Így készül a legférfiasabb kevert ital füstölt verziója

Nem titok, imádjuk a kávét, de mi van, ha szeretnénk otthon is olyan finom filterkávét inni, mint egy kávézóban? A kávé világnapja alkalmából a profik mondják el, mi a kotta.

A Casino Mocca a hazai kávés szcéna egyik legizgalmasabb vállalkozása, tulajdonképpen egy kávés startup, amely mögött három jó értelemben vett fanatikus áll. Szakmai igényességük, tájékozottságuk és lelkesedésük olyan, mint egy mini atomerőmű, ami katalizátorként ontja az energiát az egyébként is buzgó kávés szubkultúrában. Bár a figyelem előterében főleg kávézók és baristák állnak – mi is főleg róluk írtunk eddig –, ők egy mikro kávépörkölőt üzemeltetnek. Mindhárom arcot bajnokanyagból gyúrták, és ezt szó szerint értsük: Kis Zoltán cezve/ibrik világbajnok (balra), Horváth Lajos cup tasting világbajnok (középen), Temesvári Szabolcs pedig cup tasting magyar bajnok (jobbra).

Ha arra vagyunk kíváncsiak, miképpen is dobhatjuk otthon össze a létező legpengébb kávét, akkor a legjobb helyre fordulunk, ha őket kérdezzük. A nézőpontjuk tudományos, radikális és kőkeményen profi.

Horváth Lajos: – Számtalan módja van annak, hogyan kezdjünk el otthon jobb kávét készíteni. Vegyük a legegyszerűbbet, a french presst! Én mondjuk pont nem szeretem, de ez egy egészen egyszerű eszköz, amivel egy fémszűrő segítségével megszűrőd a kávét. Ez mondjuk kétezer forintnál kezdődik. Egészen sok eszköz elérhető, de talán fontos megemlíteni, hogy mindig az adott készítési technológiához ajánlott kávét válassz! Az elején simán el lehet veszni, érdemes megbízható helyről beszerezni mindent, lehetőleg ahol van értő személy is, aki igény szerint tájékoztat. Döntés előtt érdemes információt gyűjteni olyan kávézókban, ahol használják is ezeket az eszközöket.

Kis Zoltán: – A csöpögtetős eszközök másféle karakterű kávét készítenek, ezek olyan ötezerbe kerülnek. Egy Aeropress olyan hét–nyolc ezer. Ez olyasmi, mint a french press, azaz áztatod az őrleményt és a végén leszűröd; itt az egész rendszert nyomod le, nem csak a szűrőt. A következő fontos dolog az a kávéőrlő. Azt mindenképpen kell venni hozzá.

Horváth Lajos: – A kávéőrlő fontosabb, mint a kávéfőző eszköz. A frissen és megfelelően őrölt kávé az egyik legfontosabb ebben a láncban. Ha leőrölsz egy adag kávét és hagyod fél napig pihenni, abból már nem tudsz igazán jót készíteni.

Kis Zoltán: – A radikális véleményem az, hogy öt percnél tovább ne pihenjen az őrölt kávé. És mérleg is kell. Ha valakinek nem profi a szemmértéke, akkor kell a mérleg. Nekem nem az.

Horváth Lajos: – A mérleg az őrlemény és a szükséges mennyiségű víz kiméréséhez kell, mert ha szeretnénk mindig azonos minőségű kávét készíteni, akkor ezeket a mennyiségeket ellenőrizni kell. Ha csak úgy kiskanállal pakolod bele, majd felöntöd valamennyi vízzel szemre, akkor nem fogod tudni, hogy a kávé mitől lett jobb vagy rosszabb, mint az előző, azaz nem reprodukálható.

Milyen vizet használj?

Horváth Lajos: – A víz a lehető legtisztább, szárazanyag-tartalma pedig minél kevesebb legyen. Íze tiszta és semleges legyen. Ha valaki szupermarketben nézelődne, akkor jó irányba halad, ha azt nézi, minél alacsonyabb legyen a szárazanyag-tartalom. Minél alacsonyabb, feltehetően annál jobb ízeket fog kihozni a kávédból. Az elején az ember azt gondolja, meg lehet lenni e feleslegesnek tűnő dolog nélkül. Aztán megkóstolod a különböző vizekkel készült filterkávékat egymás mellé téve, és ott kezdesz el igazán gondolkodóba esni.

Kis Zoltán: – Egyébként a The Coffee Collective írt egy olyan cheatet, hogy ha kemény a vized és nem lenne vele olyan finom, intenzív, gyümölcsös a kávéd, akkor tegyél bele citromlevet. Azért, hogy semlegesítsd azt a tulajdonságát, hogy kilapítja a kávédat. Két kávéskanálnyit írtak egy literhez. Egyébként életem legjobb kávéját desztillált vízzel ittam, ezt nem titkolom.

Az őrlemény mennyisége

Horváth Lajos: – Van egy úgynevezett szabvány, tapasztalati út, amit nem mi találtuk ki, hanem nálunk okosabb emberek hosszú kísérletezés alatt. Eszerint egy liter vízhez 60–65 gramm őrlemény ajánlott. Ez egy általános kiinduló recept, nem kőbe vésett. 92–96 fokos vízhőmérséklet az ideális.

Kis Zoltán: – Ugyanakkor valamelyik évben az Aeropress-világbajnok 72 fokos vizet használt. És van, aki 70 grammot használ, szóval azért lehetnek eltérések.

Pincér, fizetek

A hallottakat összegezve megállapíthatjuk, ahhoz, hogy jó kávét igyunk otthon, nem feltétlenül kell nagyon mélyen a zsebünkbe nyúlni. Egy dripper vagy french press tízezer forintnál is kevesebbe kerül. Egy digitális mérleget hatezer, egy kézi őrlőt tízezer forintért már kaphatunk, ezeket ráadásul csak egyszer kell megvenni. Ehhez jön még a minőségi szemes kávé, ami mondjuk Casino Moccáéknál olyan 4900 forint/400 gramm áron fut. Ha ezekkel megvagyunk, kövessük a fent olvasott iránymutatásokat (hőmérséklet, vízminőség, őrlemény mennyisége, készítési idő), és máris több szinttel emeltük a reggeli/ebéd utáni kávénk minőségét.

Köszönjük, Casino Mocca!

(Fotók: hivatalos Facebook-oldal)