Hova vidd a nőt sütizni? - Édes élet 1.

Új sorozatunkban édesség-lelőhelyeket és sütiket ajánlunk pasiknak. Hova vidd a nőd sütizni? Milyen ajándékot vegyél a csajodnak? Melyik cukrászda jó első randihelyszínnek? Elsőként a Sugar! design cukrászatot látogattuk meg a Paulay Ede utcában.

Csokis-málnás pite az anyósnak

A fenti képen látható csokis-málnás pite ideális látogatási ajándék lehet az anyósodnak egy vasárnap délután. A csokis-málnás pite a maga - egyszerű - összetettségében pontosan kifejezi, hogy férfiként helyén van az eszed és a szíved, a mama pedig ne aggódjon a lánya miatt. A tortaalap lényegében egy felelősségteljes, házi linzertészta, benne apró málnaszemekkel, a tetején omlós málnazselével és frivol csokirózsával. A torta azt üzeni: a kedves mama megnyugodhat, a lányának jó dolga lesz veled.

Cool boy, email me!

A Sugar!-ban egy csomó feliratos minyon kapható, ami már-már intellektuális távlatot adhat a csajoddal való közös sütizéseknek. A feliratos minyonokat viheted barátnak, szeretőnek, feleségnek, szülinapra, névnapra, házibuliba, délutánra vagy éjszakára, de megveheted akár egyedül is, ha csalódtál a női vagy a férfi nemben. A minyon (ami franciául kicsit és nedvest is jelent) egyébként egy vékony piskótatésztába töltött, színes krémkocka, fincsi fondánnal bevonva (az a baromi fényes, cukormázas fedőréteg, ami roppan, ha ráharapsz). Az intellektuális minyon azt üzeni: az élet nem egy kerékpár.

Színes bebop, vodkás mangóval

Egy forró nyári napon, ha édes a szerelem, lehet savanyú sütit enni és édes vodkás koktélt inni hozzá! A fenti képen látható, piros-fehér-kék csillaggal díszített, tízpontos Bebop lényegében egy kellemes, lime-os joghurtkrém alap, citromos pillecukorral, málnaszósszal és mandulás-szerelmes keksszel rétegelve. Mint ilyen, azt üzeni: még több édességet akarok! A hozzá választott MOB Smoothie nevű turmix - amelyet mi alkoholos változatban kértünk - friss mangóból, narancsból és banánból készült. Sajnos a vodkás italt megittuk, ezért itt nincs kép róla, csak a galériában a cikk alján.

Marshmallow nagy tételben, második randira

A Marshmallow a világ egyik legviccesebb cukorkája. Első pillantásra sokat ígér, mert színes és formás, de utána vigyorogva beleragad a fogadba, hogy aztán a csók olyan illatos legyen utána, mint egy virágos rét a tavaszi zápor után. A marshmallow-válogatást főként második randitól ajánljuk – mondjuk moziba az unalmas popcorn helyett, vagy a Margitszigetre a még unalmasabb vattacukor helyett. Az igazi ínyencek szín és forma alapján válogatják össze a csomagot, sok rózsaszínnel, világoskékkel, sárgával, és beleszőnek valami meglepőt is (mondjuk nosztalgikus, nagy golyórágót, vagy kicsi-szívecskés nyalókát, esetleg nyelvet átfestő cukorkákat, amiből olyan babszem nagyságúak is vannak ám, például almás, áfonyás, banános, capuccinós, kávés ízben; utóbbi a legjobb). A Marsmallow cukorka azt üzeni: vigyorgok, mint egy gyermek, ha veled vagyok.

Szív alakú tükörtojás-forma

A szív alakú tükörtojás-forma igazi romantikus meglepetés lehet a férfitől - mondjuk három hónapnyi járás után -, de csak akkor, ha szigorúan te magad készíted és viszed ágyba a reggelit a csajodnak! Az eszköz egyébként minden ok nélkül is használható: tojásrántotta szombat reggelre, egy pohár pezsgő kíséretében, hozzá barna kenyér, fél paradicsom, majd csókos narancslé a végére. A szívecskés tükörtojás azt üzeni a nőnek: baromira nem vagyok házias férfi, de szeretlek.

