Konkoly Ági – Úton a világhír felé?

A szépségkirálynőség vizuális műfaj - hiába is erőlködnek oly sokszor a világbéke obligát emlegetésével -, a nyár elején Miss Universe Hungary-vé választott Konkoly Ági azonban nem pusztán egy mutatós látványelem. Szemtől szemben a királynővel.

A hanyatló nyugat ópiuma

Az interjú azzal ért véget, hogy bevallotta: nem ilyen beszélgetésre számított. Azt gondolta, hogy férfimagazinként majd szexre és intim részletekre leszünk kíváncsiak. Mi nem olyanok vagyunk, mondtam, de ha gondolja, szívesen meghallgatjuk. (Ez természetesen csak amolyan tréfa volt, szerencsére Áginak van humorérzéke.) Hogy egy klasszikust idézzek: Hagyjuk meg az erotikát a hanyatló nyugat ópiumának! Őszintén szólva, tőle sem azt kaptam, amire számítottam, de ne szaladjunk ennyire előre!

15 perc hírnév

Az interjú előtt két órával Ági hivatalos Facebook profilja a TV2 aktív című műsorára hívta fel a figyelmet. A nagyívű bejátszás arról szólt, hogy „miképpen filmezik magukat nyaralás közben a sztárok?”, és két „nagy kaliberű” egyéniség mellett Ági is feltűnt.
A TV2 – amely a verseny mögött állt, mint fő médiapartner – természetesen futtatja friss sztárjait, így adott a kérdés Ági felé, hogy beszippantotta-e a celeblét? – Folyamatosan vannak felkérések, főleg a TV2-től – jelenti ki, majd elmosolyodik. – Ha ez azt jelenti, hogy beszippantott a celeblét, akkor igen, ez történt. Megyek eseményekre, háziasszony szerepet kapok, vannak fotózások, és be kell  valljam, hogy élvezem. Ez az év erről fog szólni. Ágitól nem idegen a média világa, kommunikáció szakon szerzett diplomát, és a Fem3 csatornánál már dolgozott segédszerkesztőként, de nem nyerte meg a tetszését a szerkesztőségi lét. Tavaly november óta esküvőszervezőként dolgozik egy fővárosi irodánál. Azt nem tudjuk, hogy hány vőlegény fejében fordul meg Ágit látva, hogy újragondolja a nősülést, de ő annak ellenére töretlenül hisz a házasságban, hogy a hét öt napján izgatott arák és uraik apró-cseprő problémáival foglalkozik. – Nem, egyáltalán nem veszi el a kedvemet a házasságtól ez a munka! Én abszolút házasságpárti és családcentrikus vagyok, szeretnék férjhez menni! Lehet, hogy a nagy fehér esküvői ruha és hatalmas lagzi nem lesz, ezekhez ugyanis nem ragaszkodom. A pasik rendszerint kissé el vannak nyomva, amikor a menyasszonnyal arról beszélünk, hogy milyen is lesz az esküvő, de az én párom beleszólhat majd a részletekbe!

Világ Miss Universe-i, egyesüljetek!

Tavaly is indult az ország legkomolyabb szépségversenyén, akkor az első tízig jutott, idén viszont már sokkal határozottabb volt: nem bújt el a kamerák elől, és ha kellett, megragadta a mikrofont. November közepén lesz a nemzetközi döntő, ahol a világ Miss Universe-i egy hónapra összegyűlnek, hogy eldöntsék, ki a legszebb a vidéken. Egyelőre három helyszín lehetséges: Chile, egy afrikai ország, vagy a Dominikai Köztársaság - Ági erősen reméli, hogy az utóbbi lesz a favorit. A felkészülés részeként fejleszti az angoltudását (cél a felsőfok), sok edzéssel, futással (heti 3-4 alkalom a Margitszigeten) és tornával próbálja formában tartani magát, a képek alapján megállapíthatjuk, hogy egyelőre nincs oka aggódni.

A kemény sportolás nem áll messze tőle, ugyanis 18 éves koráig triatlonozott (egy országos versenyen csapatban 3., egyéniben 10. lett), ami egy picit keményebb, mint a zumbázás. A felkészülés nem árt, ugyanis Ági szerint leendő riválisai félelmetesek. – Olyan világszínvonalú, gyönyörű lányok vannak, hogy alig hittem el! – mondja. – Szinte már mindegyik országból megvannak a győztesek, és bizony fel kell kötni a nadrágot! Sajnos kevés önbizalmam van, és mint a nők általában, én is elégedetlen vagyok a külsőmmel. Ebben az a jó, hogy így legalább nem engedem el magam.

Hajdúpéterezünk

A szépségversenyt az elmúlt két évben a Hajdú Péterhez köthető Frizbi Entertainment Kft. (is) jegyzi, akinek egy megnyilatkozása kapcsán a „nemzet könyörtelen lelkiismerete”, Puzsér Róbert a „vérszomjas”, „gyomorforgató” és „populista” jelzőket emlegette. Mi ugyan nem mennénk el ilyen messze, de meg kell kérdeznünk, hogy egy tízes skálán mennyire tartja rossz fejnek az ellentmondásos népszerűségnek örvendő személyiséget. – Nekem nem tűnt rosszfejnek, de tényleg! – vágja ki magát Ági. – Három-négy alkalommal is eljött a táborba a felkészülésünk alatt, és mindig kedves volt mindenkivel. Szimpatikus, érdeklődő, segítőkész volt, figyelt arra, hogy mindenünk meglegyen.

Botrányos királynők

Tavaly Szunai Linda, a verseny győztese igazi neveletlen hercegnőként keményen összerúgta a port a szervezőkkel, nem fogadta meg a hivatalos fodrász, Zsidró Tamás tanácsait és Makány Márta ruháit is gagyinak titulálta. Freire Szilvia, a 2008-as Miss World főleg egy szerencsétlen tetoválás miatt marad emlékezetes. Sokak szerint az ilyen versenyek szervezői jobban tennék, ha nem engednék megszólalni a versenyzőket, mert alkalomadtán elképesztő dolgokkal képesek előállni.

Ágival kapcsolatban garantáljuk, hogy el fogják kerülni a botrányok, ugyanis annyira komoly és felelősségteljes nőnek tűnik, mintha egy valódi királyi család sarja lenne. Mint tapasztalt profi, tudja, hogy egy jól meghatározott, szigorúan körberajzolt szerepet kapott, amelynek meg kell felelnie. Mivel a novemberi döntő lesz élete utolsó nagy versenye, Ági nem kíván hibázni. – Befejezem a versenyzést, így van! Én 25 évesen már kiöregedtem ebből – mondja a szája sarkában szégyenlős mosollyal. – A világverseny után a munkámra szeretnék koncentrálni. Ezek a megmérettetések egyébként is a 16-24 éves korosztálynak valók. Tulajdonképpen a korom miatt nem is lehettem Miss World, ott a korhatár ugyanis 24 év.

Kutya, madár, nő

Az első szépségversenyt 1854-ben rendezték az Egyesült Államokban, és kevesen tudják, de egy híres cirkuszi vállalkozó, P.T. Barnum rendezésében jött létre. Apró szépséghiba, hogy az idea annyira nem nyerte meg a prűd nagyközönség tetszését, hogy a tömeg tiltakozása miatt a versenyt nem lehetett megtartani. Nem mellékesen Mr. Barnum korábban kutya-, kisbaba és madárszépségversenyt is tető alá hozott már.
Napjainkban a szépségversenyek már teljes mértékben elfogadottak, sőt, tulajdonképpen a mainstream közízlés alappillérei a műkorcsolyával és a versenytáncokkal egyetemben – ha koronás lányok mosolyognak és integetnek, akkor olyan nagy baj mégsem lehet világban. Előfordul, hogy attraktív lányok színpadra vonulása valami többet, valami magasztos és mélyen emberi dolgot szimbolizál, lásd a Miss Sarajevo 1993-as, torokszorító fordulóját, amelyet egy ostrom alatt álló, szétlőtt városban rendeztek meg.

