Kétkeréken a tűzijátékig - Itt a legjobb hosszúhétvégés program!

Ezen a hétvégén rendes háromnapos ünnep lesz, ahogy az illik. Szent Istvánra, meg új kenyérre, egyesek alkotmányra – vagy, ahogy a nagysikerű Egészséges Erotika című filmben is megemlítették: kotmányunk ünnepére – emlékeznek, a jelentős többség azonban ilyenkor inkább útra kel.

A főváros lakossága kicserélődik, a fővárosiak vidékre, meg külföldre mennek, a fővárosba meg sokan utaznak vidékről, külföldről, hogy aztán 20-a estére, a hatalmas durrogtatásra mindenki Budapesten tobzódjon a rakpartokon.
Amit viszont mi ajánlunk, azt mind fővárosinak, mind vidéken élőnek, sőt még külföldinek is örömmel ajánljuk –feltéve, hogy bírja a nyelvünket és el tudja olvasni ezt a cikket. Szerintünk három nap a nyár végén egyértelműen azért kiált, hogy nyeregbe pattanjunk és körbetekerjük valamely nagyobb tavunkat. Ehhez próbálunk meg most röviden kedvet csinálni.

Balaton

Elsőként a leghosszabbal és a legismertebbel, a Balatonnal kezdjük. A Balatont megkerülő bringaút hossza 210 kilométer, így aztán egy rövid fejszámolással mindenki könnyedén megkaphatta a végeredményt, hogy napi 70-est kéne tekerni, ha három nap alatt akarunk vele végezni. Ez természetesen nem teljesíthetetlen, de aki szeretne többet is látni a tóból, annak környékéből, esetleg szeretne kisebb kitérőt is tenni, annak érdemes legalább egy napot hozzácsapni még a háromhoz. (Mi a 21-ét javasoljuk, mivel 20-a este a Balaton vizéből nézni a tó körüli települések tűzijátékait, na, az igazán laza dolog.)

A négy napos túrán már a napi ötvenegynéhány kilométer a penzum, ami azért nem annyira megerőltető, főleg ha figyelembe vesszük, hogy olyan nagy szintemelkedések azért nincsenek. A déli part például egy nap alatt teljesíthető, tekintve, hogy teljesen lapos. Érdemes a túrát mondjuk Siófokról kezdeni (oda a legjobb a vasúti közlekedés). Az első napon már el is tekerhetünk Balatonfenyvesig - a tó másik végébe -, a déli oldalon végighasítva. A következő napon egy kis kitérőt érdemes tenni a Kis-Balaton felé, majd egészen Szigligetig tekerni. Harmadik napra - amit Csopakig javasolunk megtenni -, ismét két kisebb kitérőt is ajánlunk, az egyiket a Káli-medencébe, mondjuk Salföldre, a másikat meg egyértelműen a Tihanyi-félszigetre. A csopaki esti borozgatás után másnap már csak Siófokra kell visszatekernünk. Útközben pedig szebbnél-szebb helyeken fogunk pedálozni, jobbnál-jobb borokat kóstolgathatunk, úszhatunk, ha úgy tartja kedvünk. Szállás tekintetében nem lesz gondunk, mert a Balatonon mindig találunk valamit, de azért gondosabbak foglalják le előre szállásukat. Igaz, hogy kicsit több csomagot kell vinnünk magunkkal, de mi mégis javasoljuk a kempingezést, amit az általunk ajánlott állomásokon mindenhol találhatunk. Amit még érdemes tudni a Balaton körüli bringaútról, hogy azért sajnos nem mindenhol egyértelmű a kitáblázás, és azért az út minőségével is akadnak itt-ott problémák (pl. Zánka környékén, ahol a fák gyökérzete erősebbnek bizonyult a rájuk öntött betonnál), ezek ellen viszont úgy védekezhetünk, ha figyelmesek vagyunk, és ha van nálunk bringajavító-szett, valamint pótgumi, ha mégis beütne valami.

Aki mégis a háromnapos verziót választja, annak a Siófok-Balatonberény-Tihany-Siófok útvonalat javasoljuk.