A fekete-női-lakkcipő-formájú hangszóró

Egy fekete női lakkcipő, amiből a kedvenc zenétek szól az évfordulótokon. Hát van ennél idézőjelesebb, viccesen romantikusabb? A zenélő, fekete női lakkcipő azt üzeni: semmi sem az, aminek látszik, és ami van, az mindig láthatatlan. Az eszköz emellett kiváló választás szülinapra, eljegyzésre, karácsonyra, irodai ajándéknak, vagy csak úgy, mert mekkora dili.

A kiválasztott sütik és a koktél 500-800 forintba, az ajándéktárgyak 600-7000 forintba kerülnek a Sugar! design cukrászat Paulay Ede utcai boltjában. Köszönet Gergőnek és Tominak a helyszínért!

Fotó/szöveg: Mesterházy Fruzsina - Ember Zoltán

Olvasd el édességajánlónk második részét is a Dunapark Kávéházról, illetve a harmadik részét a Fragola fagyizóról!

Sok tökéletes dolog született Olaszországban, és ezért nagyon hálásak lehetünk a derék csizmalakóknak. Ha az ötvenes-hatvanas évekre gondolunk, akkor olyan praktikus és briliáns dizájnnal rendelkező tárgyak jutnak eszünkbe, mint egy Bialetti kotyogós kávéfőző, egy Vespa robogó, vagy olyan filmek, mint a Római vakáció, ami ugyan amerikai, de a Cinecittában készült, szóval legalább félig olasznak számít. Mai marhahúsos cannelloninkkal Itália előtt tisztelgünk!

Ez egy masszív fogás, ám mivel ínycsiklandóan néz ki, egy diétázó csaj sem fog nemet mondani rá, szóval remek választás vacsorával egybekötött randira! Ha egy tízes skálán osztályoznánk a nehézségi fokozatát, akkor a cannelloni körülbelül hatost kapna, vagyis kezdők is bátran nekifoghatnak, ha kellőképpen komolyan veszik a feladatot. Ez a töltött tészta – mert ha jobban belegondolunk, akkor az, bármennyire furcsának is hangzik az elnevezés – időigényes vállalkozás, de megéri a veszkődést.

Beszerző körút

Vannak előre gyártott cannelloni alkalmatosságok. Ezek apró cső formájú kis tészták, választhatjuk ezeket is természetesen, de most kipróbálunk egy alternatív megoldást. Mivel a cannelloni gyűrűkbe kínkeserves munka belegyömöszölni a tölteléket, sokkal jobban jártok, ha lasagne lapot használtok. Kezdjük az alapokkal! Mi az, ami nélkül nem érdemes nekifognod ennek a fogásnak? Kell hozzá lasagne lap, (vagy cannelloni tészta) ha ez nincsen, akkor elő kell állni egy B tervvel, hacsak nem tudunk tésztát gyúrni liszt, víz, tojás és só megfelelő arányú összekeverésével. A többi már gyerekjáték: fél kiló darált marhahús, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 10 dkg bacon, 10 dkg gomba (friss vagy konzerv) 5 dl paradicsomszósz, 1 teáskanál szárított oregánó, 2dl tejszín, 2 dl fehérbor, 10 dkg reszelt parmezán.

Action!

Először készítsük el a tölteléket. Kevés olivaolajon pirítsuk meg a kockára vágott vöröshagymát, majd a vékony gerezdekre vágott fokhagymát. Jöhet a gomba is, de közben fakanállal kevergessük a lábasban lévő dolgokat, ugyanis a hagyma könnyen odakap. Pirítsuk meg a darált marhahúst, amíg beszürkül, majd szórjuk rá a szárított oregánót, és sózzuk, borsozzuk. Folyamatosan forgassuk a húst, és az esetleg összeállt húscsomókat nyomkodjuk szét fakanállal. A száraz fehérbort öntsük a húsra, majd adjunk a hőfoknak, egészen addig, amíg a bor szinte teljesen elpárolog. Ezek után jöhet a paradicsom szósz, de ne felejtsük a lángot visszavenni közepes fokozatra. Rotyogtassuk jó húsz percig, vagy amíg a hús átfő, és a ragu besűrűsödik. Néha kevergessük meg, nehogy odakapjon.

