Tudod, melyik az 5 legnépszerűbb szőlőfajta? Elmondjuk, miért a sauvignon blanc az egyik

Az oké, hogy az ember imádja a rizlinget, meg az irsait, fröccsben, de borszerető emberként néha jó körülnézni, hogy merre megy a világ. Ha te még mindig a biztonsági játékot űzöd, és egy alap chardonnay-t vagy olaszrizlinget kérsz csak az étteremben, hogy ne csalódj nagyot, inkább gyere, megmutatjuk, mit isznak a többiek.

Az egyik magyar borkereskedőnek hála már évek óta nem kell a nagyvilág statisztikáit előkotorni az internet, a statisztikai hivatalok, vagy a hegyközségi dokumentumok bugyraiból.

Ők ugyanis évről-évre saját statisztikát készítenek, amiből bátran vonhatunk le messzemenő következtetéseket arra vonatkozóan, hogy mi a menő ma borban.

Bortársaság infógrafika 2016

Akárcsak az előző években, idén is összegyűjtöttük az elmúlt év legizgalmasabb adatait - számoltunk, terveztünk és rajzoltunk, most pedig megosztjuk mindenkivel: szőlőfajtáktól borvidékeken át a nagy csavarzár-dilemmáig - nálunk így nézett ki 2016, számokban. Érdemes a weboldalt is megnézni, mert még részletesebb adatokat mutatunk: www.bortarsasag.hu/infografika

 

Jöjjön az 5 legnépszerűbb fajta, néhány izgalmas ajánlással:

#5: Rajnai rizling

Rieslingszüret Németországban, Bürklin Wolf birtokán

A fajta alapjaiban különbözik a többi fehér fajtától.
Míg például a chardonnay - hogy folytassuk a bevezetőben elkezdett gondolatmenetet - nem egy aromatikus fajta, a belőle készült bor szélesebb, kényelmesebb, addig a rajnai rizling - németesen "riesling" - a leginkább aromás fajták közé tartozik, de az egyetlen közülük, amelyik nem parfümös. Talán ez mind közül a leggyümölcsösebb: a citrusoktól az ananászon át az őszi- és sárgabarackig terjed az illatspektruma. A gyümölcsökhöz virágok, és persze a sokszor megénekelt ásványos jegyek társulnak, mindenekelőtt a petrol. De a rieslinget a szerkezete teszi egyedülállóvá. Felvillanyoz, frissít és üdít.

Ha a hazai mezőnyben keresünk, azért ne számítsunk akkora intenzitásra, mint a német-osztrák vonalon, de ettől függetlenül találunk nagyon szépeket: a Balaton déli partján működő Ikon borászat rajnaija például 1590 forintos árával évek óta "best buy", de a csobánci Villa Tolnaynál, és a köveskáli Káli Köveknél is remekül érzik a fajta szépségét kiemelő, savakra, játékosságra, aromagazdagságra építő stílust.

Ha pedig a német rizlingek közül választanánk, csak a pénztárcánk és az ízlésünk szab határt - amihez hozzá kell tennünk, hogy egy félszáraz vagy félédes riesling sem szentségtörés, még a száraz bor pártiaknak sem.

#4: Cabernet Sauvignon

Igen, az öt legnépszerűbb fajta között egyetlen vörös kapott helyet: a cabernet sauvignon.

Hiába minden próbálkozás, az emberek nem engednek a "nagy test, nagy élvezet" örökérvényűből.

Pedig a mai, hipszteresedett borvilágban olyan kezdeményezések is születtek már, mint az ABC - azaz az "Anything But Cabernet Sauvignon", "Bármit, csak ne cabernet sauvignont" -, és a helyi, őshonos fajtákat igyekeznek a világ minden pontján előtérbe helyezni.

Amit viszont kár lenne elvenni a fajtától, hogy jó években, megfelelő érettség mellett képes nagyon tartalmas, komplex, látványos bort adni, és rengeteg házasításhoz (azaz több különböző fajtából összeállított küvéhez, amelyben a fajták erősítik, kiegészítik egymást) is használják - akár helyi fajták mellett.

A hazai mezőnyben, ha cabernet sauvignon, akkor most jelent meg Günzer Zoltán és a Sauska Pincészet 2015-ös "szovinyonja" is, amiket erősen ajánlott megkóstolni. Házasításként, és látványos képviselőként pedig hiba lenne nem az utóbbi - azaz a Sauska - Cuvée 7-es villányi házasításával kezdeni az ismerkedést.

De a nemzetközi kínálatban is érdemes szétnézni: az argentín Kaiken például hosszú évek óta olyan cabernet sauvignont kínál 2 ezer forint körüli áron, hogy nehéz jelzőkkel illetni, Bordeaux pedig az örök vadászterep egy cabernet-rajongó számára.

#3: Furmint

Szilágyi László, Gizella Pince, remek furmintok

A furmint évek óta stabil tagja az éltriónak, ami a nemzetközi marketingnek (pl. Furmint USA kezdeményezés), Tokajnak és a tokaji borok népszerűségének, komplexitásának köszönhető. Bár hiba lenne megfeledkezni a furmintból készített pezsgőkről, és egyúttal Somlóról, ahol a Krenbacher Birtok champagne-minőségű tradícionális pezsgőket rak le az asztalra.

//
Hogy miképp készülhet a pezsgő, milyen típusai, folyamatai és trükkjei vannak a buborékos italoknak, arról itt írtunk bővebben:

10 izgalmas dolog a pezsgőkről, amit mindig is tudni akartál

A híres francia tervezőről, Coco Chanelről tudjuk, hogy csak két esetben ivott champagne-t: mikor szerelmes volt, és amikor nem. Winston Churchill pedig motiválásra használta kedvenc italát: „Ne feledjék Uraim, nem csak Franciaországért harcolunk, hanem Champagne-ért is !" - mondta.

//

Szóval, a furmintra visszatérve, aki megkóstol egy pohár Gizella vagy Balassa furmintot, esetleg Szepsy Istvánnal együtt egy Úrágya furmintot a mádi dűlők között, az egy életre megjegyzi és megszereti magát a fajtát, és Tokaj hihetetlenül komplex, ásványos, köves karakterét.

De a Kreinbacher pezsgőkkel is érdemes tenni egy próbát, és ha már furmint, akkor csakis a Brut Nature és a Prestige Brut jöhet szóba, amelyek 100%-ban furmintból készültek.

#2: Olaszrizling

Szabó Gyula, a Káli Kövek borásza

Hát, ha rizling párti vagy, akkor a jó hír, hogy itthon még mindig trendi olaszrizlinget inni - főleg a Balaton partján, nyáron, kánikulában.

Viszont, ha most kéne választanunk egy jó rizlinget, amit a teraszon lazulva kóstolgatnánk, akkor sem szívesen távolodnánk el a tóparttól - csak épp nem a helyszín, hanem a borválasztás tekintetében. A balatonszőlősi Béla és Bandi a friss, gyümölcsös vonalat, a köveskáli Káli Kövek a fajta tartalmasabb, részletgazdagabb formáját töltötte palackba a kiváló, 2015-ös évjáratból.

Előbbinek ez mindössze csak a második évjárata: fehérhúsú barackos illata, virágos, zöldalmás ízjegyei, élénk savai, és hosszú mandulás utóíze tényleg szinte nyárért kiáltanak.

Utóbbi jóval összetettebb: a Köveskálhoz közeli Fekete-hegy, Hegyestű, Tagyon-hegy és Szent György-hegy szépen beérett terméséből készült, spontán erjedt (azaz nem oltották be, hanem az erjedést megindító élesztőgombák a talajból, a levegőből, a pincéből, a szőlőbogyók héjából, vagy a kocsányról kerülnek a mustba a feldolgozás során), és hordóban érett 8 hónapig.

Illatában rezeda és mezei virágok, ízében ásványok és citrusfélék - laikusoknak pedig egyszerűen csak finom.

#1: Sauvignon blanc

Matua, Új-Zéland

Néhány hete ezt írtuk róla:

"Aromás, tolakodó, pimasz és kacér. De ezzel együtt a világ egyik legkönnyebben felismerhető fajtája is: a bodza, a frissen vágott fű, az egres, az élénk savak és a robbanó gyümölcsösség a kezdő borivóknak is összetéveszthetetlenné teszi. Ezekért az intenzív aromákért a zöld paprikában is megtalálható metoxipirazinok a felelősek.

Talán éppen ezért az egyik legnépszerűbb fehérszőlő fajta a világban hosszú évek óta."

Valószínűleg, ezt most se tudnánk szebben, s jobban, viszont piacra került azóta néhány bor, amit erősen ajánlott kipróbálni, ha a "vad fehérről" van szó.

Ilyen például a Pannonhalmi Apátság sauvignon blanc-ja, ami az eddigi kóstolási tapasztalatunk alapján az egyik legütősebb a 2016-os sorban.

Ha pedig távolabbi borvidékeket is bejárnánk, akkor a chilei Montes 2015-öse kiemelkedő, amellyel intenzitásban, illatosságban, aromagazdagságban - különösen ebben az árkategóriában - elég nehéz felvenni a versenyt.

Az igazság az, hogy a sauvignon blanc-nál üdébb, frissebb, vagy "nyáribb" bort aligha tudnánk elképzelni, a gazdagságával egyből belopja magát a szívünkbe.

Ezek után nem meglepő, hogy ő a világ egyik legkeresettebb fajtája, és ez jól is van így.

Sauvignon blanc-t mindenkinek!

U.I.: Ha olyan borokat keresel, amik még az ízig-vérig "sörös" haverodat is leveszik a lábáról, akkor nézd, mit írtunk pár hete:

4 szőlőfajta és bor, amiért még a sörösök is rajonganak

Ma, ha valakitől azt hallja az ember, hogy "nem vagyok boros", az illető valószínűleg tegnap egy üveg vöröset megivott egyedül, vagy a nagypapa ság-hegyi rettenetesének hála egy életre elment a kedve attól, hogy bort igyon. Egy korrekt sör meg egyébként is olcsóbb, konstans hozza ugyanazt az ízt, a recept sziklaszilárd, a minőség állandó - mondják a "sörösök".


(fotók, infografika: Bortársaság // www.bortarsasag.hu)

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon