samuel Adams’ Utopias

A 150 dolláros, vagyis közel 34.500 forintos Sam Adams Utopias fantázianevű terméke Amerika legdrágább söre. Kétévente, 07-es kiszerelésben dobják piacra, miután 18 évig érlelték különböző pácolású hordókban. 13 amerikai államban régi alkoholtörvények miatt tiltólistán szerepel magas alkoholtartalma (27%) miatt.

7. Schorschbräu’s Schorschbock 57

2011 októberében került a boltokba a Schorschbräu cég Schorschbock 57 elnevezésű itala. Az 57-es szám az alkoholtartalomra utal, és ezzel ez a világ legerősebb söre. A főzőmester, Georg Tscheuschner szerint egy ennél erősebb sörrel már megszegték volna Németország 600 éves, a sör tisztaságára vonatkozó sörfőzési törvényeit. Mindössze 36 palack készült belőle, darabja 200 euró, vagyis mintegy 63.500 Ft. Az egyik befolyásos sörös portál, a ratebeer.com eléggé lehúzta: 100 pontból 20-at kapott.

Középkategória után következzen a luxus szekció! Kattints a tovább gombra!

8. Carlsberg’s Jacobsen Vintage

Vannak sörök, amelyek borok akarnak lenni. Ilyen a dán Carlsberg vintage trilógia névre keresztelt sorozata, amellyel 2008-ban rukkoltak elő. 375 ml 117.200 forintért elég húzós ár, és az sem mentség, hogy a sör szavatossága 2059-ig tart. A 10.5 %-os italból mindössze 600 palack készült, és főleg csúcskategóriás koppenhágai éttermekben találkozhat vele, aki szeretne.

9. Brewdog’s The End of History

És újra Brewdog! A németeket végül is nem tudták lenyomni a kié a világ legerősebb söre versenyben, de kétségkívül ők tolják a legmeghökkentőbb dizájnokat. ’’A történelem vége” elnevezésű sörük a világ 3. legerősebb és 2. legdrágább söre. Egy kis dobozos méretű adag 175.950 forintba kerül, és aligha kísért meg minket a lehetőség, hogy megvegyük, ugyanis mindössze 12 palackot gyártottak belőle. Az alapja egy belga ale, amit többszörösen lepároltak. Ami a csomagolást illeti: a palackokat útszélen elhullott, és kitömött állatokba rejtették. A 12-es szériában van 7 görény, 4 mókus és 1 db nyúl. Minden további kommentár felesleges.

10. Nail Brewing’s Antarctic Nail Ale

Nemes céllal született meg a Nail Brewing cég antarktiszi söre. A Sea Sheperds non-prfit tengeri élővilág védelmező szervezet legénysége helikopterrel hoztak vizet a sarkkörről, ebből az ausztráliai Perth-ben ser készült, ezt pedig egy jótékonysági árverésen jól eladták. Mindössze 30 palack készült, az első mindjárt 184.000 forintnyi dollárért kelt el.

Ha érdekelnek a világ legprovokatívabb sörei, az Eb sörválogatottja, vagy a világ legdrágább konyakjai, akkor egészségedre!

(forrás: mentalfloss.com, fotó: Brewdog)

Sok tökéletes dolog született Olaszországban, és ezért nagyon hálásak lehetünk a derék csizmalakóknak. Ha az ötvenes-hatvanas évekre gondolunk, akkor olyan praktikus és briliáns dizájnnal rendelkező tárgyak jutnak eszünkbe, mint egy Bialetti kotyogós kávéfőző, egy Vespa robogó, vagy olyan filmek, mint a Római vakáció, ami ugyan amerikai, de a Cinecittában készült, szóval legalább félig olasznak számít. Mai marhahúsos cannelloninkkal Itália előtt tisztelgünk!

Ez egy masszív fogás, ám mivel ínycsiklandóan néz ki, egy diétázó csaj sem fog nemet mondani rá, szóval remek választás vacsorával egybekötött randira! Ha egy tízes skálán osztályoznánk a nehézségi fokozatát, akkor a cannelloni körülbelül hatost kapna, vagyis kezdők is bátran nekifoghatnak, ha kellőképpen komolyan veszik a feladatot. Ez a töltött tészta – mert ha jobban belegondolunk, akkor az, bármennyire furcsának is hangzik az elnevezés – időigényes vállalkozás, de megéri a veszkődést.

Beszerző körút

Vannak előre gyártott cannelloni alkalmatosságok. Ezek apró cső formájú kis tészták, választhatjuk ezeket is természetesen, de most kipróbálunk egy alternatív megoldást. Mivel a cannelloni gyűrűkbe kínkeserves munka belegyömöszölni a tölteléket, sokkal jobban jártok, ha lasagne lapot használtok. Kezdjük az alapokkal! Mi az, ami nélkül nem érdemes nekifognod ennek a fogásnak? Kell hozzá lasagne lap, (vagy cannelloni tészta) ha ez nincsen, akkor elő kell állni egy B tervvel, hacsak nem tudunk tésztát gyúrni liszt, víz, tojás és só megfelelő arányú összekeverésével. A többi már gyerekjáték: fél kiló darált marhahús, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 10 dkg bacon, 10 dkg gomba (friss vagy konzerv) 5 dl paradicsomszósz, 1 teáskanál szárított oregánó, 2dl tejszín, 2 dl fehérbor, 10 dkg reszelt parmezán.

