Kisfiú vagy kislány?

Az első trimeszternek vége, a kezdeti sokk elmúlt. A nők szerint a második szakasz a terhesség legkellemesebb része, mert rosszullét nincs, a plusz súly elviselhető, a has már látszik és tapintható, mindemellett pedig a gyerek mozogni kezd.

A titokból hír lesz

Felfogtad, hogy apa leszel. Pont. Az eddigi vizsgálatok alapján a gyereked egészséges. Pont. Most örülsz. Pont. A hányingernek és az émelygésnek annyi. Pont. Ennek egyébként különösen a gyerek anyja örül, merthogy ő volt rosszul, és nem te. Pont.

Lassan látható jelei lesznek a várandósságnak, értsd: gömbölyödő has. Ez normális esetben számos előnyhöz juttatja a kismamát, de Budapest nem feltétlenül normális eset, itthon ugyanis még mindig nem divat átadni a helyet a metrón és a villamoson - a kamaszok egyébként sokkal előzékenyebbek, mint egy középkorú férfi vagy nő, akik sokszor elfordítják a fejüket, ha terhes nőt látnak, vagy éppen kedvesen mosolyognak, de eszük ágában nincs felállni, amíg nem szólsz nekik.
A hasat takargatni egyébként már felesleges, a 12. heti ultrahang kimutatta, hogy nagy valószínűséggel egészséges lesz a baba, úgyhogy a titkolózásnak vége, ez már a felszabadult örömködés időszaka.

Mi történik pontosan?

A 12. és 24. hét közötti időszak a második trimeszter, melyben megjelennek a terhesség külsőleg látható jelei, és beindul a súlygyarapodás. A 20. hétre a méh az eredeti méretének akár 20-szorosára is kitágul, a méhlepény teljesen kifejlődik, a magzat pedig képes az inzulin kiválasztására és a vizeletürítésre is.

Ismét mozog

Az émelygés elmúlásával a kismamák visszanyerik az energiájukat, és jobban teszed, ha a hozzád tartozót hagyod működni, és nem kapsz ki a kezéből fél kiló leveszöldséget, mondván: „nehogy megerőltesd magad!” Egy értelmes nő pontosan tudja, hogy meddig mehet el, meddig bírja az erőlködést, és hidd el, hogy nem fog lakásfelújítás közepette félmázsás cementes zsákokkal csak úgy, passzióból közlekedni.

Motörhead vagy Lady GaGa?

Ha a 12. heti ultrahangon még nem, a 16. hetin szinte biztos, hogy kiderül, hogy a gyerek rakenrollban vagy soulban utazik majd. Nyilván vannak álmaid, nyilván tudod, hogy fiút vagy lányt szeretnél, minden esetre ne lepődj meg, ha Sárira mantrázol, de kénytelen vagy a vizsgálat után bevenni magad egy könyvesboltba, és lekapni a polcról egy utónévkönyvet, aminek nagyjából annyi értelme van, hogy megtudd, az Acél is egy opcionális fiúnév, amit persze jó ízlésű ember nem ad a saját gyerekének.

A névválasztásnál pár dologra mindenképpen figyelj, illetve most jöhet a többes szám: figyeljetek. Jól csengő név legyen, a vezetéknevet összeolvasva a keresztnévvel pedig ne valami bődületes baromság jöjjön ki a szótagokból, amiért a gyereket már nagyjából óvodától csesztetik a csoporttársai. Ha gyűlölöd a beceneveket, akkor keress olyat, mint a Bence vagy a Soma, mert még az elvetemült nagyszülőknek is beletörik a bicskája abba, hogy Somikácska, vagy Bencucskácska, és idővel a rövid és egyszerű variációnál maradnak.

A gyerek is mozog

A magzat már kifejlődött, ez már bőven a növekedés ideje, és főszerepbe kerül a mozgás, amit először a huszadik hét környékén lehet igazán érezni. Mivel a baba járni még nem tud, marad a rúgás, és mivel könyvet írni sem fog a magzatvíztől ázva, marad az ökölhasználat, ami még nem túl erős, csak az anya érzi, és nem rest jelezni, hogy mi történik a hasfala alatt. „Rúgott” – mondja. Neked pedig eszedbe se jusson közölni, hogy lehet, hogy ütött, mert a lényeg, hogy mozog, ficánkol, forog, szórakozik. Az első mozgásoktól a várandós nők legtöbbje meghatódik, egy részük örömében sírni kezd. Amikor már kívül is érezhető a mozgás, veled is ez történhet, és miközben kőkemény férfinek érzed magad, jobb ha tudod, hogy három könnycsepptől nem válsz szentimentális nővé, pusztán érző emberré.

