Harai István a legjobb magyar csapos, vita nincs, három fordulón bizonyított a Heineken Star Serve versenyen, ő mehet a világdöntőre. Te pedig megtudhatod, hogyan ellenőrizheted a csapos munkáját.
Sört csapolni egyszerű – gondolhatjuk, de mint elég sok, egyszerűnek tűnő feladat esetében, itt is igaz, hogy a könnyed mozdulatok mögött tudás és sok gyakorlás van. A Heineken Star Serve-et azért hívták életre, hogy a csapolt sör minősége javulhasson, és bárhol is járjunk, a Heineken mindig tökéletes formában kerüljön a poharunkba. A globális program keretében bártenderek ezrei sajátítják el a csapolás művészetét világszerte, és egy versenysorozatban megmutathatják mindazt, amit tanultak.
"A Heineken Star Serve programmal is demonstráljuk márkánk elkötelezettségét a minőség iránt az árpaszemtől a fogyasztó asztalára kerülő ízletes sörig. A program kötelező minden olyan országban, ahol a csapolt Heineken elérhető, így Magyarországon is évente visszatér" – mondta Nicola Sucur, a Heineken brandmenedzsere.
A háromfordulós magyar versenyen több tucat csapos vett részt, és a döntőbe jutott legjobb öt jelölt a Mastercard Balaton Soundon rendezett országos döntőben mutatta meg rátermettségét. Minden versenyző egy-egy percet kapott, hogy a tökéletes csapolás mind az öt lépését (öblítés, töltés, hablehúzás, ellenőrzés, szervírozás) követve, saját varázsuk hozzáadásával kiváló csapolt sört készítsenek. A szakmai zsűri és a fesztivál vendégei választották ki a legjobbat: harai István, a Promenád csaposa vehet részt a Heineken nemzetközi döntőjén.
És hogy lásd, mennyire nem ennyire igazán jól sört csapolni:
A kifogástalanul csapolt sör öt lépése
Első lépés: öblítés. Csakis tiszta, alaposan elmosott és kiöblített pohárban lehet felszolgálni a sört. Az öblítés a pohár hűtésére is szolgál, hiszen így a sör lassabban melegszik fel, tovább tartja az ízét.
Töltés. Fontos, hogy miután a bártender kinyitotta a sörcsapot, 45°-os szögben csúsztassa alá a poharat, a fúvóka érintése nélkül, majd amikor majdnem a pohár, hozza függőleges helyzetbe, majd tegye félre. Ez biztosítja, hogy a sör tetején szép és kemény hab képződhessen.
A sörhab levágása. Fontos, hogy a hab tetejét eltávolítsuk, ettől keményebb és tartósabb lesz, illetve ez veszi el a komló kesernyés ízét is az első kortynál. Azoknál a söröknél, amelynek nem vágtuk le a habját, a buborékok sokkal nagyobbak, és ha belekortyolunk az italba, a komló kesernyés íze túl domináns lesz.
A csaposnak ellenőriznie kell, hogy a hab mennyisége megfelelő-e; a poháron található Heineken-csillag közepéig kell érnie.
A felszolgálásnál figyelni kell, hogy a Heineken-logó a vendéggel szemben legyen, aki így a megfelelő sör-hab arányt is ellenőrizheti.