Action!

Először készítsük el a tölteléket. Kevés olivaolajon pirítsuk meg a kockára vágott vöröshagymát, majd a vékony gerezdekre vágott fokhagymát. Jöhet a gomba is, de közben fakanállal kevergessük a lábasban lévő dolgokat, ugyanis a hagyma könnyen odakap. Pirítsuk meg a darált marhahúst, amíg beszürkül, majd szórjuk rá a szárított oregánót, és sózzuk, borsozzuk. Folyamatosan forgassuk a húst, és az esetleg összeállt húscsomókat nyomkodjuk szét fakanállal. A száraz fehérbort öntsük a húsra, majd adjunk a hőfoknak, egészen addig, amíg a bor szinte teljesen elpárolog. Ezek után jöhet a paradicsom szósz, de ne felejtsük a lángot visszavenni közepes fokozatra. Rotyogtassuk jó húsz percig, vagy amíg a hús átfő, és a ragu besűrűsödik. Néha kevergessük meg, nehogy odakapjon.

Tészta

A lapokat egy nagy lábasban érdemes megfőzni, egyszerre maximum három lapot, ugyanis ha többet rakunk a lábasba, akkor összetapadnak, majd szétszakadnak. Ezekkel a lapokkal szinte hímes tojásként kell bánni, legalábbis akkor, amikor már megfőttek. Egy normális méretű tepsibe józan számítások szerint nagyjából 10 db cannelloni fér el kényelmesen, szóval 3-4 turnusban el tudjuk készíteni őket. Logisztikailag érdemes egy időben kezdeni a ragu és a tésztalapok elkészítését, így időt spórolhatunk.

Rock n’ roll

Tekerünk. Ha kész a tészta, akkor kifektetjük a lapokat, majd egy szelet bacont fektetünk rá, megszórjuk egy kevés reszelt sajttal, és ezután teszünk az egyik felére 2-3 evőkanálnyi ragut. ha eredeti cannelloni gyűrűt használnánk, akkor ezt kapásból nem tudnánk megcsinálni. Ha ez megvan, akkor feltekerjük a cannelloninkat, és félretesszük pihenni, amíg elkészítjük az összes többi tekercset. Ha megvannak a kis gyönyörűségek, akkor a tepsink aljába paradicsomszószt öntünk, majd óvatosan belerakjuk a cannellonikat. Most jön a varázslat: a tejszínt elkeverjük a maradék parmezán sajttal és a cannellonik tetejére öntjük. Utána fogjuk ezt a csodát és berakjuk az előmelegített 180 °C fokos sütőbe és negyven percig sütjük, vagy amíg a teteje picit megpirul. Ecco tutto – vagyis: ez minden!

Bon apétit!

Mondtuk, hogy könnyű lesz, igaz? De ha még ez is túl fárasztó neked, akkor irány a Netpincér, ahol a címed megadása után már választhatsz is a jobbnál jobb opciók között. Mindent bele!

Player Autószalon

A quiche (ejtsd: kis) egy francia tésztás lepényféleség, amerikaiak szerint igazi csajos kaja, szóval kitűnő választás, ha meg akarjuk lepni valamivel párunkat, vagy le akarjuk nyűgözni azt a szőkét, akit végre sikerült elhívni randizni.

A quiche-t sok mindenhez hasonlítják különböző fórumokon, nevezik francia pizzának, nyitott lepénynek, és a műfaja sem tisztázott, ugyanis van, ahol desszertként emlegetik, máshol főétel, egy harmadik helyen pedig a reggeli étkezés tipikus fogásának nevezik. Mi nem foglalkozunk a címkézéssel, szerintünk a quiche olyan valami, amit meg lehet enni, és finom. A töltelék ezerféleképpen variálható, mi ezúttal egy zöldséges verziót készítünk, hús nélkül, szóval ha vega a szíved választottja, akkor ez nyerő megoldás lehet.

Itt egy vizuális gyorstalpaló:

Kezdjük az alapoknál: ha elkészítésről beszélünk, akkor a quiche két fő részből épül fel: 1. van az alapot jelentő tésztalap, 2. minden egyéb, ami a tésztalapra kerül. Elsőként a tésztát fogjuk elkészíteni, mert ennek kell egy kis idő, hogy megkeljen. A tésztagyúrás általában sok hobbi szakácsnál egy komoly lélektani határt jelent, mert rejtélyes, misztikus dolognak tűnik, amit csak a beavatott kevesek képesek megalkotni egy titokzatos szeánsz során. A helyzet ennél egyszerűbb, ugyanis a tésztagyúrás alapjában véve egy igen mechanikus folyamat: az ember összerakja A-t, meg B-t és C-t, és kész a termék. Jó, jó, tudjuk, a főzés az művészet, meg kreativitás, meg minden, de ezt a szöveget hagyjuk meg a csajoknak.

