Nem mindegy, hogy mennyire feketén szereted a kávét.
Az Innsbrucki Egyetem két pszichológusa, Christina Sagioglou és Tobia Greitemeyer arra volt kíváncsi, hogy tapasztalható-e összefüggés a sós, édes, savanyú és a keserű íz szeretete és az antiszociális személyiségjegyek között.
A vizsgálatban résztvevő 500 férfinak és nőnek egy 1-6-ig terjedő skálán kellett pontoznia, hogy mennyire szereti az édes, savanyú, keserű és sós ételeket, italokat. Az eredményeket aztán összevetették a személyiségüket vizsgáló tesztek eredményeivel.
Arra jutottak a kutatók, hogy
azok az emberek, akik a keserű ízeket részesítik előnyben (például kávé, sör, tonik formájában), nagyobb eséllyel pszichopaták, narcisztikusak vagy szadisták.
Persze, ha szereted a kávét, az még nem jelenti azt, hogy szó nélkül megkínoznál egy cicát. Ha például tejjel és cukorral hígítod, akkor te valószínűleg nem annyira szereted a keserű ízt, vagyis nagyobb valószínűséggel kedves, szimpatikus és másokkal együttműködő vagy.
A tanulmányt érdemes fenntartással fogadni, ugyanis többek között azt sem vette figyelembe, hogy étel- és italízlésünket befolyásolhatják olyan dolgok, mint szokásaink, kulturális hátterünk és a múltbéli tapasztalataink is. Valamint arra sem adott választ, mi lehet az összefügés a keserű íz szeretete és a pszichopata jellemvonásokra való hajlam között.
Egy viszont biztos:
(Forrás / fotó: Independent, egeszsegmagazin.com / Twitter)