Tészta

A lapokat egy nagy lábasban érdemes megfőzni, egyszerre maximum három lapot, ugyanis ha többet rakunk a lábasba, akkor összetapadnak, majd szétszakadnak. Ezekkel a lapokkal szinte hímes tojásként kell bánni, legalábbis akkor, amikor már megfőttek. Egy normális méretű tepsibe józan számítások szerint nagyjából 10 db cannelloni fér el kényelmesen, szóval 3-4 turnusban el tudjuk készíteni őket. Logisztikailag érdemes egy időben kezdeni a ragu és a tésztalapok elkészítését, így időt spórolhatunk.

Rock n’ roll

Tekerünk. Ha kész a tészta, akkor kifektetjük a lapokat, majd egy szelet bacont fektetünk rá, megszórjuk egy kevés reszelt sajttal, és ezután teszünk az egyik felére 2-3 evőkanálnyi ragut. ha eredeti cannelloni gyűrűt használnánk, akkor ezt kapásból nem tudnánk megcsinálni. Ha ez megvan, akkor feltekerjük a cannelloninkat, és félretesszük pihenni, amíg elkészítjük az összes többi tekercset. Ha megvannak a kis gyönyörűségek, akkor a tepsink aljába paradicsomszószt öntünk, majd óvatosan belerakjuk a cannellonikat. Most jön a varázslat: a tejszínt elkeverjük a maradék parmezán sajttal és a cannellonik tetejére öntjük. Utána fogjuk ezt a csodát és berakjuk az előmelegített 180 °C fokos sütőbe és negyven percig sütjük, vagy amíg a teteje picit megpirul. Ecco tutto – vagyis: ez minden!

Bon apétit!

Mondtuk, hogy könnyű lesz, igaz? De ha még ez is túl fárasztó neked, akkor irány a Netpincér, ahol a címed megadása után már választhatsz is a jobbnál jobb opciók között. Mindent bele!

A quiche (ejtsd: kis) egy francia tésztás lepényféleség, amerikaiak szerint igazi csajos kaja, szóval kitűnő választás, ha meg akarjuk lepni valamivel párunkat, vagy le akarjuk nyűgözni azt a szőkét, akit végre sikerült elhívni randizni.

A quiche-t sok mindenhez hasonlítják különböző fórumokon, nevezik francia pizzának, nyitott lepénynek, és a műfaja sem tisztázott, ugyanis van, ahol desszertként emlegetik, máshol főétel, egy harmadik helyen pedig a reggeli étkezés tipikus fogásának nevezik. Mi nem foglalkozunk a címkézéssel, szerintünk a quiche olyan valami, amit meg lehet enni, és finom. A töltelék ezerféleképpen variálható, mi ezúttal egy zöldséges verziót készítünk, hús nélkül, szóval ha vega a szíved választottja, akkor ez nyerő megoldás lehet.

Itt egy vizuális gyorstalpaló:

Kezdjük az alapoknál: ha elkészítésről beszélünk, akkor a quiche két fő részből épül fel: 1. van az alapot jelentő tésztalap, 2. minden egyéb, ami a tésztalapra kerül. Elsőként a tésztát fogjuk elkészíteni, mert ennek kell egy kis idő, hogy megkeljen. A tésztagyúrás általában sok hobbi szakácsnál egy komoly lélektani határt jelent, mert rejtélyes, misztikus dolognak tűnik, amit csak a beavatott kevesek képesek megalkotni egy titokzatos szeánsz során. A helyzet ennél egyszerűbb, ugyanis a tésztagyúrás alapjában véve egy igen mechanikus folyamat: az ember összerakja A-t, meg B-t és C-t, és kész a termék. Jó, jó, tudjuk, a főzés az művészet, meg kreativitás, meg minden, de ezt a szöveget hagyjuk meg a csajoknak.

