Vodka: Amerika kedvence

A vodka nem más, mint víz és etanol elegye, egy olyan színtelen, és szinte szagtalan ital, amely ízanyagokat csak nyomokban tartalmaz. Ez az alkoholok legzenebb, legletisztultabb verziója, nincsenek színek, árnyalatok, csokoládés meg mogyorós aromák, mint például egy vörösbor esetében. Csak, hogy tudd, mit iszol a hétvégén!

A vodka eredete nem tisztázott, a lengyelek és az oroszok egyaránt magukénak követelik, bár egyelőre inkább Oroszországgal azonosítják az italt. Lengyel testvéreinknél főleg a gyümölccsel ízesített verziók futnak, az egykori Szovjetunióban viszont nem hisznek az ilyesmiben. Vodka szinte bármiből készíthető, de a leggyakoribb alapanyag a rozs, a kukorica, a cirok és a búza, de a melasz, burgonya, rizs, cukorrépa, szőlő sem ritka. Az első ismert vodka főzde 1147-ben működött Khilnovszkban, a mai Oroszország területén, de valószínűleg már a 9. században is létezett ez az égetett szeszféle.

Az orosz Egészségügyi Minisztérium számításai szerint a 146 millió lakosú Oroszországban évente közel 2 milliárd liternyi vodkát fogyasztanak. Ez a szám az ötvenes években még csak 500.000 millió liter volt, vagyis hatvan év alatt az eladott szeszesital mennyisége megnégyszereződött. Az eladott termékek jó része házilag pancsolt „kádas” vodka, amely etanol helyett egy ipari fertőtlenítőszert, egy bizonyos Extrasept nevű anyagot tartalmazott. Ez ugyan kilencvenöt százalékban etanol alapú, de a maradék öt százalék olyan anyagokat tartalmaz, amelyek vakságot, de akár halált is eredményezhetnek.

Az amerikaiak és az oroszok között egy közös vonás biztosan akad. Abban nincs semmi meglepő, hogy Oroszország legnépszerűbb itala az áttetsző alkohol, de mi a helyzet az Egyesült Államokkal? Amerika kedvenc égetett szesze nem a whisky és nem a tequila, hanem a vodka, amely 1975-ben vette át az első helyet a bourbontól, és azóta nem lehet letaszítani a trónról.

A vodkát manapság próbálják olyan sztoriként eladni, mint a tequilát, csak itt só és citrom helyett az uborka, a hering játszik. Az, hogy a vodkának ne lenne íze, természetesen tévedés, és ezzel tökéletesen tisztában van mindenki, aki kóstolt már Rábát és utána egy minőségi márkát. A vodka semleges íze miatt a koktélok gyakori alapanyaga, elég ha eszünkbe jut a vodka martini, amely gin, vermut, vodka és olajbogyó vagy citrom hozzáadásával készül. Angol kémek nagyon kedvelik, rendszerint felrázva, nem keverve fogyasztják.

(A Player a felelősségteljes alkoholfogyasztás támogatója.)

Legfrissebb

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon