Konkoly Ági – Úton a világhír felé?

A szépségkirálynőség vizuális műfaj - hiába is erőlködnek oly sokszor a világbéke obligát emlegetésével -, a nyár elején Miss Universe Hungary-vé választott Konkoly Ági azonban nem pusztán egy mutatós látványelem. Szemtől szemben a királynővel.

A hanyatló nyugat ópiuma

Az interjú azzal ért véget, hogy bevallotta: nem ilyen beszélgetésre számított. Azt gondolta, hogy férfimagazinként majd szexre és intim részletekre leszünk kíváncsiak. Mi nem olyanok vagyunk, mondtam, de ha gondolja, szívesen meghallgatjuk. (Ez természetesen csak amolyan tréfa volt, szerencsére Áginak van humorérzéke.) Hogy egy klasszikust idézzek: Hagyjuk meg az erotikát a hanyatló nyugat ópiumának! Őszintén szólva, tőle sem azt kaptam, amire számítottam, de ne szaladjunk ennyire előre!

15 perc hírnév

Az interjú előtt két órával Ági hivatalos Facebook profilja a TV2 aktív című műsorára hívta fel a figyelmet. A nagyívű bejátszás arról szólt, hogy „miképpen filmezik magukat nyaralás közben a sztárok?”, és két „nagy kaliberű” egyéniség mellett Ági is feltűnt.
A TV2 – amely a verseny mögött állt, mint fő médiapartner – természetesen futtatja friss sztárjait, így adott a kérdés Ági felé, hogy beszippantotta-e a celeblét? – Folyamatosan vannak felkérések, főleg a TV2-től – jelenti ki, majd elmosolyodik. – Ha ez azt jelenti, hogy beszippantott a celeblét, akkor igen, ez történt. Megyek eseményekre, háziasszony szerepet kapok, vannak fotózások, és be kell  valljam, hogy élvezem. Ez az év erről fog szólni. Ágitól nem idegen a média világa, kommunikáció szakon szerzett diplomát, és a Fem3 csatornánál már dolgozott segédszerkesztőként, de nem nyerte meg a tetszését a szerkesztőségi lét. Tavaly november óta esküvőszervezőként dolgozik egy fővárosi irodánál. Azt nem tudjuk, hogy hány vőlegény fejében fordul meg Ágit látva, hogy újragondolja a nősülést, de ő annak ellenére töretlenül hisz a házasságban, hogy a hét öt napján izgatott arák és uraik apró-cseprő problémáival foglalkozik. – Nem, egyáltalán nem veszi el a kedvemet a házasságtól ez a munka! Én abszolút házasságpárti és családcentrikus vagyok, szeretnék férjhez menni! Lehet, hogy a nagy fehér esküvői ruha és hatalmas lagzi nem lesz, ezekhez ugyanis nem ragaszkodom. A pasik rendszerint kissé el vannak nyomva, amikor a menyasszonnyal arról beszélünk, hogy milyen is lesz az esküvő, de az én párom beleszólhat majd a részletekbe!

Világ Miss Universe-i, egyesüljetek!

Tavaly is indult az ország legkomolyabb szépségversenyén, akkor az első tízig jutott, idén viszont már sokkal határozottabb volt: nem bújt el a kamerák elől, és ha kellett, megragadta a mikrofont. November közepén lesz a nemzetközi döntő, ahol a világ Miss Universe-i egy hónapra összegyűlnek, hogy eldöntsék, ki a legszebb a vidéken. Egyelőre három helyszín lehetséges: Chile, egy afrikai ország, vagy a Dominikai Köztársaság - Ági erősen reméli, hogy az utóbbi lesz a favorit. A felkészülés részeként fejleszti az angoltudását (cél a felsőfok), sok edzéssel, futással (heti 3-4 alkalom a Margitszigeten) és tornával próbálja formában tartani magát, a képek alapján megállapíthatjuk, hogy egyelőre nincs oka aggódni.