Tisza-tó

A másik nagy tavunk a Tisza-tó, ami körül szintén végig bringaút található. Ezt a túrát bátran bevállalhatja kicsi és nagy egyaránt, mivel ennek az útnak a hossza mindösszesen 64 kilométer, és ami még pozitívum lehet a kaptatókat nem kedvelők között, hogy végig tök sima úton kell haladni. Maga a kerékpárút a tó körüli töltésen megy végig, így aztán majdnem teljesen végig a tó mentén haladva tekerhetünk, ami a Balaton esetében ugye nem mondható el. Tekintve a táv hosszúságát, itt a három nap tökéletesen elegendő, sőt kicsit még soknak is ígérkezik, nyugodtan tervezhetünk két napos túrát, így is bőven lesz időnk megállni mindenhol, ahol akarunk. A túrát érdemes Abádszalókon kezdeni és az első nap végére Poroszlóra érkezni, ahol aztán másnap kihagyhatatlan a Tisza-tavi Ökocentrum http://www.tiszataviokocentrum.hu meglátogatása - itt közelebbről is megismerkedhetünk a tó flórájával és faunájával egyaránt. Erre a napra lehet még bringázást is tervezni, de nem feltétlenül kell, mivel a harmadik nap is tökéletesen elegendő lesz arra, hogy körbetekerve a tavat visszaérkezzünk Abádszalókra. Érdemes inkább ejtőzni, sétálgatni, úszkálni és bizony vétek lenne kihagyni egy kis csónakázást is. Szállás tekintetében itt is bőven van lehetőség, de érdemes azért előre foglalni, valamit javasoljuk a poroszlói kempingek valamelyikét, ha valaki ahhoz érez kedvet. (A térképek megközelítőleges útvonalat mutatnak!)

Természetesen nem feledkezünk meg a Fertő-tóról és a Velencei-tóról sem, de ezeket majd egy következő cikkünkben ajánljuk nektek. Bármelyik tavat is választjuk az aktív kikapcsolódás és feltöltődés garantált!

Még több remek belföldi úti cél a Hazai Pálya rovatban!

(fotók: helloneo, azso, gr7, idanka, thlorinc, horlik, andorp, zedzolika, no7, barberenc, paulomb, huntz)

 

Kaja, drogok, botrányok, siker. Elmondjuk, hogy miért ő a legkirályabb szakács, aki valaha írt.

Punk a konyhában

Anthony Bourdainnek nincsenek Michelin-csillagjai, sőt, mi több, soha nem is volt neki. Gasztronómiai kvalitásai alapján nem tartozik az elitbe, nem mutat új irányt a kulináris élmezőny számára, mivel sosem foglalkoztatta a kísérletezés. Bourdaint egy dolog érdekli: az evés, és valószínűleg szakács is azért lett, hogy minél többet tudjon meg arról az univerzumról, ami az evést körülveszi. 2000-ben írt bestsellere, A konyhafőnök vallomásai (Kitchen Confidential) minden idők legjobb könyve, amit szakács írt. Amíg a híres séfek és tévészakácsok évente jelentetik meg szakmányban gyártott, igényes, de halálosan unalmas illusztrált receptkönyveiket (van még olyan dolog, amiről Jamie Oliver nem adott ki könyvet?) , addig emberünk totálisan szétfeszítette a műfaji kereteket és megalkotta az évtized leghatásosabb alkotását, ami gyökeresen átalakította a közvélemény képét arról, hogy mi egy étterem és micsoda egy séf.

És hogy mi a trükk? Pofonegyszerű és brutálisan nehéz dolog: az őszinteség. Bourdain, a konyhai zsoldos és veterán olyan őszinte kitárulkozással írta meg a könyvet, mintha a halálos ágyáról diktálta volna. Hogyan szoktak lopni az éttermi dolgozók, miért drogoznak a séfek, hogyan szokott rá a kokainra, és milyen mélyre nyomta a drog, miért mentek tönkre éttermek, amikben dolgozott, ki kefélt kivel, miért nem szabad New York-ban hétfőn halat rendelni, milyen formában adják ki a romlott árut az éttermek, kiteregetett mindent, amiről a séfek, és étteremtulajdonosok a sírig hallgattak volna.

Bourdain később bevallotta, hogy némiképpen tartott a szakma fogadtatásától, de érdekes módon csak hátba veregetéseket kapott, és hirtelen a világ összes séfjének – legyen az Michelin-csillagos szent, vagy egy oklahomai hamburgerező szakácsa – automatikusan barátjává vált.

Bourdain a CIA soraiban

A CIA ezúttal nem az amerikai hírszerzést, hanem a Culinary Institute of Americát jelenti, amely az Egyesült Államok, sőt az amerikai kontinens legkomolyabb gasztronómiai iskolája. Kellőképpen nagy arccal fogott neki az életnek, ám a terepen, ami nem a New York-i csúcséttermeket jelentette, hanem huszadrangú BBQ grilleket, pizzériákat New Jersey-ben majd Floridában, az öreg rókák gyakran porig alázták a zöldfülű és szemtelen Anthonyt, aki szépen lassan beleszokott a gépházban töltött mindennapokba.

