Kisfiú vagy kislány?

Az első trimeszternek vége, a kezdeti sokk elmúlt. A nők szerint a második szakasz a terhesség legkellemesebb része, mert rosszullét nincs, a plusz súly elviselhető, a has már látszik és tapintható, mindemellett pedig a gyerek mozogni kezd.

A titokból hír lesz

Felfogtad, hogy apa leszel. Pont. Az eddigi vizsgálatok alapján a gyereked egészséges. Pont. Most örülsz. Pont. A hányingernek és az émelygésnek annyi. Pont. Ennek egyébként különösen a gyerek anyja örül, merthogy ő volt rosszul, és nem te. Pont.

Lassan látható jelei lesznek a várandósságnak, értsd: gömbölyödő has. Ez normális esetben számos előnyhöz juttatja a kismamát, de Budapest nem feltétlenül normális eset, itthon ugyanis még mindig nem divat átadni a helyet a metrón és a villamoson - a kamaszok egyébként sokkal előzékenyebbek, mint egy középkorú férfi vagy nő, akik sokszor elfordítják a fejüket, ha terhes nőt látnak, vagy éppen kedvesen mosolyognak, de eszük ágában nincs felállni, amíg nem szólsz nekik.
A hasat takargatni egyébként már felesleges, a 12. heti ultrahang kimutatta, hogy nagy valószínűséggel egészséges lesz a baba, úgyhogy a titkolózásnak vége, ez már a felszabadult örömködés időszaka.

Mi történik pontosan?

A 12. és 24. hét közötti időszak a második trimeszter, melyben megjelennek a terhesség külsőleg látható jelei, és beindul a súlygyarapodás. A 20. hétre a méh az eredeti méretének akár 20-szorosára is kitágul, a méhlepény teljesen kifejlődik, a magzat pedig képes az inzulin kiválasztására és a vizeletürítésre is.

Ismét mozog

Az émelygés elmúlásával a kismamák visszanyerik az energiájukat, és jobban teszed, ha a hozzád tartozót hagyod működni, és nem kapsz ki a kezéből fél kiló leveszöldséget, mondván: „nehogy megerőltesd magad!” Egy értelmes nő pontosan tudja, hogy meddig mehet el, meddig bírja az erőlködést, és hidd el, hogy nem fog lakásfelújítás közepette félmázsás cementes zsákokkal csak úgy, passzióból közlekedni.

Motörhead vagy Lady GaGa?

Ha a 12. heti ultrahangon még nem, a 16. hetin szinte biztos, hogy kiderül, hogy a gyerek rakenrollban vagy soulban utazik majd. Nyilván vannak álmaid, nyilván tudod, hogy fiút vagy lányt szeretnél, minden esetre ne lepődj meg, ha Sárira mantrázol, de kénytelen vagy a vizsgálat után bevenni magad egy könyvesboltba, és lekapni a polcról egy utónévkönyvet, aminek nagyjából annyi értelme van, hogy megtudd, az Acél is egy opcionális fiúnév, amit persze jó ízlésű ember nem ad a saját gyerekének.

A névválasztásnál pár dologra mindenképpen figyelj, illetve most jöhet a többes szám: figyeljetek. Jól csengő név legyen, a vezetéknevet összeolvasva a keresztnévvel pedig ne valami bődületes baromság jöjjön ki a szótagokból, amiért a gyereket már nagyjából óvodától csesztetik a csoporttársai. Ha gyűlölöd a beceneveket, akkor keress olyat, mint a Bence vagy a Soma, mert még az elvetemült nagyszülőknek is beletörik a bicskája abba, hogy Somikácska, vagy Bencucskácska, és idővel a rövid és egyszerű variációnál maradnak.