A kemény sportolás nem áll messze tőle, ugyanis 18 éves koráig triatlonozott (egy országos versenyen csapatban 3., egyéniben 10. lett), ami egy picit keményebb, mint a zumbázás. A felkészülés nem árt, ugyanis Ági szerint leendő riválisai félelmetesek. – Olyan világszínvonalú, gyönyörű lányok vannak, hogy alig hittem el! – mondja. – Szinte már mindegyik országból megvannak a győztesek, és bizony fel kell kötni a nadrágot! Sajnos kevés önbizalmam van, és mint a nők általában, én is elégedetlen vagyok a külsőmmel. Ebben az a jó, hogy így legalább nem engedem el magam.

Hajdúpéterezünk

A szépségversenyt az elmúlt két évben a Hajdú Péterhez köthető Frizbi Entertainment Kft. (is) jegyzi, akinek egy megnyilatkozása kapcsán a „nemzet könyörtelen lelkiismerete”, Puzsér Róbert a „vérszomjas”, „gyomorforgató” és „populista” jelzőket emlegette. Mi ugyan nem mennénk el ilyen messze, de meg kell kérdeznünk, hogy egy tízes skálán mennyire tartja rossz fejnek az ellentmondásos népszerűségnek örvendő személyiséget. – Nekem nem tűnt rosszfejnek, de tényleg! – vágja ki magát Ági. – Három-négy alkalommal is eljött a táborba a felkészülésünk alatt, és mindig kedves volt mindenkivel. Szimpatikus, érdeklődő, segítőkész volt, figyelt arra, hogy mindenünk meglegyen.

Botrányos királynők

Tavaly Szunai Linda, a verseny győztese igazi neveletlen hercegnőként keményen összerúgta a port a szervezőkkel, nem fogadta meg a hivatalos fodrász, Zsidró Tamás tanácsait és Makány Márta ruháit is gagyinak titulálta. Freire Szilvia, a 2008-as Miss World főleg egy szerencsétlen tetoválás miatt marad emlékezetes. Sokak szerint az ilyen versenyek szervezői jobban tennék, ha nem engednék megszólalni a versenyzőket, mert alkalomadtán elképesztő dolgokkal képesek előállni.

Ágival kapcsolatban garantáljuk, hogy el fogják kerülni a botrányok, ugyanis annyira komoly és felelősségteljes nőnek tűnik, mintha egy valódi királyi család sarja lenne. Mint tapasztalt profi, tudja, hogy egy jól meghatározott, szigorúan körberajzolt szerepet kapott, amelynek meg kell felelnie. Mivel a novemberi döntő lesz élete utolsó nagy versenye, Ági nem kíván hibázni. – Befejezem a versenyzést, így van! Én 25 évesen már kiöregedtem ebből – mondja a szája sarkában szégyenlős mosollyal. – A világverseny után a munkámra szeretnék koncentrálni. Ezek a megmérettetések egyébként is a 16-24 éves korosztálynak valók. Tulajdonképpen a korom miatt nem is lehettem Miss World, ott a korhatár ugyanis 24 év.

Kutya, madár, nő

Az első szépségversenyt 1854-ben rendezték az Egyesült Államokban, és kevesen tudják, de egy híres cirkuszi vállalkozó, P.T. Barnum rendezésében jött létre. Apró szépséghiba, hogy az idea annyira nem nyerte meg a prűd nagyközönség tetszését, hogy a tömeg tiltakozása miatt a versenyt nem lehetett megtartani. Nem mellékesen Mr. Barnum korábban kutya-, kisbaba és madárszépségversenyt is tető alá hozott már.
Napjainkban a szépségversenyek már teljes mértékben elfogadottak, sőt, tulajdonképpen a mainstream közízlés alappillérei a műkorcsolyával és a versenytáncokkal egyetemben – ha koronás lányok mosolyognak és integetnek, akkor olyan nagy baj mégsem lehet világban. Előfordul, hogy attraktív lányok színpadra vonulása valami többet, valami magasztos és mélyen emberi dolgot szimbolizál, lásd a Miss Sarajevo 1993-as, torokszorító fordulóját, amelyet egy ostrom alatt álló, szétlőtt városban rendeztek meg.

Az első és a legfrissebb

Az első magyar szépségversenyt éppen 83 éve, 1929-ben tartották Budapesten, nyertese pedig az akkor 20 éves Simon Böske volt, aki úgy készült a versenyre, hogy életében először kirúzsozta a száját. (A húzás annyira bejött, hogy a párizsi döntőn ő lett Európa szépe.) Összegyűjtöttem azt a pár képet, ami megtalálható róla a neten, és megmutattam őket Áginak. – Tényleg akkor rúzsozta ki magát először?! – mosolyodik el. – Mi már egy picit komolyabban készülünk fel. Érdekes, hogy csak a szája van kihúzva erősen, a szeme nem hangsúlyos. Jópárszor voltam sminkmodell, mivel egy barátnőm sminkes, ott ragadt rám némi tudás. És rövid volt a haja! Ma már elképzelhetetlen hogy valaki királynő legyen ilyen frizurával, pedig mennyivel egyszerűbb lenne az életünk!

Baja vs Szeged

Ági egy créme brülée-t kanalaz nagyon elégedetten, bár ha nem desszertekről van szó, akkor leginkább az olasz tésztákat kedveli. Sokat főz, de azért a pasiját – akivel 4 éve van együtt – is beengedi a konyhába. Bajai lányként szinte minden hétvégén eszik halászlét, és amikor megkérdezem, hogy a szegedi módra elkészítve szereti-e, akkor színpadiasan kikéri magának. – Természetesen bajai módra szeretem! Micsoda kérdés! Ráadásul én sok tésztával eszem, ezért éttermekben néha furcsán néznek rám a pincérek.

Férfiak, figyelem!

A férfiakkal kapcsolatban a belső értékekre helyezi a hangsúlyt, alapvető, hogy a férfi okos legyen, de talán még fontosabb a humorérzék. Áginak a magyar férfiak számára is van üzenete. - Ha általánosságban vizsgáljuk a kérdést, a pasikkal kapcsolatban a legfontosabb elvárás a hűség. Nem is olyan régen éppen arról beszélgettünk a barátnőmmel, hogy ma már úgymond „társadalmilag” vállalhatatlan megcsalni a partneredet. Régebben volt egyfajta macsó hangulata, hogy aki hűtlen, arra biztosan tapadnak a nők. Ez persze fordítva, vagyis a nőkre is érvényes, de a lényeg, hogy úgy veszem észre a barátaim, a korosztályom körében, hogy a félrelépés kínosnak számít.

Aki szeretné látni Ágit, az előtt két lehetőség áll. Élőben akkor találkozhatunk vele, ha éppen nősülni készülünk, és a megfelelő esküvőszervező irodába toppanunk be, versenyen pedig novemberben láthatjuk majd a Miss Universe döntőjében. Ha megnyeri, akkor garantált a világhír, de ha nem, részünkről akkor sincs gond. A helyezés nekünk nem fontos, hiszen mi, férfiak amúgy is tudjuk: a magyar lányok a legszebbek.

Asztal egy személyre rovatunkban az ország legérdekesebb és legcsinosabb nőiről olvashatsz!

A helyszínért köszönet a mindig remek Pastrami Étterem és Kávéháznak!

Fotó: Tóth István, Konkoly Ági Hivatalos Facebook oldal, Koi Zoltán

Az etikett nehezen definiálható illemkódex, amelynek szabályai kultúránként, helyzetenként és társaságokként változhatnak. Nem egyszerű téma, nem is szeretnénk túlbonyolítani, ezért a következőkben a legalapvetőbb - de mégis gyakori -, hibákra koncentrálunk. A félreértések elkerülése végett: az etikett nem ott kezdődik, amikor villát ragadsz a kezedbe, hanem jóval korábban!

Hibák vacsora előtt

Rossz éttermet választasz

Egy étterem több szempontból is minősíthetetlennek számíthat. Egyrészt lehet rossz színvonalú: a pincérek durvább modorral bírnak, mint Shrek, a berendezés lepukkant, az ételek ehetetlenek. Ennek elkerülésére érdemes alaposan ellenőrizni a helyet, akár online, akár személyesen. A másik baki, hogy ugyan kifogástalan a hely, de a célnak mégsem felel meg. Egy első (vagy második, stb.) randira nem szerencsés túlságosan romantikus hangulatú intézményt választani, ezt hagyjuk meg a már párnak számító emberkéknek. Ez az intelem első blikkre taktikai fogásnak tűnhet, holott ez a döntés pontosan a megfelelő modor birtoklásáról szól. A gyertyafényt hagyjuk meg későbbre. Az éttermet a férfinak ildomos kiválasztania, nem kell, hogy közös megegyezés tárgyát képezze, de azt is illik elkerülni, hogy egy steak house-ban ülve derüljön ki a partnerünkről, hogy radikális vegán, aki évek óta csak magokon és bogyókon él és még a madársalátát is undorítónak találja az elnevezése miatt.

Bohócnak öltözöl

A 10 divatbaki, amit egy férfinak kerülnie kell című alaptanulmány mindenki számára ajánlott olvasmány, de sok helyen elég, ha felkapunk egy sötét farmert és egy (nem mélyen kigombolt nyakú) inget. Nyakkendő és zakó szinte már sehol sem alapfeltétel, de az adott étterem honlapját mindig érdemes csekkolni, ugyanis vannak helyek, amelyek dressz kódot adnak meg!

Nem tudsz parkolni

Hardcore etikettszabálynak  tűnhet, de ha randipartnert fuvarozol étterembe, akkor a parkolásnak is vannak szabályai. A lényeg, hogy illik tudni, hogy hol van az étterem, ha pedig megtaláltad, akkor a parkolóhely keresgélése ne tartson tovább öt percnél. Ennek elkerülése érdekében érdemes előre felkutatni a közeli fizetős parkolókat. A megfelelő parkolás biztosítása egyébként egy jó étterem feladatai közé tartozik, nem véletlen, hogy minőségi éttermi kalauzok osztályzatai ezt az opciót is figyelembe veszik.

Nem foglalsz asztalt

Egy randit vagy kellemes estét tönkretehet, ha kiderül, hogy nem foglaltál asztal, az étterem pedig tele van. Ha igazán biztosra akarsz menni, akkor nem csak arról gondoskodsz, hogy legyen helyetek, hanem arról is, hogy az asztal ne a mosdókhoz vagy a bejárathoz közel legyen, hanem ideális helyen. (Hogy mi számít annak, az mindig a helytől függ. Ismét érdemes előre tervezni.) Nagyon triviális tanácsnak tűnhet, pedig egy szombat estén, amikor egy jó helyen minden asztal foglalt 7 és 10 között és a helyszínen már nem lehet másik asztalt kérni, nagyon is hasznos lesz ennyire előrelátónak lenni.

Hölgyeket előre

A hölgyek előre szabály az élet egyéb területein működhet, de nem ebben az esetben. A férfi lép be elsőként az étterembe, majd az ajtót tartva beengedi a hölgyet. Az etikett egy folyamatosan változó és megújuló entitás, de ez a szabály öröknek tűnik.

Rohanás

Ideális esetben a főpincér vagy egy felszolgáló másodperceken belül megszólít bennünket, és a korábban foglalt asztalunkhoz kísér, de ha ez nem történik meg, akkor várjunk egy keveset, amíg feltűnik az illetékes elvtárs. Elsőként a hölgy foglal helyet, jó esetben a pincér kihúzza számára a széket. Hiába vagyunk éhesek, illik türelmesnek lennünk, különösen ha randiról van szó. Nem sürgetjük választással a partnerünket. A legfrissebb trendek szerint a nemek egyenlők, ha rendelésről van szó, azaz a férfi is előállhat a farbával elsőként.

Vacsora közben

Bénán rendelsz bort*

A borrendelés témáját egyszer már körbejártuk egy igazi szakértő segítségével, de a lényeg, hogy akár előre is tájékozódhatunk a kiválasztott étterem kínálatával kapcsolatban, a legtöbb étterem honlapja rendelkezik itallappal is. Bátran hagyatkozzunk a sommelierre vagy felszolgálóra, de ha nem tetszik az ajánlott bor, akkor kérjünk másikat. Ne parázzuk túl, de ne essünk át a ló túlsó oldalára sem.

*A kisbetűs részben jegyezzük meg, hogy a bor természetesen nem kötelező része egy tökéletes vacsorának.

Villával eszed a levest

Na jó, ez nem fordulhat elő, de vajon hányan tudjuk megkülönböztetni a kávéskanalat a desszertkanáltól? Egy alaposan megterített asztalnál akár három pohár (fehérboros, vörösboros, vizes) három tányér, és egy fiókra való evőeszköz is várhat bennünket. Éttermekben rendszerint fogásonként érkeznek az egyébként is lecsökkentett számú evőeszközök, de ha valami igazán csúcs helyre keveredünk, akkor a szabály az, hogy étkezésenként egy evőeszközt (vagy evőeszközpárt) használunk fel, és kívülről haladunk befelé. Ha a tányér jobb és baloldalán elfogytak az evőeszközök, akkor jöhetnek a tányér fölé helyezett cuccok (általában a kávés- vagy desszertkanál vagy desszertvilla.)

Csak eszel és eszel

A vacsora társasági esemény, még akkor is, ha csak két ember vesz részt rajta. Soha ne feledd, hogy a legfontosabb a partnered, ezért illik folyamatosan a figyelmünkről biztosítani, szóval tartani, szórakoztatni. Ennek megfelelően a mobilt illik kikapcsolni, de minimum lehalkítani.

Vacsora után

Nem tudod, hogy ki fizessen

Az etikett halad a korral, ma már nem feltétlenül kötelező a férfinak fizetni, igaz, úriemberként illik felajánlania azt. Egy másik felfogás szerint az a fél fizet, aki kezdeményezte a randit. A borravaló mértéke hazai intézményekben rendszerint a számla 10-15 %-ának felel meg. Egy igazi gentleman diszkréten egyenlíti ki a számlát, és nem villant meg kötegnyi papírpénzeket. Ha már itt tartunk: slusszkulcsot és mobilt sem.

Összeszedtük, hogy mik azok a hibák, amiktől megőrülünk. Az például megvan, amikor a számlára többet vársz, mint az ételre?

1. Tahó személyzet

Ez a fejezet, akár lexikon terjedelmű is lehetne. Itthon a depressziós pincér effektus alapbetegség, azaz a felszolgálók rettentően nyomottak, és nem is rejtik véka alá, hogy mennyire hánynak attól, hogy pont az ő éttermükbe, kávézójukba, bárjukba evett a fene. Ha bármilyen kérésed van a számlától kezdve addig, hogy közepesen, avagy jól átsütve kéred a kacsád, illetve mennyire legyen csípős a rogan josh, az mérhetetlen fájdalmat okoz a számára, és ne, ne is próbáljuk őt arról kérdezni, hogy mit jelent az, hogy „terrine”, mert fogalma nincs róla. Nagyon nem szeretjük/értjük az „itthon minden szar, külföldön sokkal jobb” kezdetű szólamokat, de tőlünk nyugatra ebből a szempontból emeletekkel magasabb a színvonal.

2. Lassú kiszolgálás

Nehéz eldönteni, hogy mi számít lassú kiszolgálásnak, de a szerkesztőségben abban állapodtunk meg, hogy 25 perc után már csigatempójú szervizről beszélhetünk. Az egyik leggyakoribb hiba az éttermekben, főleg csúcsidőben, hétvégén este jellemző, de ha a felszolgált étel feledteti a hosszú várakozást, akkor megbocsátható bűn.

3. Művészlelkű szakács

Kisebbségi komplexusban szenvedő szakácsok hóbortja, hogy olyan egyszerű ételeket is, mint egy brassói, úgy felcicomáznak, mint egy karácsonyfát. A díszítőelemként funkcionáló száraz spagetti tésztát (!), spirálisan tekeredő paradicsomhéjat, narancsgerezdet, és az egyéb kreációkat felejtsük el. Ébresztő!, a nyolcvanas évek véget értek. Apróbetűs rész: azt is szeretjük, amikor a menü tele van olyan cikkekkel, amiket valójában nem tudnak kihozni.

4. Szar kaja

Ezt nem kell túlragozni, van, hogy nem sül át, túlsül, romlott (például kagyló), vagy egész egyszerűen lapos, íztelen, gyenge. Ez ellen előzetes felkészüléssel lehet védekezni, szörföljünk az interneten, és érdemes odafigyelni a szakírók véleményére is. Friss, jó minőségű halat kevés étterem engedhet meg magának, a szezonalitás létező fogalom, azaz bizonyos zöldségekből, gyümölcsökből télen nem fogunk (frisset) kapni, és nincs vagy nagyon kevés olyan étterem létezik, amely egyszerre készít jó indiai, thai és olasz kaját. A vastag étlap egy-két kivételtől eltekintve gyanús. A szar kaját tovább súlyosbítja, ha a személyzet, beleértve a konyhát is, paraszt módon reagál észrevételeinkre.

5. Sznob személyzet

Ez főleg olyan helyeken fordul elő, amelyek nem egyértelműen high class intézmények, de nagyon szeretnének annak látszani. Sok felszolgáló ilyen helyeken úgy érzi, hogy tulajdonképpen ők tesznek szívességet a nép egyszerű gyermekeinek, hogy beengedik őket, ehetnek és fizethetnek náluk. Igen, tényleg pont így érzünk mi is, térdre hullunk, és csodálattal bámulunk fel az emberre, akinek legnagyobb tudománya, hogy tányérokat hord A és B pont között.

6. Bunkó vendég

A dohányosok gettósításával egy csomó probléma megoldódott, de még így is vannak, akik szeretnek üvöltve telefonálni, a pincérnek csettintgetni, és hasonlók. Meggyőződésünk, hogy ugyanezen csoport tagjai parkolnak mozgássérült helyekre, telefonálnak moziban, és verik a kormányt őrjöngve, ha nem indulsz el 0.3 másodperc alatt a lámpánál állva.

7. Gyors kiszolgálás

Ilyen is van. Ez tipikusan olyan helyeken jellemző, ahol nagy a pörgés, és mivel a vezetőség nem akarja partvissal elkergetni a bejáratnál várakozó vendégeket, ezért a nagyobb profit reményében felgyorsítják a kiszolgálást. Kollégánkat és párját egy tengerparti étteremben így intézték el 40 perc alatt, ami azt jelentette, hogy még be sem fejezték az első fogást, a pincér már lerakta az asztalra a következőt. Ilyen nincs.

8. Skótság

Nagyon olcsó élelmiszerekből nem tesznek ki megfelelő mennyiséget, és ha mégis kérsz, felárat számolnak fel. Kevés szalonna a túróscsúszán, egy szelet kenyér a Jókai bableveshez, és így tovább. Ez a jelenség alacsony és közepes árkategóriájú éttermekben megfigyelhető. Ezekkel a húzásokkal pár forintot spórolnak ugyan, de hosszú távon vevőket veszítenek. Rossz ötlet.

9. Tudálékos sommelier

A sommelier magában nagyszerű dolog, és értjük, hogy a munkáját szeretné végezni, de étteremben inkább a párjára, barátaira próbál figyelni az ember, nem pedig egy önmegvalósító borszakértőre, aki elképesztő és teljesen felesleges tirádát ad elő az asztalnál egyre kínosabban feszengő vendégeknek. Ha megfelelően határozottak vagyunk, akkor nem kell támaszkodnunk a sommelier-re. Sok étterem online is elérhetővé teszi borkínálatát, így előre kiválaszthatjuk a megfelelő italt. Persze vannak remek sommelier-k, akik tudják, hogy a kevesebb néha több. A mázas sommelier rokona a bratyizó pincér, aki percenként jelenik meg az asztalnál, és úgy érzi, hogy beszélgetnie kell. Ritka, mint a fehér holló, és persze sokkal inkább ez, mint egy életunt, savanyú gyökér.

10. Láthatatlanság

Széleskörűen elterjedt jelenség, hogy bizonyos éttermekben az ember láthatatlanná válik. Belép az ajtón, köszön, leül valahova és 10 perc is eltelik, mire megjelenik egy felszolgáló az asztalánál, és megkérdezi, hogy rendeltek-e már? Később ismét láthatatlanná válik az ember, ami megnehezíti abban, hogy kérjen még egy ásványvizet, végül pedig a számlát. És még valami: vannak helyek, ahol a számlára többet kell várni, mint az ételre.

Továbbá, ha egy 10 fős társaság tagjai 5 felé kérik a számlát, és abból 3-an áfás számlát is kérnek, akkor se húzogassa a száját a felszolgáló, és főleg ne kérdezze meg, hogy nem lehetne mégis egyben?, mert úgy neki egyszerűbb.