Ért a szóból - és a zenéből is

Hall, az a magzat odabent már hall, és remekül érzékel egy sornyi dolgot a külvilágból. A szülei hangját hamar felismeri, és bármilyen furcsa is, szereti a zenét, ezért nem kell letekerni otthon a hangerőt. Persze nem biztos, hogy Slayerrel kell kezdeni a zenei művelődését, de Erykah Badut például nyugodtan hallgathat. A szomszédban, ha nagyot rúgott a gyerek az anyja hasában, akkor betették neki, és miután megszületett, és nagyon sírt, attól a lemeztől bármikor megnyugodott. Szóval nemcsak hall, hanem emlékszik is.

Nincs egy rongyom se!

Kell egy új ruhatár – rosszabb esetben naponta hallgatod, ideális esetben csak néha, pedig még ennyire sem eszik forrón… Ha a gyereked anyja már mindenképpen új ruhákra vágyik, akkor olyanokat vegyetek, amit játszi könnyedséggel magára kap a kilencedik hónapban is (amikor döbbenetesen megnő a has), vagy leginkább csak olyanokat, ugyanis egy kiegészítőt biztosan árulnak, amivel felvehetők a „régi” farmerek: ez a derékmelegítő, más néven bandázs, vagy összevonva derékmelegítő-bandázs, amit akkor kell elkezdeni hordani, amikor a felső nadrággombot nem lehet már a lyukba erőltetni. Az egy dolog, hogy anyagilag jobban jártok egy darab ruganyos anyaggal, mint bármelyik kismama butikkal, ahol a ruhák legnagyobb része úgy néz ki, mintha a brezsnyevi Szovjetunióban tervezték és gyártották volna, ellenben olyan rohadt drágák, mintha egy párizsi szalonban tette volna eléd egy grófi sarj, enyhén affektálva.

Kötelező vizsgálatok

16. heti vérvétel – AFP (alfafetoprotein) vizsgálat. Alacsony érték Down-kórra utalhat, a magas velőcső-záródási problémákra. Ekkor szűrik a szifiliszt és a hepatitist is.

18. heti genetikai ultrahang – a csigolyákat, a csontozatot is szemügyre veszi az orvos.

Már megint kaja

Még mindig nem eszik kettő helyett a kismama, és még mindig elég napi 200-300 kalória pluszban, amit nem Sacher torta formájában kell bevinni. A terhesség alatti diabétesz veszélyes, az elhízás dettó. Miért kéne kockáztatni?

Rövid kérdés: szex?

Rövid válasz: igen, ebben a szakaszban még bőven mehet, sőt még a harmadik trimeszterben is… de erről majd legközelebb.

Apaképzőnk első részét itt találod.

A quiche (ejtsd: kis) egy francia tésztás lepényféleség, amerikaiak szerint igazi csajos kaja, szóval kitűnő választás, ha meg akarjuk lepni valamivel párunkat, vagy le akarjuk nyűgözni azt a szőkét, akit végre sikerült elhívni randizni.

A quiche-t sok mindenhez hasonlítják különböző fórumokon, nevezik francia pizzának, nyitott lepénynek, és a műfaja sem tisztázott, ugyanis van, ahol desszertként emlegetik, máshol főétel, egy harmadik helyen pedig a reggeli étkezés tipikus fogásának nevezik. Mi nem foglalkozunk a címkézéssel, szerintünk a quiche olyan valami, amit meg lehet enni, és finom. A töltelék ezerféleképpen variálható, mi ezúttal egy zöldséges verziót készítünk, hús nélkül, szóval ha vega a szíved választottja, akkor ez nyerő megoldás lehet.

Itt egy vizuális gyorstalpaló:

Kezdjük az alapoknál: ha elkészítésről beszélünk, akkor a quiche két fő részből épül fel: 1. van az alapot jelentő tésztalap, 2. minden egyéb, ami a tésztalapra kerül. Elsőként a tésztát fogjuk elkészíteni, mert ennek kell egy kis idő, hogy megkeljen. A tésztagyúrás általában sok hobbi szakácsnál egy komoly lélektani határt jelent, mert rejtélyes, misztikus dolognak tűnik, amit csak a beavatott kevesek képesek megalkotni egy titokzatos szeánsz során. A helyzet ennél egyszerűbb, ugyanis a tésztagyúrás alapjában véve egy igen mechanikus folyamat: az ember összerakja A-t, meg B-t és C-t, és kész a termék. Jó, jó, tudjuk, a főzés az művészet, meg kreativitás, meg minden, de ezt a szöveget hagyjuk meg a csajoknak.

Part 1. A tészta

Tésztát gyúrni egyáltalán nem nehéz. Kell hozzá pár dolog, például egy konyhai mérleg, ugyanis a tészta esetében a számok fontosak. Harminc dekagramm lisztet morzsoljunk el tizenöt dekagramm vajjal – vajról beszélünk, a margarint dobjuk ki, gyújtsuk fel, lőjük ki a világűrbe –, egy tojás sárgáját, egy csipet sót, majd lassan öntsünk hozzá annyi hideg vizet, amitől a tésztánk még nem lesz nyúlós. Kezdjük egy decivel, ez a minimum, majd a halmazállapotot figyelve öntsünk hozzá egy újabb decit, ha kell. Milyen a kemény tészta? Olyasmi, mint a gyurma, de annál azért egy árnyalatnyival puhább, szétmorzsolhatóbb. A nyúlós tészta meg úgy nyúlik, mint a megolvadt sajt, de ha itt tartunk, az már nem szerencsés. Ebben az esetben a mentőövet pár deka liszt és egy kevés vaj jelenti.

A tésztát tegyük egy tálba, takarjuk le, és tegyük fél órára hűtőbe. Vegyük elő a sütőformát, ami esetünkben egy kerek, általában hullámos szélű frizbihez hasonlító tárgy. (Nagy szupermarketekben is könnyen beszerezhetjük, olyan helyeken van, ahol férfiak általában nem szoktak megfordulni, nevesül a fakanalak, sajtreszelők, és hasonló tárgyak osztályán. Egy kb. egy centi magas peremű, béna fémtálcát keressünk.) A tésztát nyújtsuk ki, szokták mondani a szakácskönyvek, de mit jelent ez? Semmiképpen ne úgy nyújtsuk ki, mintha egy expander lenne! Ehelyett inkább tegyük a liszttel beszórt konyhapultra, és egy sodrófával, vagy akár egy üres borospalackkal (kipróbált módszer, ráadásul egy legénykonyhában előbb fogunk üres borosüveget találni, mint sodrófát, nem igaz?) és nyújtsuk ki. A tészta ne legyen papírvékony, inkább jó félcenti-centi vastag. Ezt követően tegyük be a sütőformába. Ha ezzel megvagyunk, akkor veregessük vállon magunkat, bontsunk ki egy üveg pezsgőt, mert megcsináltuk!

Vaksütés

Nem, a vaksütés nem azt jelenti, hogy innentől kezdve letakart szemmel sütünk tovább. Ennyire még a franciák sem furcsák. A vaksütés azt jelenti, hogy a tésztát töltelék nélkül elősütjük, hogy amikor élesben megy majd a dolog, akkor ne púposodjon fel, és ne ázzon szét a később belépakolt tölteléktől. Halmozzunk valami olyan súlyt a közepére, ami nem olvad meg, például egy marék szárazbabot. Az elősütés 190 °C fokon történjen, kb. 10-15 perc elég is lesz. Utána vegyük ki.

Part 2. A töltelék

Amíg vaksül a tészta, addig forrásban lévő vízbe dobjunk bele falatnyi darabokra vágott brokkolit, majd 2 perc után vegyük ki és öblítsük le hideg vízzel. Erre azért van szükség, hogy lehűljön, és ne főjön tovább magában. Keverjünk össze másfél deci főzőtejszínt, két tojást, meg 15 deka szétmorzsolt rokfort sajtot, majd sózzuk, borsozzuk. A brokkoli darabokat tegyük bele a tésztalapba, majd öntsük fel a sajtos-tejszínes keverékkel, utána vágjuk be az egészet a 180 °C fokos sütőbe és hagyjuk ott negyven percig, vagy amíg a teteje megbarnul.
Kifejezetten olcsó fogásról beszélünk, ráadásul a quiche jól elvan hűtőben is, és hidegen is fogyasztható. A tészta miatt időigényes az elkészítése, ráadásul a mosogató is meg fog telni, de megéri a fáradságot, mert a végeredmény mutatós és ízletes.

Hozzávalók

30 dkg liszt

15 dkg vaj

3 tojás

1 brokkoli

150 g tejszín

15 dkg rokfortfrissen őrölt bors

Bon apétit!

Mondtuk, hogy könnyű lesz, igaz? De ha még ez is túl fárasztó neked, akkor irány a Netpincér, ahol a címed megadása után már választhatsz is a jobbnál jobb opciók között. Mindent bele!

Igen, eljött az a pillanat, amikor egy kicsit fázni szeretnénk. Megborzongani a hűvös szélben, és belebújni egy pulcsiba. Esetleg felvenni egy bélelt csizmát, anorákot, meg sapkát. Aztán irány az Antarktisz vagy Jakutföld.

Eismitte, Grönland

1931-ben egy sarkkutató expedíció hozta létre az Eismitte (kb: a jég közepe) bázist, ahol a leghidegebb mért hőmérséklet – 64.9 °C volt. Itt most, azaz júliusban is fel kell kötni a jégeralsót, az átlaghőmérséklet ugyanis – 12 °C. Turizmus Grönlandon is van, úgyhogy lehet becsomagolni a nagykabátot, sálat meg a kesztyűket.

Snag, Kanada

1947. február 3-án a Yukon folyó partján fekvő Snagben mérték a leghidegebb időjárást az észak-amerikai kontinens történetében, ami - 63°C volt. A falut a Klondike-i aranyláz idején, az 1890-es évek végén alapították, és már 1947-ben is csak 8-10 prémvadász lakta. Jelenleg csak egy meteorológiai bázis található errefelé 6-7 fős személyzettel, de alkalmanként fogadnak látogatókat. Arany is kevés található errefelé, hideg annál több. Jelenleg nincsenek mínuszok, a cikk megírásának idején kánikulai plusz 16°C-t jósolnak. Még mindig jobb, mint a 37 °C!

Ojmjakon, Jakutföld

Az oroszországi Jakutföldön található Ojmjakon hideg hely: 1933-ban – 71.2 °C-t mértek, és a tél csekély 9 hónapig tart. A kb. 520 fős helyi közösséget ez nem nagyon zavarja, az iskolát például csak akkor zárják be, ha – 50 °C alá megy a hőmérséklet. A videóban látható tanárnéni szerint - 40-ig teljesen normálisnak számít az idő. Idén januárban inkább a meleg volt a probléma, ugyanis szinte soha nem látott módon – 10 °C-ig kúszott fel a hőmérő higanyszála. (Bizonyára izzadtak is a derék jakutok rendesen!) Jelenleg ott is nyár van, plusz 14 °C.

International Falls, Amerikai Egyesült Államok

A Minnesotai város az Egyesült Államok leghidegebb városaként szerzett magának hírnevet, amit az itt mért – 46 °C-nak köszönhet. A korábbi két kísérleti teleppel ellentétben itt tényleg élnek emberek, a városnak saját reptere is van, kiépült infrastruktúrával. Az egyetlen rossz hír, hogy a 6424 lakosú városban pillanatnyilag meleg van – igaz, elviselhető szintű -, 21 °C. Érdekesség, hogy a városka becenevét – a nemzet mélyhűtője – 1986-ban megpróbálta elbitorolni a közeli Fort Francis, amelynek következtében 12 éves pereskedés vette kezdetét. A jogi eljárás International Falls győzelmével zárult, de szerintünk a viszony még mindig fagyos a két város között.

Vosztok állomás, Antarktisz

A bolygó történelmének eddigi leghidegebb hőmérsékletét az antarktiszi Vosztok kutatóbázison mérték 1983-ban: - 89.2°C. Az 1957-ben alapított tudományos kutatóközponton csak tudományos szakemberek élnek, kizárólag nyáron (ami ott decemberre és januárra esik) közel 25-en, amikor is kellemes – 30 °C körüli az átlaghőmérséklet. Jelenleg az átlaghőmérséklet – 60 °C és a Nap nem fog előbújni augusztusig.