A gyerek is mozog

A magzat már kifejlődött, ez már bőven a növekedés ideje, és főszerepbe kerül a mozgás, amit először a huszadik hét környékén lehet igazán érezni. Mivel a baba járni még nem tud, marad a rúgás, és mivel könyvet írni sem fog a magzatvíztől ázva, marad az ökölhasználat, ami még nem túl erős, csak az anya érzi, és nem rest jelezni, hogy mi történik a hasfala alatt. „Rúgott” – mondja. Neked pedig eszedbe se jusson közölni, hogy lehet, hogy ütött, mert a lényeg, hogy mozog, ficánkol, forog, szórakozik. Az első mozgásoktól a várandós nők legtöbbje meghatódik, egy részük örömében sírni kezd. Amikor már kívül is érezhető a mozgás, veled is ez történhet, és miközben kőkemény férfinek érzed magad, jobb ha tudod, hogy három könnycsepptől nem válsz szentimentális nővé, pusztán érző emberré.

Ért a szóból - és a zenéből is

Hall, az a magzat odabent már hall, és remekül érzékel egy sornyi dolgot a külvilágból. A szülei hangját hamar felismeri, és bármilyen furcsa is, szereti a zenét, ezért nem kell letekerni otthon a hangerőt. Persze nem biztos, hogy Slayerrel kell kezdeni a zenei művelődését, de Erykah Badut például nyugodtan hallgathat. A szomszédban, ha nagyot rúgott a gyerek az anyja hasában, akkor betették neki, és miután megszületett, és nagyon sírt, attól a lemeztől bármikor megnyugodott. Szóval nemcsak hall, hanem emlékszik is.

Nincs egy rongyom se!

Kell egy új ruhatár – rosszabb esetben naponta hallgatod, ideális esetben csak néha, pedig még ennyire sem eszik forrón… Ha a gyereked anyja már mindenképpen új ruhákra vágyik, akkor olyanokat vegyetek, amit játszi könnyedséggel magára kap a kilencedik hónapban is (amikor döbbenetesen megnő a has), vagy leginkább csak olyanokat, ugyanis egy kiegészítőt biztosan árulnak, amivel felvehetők a „régi” farmerek: ez a derékmelegítő, más néven bandázs, vagy összevonva derékmelegítő-bandázs, amit akkor kell elkezdeni hordani, amikor a felső nadrággombot nem lehet már a lyukba erőltetni. Az egy dolog, hogy anyagilag jobban jártok egy darab ruganyos anyaggal, mint bármelyik kismama butikkal, ahol a ruhák legnagyobb része úgy néz ki, mintha a brezsnyevi Szovjetunióban tervezték és gyártották volna, ellenben olyan rohadt drágák, mintha egy párizsi szalonban tette volna eléd egy grófi sarj, enyhén affektálva.

Kötelező vizsgálatok

16. heti vérvétel – AFP (alfafetoprotein) vizsgálat. Alacsony érték Down-kórra utalhat, a magas velőcső-záródási problémákra. Ekkor szűrik a szifiliszt és a hepatitist is.
18. heti genetikai ultrahang – a csigolyákat, a csontozatot is szemügyre veszi az orvos.

Már megint kaja

Még mindig nem eszik kettő helyett a kismama, és még mindig elég napi 200-300 kalória pluszban, amit nem Sacher torta formájában kell bevinni. A terhesség alatti diabétesz veszélyes, az elhízás dettó. Miért kéne kockáztatni?

Rövid kérdés: szex?

Rövid válasz: igen, ebben a szakaszban még bőven mehet, sőt még a harmadik trimeszterben is… de erről majd legközelebb.

Apaképzőnk első részét itt találod.

Az etikett nehezen definiálható illemkódex, amelynek szabályai kultúránként, helyzetenként és társaságokként változhatnak. Nem egyszerű téma, nem is szeretnénk túlbonyolítani, ezért a következőkben a legalapvetőbb - de mégis gyakori -, hibákra koncentrálunk. A félreértések elkerülése végett: az etikett nem ott kezdődik, amikor villát ragadsz a kezedbe, hanem jóval korábban!