Part 1. A tészta

Tésztát gyúrni egyáltalán nem nehéz. Kell hozzá pár dolog, például egy konyhai mérleg, ugyanis a tészta esetében a számok fontosak. Harminc dekagramm lisztet morzsoljunk el tizenöt dekagramm vajjal – vajról beszélünk, a margarint dobjuk ki, gyújtsuk fel, lőjük ki a világűrbe –, egy tojás sárgáját, egy csipet sót, majd lassan öntsünk hozzá annyi hideg vizet, amitől a tésztánk még nem lesz nyúlós. Kezdjük egy decivel, ez a minimum, majd a halmazállapotot figyelve öntsünk hozzá egy újabb decit, ha kell. Milyen a kemény tészta? Olyasmi, mint a gyurma, de annál azért egy árnyalatnyival puhább, szétmorzsolhatóbb. A nyúlós tészta meg úgy nyúlik, mint a megolvadt sajt, de ha itt tartunk, az már nem szerencsés. Ebben az esetben a mentőövet pár deka liszt és egy kevés vaj jelenti.

A tésztát tegyük egy tálba, takarjuk le, és tegyük fél órára hűtőbe. Vegyük elő a sütőformát, ami esetünkben egy kerek, általában hullámos szélű frizbihez hasonlító tárgy. (Nagy szupermarketekben is könnyen beszerezhetjük, olyan helyeken van, ahol férfiak általában nem szoktak megfordulni, nevesül a fakanalak, sajtreszelők, és hasonló tárgyak osztályán. Egy kb. egy centi magas peremű, béna fémtálcát keressünk.) A tésztát nyújtsuk ki, szokták mondani a szakácskönyvek, de mit jelent ez? Semmiképpen ne úgy nyújtsuk ki, mintha egy expander lenne! Ehelyett inkább tegyük a liszttel beszórt konyhapultra, és egy sodrófával, vagy akár egy üres borospalackkal (kipróbált módszer, ráadásul egy legénykonyhában előbb fogunk üres borosüveget találni, mint sodrófát, nem igaz?) és nyújtsuk ki. A tészta ne legyen papírvékony, inkább jó félcenti-centi vastag. Ezt követően tegyük be a sütőformába. Ha ezzel megvagyunk, akkor veregessük vállon magunkat, bontsunk ki egy üveg pezsgőt, mert megcsináltuk!

Vaksütés

Nem, a vaksütés nem azt jelenti, hogy innentől kezdve letakart szemmel sütünk tovább. Ennyire még a franciák sem furcsák. A vaksütés azt jelenti, hogy a tésztát töltelék nélkül elősütjük, hogy amikor élesben megy majd a dolog, akkor ne púposodjon fel, és ne ázzon szét a később belépakolt tölteléktől. Halmozzunk valami olyan súlyt a közepére, ami nem olvad meg, például egy marék szárazbabot. Az elősütés 190 °C fokon történjen, kb. 10-15 perc elég is lesz. Utána vegyük ki.

Part 2. A töltelék

Amíg vaksül a tészta, addig forrásban lévő vízbe dobjunk bele falatnyi darabokra vágott brokkolit, majd 2 perc után vegyük ki és öblítsük le hideg vízzel. Erre azért van szükség, hogy lehűljön, és ne főjön tovább magában. Keverjünk össze másfél deci főzőtejszínt, két tojást, meg 15 deka szétmorzsolt rokfort sajtot, majd sózzuk, borsozzuk. A brokkoli darabokat tegyük bele a tésztalapba, majd öntsük fel a sajtos-tejszínes keverékkel, utána vágjuk be az egészet a 180 °C fokos sütőbe és hagyjuk ott negyven percig, vagy amíg a teteje megbarnul.
Kifejezetten olcsó fogásról beszélünk, ráadásul a quiche jól elvan hűtőben is, és hidegen is fogyasztható. A tészta miatt időigényes az elkészítése, ráadásul a mosogató is meg fog telni, de megéri a fáradságot, mert a végeredmény mutatós és ízletes.

Hozzávalók

30 dkg liszt
15 dkg vaj
3 tojás
1 brokkoli
150 g tejszín
15 dkg rokfort

frissen őrölt bors

Bon apétit!

Mondtuk, hogy könnyű lesz, igaz? De ha még ez is túl fárasztó neked, akkor irány a Netpincér, ahol a címed megadása után már választhatsz is a jobbnál jobb opciók között. Mindent bele!