Az első és a legfrissebb

Az első magyar szépségversenyt éppen 83 éve, 1929-ben tartották Budapesten, nyertese pedig az akkor 20 éves Simon Böske volt, aki úgy készült a versenyre, hogy életében először kirúzsozta a száját. (A húzás annyira bejött, hogy a párizsi döntőn ő lett Európa szépe.) Összegyűjtöttem azt a pár képet, ami megtalálható róla a neten, és megmutattam őket Áginak. – Tényleg akkor rúzsozta ki magát először?! – mosolyodik el. – Mi már egy picit komolyabban készülünk fel. Érdekes, hogy csak a szája van kihúzva erősen, a szeme nem hangsúlyos. Jópárszor voltam sminkmodell, mivel egy barátnőm sminkes, ott ragadt rám némi tudás. És rövid volt a haja! Ma már elképzelhetetlen hogy valaki királynő legyen ilyen frizurával, pedig mennyivel egyszerűbb lenne az életünk!

Baja vs Szeged

Ági egy créme brülée-t kanalaz nagyon elégedetten, bár ha nem desszertekről van szó, akkor leginkább az olasz tésztákat kedveli. Sokat főz, de azért a pasiját – akivel 4 éve van együtt – is beengedi a konyhába. Bajai lányként szinte minden hétvégén eszik halászlét, és amikor megkérdezem, hogy a szegedi módra elkészítve szereti-e, akkor színpadiasan kikéri magának. – Természetesen bajai módra szeretem! Micsoda kérdés! Ráadásul én sok tésztával eszem, ezért éttermekben néha furcsán néznek rám a pincérek.

Férfiak, figyelem!

A férfiakkal kapcsolatban a belső értékekre helyezi a hangsúlyt, alapvető, hogy a férfi okos legyen, de talán még fontosabb a humorérzék. Áginak a magyar férfiak számára is van üzenete. - Ha általánosságban vizsgáljuk a kérdést, a pasikkal kapcsolatban a legfontosabb elvárás a hűség. Nem is olyan régen éppen arról beszélgettünk a barátnőmmel, hogy ma már úgymond „társadalmilag” vállalhatatlan megcsalni a partneredet. Régebben volt egyfajta macsó hangulata, hogy aki hűtlen, arra biztosan tapadnak a nők. Ez persze fordítva, vagyis a nőkre is érvényes, de a lényeg, hogy úgy veszem észre a barátaim, a korosztályom körében, hogy a félrelépés kínosnak számít.

Aki szeretné látni Ágit, az előtt két lehetőség áll. Élőben akkor találkozhatunk vele, ha éppen nősülni készülünk, és a megfelelő esküvőszervező irodába toppanunk be, versenyen pedig novemberben láthatjuk majd a Miss Universe döntőjében. Ha megnyeri, akkor garantált a világhír, de ha nem, részünkről akkor sincs gond. A helyezés nekünk nem fontos, hiszen mi, férfiak amúgy is tudjuk: a magyar lányok a legszebbek.

Asztal egy személyre rovatunkban az ország legérdekesebb és legcsinosabb nőiről olvashatsz!

A helyszínért köszönet a mindig remek Pastrami Étterem és Kávéháznak!

Fotó: Tóth István, Konkoly Ági Hivatalos Facebook oldal, Koi Zoltán

Az etikett nehezen definiálható illemkódex, amelynek szabályai kultúránként, helyzetenként és társaságokként változhatnak. Nem egyszerű téma, nem is szeretnénk túlbonyolítani, ezért a következőkben a legalapvetőbb - de mégis gyakori -, hibákra koncentrálunk. A félreértések elkerülése végett: az etikett nem ott kezdődik, amikor villát ragadsz a kezedbe, hanem jóval korábban!