Part 1. A tészta

Tésztát gyúrni egyáltalán nem nehéz. Kell hozzá pár dolog, például egy konyhai mérleg, ugyanis a tészta esetében a számok fontosak. Harminc dekagramm lisztet morzsoljunk el tizenöt dekagramm vajjal – vajról beszélünk, a margarint dobjuk ki, gyújtsuk fel, lőjük ki a világűrbe –, egy tojás sárgáját, egy csipet sót, majd lassan öntsünk hozzá annyi hideg vizet, amitől a tésztánk még nem lesz nyúlós. Kezdjük egy decivel, ez a minimum, majd a halmazállapotot figyelve öntsünk hozzá egy újabb decit, ha kell. Milyen a kemény tészta? Olyasmi, mint a gyurma, de annál azért egy árnyalatnyival puhább, szétmorzsolhatóbb. A nyúlós tészta meg úgy nyúlik, mint a megolvadt sajt, de ha itt tartunk, az már nem szerencsés. Ebben az esetben a mentőövet pár deka liszt és egy kevés vaj jelenti.

A tésztát tegyük egy tálba, takarjuk le, és tegyük fél órára hűtőbe. Vegyük elő a sütőformát, ami esetünkben egy kerek, általában hullámos szélű frizbihez hasonlító tárgy. (Nagy szupermarketekben is könnyen beszerezhetjük, olyan helyeken van, ahol férfiak általában nem szoktak megfordulni, nevesül a fakanalak, sajtreszelők, és hasonló tárgyak osztályán. Egy kb. egy centi magas peremű, béna fémtálcát keressünk.) A tésztát nyújtsuk ki, szokták mondani a szakácskönyvek, de mit jelent ez? Semmiképpen ne úgy nyújtsuk ki, mintha egy expander lenne! Ehelyett inkább tegyük a liszttel beszórt konyhapultra, és egy sodrófával, vagy akár egy üres borospalackkal (kipróbált módszer, ráadásul egy legénykonyhában előbb fogunk üres borosüveget találni, mint sodrófát, nem igaz?) és nyújtsuk ki. A tészta ne legyen papírvékony, inkább jó félcenti-centi vastag. Ezt követően tegyük be a sütőformába. Ha ezzel megvagyunk, akkor veregessük vállon magunkat, bontsunk ki egy üveg pezsgőt, mert megcsináltuk!

Vaksütés

Nem, a vaksütés nem azt jelenti, hogy innentől kezdve letakart szemmel sütünk tovább. Ennyire még a franciák sem furcsák. A vaksütés azt jelenti, hogy a tésztát töltelék nélkül elősütjük, hogy amikor élesben megy majd a dolog, akkor ne púposodjon fel, és ne ázzon szét a később belépakolt tölteléktől. Halmozzunk valami olyan súlyt a közepére, ami nem olvad meg, például egy marék szárazbabot. Az elősütés 190 °C fokon történjen, kb. 10-15 perc elég is lesz. Utána vegyük ki.

Part 2. A töltelék

Amíg vaksül a tészta, addig forrásban lévő vízbe dobjunk bele falatnyi darabokra vágott brokkolit, majd 2 perc után vegyük ki és öblítsük le hideg vízzel. Erre azért van szükség, hogy lehűljön, és ne főjön tovább magában. Keverjünk össze másfél deci főzőtejszínt, két tojást, meg 15 deka szétmorzsolt rokfort sajtot, majd sózzuk, borsozzuk. A brokkoli darabokat tegyük bele a tésztalapba, majd öntsük fel a sajtos-tejszínes keverékkel, utána vágjuk be az egészet a 180 °C fokos sütőbe és hagyjuk ott negyven percig, vagy amíg a teteje megbarnul.
Kifejezetten olcsó fogásról beszélünk, ráadásul a quiche jól elvan hűtőben is, és hidegen is fogyasztható. A tészta miatt időigényes az elkészítése, ráadásul a mosogató is meg fog telni, de megéri a fáradságot, mert a végeredmény mutatós és ízletes.

Hozzávalók

30 dkg liszt
15 dkg vaj
3 tojás
1 brokkoli
150 g tejszín
15 dkg rokfort

frissen őrölt bors

Bon apétit!

Mondtuk, hogy könnyű lesz, igaz? De ha még ez is túl fárasztó neked, akkor irány a Netpincér, ahol a címed megadása után már választhatsz is a jobbnál jobb opciók között. Mindent bele!