Hibák vacsora előtt

Rossz éttermet választasz

Egy étterem több szempontból is minősíthetetlennek számíthat. Egyrészt lehet rossz színvonalú: a pincérek durvább modorral bírnak, mint Shrek, a berendezés lepukkant, az ételek ehetetlenek. Ennek elkerülésére érdemes alaposan ellenőrizni a helyet, akár online, akár személyesen. A másik baki, hogy ugyan kifogástalan a hely, de a célnak mégsem felel meg. Egy első (vagy második, stb.) randira nem szerencsés túlságosan romantikus hangulatú intézményt választani, ezt hagyjuk meg a már párnak számító emberkéknek. Ez az intelem első blikkre taktikai fogásnak tűnhet, holott ez a döntés pontosan a megfelelő modor birtoklásáról szól. A gyertyafényt hagyjuk meg későbbre. Az éttermet a férfinak ildomos kiválasztania, nem kell, hogy közös megegyezés tárgyát képezze, de azt is illik elkerülni, hogy egy steak house-ban ülve derüljön ki a partnerünkről, hogy radikális vegán, aki évek óta csak magokon és bogyókon él és még a madársalátát is undorítónak találja az elnevezése miatt.

Bohócnak öltözöl

A 10 divatbaki, amit egy férfinak kerülnie kell című alaptanulmány mindenki számára ajánlott olvasmány, de sok helyen elég, ha felkapunk egy sötét farmert és egy (nem mélyen kigombolt nyakú) inget. Nyakkendő és zakó szinte már sehol sem alapfeltétel, de az adott étterem honlapját mindig érdemes csekkolni, ugyanis vannak helyek, amelyek dressz kódot adnak meg!

Nem tudsz parkolni

Hardcore etikettszabálynak  tűnhet, de ha randipartnert fuvarozol étterembe, akkor a parkolásnak is vannak szabályai. A lényeg, hogy illik tudni, hogy hol van az étterem, ha pedig megtaláltad, akkor a parkolóhely keresgélése ne tartson tovább öt percnél. Ennek elkerülése érdekében érdemes előre felkutatni a közeli fizetős parkolókat. A megfelelő parkolás biztosítása egyébként egy jó étterem feladatai közé tartozik, nem véletlen, hogy minőségi éttermi kalauzok osztályzatai ezt az opciót is figyelembe veszik.

Nem foglalsz asztalt

Egy randit vagy kellemes estét tönkretehet, ha kiderül, hogy nem foglaltál asztal, az étterem pedig tele van. Ha igazán biztosra akarsz menni, akkor nem csak arról gondoskodsz, hogy legyen helyetek, hanem arról is, hogy az asztal ne a mosdókhoz vagy a bejárathoz közel legyen, hanem ideális helyen. (Hogy mi számít annak, az mindig a helytől függ. Ismét érdemes előre tervezni.) Nagyon triviális tanácsnak tűnhet, pedig egy szombat estén, amikor egy jó helyen minden asztal foglalt 7 és 10 között és a helyszínen már nem lehet másik asztalt kérni, nagyon is hasznos lesz ennyire előrelátónak lenni.

Hölgyeket előre

A hölgyek előre szabály az élet egyéb területein működhet, de nem ebben az esetben. A férfi lép be elsőként az étterembe, majd az ajtót tartva beengedi a hölgyet. Az etikett egy folyamatosan változó és megújuló entitás, de ez a szabály öröknek tűnik.

Rohanás

Ideális esetben a főpincér vagy egy felszolgáló másodperceken belül megszólít bennünket, és a korábban foglalt asztalunkhoz kísér, de ha ez nem történik meg, akkor várjunk egy keveset, amíg feltűnik az illetékes elvtárs. Elsőként a hölgy foglal helyet, jó esetben a pincér kihúzza számára a széket. Hiába vagyunk éhesek, illik türelmesnek lennünk, különösen ha randiról van szó. Nem sürgetjük választással a partnerünket. A legfrissebb trendek szerint a nemek egyenlők, ha rendelésről van szó, azaz a férfi is előállhat a farbával elsőként.