Hibák vacsora előtt

Rossz éttermet választasz

Egy étterem több szempontból is minősíthetetlennek számíthat. Egyrészt lehet rossz színvonalú: a pincérek durvább modorral bírnak, mint Shrek, a berendezés lepukkant, az ételek ehetetlenek. Ennek elkerülésére érdemes alaposan ellenőrizni a helyet, akár online, akár személyesen. A másik baki, hogy ugyan kifogástalan a hely, de a célnak mégsem felel meg. Egy első (vagy második, stb.) randira nem szerencsés túlságosan romantikus hangulatú intézményt választani, ezt hagyjuk meg a már párnak számító emberkéknek. Ez az intelem első blikkre taktikai fogásnak tűnhet, holott ez a döntés pontosan a megfelelő modor birtoklásáról szól. A gyertyafényt hagyjuk meg későbbre. Az éttermet a férfinak ildomos kiválasztania, nem kell, hogy közös megegyezés tárgyát képezze, de azt is illik elkerülni, hogy egy steak house-ban ülve derüljön ki a partnerünkről, hogy radikális vegán, aki évek óta csak magokon és bogyókon él és még a madársalátát is undorítónak találja az elnevezése miatt.

Bohócnak öltözöl

A 10 divatbaki, amit egy férfinak kerülnie kell című alaptanulmány mindenki számára ajánlott olvasmány, de sok helyen elég, ha felkapunk egy sötét farmert és egy (nem mélyen kigombolt nyakú) inget. Nyakkendő és zakó szinte már sehol sem alapfeltétel, de az adott étterem honlapját mindig érdemes csekkolni, ugyanis vannak helyek, amelyek dressz kódot adnak meg!

Nem tudsz parkolni

Hardcore etikettszabálynak  tűnhet, de ha randipartnert fuvarozol étterembe, akkor a parkolásnak is vannak szabályai. A lényeg, hogy illik tudni, hogy hol van az étterem, ha pedig megtaláltad, akkor a parkolóhely keresgélése ne tartson tovább öt percnél. Ennek elkerülése érdekében érdemes előre felkutatni a közeli fizetős parkolókat. A megfelelő parkolás biztosítása egyébként egy jó étterem feladatai közé tartozik, nem véletlen, hogy minőségi éttermi kalauzok osztályzatai ezt az opciót is figyelembe veszik.

Nem foglalsz asztalt

Egy randit vagy kellemes estét tönkretehet, ha kiderül, hogy nem foglaltál asztal, az étterem pedig tele van. Ha igazán biztosra akarsz menni, akkor nem csak arról gondoskodsz, hogy legyen helyetek, hanem arról is, hogy az asztal ne a mosdókhoz vagy a bejárathoz közel legyen, hanem ideális helyen. (Hogy mi számít annak, az mindig a helytől függ. Ismét érdemes előre tervezni.) Nagyon triviális tanácsnak tűnhet, pedig egy szombat estén, amikor egy jó helyen minden asztal foglalt 7 és 10 között és a helyszínen már nem lehet másik asztalt kérni, nagyon is hasznos lesz ennyire előrelátónak lenni.

Hölgyeket előre

A hölgyek előre szabály az élet egyéb területein működhet, de nem ebben az esetben. A férfi lép be elsőként az étterembe, majd az ajtót tartva beengedi a hölgyet. Az etikett egy folyamatosan változó és megújuló entitás, de ez a szabály öröknek tűnik.

Rohanás

Ideális esetben a főpincér vagy egy felszolgáló másodperceken belül megszólít bennünket, és a korábban foglalt asztalunkhoz kísér, de ha ez nem történik meg, akkor várjunk egy keveset, amíg feltűnik az illetékes elvtárs. Elsőként a hölgy foglal helyet, jó esetben a pincér kihúzza számára a széket. Hiába vagyunk éhesek, illik türelmesnek lennünk, különösen ha randiról van szó. Nem sürgetjük választással a partnerünket. A legfrissebb trendek szerint a nemek egyenlők, ha rendelésről van szó, azaz a férfi is előállhat a farbával elsőként.

Vacsora közben

Bénán rendelsz bort*

A borrendelés témáját egyszer már körbejártuk egy igazi szakértő segítségével, de a lényeg, hogy akár előre is tájékozódhatunk a kiválasztott étterem kínálatával kapcsolatban, a legtöbb étterem honlapja rendelkezik itallappal is. Bátran hagyatkozzunk a sommelierre vagy felszolgálóra, de ha nem tetszik az ajánlott bor, akkor kérjünk másikat. Ne parázzuk túl, de ne essünk át a ló túlsó oldalára sem.

*A kisbetűs részben jegyezzük meg, hogy a bor természetesen nem kötelező része egy tökéletes vacsorának.

Villával eszed a levest

Na jó, ez nem fordulhat elő, de vajon hányan tudjuk megkülönböztetni a kávéskanalat a desszertkanáltól? Egy alaposan megterített asztalnál akár három pohár (fehérboros, vörösboros, vizes) három tányér, és egy fiókra való evőeszköz is várhat bennünket. Éttermekben rendszerint fogásonként érkeznek az egyébként is lecsökkentett számú evőeszközök, de ha valami igazán csúcs helyre keveredünk, akkor a szabály az, hogy étkezésenként egy evőeszközt (vagy evőeszközpárt) használunk fel, és kívülről haladunk befelé. Ha a tányér jobb és baloldalán elfogytak az evőeszközök, akkor jöhetnek a tányér fölé helyezett cuccok (általában a kávés- vagy desszertkanál vagy desszertvilla.)

Csak eszel és eszel

A vacsora társasági esemény, még akkor is, ha csak két ember vesz részt rajta. Soha ne feledd, hogy a legfontosabb a partnered, ezért illik folyamatosan a figyelmünkről biztosítani, szóval tartani, szórakoztatni. Ennek megfelelően a mobilt illik kikapcsolni, de minimum lehalkítani.

Vacsora után

Nem tudod, hogy ki fizessen

Az etikett halad a korral, ma már nem feltétlenül kötelező a férfinak fizetni, igaz, úriemberként illik felajánlania azt. Egy másik felfogás szerint az a fél fizet, aki kezdeményezte a randit. A borravaló mértéke hazai intézményekben rendszerint a számla 10-15 %-ának felel meg. Egy igazi gentleman diszkréten egyenlíti ki a számlát, és nem villant meg kötegnyi papírpénzeket. Ha már itt tartunk: slusszkulcsot és mobilt sem.

Sok tökéletes dolog született Olaszországban, és ezért nagyon hálásak lehetünk a derék csizmalakóknak. Ha az ötvenes-hatvanas évekre gondolunk, akkor olyan praktikus és briliáns dizájnnal rendelkező tárgyak jutnak eszünkbe, mint egy Bialetti kotyogós kávéfőző, egy Vespa robogó, vagy olyan filmek, mint a Római vakáció, ami ugyan amerikai, de a Cinecittában készült, szóval legalább félig olasznak számít. Mai marhahúsos cannelloninkkal Itália előtt tisztelgünk!

Ez egy masszív fogás, ám mivel ínycsiklandóan néz ki, egy diétázó csaj sem fog nemet mondani rá, szóval remek választás vacsorával egybekötött randira! Ha egy tízes skálán osztályoznánk a nehézségi fokozatát, akkor a cannelloni körülbelül hatost kapna, vagyis kezdők is bátran nekifoghatnak, ha kellőképpen komolyan veszik a feladatot. Ez a töltött tészta – mert ha jobban belegondolunk, akkor az, bármennyire furcsának is hangzik az elnevezés – időigényes vállalkozás, de megéri a veszkődést.

Beszerző körút

Vannak előre gyártott cannelloni alkalmatosságok. Ezek apró cső formájú kis tészták, választhatjuk ezeket is természetesen, de most kipróbálunk egy alternatív megoldást. Mivel a cannelloni gyűrűkbe kínkeserves munka belegyömöszölni a tölteléket, sokkal jobban jártok, ha lasagne lapot használtok. Kezdjük az alapokkal! Mi az, ami nélkül nem érdemes nekifognod ennek a fogásnak? Kell hozzá lasagne lap, (vagy cannelloni tészta) ha ez nincsen, akkor elő kell állni egy B tervvel, hacsak nem tudunk tésztát gyúrni liszt, víz, tojás és só megfelelő arányú összekeverésével. A többi már gyerekjáték: fél kiló darált marhahús, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 10 dkg bacon, 10 dkg gomba (friss vagy konzerv) 5 dl paradicsomszósz, 1 teáskanál szárított oregánó, 2dl tejszín, 2 dl fehérbor, 10 dkg reszelt parmezán.

Action!

Először készítsük el a tölteléket. Kevés olivaolajon pirítsuk meg a kockára vágott vöröshagymát, majd a vékony gerezdekre vágott fokhagymát. Jöhet a gomba is, de közben fakanállal kevergessük a lábasban lévő dolgokat, ugyanis a hagyma könnyen odakap. Pirítsuk meg a darált marhahúst, amíg beszürkül, majd szórjuk rá a szárított oregánót, és sózzuk, borsozzuk. Folyamatosan forgassuk a húst, és az esetleg összeállt húscsomókat nyomkodjuk szét fakanállal. A száraz fehérbort öntsük a húsra, majd adjunk a hőfoknak, egészen addig, amíg a bor szinte teljesen elpárolog. Ezek után jöhet a paradicsom szósz, de ne felejtsük a lángot visszavenni közepes fokozatra. Rotyogtassuk jó húsz percig, vagy amíg a hús átfő, és a ragu besűrűsödik. Néha kevergessük meg, nehogy odakapjon.

Tészta

A lapokat egy nagy lábasban érdemes megfőzni, egyszerre maximum három lapot, ugyanis ha többet rakunk a lábasba, akkor összetapadnak, majd szétszakadnak. Ezekkel a lapokkal szinte hímes tojásként kell bánni, legalábbis akkor, amikor már megfőttek. Egy normális méretű tepsibe józan számítások szerint nagyjából 10 db cannelloni fér el kényelmesen, szóval 3-4 turnusban el tudjuk készíteni őket. Logisztikailag érdemes egy időben kezdeni a ragu és a tésztalapok elkészítését, így időt spórolhatunk.

Rock n’ roll

Tekerünk. Ha kész a tészta, akkor kifektetjük a lapokat, majd egy szelet bacont fektetünk rá, megszórjuk egy kevés reszelt sajttal, és ezután teszünk az egyik felére 2-3 evőkanálnyi ragut. ha eredeti cannelloni gyűrűt használnánk, akkor ezt kapásból nem tudnánk megcsinálni. Ha ez megvan, akkor feltekerjük a cannelloninkat, és félretesszük pihenni, amíg elkészítjük az összes többi tekercset. Ha megvannak a kis gyönyörűségek, akkor a tepsink aljába paradicsomszószt öntünk, majd óvatosan belerakjuk a cannellonikat. Most jön a varázslat: a tejszínt elkeverjük a maradék parmezán sajttal és a cannellonik tetejére öntjük. Utána fogjuk ezt a csodát és berakjuk az előmelegített 180 °C fokos sütőbe és negyven percig sütjük, vagy amíg a teteje picit megpirul. Ecco tutto – vagyis: ez minden!

Bon apétit!

Mondtuk, hogy könnyű lesz, igaz? De ha még ez is túl fárasztó neked, akkor irány a Netpincér, ahol a címed megadása után már választhatsz is a jobbnál jobb opciók között. Mindent bele!