A könyvével egy csapásra híressé váló Tony nem is rejtette véka alá, hogy bár tiszteli a trendsetter séfeket, igazán csak a szakmai iparosait, a napi több száz tányért felrakó, névtelen zsoldosokat becsüli. Húszas éveiben belecsúszott az alkoholizmusba, aztán a munkahelyi pörgés miatt mindenféle bogyókat kezdett fogyasztani (ami Bourdain szerint gyakori jelenség a konyhákon), sok kokót szippantott fel, aminek következtében mára úgy néz ki, mint aki szétesett, de aztán gondos kezek összerakták. Rengeteg viszontagság után végül mégis sikerült tisztességes New York-i séffé válnia. Nagyjából 40 évesen higgadt le, lehorgonyzott a Brasserie Les Halles nevű manhattani intézményben, 2000-ben pedig megjelent a később 28 nyelvre lefordított A konyhafőnök vallomásai, ami új fejezet kezdetét jelentette, ugyanis kiderült, hogy Bourdain jobb író, mint séf, és jobb műsorvezető, mint író.

Punkrock mindhalálig

A Les Halles azt a konyhát viszi, ami a legközelebb áll hozzá, a franciát. Bisztrókonyha, de magas fokon, ráadásul Bourdainnek az étterem vezetői teljes szabadságot adtak. Már jópár éve nem vesz részt a napi robotban, tévéműsorokat forgat, és könyveket ír. 2010 őszén egy szép emlékű tévéműsor kapcsán volt szerencsém megfordulni a Les Halles konyhájában, legnagyobb szívbánatomra Bourdain nem volt benn, de jobbkeze, A konyhafőnök vallomásai elején is feltűntetett Carlos Llaguno igen, a derék dél-amerikai tag gyártott is egy remek borsos bélszínt. Amikor a forgatás után Bourdainról kérdeztem, mosolyogva ennyit mondott: – He’s a cool guy. A „laza srác” olyan menüt rakott össze, ami francia, ugyanakkor New York-i, ugyanis van itt boeuf bourguignon, de foie gras hamburger is (20 dollár, 4400 forint) – ilyet egy franciaországi francia sem tenne a libamájjal, legalábbis ezen a szinten.

Éppen nem szólt a zene, de a könyve óta tudjuk, hogy Bourdain konyhájában bárki hozhatta a saját zenét, igaz, ha valaki Billy Joelt tett fel, az a legenda szerint azonnali kirúgással járt. Tony a punkrockra esküszik, kedvence a New York Dolls, The Stooges, The Voidods és a Ramones. The Nasty bits című könyvét egyenesen Joeynak, Dee Deenek és Johnnynak, az együttes tagjainak ajánlotta.

Tévésztár

A konyhafőnök vallomásai egyenes folyományaként a Food Networkön megkapta első tévéműsorát, így folytathatta azt a két tevékenységet, amit a legjobb szeret: evett és mesélt. A 2002-es A bolygó amerikai (A cook’s tour) gasztronómiai világjárás Japántól Ausztráliáig, tacótól a hernyókig. Közben a Fox A konyhafőnök vallomásai címmel beindított egy sorozatot, amelyben a Bradley Cooper alakította főszereplőt, Jack Bourdaint teljes egészében hősünkről mintázták. 2005-ben leszerződött a Travel Chanellel, ahol nekikezdett Fenntartások nélkül (No reservations) című sorozatának. Bourdain körül mindig izzik a levegő, így nem csoda, hgy 2006 júliusában keményen belenyúlt. Bejrútban forgattak, és szokás szerint arra készült, hogy egy kamerától kísérve végigeszi a várost, amikor kitörték az évtized legsúlyosabb harcai Izrael és Libanon között. Tengeri és légi blokád, és a város stratégiailag fontos pontjainak bombázása. A világ leglazább séfje hirtelen egy háború közepén találta magát. A stábot a helyi segítők magukra hagyták, Bourdainék pedig ott álltak magukban, egy idegen városban, amit lőttek. Amíg a hoteljükben rostokoltak, Bourdain a feszültséget úgy vezette le, mint egy igazi szakács: bekéredzkedett a konyhára és főzött. Pár nappal később evakuálták őket, és egy amerikai hadihajó segítségével hazatérhettek. A tévéműsor negyede sem készült el, szóval a tévéséf és stábja úgy döntött, hogy készítenek egy filmet arról, hogyan nem készült el a film. A bejrúti epizód végül akkorát ütött, hogy Emmy díjra jelölték, ez pedig olyasmi, ami korábban egy tisztességesen végigforgatott műsorával sem történt meg.

Bolygó amerikai

Bourdain jelenleg is utazik, tegnap Barack Obamával evett a vietnami Hanoiban, Facebook profilján szépen szemmel lehet követni, hogy merre jár (tavaly megfordult nálunk is.) Híres arról, hogy bármit megeszik, valószínűleg még nem utasított vissza semmilyen helyi fogást. A legkeményebb cuccok: fókaszem, balut, egy egész kígyó,(ami még élt!), illetve az általa is legszörnyűbbként aposztrofált szavannai varacskosdisznó ánusz, illetve a grönlandi rohasztott cápahús.

Elmondása szerint a legundorítóbb kaja, amit valaha fogyasztott mégis a McNuggets. Nem rejti véka alá, ha kedvel valakit (pl: Thomas Keller, Ferran Adria, Mario Batali), de azt sem tartja meg magának, ha valakitől rosszul van (Alain Ducasse, egy tucatnyi kevéssé ismert tévéséf és az ABBA). Vigyázat, szókimondó szövegek!, olvasható műsorai elején, mivel nem állnak tőle távol a káromkodások és a szexista poénok.

Nem baj, Tony, mi így szeretünk.

Állítólag a tökéletes reklámhoz három dolog kell: kisgyerek, kutya és egy jó nő. Egy másik iskola szerint ezekből elég az egyik, szóval a gyereket meg a kutyát most hagyjuk. „Sex sells”, avagy formás női idomokkal bármit el lehet adni, természetesen kaját is.

Bikini, hambi, erotika

Nina Agdal 18-as karikáért kiáltóan falja a szaftos burgert. Ketchup és ajaknyalogatás lassítva: megéheztünk...

Nem látja a krumplit, érted?!

A Nando’s-nál rájöttek, hogy mi kell a népnek. Ha reklám, akkor legyen vicces és legyen benne két nagy mell. A történet egyszerűen fergeteges (nem az) és abban is biztosak vagyunk, hogy ha létezne Szőke Nők Világszövetsége, akkor tiltakozna a hirdetés miatt, elvégre meglehetősen rossz fényben tüntetik fel sorstársukat.

Tuti ziccer: fagyi

Bizonyos hölgyek nem tudnak nem erotikusan fagylaltot fogyasztani, de az szabad szemmel is látható, hogy a reklámban szereplő szőkeség erősen rájátszik a műveletre. Nem vagyunk benne száz százalékig biztosak, hogy ez egy valódi, létező terméket népszerűsít, de attól még működik.

Egy bombanő a vízben

Ez a reklám a szexista hirdetések iskolapéldája. A szinopszis elfér egy névjegykártyán: a srác ül a strandon, megiszik egy láda sört. Amikor az utolsó üveghez ér, kijön egy bombázó a vízből, és megissza a sörét. Vége. A reklámban látható hölgy annyira híres, hogy neve is van: Zilda Williams. A reklám egyébként nem egy sörmárkát, hanem egy sörökkel foglalkozó szájtot hirdet.

Saláta szexin

A Carl’s Jr. amerikai gyorséttermi hálózat olyan reklámokat csinál olyan csajokkal, hogy az kriminális, 18-as karikáért és egy vödör jégért kiált. Ebben a filmjükben Kim Kardashian falja a salátát nagy kedvvel.

Állatvédők beindulva

A radikális állatvédő szervezet,a PETA szereti az ütős reklámkampányokat, és ennek rendre bizonyítékát is adja. Ez a betiltott reklám a vegetarianizmust népszerűsítette volna, és tökéletes bizonyítéka annak, hogy ők is bíztak a jól bevált hatásmechanizmusban: szexszel az állatvédelmet is el lehet adni. Kérdés, hogy mit szóltak volna a nők jogait védő szervezetek a női nemet szexuális tárggyá lealacsonyító megközelítés ellen. A poén az, hogy a werkfilm forróbb, mint maga a reklám.

Emily is felszállt a burgervonatra

Hát ez valami mesés volt, nem? Szerintünk a burgerfogyaztási mutatók a plafont verték ezutána reklám után.

Ennél szebben nem lehet kólát inni

Cindy Crawfordnak nem kell bikinire vetkőznie, nem kell ráznia a melleit vagy a hátsóját, elég, ha csak beletúr a hajába és néz. Bármilyen hihetetlen, ez a reklám több szakmai díjat is bezsebelt, és beválasztották minden idők legjobb Super Bowl döntőn vetített reklámja közé.