Pezsgőt bárhol, bármikor - így szól a méthode traditionnelle-ampullával beoltottak alaptézise. Ha csak egy italt mondhatnánk, biztos nem találnánk addiktívabbat a pezsgőnél, és ennek a furcsa jelenségnek több oka is van.

Egyrészt, a pezsgő elegáns - így képes bármilyen alkalmat ünnepivé tenni.

De a pezsgő misztikus is - ez az egyetlen bor, amiben akadnak titkos összetevők a szőlő mellett.

És hogy ezzel együtt miért a pezsgő az ünnepi alkalmak legtökéletesebb itala is? Mert univerzális, és ugyanúgy passzol egy könnyed salátához, mint egy súlyos, szaftos steakhez, vagy épp desszerthez.

Most olyan tradícionális, vagy champagne metódussal készült pezsgőket válogattunk, amikkel egyrészt nem lőhetünk mellé a karácsonyi menünél, másrészt túlmutatnak a bevásárlóközpontok minden ízt elnyomóan édes, tömeggyártott pezsgőin.

 

A behízelgő - Kreinbacher Extra Dry

Ha valaki sokáig volt édes pezsgő-hívő, az extra dry kategóriával érdemes kezdenie az ismerkedést - ami a név ellenére nem a legszárazabb kategória, sőt!

A Kreinbacher Birtokon 2011-ben komoly munka kezdődött, különösen a pezsgőkészítés szempontjából. Franciaország egyik jó nevű termelőjétől érkezett pezsgőmester Christian Forget személyében, és szép lassan csúcstechnológiás gépek tették még könnyebbé és professzionálisabbá a mindennapi munkát. A siker nem maradt el.

A birtokon tett látogatásunk után azt írtuk: "Aki ma Kreinbacher pezsgőt kóstol, szinte champagne-élményt kap, harmadáron."

Ez pedig különösen igaz a 70%-ban furmintból, 30%-ban chardonnay-ból készített Extra Dryra. A már illatban is érezhető finom aromák szájban szinte robbannak, almás, virágos ízekkel, a háttérben pörkölt mogyoróval és vaníliával.

Nagyon sokrétű pezsgő, élénk és lendületes, amiben az intenzív gyümölcsösség mellett megjelenik Somló ásványos, sós jellege is. Utóíze egész hosszan tart, többek között ezért is ideális kísérő ételek mellé. A 16,5 gramm/liter dosage (azaz cukor) pedig gondoskodik arról, hogy az édesebb ízvilágú pezsgőket kedvelők is bátran kísérletezzenek a klasszikus iránnyal.

 

A mainstream vonalon a Veuve Clicquot örök favorit: az 1772-ben alapított pezsgőházat a világ szinte minden pontján ismerik, amihez a márka nagyon erős vizuális megjelenése is nagyban hozzájárul. A pezsgőházat Madame Clicquot, vagy ismertebb nevén özvegy, azaz Veuve Clicquot tette híressé elképesztő kreativitásával és innovatív megoldásaival. Annak idején óriási dolognak számított, hogy nőként egy pezsgőházat vezethetett, de nem érte be ennyivel. Feltalálta a pezsgőkészítés egyik legfontosabb eszközét, a rázóállványt, és 1810-ben elsőként készített évjáratos pezsgőt, azaz olyan champagne-t, ami egy adott évben szüretelt szőlőből készült.

A pezsgőház alap pezsgője, a Yellow Label viszont évjárat nélküli, történetesen 700 alapborból választják ki azokat, amikből a végén a házasítás készül. A körülbelül két hónapos folyamat során 1988-89-ig visszamenőleg minden évjárat alapboráról meghatározzák, hogy bekerülhet-e az aktuális házasításba. Miért van erre szükség? Hogy a fogyasztó soha ne érezzen különbséget a palackok között.

A sárga címkésnek nagyjából a fele pinot noir, a másik chardonnay és pinot meunier. Aranysárga, gazdag champagne brióssal, finom élesztős jegyekkel, fehér barackkal, ánizzsal és vaníliával. Óriási klasszikus - ma már nem is csak pezsgő, sokkal inkább életérzés.

