Leonardo da Vincit talán senkinek sem kell bemutatnunk, de azt tudtad, hogy a reneszánsz polihisztor a saját szőlőbirtokán élvezte a borait?
Bizony, Leonardo da Vinci toszkán gyökereihez hűen szerelmese volt a szőlőnek és a bornak. A Milánóhoz közeli birtokot 1499-ben kapta az egyik leghíresebb freskója, Az Utolsó Vacsora ellenértékeként.
Leonardo, halála után két leghűségesebb szolgájára hagyta a birtokot, amit aztán a II. világháborúban egy bombázás a földdel tett egyenlővé.
Később kutatók tárták fel a területet és csodával határos módon találtak néhány szőlőgyökeret, ami túlélte a harcokat. Ezeket a gyökereket a Milánói Egyetem kutatói genetikai vizsgálatoknak vetették alá, hogy azonosítani tudják a da Vinci által ültetett szőlő pontos fajtáját.
Mint kiderült, a reneszánsz Lombardiában nagy népszerűségnek örvendő malvasia nevű fehér szőlő termett egykor a kertben. Mindezek ismeretében a szőlőbirtokot, ami valaha Leonardo da Vinci tulajdonában volt, most a legapróbb részletekig visszamenőleg rekonstruálták.
Egy évtizedes kutatás és genetikai vizsgálatok után a legfőbb cél, hogy sikerüljön azt a ropogós fehér bort is előállítani, amit maga a mester is kortyolgathatott a fák árnyéka alatt.
Izgalmas projekt, és egész biztos pillanatok alatt elkapkodnák a több száz éves múltra visszatekintő bort, ha piacra dobnák.
(via The Telegraph)