Vacsora közben

Bénán rendelsz bort*

A borrendelés témáját egyszer már körbejártuk egy igazi szakértő segítségével, de a lényeg, hogy akár előre is tájékozódhatunk a kiválasztott étterem kínálatával kapcsolatban, a legtöbb étterem honlapja rendelkezik itallappal is. Bátran hagyatkozzunk a sommelierre vagy felszolgálóra, de ha nem tetszik az ajánlott bor, akkor kérjünk másikat. Ne parázzuk túl, de ne essünk át a ló túlsó oldalára sem.

*A kisbetűs részben jegyezzük meg, hogy a bor természetesen nem kötelező része egy tökéletes vacsorának.

Villával eszed a levest

Na jó, ez nem fordulhat elő, de vajon hányan tudjuk megkülönböztetni a kávéskanalat a desszertkanáltól? Egy alaposan megterített asztalnál akár három pohár (fehérboros, vörösboros, vizes) három tányér, és egy fiókra való evőeszköz is várhat bennünket. Éttermekben rendszerint fogásonként érkeznek az egyébként is lecsökkentett számú evőeszközök, de ha valami igazán csúcs helyre keveredünk, akkor a szabály az, hogy étkezésenként egy evőeszközt (vagy evőeszközpárt) használunk fel, és kívülről haladunk befelé. Ha a tányér jobb és baloldalán elfogytak az evőeszközök, akkor jöhetnek a tányér fölé helyezett cuccok (általában a kávés- vagy desszertkanál vagy desszertvilla.)

Csak eszel és eszel

A vacsora társasági esemény, még akkor is, ha csak két ember vesz részt rajta. Soha ne feledd, hogy a legfontosabb a partnered, ezért illik folyamatosan a figyelmünkről biztosítani, szóval tartani, szórakoztatni. Ennek megfelelően a mobilt illik kikapcsolni, de minimum lehalkítani.

Vacsora után

Nem tudod, hogy ki fizessen

Az etikett halad a korral, ma már nem feltétlenül kötelező a férfinak fizetni, igaz, úriemberként illik felajánlania azt. Egy másik felfogás szerint az a fél fizet, aki kezdeményezte a randit. A borravaló mértéke hazai intézményekben rendszerint a számla 10-15 %-ának felel meg. Egy igazi gentleman diszkréten egyenlíti ki a számlát, és nem villant meg kötegnyi papírpénzeket. Ha már itt tartunk: slusszkulcsot és mobilt sem.

Sok tökéletes dolog született Olaszországban, és ezért nagyon hálásak lehetünk a derék csizmalakóknak. Ha az ötvenes-hatvanas évekre gondolunk, akkor olyan praktikus és briliáns dizájnnal rendelkező tárgyak jutnak eszünkbe, mint egy Bialetti kotyogós kávéfőző, egy Vespa robogó, vagy olyan filmek, mint a Római vakáció, ami ugyan amerikai, de a Cinecittában készült, szóval legalább félig olasznak számít. Mai marhahúsos cannelloninkkal Itália előtt tisztelgünk!

Ez egy masszív fogás, ám mivel ínycsiklandóan néz ki, egy diétázó csaj sem fog nemet mondani rá, szóval remek választás vacsorával egybekötött randira! Ha egy tízes skálán osztályoznánk a nehézségi fokozatát, akkor a cannelloni körülbelül hatost kapna, vagyis kezdők is bátran nekifoghatnak, ha kellőképpen komolyan veszik a feladatot. Ez a töltött tészta – mert ha jobban belegondolunk, akkor az, bármennyire furcsának is hangzik az elnevezés – időigényes vállalkozás, de megéri a veszkődést.

Beszerző körút

Vannak előre gyártott cannelloni alkalmatosságok. Ezek apró cső formájú kis tészták, választhatjuk ezeket is természetesen, de most kipróbálunk egy alternatív megoldást. Mivel a cannelloni gyűrűkbe kínkeserves munka belegyömöszölni a tölteléket, sokkal jobban jártok, ha lasagne lapot használtok. Kezdjük az alapokkal! Mi az, ami nélkül nem érdemes nekifognod ennek a fogásnak? Kell hozzá lasagne lap, (vagy cannelloni tészta) ha ez nincsen, akkor elő kell állni egy B tervvel, hacsak nem tudunk tésztát gyúrni liszt, víz, tojás és só megfelelő arányú összekeverésével. A többi már gyerekjáték: fél kiló darált marhahús, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 10 dkg bacon, 10 dkg gomba (friss vagy konzerv) 5 dl paradicsomszósz, 1 teáskanál szárított oregánó, 2dl tejszín, 2 dl fehérbor, 10 dkg reszelt parmezán.

Action!

Először készítsük el a tölteléket. Kevés olivaolajon pirítsuk meg a kockára vágott vöröshagymát, majd a vékony gerezdekre vágott fokhagymát. Jöhet a gomba is, de közben fakanállal kevergessük a lábasban lévő dolgokat, ugyanis a hagyma könnyen odakap. Pirítsuk meg a darált marhahúst, amíg beszürkül, majd szórjuk rá a szárított oregánót, és sózzuk, borsozzuk. Folyamatosan forgassuk a húst, és az esetleg összeállt húscsomókat nyomkodjuk szét fakanállal. A száraz fehérbort öntsük a húsra, majd adjunk a hőfoknak, egészen addig, amíg a bor szinte teljesen elpárolog. Ezek után jöhet a paradicsom szósz, de ne felejtsük a lángot visszavenni közepes fokozatra. Rotyogtassuk jó húsz percig, vagy amíg a hús átfő, és a ragu besűrűsödik. Néha kevergessük meg, nehogy odakapjon.

Tészta

A lapokat egy nagy lábasban érdemes megfőzni, egyszerre maximum három lapot, ugyanis ha többet rakunk a lábasba, akkor összetapadnak, majd szétszakadnak. Ezekkel a lapokkal szinte hímes tojásként kell bánni, legalábbis akkor, amikor már megfőttek. Egy normális méretű tepsibe józan számítások szerint nagyjából 10 db cannelloni fér el kényelmesen, szóval 3-4 turnusban el tudjuk készíteni őket. Logisztikailag érdemes egy időben kezdeni a ragu és a tésztalapok elkészítését, így időt spórolhatunk.

Rock n’ roll

Tekerünk. Ha kész a tészta, akkor kifektetjük a lapokat, majd egy szelet bacont fektetünk rá, megszórjuk egy kevés reszelt sajttal, és ezután teszünk az egyik felére 2-3 evőkanálnyi ragut. ha eredeti cannelloni gyűrűt használnánk, akkor ezt kapásból nem tudnánk megcsinálni. Ha ez megvan, akkor feltekerjük a cannelloninkat, és félretesszük pihenni, amíg elkészítjük az összes többi tekercset. Ha megvannak a kis gyönyörűségek, akkor a tepsink aljába paradicsomszószt öntünk, majd óvatosan belerakjuk a cannellonikat. Most jön a varázslat: a tejszínt elkeverjük a maradék parmezán sajttal és a cannellonik tetejére öntjük. Utána fogjuk ezt a csodát és berakjuk az előmelegített 180 °C fokos sütőbe és negyven percig sütjük, vagy amíg a teteje picit megpirul. Ecco tutto – vagyis: ez minden!

Bon apétit!

Mondtuk, hogy könnyű lesz, igaz? De ha még ez is túl fárasztó neked, akkor irány a Netpincér, ahol a címed megadása után már választhatsz is a jobbnál jobb opciók között. Mindent bele!