Zsiványul férfias élmény egy üveg tradícióval – Ismerd meg a Monkey Shoulder whiskyt

A maradandó dolgok olyanok, amelyek nem csupán kiállják a minőség időpróbáját, de képesek önmagukat lazára véve azonosulni a változó időkkel. Ennek a minőségi, férfias és hanyagul elegáns galvanizálásnak a tökéletes példája a legkedvesebb majomvállas whiskynk, amit ha megismersz, nagy összegben fogadunk, hogy azonnal a rajongója leszel.

Az ízről 

Sajnos nincs az a 3D-s nyomtató, amivel most a gépeden keresztül át tudnánk neked adni, milyen is a Monkey Shoulder élmény, így amíg nem szerzel be egyet a csodálatos dizájnú palackból, addig kénytelen vagy a leírásunkra hagyatkozni. A majomváll-whiskyt egy hétfői szerkesztőségi megbeszélés keretein belül kóstoltuk meg először (igen, tudjuk, baromi Madmenesek vagyunk) és akkor teljesen a szívünkbe (vagy a szájpadlásunkba, nyelőcsövünkbe és a májunkba, szabadon választhatsz) zártuk. Akkor így jellemeztük – és mivel azóta az utóbbi két hónapban apránként el is fogyasztottuk az egész üveget, a leírás még inkább áll:

„A legwhiskysebben kinéző, gyönyörű dugóval lezárt versenyző izgalmas élménynek ígérkezett: a majomváll whisky egy triple malt; három Speyside kevert maláta alkotja. Illatra fantasztikusan vaníliás és karamellás jegyeket éreztünk, amire elismerően hümmögtünk már elöljáróban – az íz pedig ugyancsak nem okozott csalódást. Sőt. Nekem ez lett a kedvencem: az elegáns és nagyon többrétegű italban egymás után bontakoztak ki a mélységek – az édes vonal teljes, letisztult harmóniában egyesült az erős ízekkel. Egy igazán összetett, kellemes és nagyon gazdag whisky, amit csakis ajánlani tudok, mert mindent hoz, amit a whisky-élményben szeretek. Hiába, a skótok zsigerből vágják ezt a whisky-dolgot.”

A legelső Triple Malt

Egy napon, a legendás maláta mester, David Stewart döntött úgy, hogy megalkotja a világ első tripla malátáját, összekombinálva a három legkitűnőbb Speyside-i lepárlóüzemből származó single malt whisky-t. És de jól tette! A monkey Shoulder-ben egyetlen csepp gabona whisky sincsen, és a kiválasztott malátákat elsőként ex-bourbon hordókban érlelik. A bodnármesterek (ez is milyen gyönyörű szakma, valahogy az egész whiskykészítés egy fantasztikus mitológia) úgy alkották meg ezeket a hordókat, hogy azok selymes és gazdag vaníliaízt adnak a pihenő maláta whiskynek.

A három Speyside malátát aztán elegyítik egy kis házasító hordóban, ahol együtt ejtőzhetnek, és vágyakozó pillantásokat vethetnek egymásra nem kevesebb, mint 3-6 hónapon keresztül – mi pedig rájuk, hogy végre megkóstolhassuk. A lepárlás és érlelés után Skóciában palackozzák a Monkey Shouldert – a száz százalékos skót maláta pedig ezután világhódító útjára indul, hogy a legvagányabb bárokban felhajthassuk őket vagy az otthonunkban körbecsodáljuk a haverokkal.

A hagyományról 

Ha csak ennyit tudna, már ez is elég lenne – de a Monkey Shoulder nem csak egy kiváló whisky urbán zsiványoknak, hanem tisztelettel adózik a régi malátakeverők előtt is; nevével a lepárló maláta mestereinek állít emléket, akik a mai napig kézzel forgatják az árpa malátát falapátjaik segítségével. Ebben a szakmában gyakori jelenség, hogy a munkások a folytonos hajlongás és monoton mozgás miatt erős vállfájdalomtól szenvednek – ezt az izomlázat hívták ’monkey shoulder’-nek, azaz ‘majomváll’-nak, mivel a karjukat jellegzetes módon, lógatták lefelé, akár egy majom.

Szinte látjuk magunk előtt: ahogy a szeszgőzben fáradtan, de mégis jókedvűen énekelve végzik a munkát és néha nap végén, talán ugyanabból a whiskyből egy tábortűz körül felöntöttek a garatra. Habár a malátázó emberek azon kevesek közé tartoznak, akik továbbra is manuálisan forgatják a malátát, a munkakörülmények már megváltoztak annyira, hogy a fájdalom szerencsére már csak a múlté. De a név maradt; a Monkey Shoulder név szeretetteljes tisztelgést jelent a régi és mai munkásemberek kemény élete előtt.

És ami neked szól

...az a legjobb whisky-élmény: mert egyszerre iszol egy prémium minőségű, felsőpolcos italt, amiben a három pazar maláta mellett még igazi, színes-szagos-kemény tradíció is keveredik – miközben nem kell kínosan feszengve ízlelgetned és okosságokat mondanod róla, mert mindezek nélkül, önmagában is varázslatosan karcos, intenzív és férfias élmény.

A minőségi whiskyzés sokszor szivarozós-gentleman's-clubbos, elitista dolognak tűnik – pedig a különleges, elit élményhez nem kell régi sznobériák sallangja; a teljesen urbán közegben is fogyasztható whisky kiállta az idő próbáját és nem kell öregnek lenned, hogy élvezd az italt és tiszteld a hagyományt. A Monkey Shoulder nem várja, hogy vigyázzban állva tudálékoskodó arccal forgasd a poharad (mondjuk megéri egy picit gyönyörködni benne a fényben, valami brutálszép színe és állaga van), hanem azt szeretné, hogy a régi mesterek kemény munkájának borostyánszín, folyékony nektárját olyan lazán fogyaszd, ahogy csak a lezser majomvállaid engedik.

Cheers! Avagy skótosabban: Slàinte!

Tudjuk, hogy sokaknak a saláta olyan dolog, amit csak állatok esznek, de ahogy egyre idősödik az ember, rájön, sokszor bizony kevés dolog tud frissítőbb és egészségesebb lenni egy nagy halom finom szósszal leöntött zöldségnél. Mutatunk tíz ínycsiklandó tippet, ami téged is elindíthat a zöldek útján.

Nem lennénk meglepődve, ha megjött volna a kedved egy salátához, és ha így van, akkor irány a Netpincér, ahol a címed megadása után már választhatsz is a jobbnál jobb opciók között. Mindent bele!