A Piper-Heidsieck Maisont Florens-Louis Heidsieck alapította 1785-ben, Reims-ben. Az évek során a Piper-Heidsieck pezsgő klasszikus stílusával, a gyümölcsök mellett szép struktúrájával vívta ki magának a hírnevet - és ahogy a Stan és Pan Chicagóban című 1934-es filmnek, úgy Marilyn Monroe reggeleinek is állandó szereplője volt.

A 2008-as évjáratos pezsgőben minden benne van, ami kell: frissesség, tartalom és érlelhetőség. Évjáratos pezsgő csak a legkiválóbb évekből születhet - a Piper 2008-asa ennek ellenére árban a legtöbb champagne-ház alapkategóriás non-vintage, azaz évjárat nélküli pezsgőjével versenyez.

Chardonnay és pinot noir premier cru és grand cru területekről válogatva. Halvány arany színű, tiszta, friss illat: tavaszi virágok és citrusok, mellette körte és meleg pirítós. Hosszan érlelt, tartalmas pezsgő, amiben még sok tartalék van. A pezsgők Oscarjának számító CSWWC-n elnyerte a World Champion Vintage Brut címet.

A különleges - Kreinbacher Rosé Brut

Több szempontból is egyedi pezsgő: egyrészt a történelem első Kreinbacher roséja, amit idén nyáron mutattak be. Másrészt 3% kékfrankos vörösbort is használtak hozzá (ez a módszer a rosé d’assemblage - Champagne-ban így készül a legtöbb rosé), ami színt és plussz aromákat adott a pezsgőnek.

Az alap itt pinot noir, a kékszőlő, amely Champagne mellett számos régióban a fő szőlőfajta rosé pezsgő készítéshez. Itthon nem volt könnyű megfelelő alapanyagot találni hozzá, a végeredménynek viszont még a tanácsadó Christian Forget is örült: "várakozáson felül elégedett vagyok az eredménnyel".

Frissítő és átütően gyümölcsös - a pinot noir kifinomult oldalát mutatja. Kristálytiszta illatát gyümölcsök vezetik; gránátalma és eper, piros cseresznye, némi grapefruit és ibolya. Aromáiban frissítő citrusosság a domináns, határozott savai ellenére jól iható, gazdag és krémes.

Ha azt mondjuk, a pezsgők Roll-Royce-ának is szokták nevezni, szinte mindent elárultunk róla. Pedig a Krug pezsgőházat meglehetősen későn, 1843-ben alapította Johann-Joseph Krug, hátrahagyva biztos állását egy másik champagne-háznál.

A stílus meglehetősen különleges lett: a kis méretű, 205 literes tölgyfa hordókban erjesztett alapborok gazdag, egyedi ízvilágú pezsgőt eredményeznek, amelyet tovább fokoz a rendkívül hosszú, 6 éves érlelési folyamat.

A Krug-ot - amelyet ma már az ötödik és hatodik generáció vezet - talán ezért is tartják a legkifinomultabb pezsgőnek, ráadásul hibáa készítenek több mint 500 ezer palackot évente, a mai napig kézzel degorzsálnak.

A Grande Cuvée-t több évtized évjáratainak sok száz alapborából házasítják, majd palackban érlelik minimum 6 éven keresztül. Telt, vastag, tartalmas champagne, erősen fűszeres, pörkölt mogyorós jegyekkel, köszönhetően a hordónak és a hosszú érlelésnek. A magnum hatásnak - a pezsgő és a dugó között a palack nyakában a magnum palack esetében dupla annyi pezsgőre ugyanannyi oxigén jut, így lassabb az erjedése és lassabban is érik - hála egészen egyedi tétel, amelyet az egyik legnevesebb szakmai lap, a Wine Spectator 100-ból 96 pontra értékelt.

A jó hír, hogy ha tradícionális pezsgőt kóstolunk, ritkán lőhetünk mellé: a befektetett idő és energia szinte minden esetben gazdagságot, összetéveszthetetlen zamatokat kölcsönöz az italnak.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A cipőkollekció, melyben kompromisszumok nélkül lehetsz szabad, egyedi és vagány

Menhelyről? Tenyésztőtől? Honnan legyen kutyád?

A Függőleges erdő építésze most buddhista gyűrűkertet tervez

További cikkeink a témában