Kisfiú vagy kislány?

Az első trimeszternek vége, a kezdeti sokk elmúlt. A nők szerint a második szakasz a terhesség legkellemesebb része, mert rosszullét nincs, a plusz súly elviselhető, a has már látszik és tapintható, mindemellett pedig a gyerek mozogni kezd.

A titokból hír lesz

Felfogtad, hogy apa leszel. Pont. Az eddigi vizsgálatok alapján a gyereked egészséges. Pont. Most örülsz. Pont. A hányingernek és az émelygésnek annyi. Pont. Ennek egyébként különösen a gyerek anyja örül, merthogy ő volt rosszul, és nem te. Pont.

Lassan látható jelei lesznek a várandósságnak, értsd: gömbölyödő has. Ez normális esetben számos előnyhöz juttatja a kismamát, de Budapest nem feltétlenül normális eset, itthon ugyanis még mindig nem divat átadni a helyet a metrón és a villamoson - a kamaszok egyébként sokkal előzékenyebbek, mint egy középkorú férfi vagy nő, akik sokszor elfordítják a fejüket, ha terhes nőt látnak, vagy éppen kedvesen mosolyognak, de eszük ágában nincs felállni, amíg nem szólsz nekik.
A hasat takargatni egyébként már felesleges, a 12. heti ultrahang kimutatta, hogy nagy valószínűséggel egészséges lesz a baba, úgyhogy a titkolózásnak vége, ez már a felszabadult örömködés időszaka.

Mi történik pontosan?

A 12. és 24. hét közötti időszak a második trimeszter, melyben megjelennek a terhesség külsőleg látható jelei, és beindul a súlygyarapodás. A 20. hétre a méh az eredeti méretének akár 20-szorosára is kitágul, a méhlepény teljesen kifejlődik, a magzat pedig képes az inzulin kiválasztására és a vizeletürítésre is.

Ismét mozog

Az émelygés elmúlásával a kismamák visszanyerik az energiájukat, és jobban teszed, ha a hozzád tartozót hagyod működni, és nem kapsz ki a kezéből fél kiló leveszöldséget, mondván: „nehogy megerőltesd magad!” Egy értelmes nő pontosan tudja, hogy meddig mehet el, meddig bírja az erőlködést, és hidd el, hogy nem fog lakásfelújítás közepette félmázsás cementes zsákokkal csak úgy, passzióból közlekedni.

Motörhead vagy Lady GaGa?

Ha a 12. heti ultrahangon még nem, a 16. hetin szinte biztos, hogy kiderül, hogy a gyerek rakenrollban vagy soulban utazik majd. Nyilván vannak álmaid, nyilván tudod, hogy fiút vagy lányt szeretnél, minden esetre ne lepődj meg, ha Sárira mantrázol, de kénytelen vagy a vizsgálat után bevenni magad egy könyvesboltba, és lekapni a polcról egy utónévkönyvet, aminek nagyjából annyi értelme van, hogy megtudd, az Acél is egy opcionális fiúnév, amit persze jó ízlésű ember nem ad a saját gyerekének.

A névválasztásnál pár dologra mindenképpen figyelj, illetve most jöhet a többes szám: figyeljetek. Jól csengő név legyen, a vezetéknevet összeolvasva a keresztnévvel pedig ne valami bődületes baromság jöjjön ki a szótagokból, amiért a gyereket már nagyjából óvodától csesztetik a csoporttársai. Ha gyűlölöd a beceneveket, akkor keress olyat, mint a Bence vagy a Soma, mert még az elvetemült nagyszülőknek is beletörik a bicskája abba, hogy Somikácska, vagy Bencucskácska, és idővel a rövid és egyszerű variációnál maradnak.

A gyerek is mozog

A magzat már kifejlődött, ez már bőven a növekedés ideje, és főszerepbe kerül a mozgás, amit először a huszadik hét környékén lehet igazán érezni. Mivel a baba járni még nem tud, marad a rúgás, és mivel könyvet írni sem fog a magzatvíztől ázva, marad az ökölhasználat, ami még nem túl erős, csak az anya érzi, és nem rest jelezni, hogy mi történik a hasfala alatt. „Rúgott” – mondja. Neked pedig eszedbe se jusson közölni, hogy lehet, hogy ütött, mert a lényeg, hogy mozog, ficánkol, forog, szórakozik. Az első mozgásoktól a várandós nők legtöbbje meghatódik, egy részük örömében sírni kezd. Amikor már kívül is érezhető a mozgás, veled is ez történhet, és miközben kőkemény férfinek érzed magad, jobb ha tudod, hogy három könnycsepptől nem válsz szentimentális nővé, pusztán érző emberré.

Ért a szóból - és a zenéből is

Hall, az a magzat odabent már hall, és remekül érzékel egy sornyi dolgot a külvilágból. A szülei hangját hamar felismeri, és bármilyen furcsa is, szereti a zenét, ezért nem kell letekerni otthon a hangerőt. Persze nem biztos, hogy Slayerrel kell kezdeni a zenei művelődését, de Erykah Badut például nyugodtan hallgathat. A szomszédban, ha nagyot rúgott a gyerek az anyja hasában, akkor betették neki, és miután megszületett, és nagyon sírt, attól a lemeztől bármikor megnyugodott. Szóval nemcsak hall, hanem emlékszik is.

Nincs egy rongyom se!

Kell egy új ruhatár – rosszabb esetben naponta hallgatod, ideális esetben csak néha, pedig még ennyire sem eszik forrón… Ha a gyereked anyja már mindenképpen új ruhákra vágyik, akkor olyanokat vegyetek, amit játszi könnyedséggel magára kap a kilencedik hónapban is (amikor döbbenetesen megnő a has), vagy leginkább csak olyanokat, ugyanis egy kiegészítőt biztosan árulnak, amivel felvehetők a „régi” farmerek: ez a derékmelegítő, más néven bandázs, vagy összevonva derékmelegítő-bandázs, amit akkor kell elkezdeni hordani, amikor a felső nadrággombot nem lehet már a lyukba erőltetni. Az egy dolog, hogy anyagilag jobban jártok egy darab ruganyos anyaggal, mint bármelyik kismama butikkal, ahol a ruhák legnagyobb része úgy néz ki, mintha a brezsnyevi Szovjetunióban tervezték és gyártották volna, ellenben olyan rohadt drágák, mintha egy párizsi szalonban tette volna eléd egy grófi sarj, enyhén affektálva.

Kötelező vizsgálatok

16. heti vérvétel – AFP (alfafetoprotein) vizsgálat. Alacsony érték Down-kórra utalhat, a magas velőcső-záródási problémákra. Ekkor szűrik a szifiliszt és a hepatitist is.
18. heti genetikai ultrahang – a csigolyákat, a csontozatot is szemügyre veszi az orvos.

Már megint kaja

Még mindig nem eszik kettő helyett a kismama, és még mindig elég napi 200-300 kalória pluszban, amit nem Sacher torta formájában kell bevinni. A terhesség alatti diabétesz veszélyes, az elhízás dettó. Miért kéne kockáztatni?

Rövid kérdés: szex?

Rövid válasz: igen, ebben a szakaszban még bőven mehet, sőt még a harmadik trimeszterben is… de erről majd legközelebb.

Apaképzőnk első részét itt találod.

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon