Az a helyzet, hogy nincs elég öreg whisky, így egyre kevesebb 12 éves vagy idősebb ital fog a boltokba kerülni. De van megoldás.

A probléma röviden: túlságosan szeretjük a whisky, de nincs elég belőle.

A közelmúltban a skót whiskykészítők jelezték, nincs elég idős, 12 éven át érlelt whisky, így a 12 year old és 16 year old, stb. jelzésű italoknak lassan le fog áldozni, és úgynevezett non age whiskyk lesznek egyedül elérhetők, amelyben az idősebb italokat fiatalabbakkal fogják keverni. Miért van ez? Mert csak az Amerikai Egyesült Államokban bő tíz év alatt, 2002 és 2014 nem kevesebb, mint 150 %-kal nőtt a fogyasztás.

Eddig is léteztek ilyen italok, ugyanis ez azt is jelentheti, hogy egy 12 éves whiskyben a legfiatalabb komponens 12 éves, de lehetnek benne 16, 18 éves italok is. Szakértők szerint persze a kor nem jelent egyet a minőséggel: vannak remek 10 évesek, és fás, savas 40 éves italok.

Ismételten szakértőkre hivatkozva az várható, hogy az ipar, amely beültette a fogyasztók fejébe a kor alapjn történő meghatározást (12, 15, 18, 24, stb., éves) az a jövőben nem fogja anyira hangsúlyozni a whiskyk korát, hanem egyre többet fog beszélni ízprofilokról, a barnd múltjáról, technológiról). Ha viszont esküszöl a kormeghatározásra, akkor tankolj be a kedvenc évjáratodból, mert biztos, hogy a különlegességek ára felfelé fog vándorolni.

(Forrás: Eater)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Mi kell ahhoz, hogy a kutyád ne csak boldog legyen, de a legjobb barátoddá is váljon?

Hamarosan szó szerint beérhet az ehető Budapest koncepció

Vajon ki a nap csaja Lady Gaga születésnapján?

További cikkeink a témában
Mi kell ahhoz, hogy a kutyád ne csak boldog legyen, de a legjobb barátoddá is váljon?
Hirdetés