Gesztenyétől a keserűkomlóig

Téli sörpremier a Szimplában. 2010 a sörforradalom történelmi pillanata volt, ekkor indult a Főzdefeszt, hogy megmutassa, mennyire izgalmas világ tárul fel, ha félretesszük a jellegtelen tömegsöröket. A csapat a kézműves sörfesztivál nagyléptékű rendezvényein túl kisebb kóstolásokat is szervez – a legutóbbi szeánszon járva kiderült többek közt az is, mi történik a sörrel, ha hordóban érlelik.

A Felsőzsolcai Serforrás Sörfőzde évek óta főzi Magyarország egyik legkülönlegesebb sörét, a Tokaji Aszúval erjesztett Kortyot. Van, aki desszertsörnek csúfolja, van aki rajong érte – mindesetre nem tartozik az egysikú sörök közé. Kézenkfekvőnek tűnik, hogy egy Tokajival bolondított sörből kiindulva próbálkozzanak meg elsőként a hordórélelt változat elkészítésével.

“A fejlett sörkultúrákban gyakori a hordóérlelés, és nemcsak új hordókat használnak, hanem egyre gyakrabban használt hordókat, különféle vintage szériák karakterének megadásához – konyakos, whiskys, grappás hordókat.” – magyarázta Bart Dániel, a Főzdefeszt egyik főszervezője. A hordós erjesztés különleges odafigyelést igényel, nálunk eddig senki nem mert vele próbálkozni, így érthető, miért előzte meg nagy várakozás a sörpremiert. Én is nagyon kíváncsi lettem, de ehhez képest kissé csalódás volt. Úgy tűnt, túl óvatoskodó a sörmester, amikor az egy rész hordóban érlelt sörhöz öt rész “mezei” Kortyot kever, hogy a végeredmény nehogy elveszítse testét és szénsavasságát. Még alig vesszük a kezünkbe, máris elillan a hab, amivel nem is lenne baj, ha nem kellemetlenkedne a sörben egy savanykás, élesztős íz – ami amúgy a frissességüket vesztett sörökre jellemző. Számomra itt a mustos aroma nem működőtt jól, bár ahogy melegedett az asztalon tologatott korsó, úgy vált egyre könnyebben befogadhatóvá. Tanulság: sajnos túl hidegen kaptuk. Ez talán furcsán hangzik, de akárcsak a boroknál vagy a pálinkáknál – bizonyos söröknél sem tesz jót az ízeknek az alacsony hőmérséklet.

Sör a hordóból?

Leegyszerűsítve kétféle hordóérlelési eljárás létezik, az egyik esetben egy szimpla fémhordóba zárva zajlik az érés utolsó fázisa. Kémia, mágia, sok minden történik a sörrel ezalatt a néhány hét alatt. Főként Angliában keressünk ilyen sört, a “cask conditioned” jelszó bemondásával.

A másik esetben egy karakteres (többnyire használt) fahordóban tárolják az elkészült sört. Szinte minden csúcssörnek van hordóérlelt változata (pl. Hel and Verdoemenis), amelyet hónapokra, évekre bezárnak boros, grappás vagy akár whiskey-s hordóba. (ilyenkor az üvegen ez áll: barrel aged)

A hordóérlelt sörök egyik királya a The Abyss, az oregoni Deschutes sörfőzde legjobb terméke. Az ízében kibontakozó gazdagság annak köszönhető, hogy egy rész tölgyfahordóban, egy rész boroshordóban, egy rész bourbounos hordóban érlelt sört kevertek össze az alkotók, de minden évben új irányokkal kísérleteznek.

A koncepció izgalmas, a megvalósítás kicsit félrecsúszott, de nagyon várom, hogy a tanulságokat levonva megszülessen a tökéletesre csiszolt hordóérlelt Korty. A másik sör, amivel a főzde készült az estére, egy jól bejáratott, francia eredetű sörkülönlegesség. A gesztenyés sör lágy, télies – mondanám, hogy nőies, ha ez nem számítana szitokszónak.
A gesztenyeliszt hozzáadásával készült édeskés sör illata felidéz minden nosztalgikus képet, ami a sült gesztenyéhez kapcsolódik – karácsonyi készülődés, nagy pelyhekben hullik a hó, amit a meleg szobából nézünk. Otthonos, egyszerű, nekem kissé szentimentális. Nem tartogat sok meglepetést, a közepe táján már kezdtem megunni, nagyon vágytam valami radikálisabb, extrémebb ízre.

A Hammurappi 18+-os változata jó átvezetés a csajos gesztenyétől a vadóc Keserű Mézhez. “A Hammurapi 18+ a következő lépés azon a hosszú úton, melynek a végén az extrém erős sörök állnak. A 18 ballinfok és a 8%-os alkohol kellemes mézes, parfümös, malátás ízvilággal párosul és kellemes feminim téli sört ad.” – meséli Bart Dániel a Hammurappiról. A kísérletező kedvű Fóti Osterbrau Főzde új söre a Keserű Méz közeli rokona, nagyjából az unokahúgaként tudnám bemutatni. Édesebb, csajosabb – de azért a gesztenyés sör puhaságát messze maga mögött hagyja. Jóval keserűbb annál, de hetyke habja az aszalt sárgabarack illatát idézi, ami elaltatja veszélyérzetünket. A Hammurappi 18+ egy jókislány első átmulatott éjszakája – a Keserű Méz hozzáképest született rosszlány.

A Fóti főzde sztársöre állandóan csapon van a Szimpla Kertben, de minden alkalommal rácsodálkozom egy újonnan felfedezett dimenzióra az ízében. A szuperkomlós Keserű Méz radikálisan világos, sárga és ködös, mint valami búzasör, de krémes és hófehér habja ezt cáfolja. Aromakomló mellett keserű-komlót is tartalmaz, ráadásul leveles formában kerül bele a toboz, egy az egyben, ahogy a tőről leszedik, így extrém, kifejező sör született belőle. Semmi kompromisszum. Örültem, hogy mindent megkóstoltam végül, de akkor sem vesztettem volna sokat, ha végig Keserű Mézet iszom.

Player Autószalon

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon