Konkoly Ági – Úton a világhír felé?

A szépségkirálynőség vizuális műfaj - hiába is erőlködnek oly sokszor a világbéke obligát emlegetésével -, a nyár elején Miss Universe Hungary-vé választott Konkoly Ági azonban nem pusztán egy mutatós látványelem. Szemtől szemben a királynővel.

A hanyatló nyugat ópiuma

Az interjú azzal ért véget, hogy bevallotta: nem ilyen beszélgetésre számított. Azt gondolta, hogy férfimagazinként majd szexre és intim részletekre leszünk kíváncsiak. Mi nem olyanok vagyunk, mondtam, de ha gondolja, szívesen meghallgatjuk. (Ez természetesen csak amolyan tréfa volt, szerencsére Áginak van humorérzéke.) Hogy egy klasszikust idézzek: Hagyjuk meg az erotikát a hanyatló nyugat ópiumának! Őszintén szólva, tőle sem azt kaptam, amire számítottam, de ne szaladjunk ennyire előre!

15 perc hírnév

Az interjú előtt két órával Ági hivatalos Facebook profilja a TV2 aktív című műsorára hívta fel a figyelmet. A nagyívű bejátszás arról szólt, hogy „miképpen filmezik magukat nyaralás közben a sztárok?”, és két „nagy kaliberű” egyéniség mellett Ági is feltűnt.
A TV2 – amely a verseny mögött állt, mint fő médiapartner – természetesen futtatja friss sztárjait, így adott a kérdés Ági felé, hogy beszippantotta-e a celeblét? – Folyamatosan vannak felkérések, főleg a TV2-től – jelenti ki, majd elmosolyodik. – Ha ez azt jelenti, hogy beszippantott a celeblét, akkor igen, ez történt. Megyek eseményekre, háziasszony szerepet kapok, vannak fotózások, és be kell  valljam, hogy élvezem. Ez az év erről fog szólni. Ágitól nem idegen a média világa, kommunikáció szakon szerzett diplomát, és a Fem3 csatornánál már dolgozott segédszerkesztőként, de nem nyerte meg a tetszését a szerkesztőségi lét. Tavaly november óta esküvőszervezőként dolgozik egy fővárosi irodánál. Azt nem tudjuk, hogy hány vőlegény fejében fordul meg Ágit látva, hogy újragondolja a nősülést, de ő annak ellenére töretlenül hisz a házasságban, hogy a hét öt napján izgatott arák és uraik apró-cseprő problémáival foglalkozik. – Nem, egyáltalán nem veszi el a kedvemet a házasságtól ez a munka! Én abszolút házasságpárti és családcentrikus vagyok, szeretnék férjhez menni! Lehet, hogy a nagy fehér esküvői ruha és hatalmas lagzi nem lesz, ezekhez ugyanis nem ragaszkodom. A pasik rendszerint kissé el vannak nyomva, amikor a menyasszonnyal arról beszélünk, hogy milyen is lesz az esküvő, de az én párom beleszólhat majd a részletekbe!

Világ Miss Universe-i, egyesüljetek!

Tavaly is indult az ország legkomolyabb szépségversenyén, akkor az első tízig jutott, idén viszont már sokkal határozottabb volt: nem bújt el a kamerák elől, és ha kellett, megragadta a mikrofont. November közepén lesz a nemzetközi döntő, ahol a világ Miss Universe-i egy hónapra összegyűlnek, hogy eldöntsék, ki a legszebb a vidéken. Egyelőre három helyszín lehetséges: Chile, egy afrikai ország, vagy a Dominikai Köztársaság - Ági erősen reméli, hogy az utóbbi lesz a favorit. A felkészülés részeként fejleszti az angoltudását (cél a felsőfok), sok edzéssel, futással (heti 3-4 alkalom a Margitszigeten) és tornával próbálja formában tartani magát, a képek alapján megállapíthatjuk, hogy egyelőre nincs oka aggódni.

A kemény sportolás nem áll messze tőle, ugyanis 18 éves koráig triatlonozott (egy országos versenyen csapatban 3., egyéniben 10. lett), ami egy picit keményebb, mint a zumbázás. A felkészülés nem árt, ugyanis Ági szerint leendő riválisai félelmetesek. – Olyan világszínvonalú, gyönyörű lányok vannak, hogy alig hittem el! – mondja. – Szinte már mindegyik országból megvannak a győztesek, és bizony fel kell kötni a nadrágot! Sajnos kevés önbizalmam van, és mint a nők általában, én is elégedetlen vagyok a külsőmmel. Ebben az a jó, hogy így legalább nem engedem el magam.

Hajdúpéterezünk

A szépségversenyt az elmúlt két évben a Hajdú Péterhez köthető Frizbi Entertainment Kft. (is) jegyzi, akinek egy megnyilatkozása kapcsán a „nemzet könyörtelen lelkiismerete”, Puzsér Róbert a „vérszomjas”, „gyomorforgató” és „populista” jelzőket emlegette. Mi ugyan nem mennénk el ilyen messze, de meg kell kérdeznünk, hogy egy tízes skálán mennyire tartja rossz fejnek az ellentmondásos népszerűségnek örvendő személyiséget. – Nekem nem tűnt rosszfejnek, de tényleg! – vágja ki magát Ági. – Három-négy alkalommal is eljött a táborba a felkészülésünk alatt, és mindig kedves volt mindenkivel. Szimpatikus, érdeklődő, segítőkész volt, figyelt arra, hogy mindenünk meglegyen.

Botrányos királynők

Tavaly Szunai Linda, a verseny győztese igazi neveletlen hercegnőként keményen összerúgta a port a szervezőkkel, nem fogadta meg a hivatalos fodrász, Zsidró Tamás tanácsait és Makány Márta ruháit is gagyinak titulálta. Freire Szilvia, a 2008-as Miss World főleg egy szerencsétlen tetoválás miatt marad emlékezetes. Sokak szerint az ilyen versenyek szervezői jobban tennék, ha nem engednék megszólalni a versenyzőket, mert alkalomadtán elképesztő dolgokkal képesek előállni.

Ágival kapcsolatban garantáljuk, hogy el fogják kerülni a botrányok, ugyanis annyira komoly és felelősségteljes nőnek tűnik, mintha egy valódi királyi család sarja lenne. Mint tapasztalt profi, tudja, hogy egy jól meghatározott, szigorúan körberajzolt szerepet kapott, amelynek meg kell felelnie. Mivel a novemberi döntő lesz élete utolsó nagy versenye, Ági nem kíván hibázni. – Befejezem a versenyzést, így van! Én 25 évesen már kiöregedtem ebből – mondja a szája sarkában szégyenlős mosollyal. – A világverseny után a munkámra szeretnék koncentrálni. Ezek a megmérettetések egyébként is a 16-24 éves korosztálynak valók. Tulajdonképpen a korom miatt nem is lehettem Miss World, ott a korhatár ugyanis 24 év.

Kutya, madár, nő

Az első szépségversenyt 1854-ben rendezték az Egyesült Államokban, és kevesen tudják, de egy híres cirkuszi vállalkozó, P.T. Barnum rendezésében jött létre. Apró szépséghiba, hogy az idea annyira nem nyerte meg a prűd nagyközönség tetszését, hogy a tömeg tiltakozása miatt a versenyt nem lehetett megtartani. Nem mellékesen Mr. Barnum korábban kutya-, kisbaba és madárszépségversenyt is tető alá hozott már.
Napjainkban a szépségversenyek már teljes mértékben elfogadottak, sőt, tulajdonképpen a mainstream közízlés alappillérei a műkorcsolyával és a versenytáncokkal egyetemben – ha koronás lányok mosolyognak és integetnek, akkor olyan nagy baj mégsem lehet világban. Előfordul, hogy attraktív lányok színpadra vonulása valami többet, valami magasztos és mélyen emberi dolgot szimbolizál, lásd a Miss Sarajevo 1993-as, torokszorító fordulóját, amelyet egy ostrom alatt álló, szétlőtt városban rendeztek meg.

Az első és a legfrissebb

Az első magyar szépségversenyt éppen 83 éve, 1929-ben tartották Budapesten, nyertese pedig az akkor 20 éves Simon Böske volt, aki úgy készült a versenyre, hogy életében először kirúzsozta a száját. (A húzás annyira bejött, hogy a párizsi döntőn ő lett Európa szépe.) Összegyűjtöttem azt a pár képet, ami megtalálható róla a neten, és megmutattam őket Áginak. – Tényleg akkor rúzsozta ki magát először?! – mosolyodik el. – Mi már egy picit komolyabban készülünk fel. Érdekes, hogy csak a szája van kihúzva erősen, a szeme nem hangsúlyos. Jópárszor voltam sminkmodell, mivel egy barátnőm sminkes, ott ragadt rám némi tudás. És rövid volt a haja! Ma már elképzelhetetlen hogy valaki királynő legyen ilyen frizurával, pedig mennyivel egyszerűbb lenne az életünk!

Baja vs Szeged

Ági egy créme brülée-t kanalaz nagyon elégedetten, bár ha nem desszertekről van szó, akkor leginkább az olasz tésztákat kedveli. Sokat főz, de azért a pasiját – akivel 4 éve van együtt – is beengedi a konyhába. Bajai lányként szinte minden hétvégén eszik halászlét, és amikor megkérdezem, hogy a szegedi módra elkészítve szereti-e, akkor színpadiasan kikéri magának. – Természetesen bajai módra szeretem! Micsoda kérdés! Ráadásul én sok tésztával eszem, ezért éttermekben néha furcsán néznek rám a pincérek.

Férfiak, figyelem!

A férfiakkal kapcsolatban a belső értékekre helyezi a hangsúlyt, alapvető, hogy a férfi okos legyen, de talán még fontosabb a humorérzék. Áginak a magyar férfiak számára is van üzenete. - Ha általánosságban vizsgáljuk a kérdést, a pasikkal kapcsolatban a legfontosabb elvárás a hűség. Nem is olyan régen éppen arról beszélgettünk a barátnőmmel, hogy ma már úgymond „társadalmilag” vállalhatatlan megcsalni a partneredet. Régebben volt egyfajta macsó hangulata, hogy aki hűtlen, arra biztosan tapadnak a nők. Ez persze fordítva, vagyis a nőkre is érvényes, de a lényeg, hogy úgy veszem észre a barátaim, a korosztályom körében, hogy a félrelépés kínosnak számít.

Aki szeretné látni Ágit, az előtt két lehetőség áll. Élőben akkor találkozhatunk vele, ha éppen nősülni készülünk, és a megfelelő esküvőszervező irodába toppanunk be, versenyen pedig novemberben láthatjuk majd a Miss Universe döntőjében. Ha megnyeri, akkor garantált a világhír, de ha nem, részünkről akkor sincs gond. A helyezés nekünk nem fontos, hiszen mi, férfiak amúgy is tudjuk: a magyar lányok a legszebbek.

Asztal egy személyre rovatunkban az ország legérdekesebb és legcsinosabb nőiről olvashatsz!

A helyszínért köszönet a mindig remek Pastrami Étterem és Kávéháznak!

Fotó: Tóth István, Konkoly Ági Hivatalos Facebook oldal, Koi Zoltán

Sok tökéletes dolog született Olaszországban, és ezért nagyon hálásak lehetünk a derék csizmalakóknak. Ha az ötvenes-hatvanas évekre gondolunk, akkor olyan praktikus és briliáns dizájnnal rendelkező tárgyak jutnak eszünkbe, mint egy Bialetti kotyogós kávéfőző, egy Vespa robogó, vagy olyan filmek, mint a Római vakáció, ami ugyan amerikai, de a Cinecittában készült, szóval legalább félig olasznak számít. Mai marhahúsos cannelloninkkal Itália előtt tisztelgünk!

Ez egy masszív fogás, ám mivel ínycsiklandóan néz ki, egy diétázó csaj sem fog nemet mondani rá, szóval remek választás vacsorával egybekötött randira! Ha egy tízes skálán osztályoznánk a nehézségi fokozatát, akkor a cannelloni körülbelül hatost kapna, vagyis kezdők is bátran nekifoghatnak, ha kellőképpen komolyan veszik a feladatot. Ez a töltött tészta – mert ha jobban belegondolunk, akkor az, bármennyire furcsának is hangzik az elnevezés – időigényes vállalkozás, de megéri a veszkődést.

Beszerző körút

Vannak előre gyártott cannelloni alkalmatosságok. Ezek apró cső formájú kis tészták, választhatjuk ezeket is természetesen, de most kipróbálunk egy alternatív megoldást. Mivel a cannelloni gyűrűkbe kínkeserves munka belegyömöszölni a tölteléket, sokkal jobban jártok, ha lasagne lapot használtok. Kezdjük az alapokkal! Mi az, ami nélkül nem érdemes nekifognod ennek a fogásnak? Kell hozzá lasagne lap, (vagy cannelloni tészta) ha ez nincsen, akkor elő kell állni egy B tervvel, hacsak nem tudunk tésztát gyúrni liszt, víz, tojás és só megfelelő arányú összekeverésével. A többi már gyerekjáték: fél kiló darált marhahús, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 10 dkg bacon, 10 dkg gomba (friss vagy konzerv) 5 dl paradicsomszósz, 1 teáskanál szárított oregánó, 2dl tejszín, 2 dl fehérbor, 10 dkg reszelt parmezán.

Action!

Először készítsük el a tölteléket. Kevés olivaolajon pirítsuk meg a kockára vágott vöröshagymát, majd a vékony gerezdekre vágott fokhagymát. Jöhet a gomba is, de közben fakanállal kevergessük a lábasban lévő dolgokat, ugyanis a hagyma könnyen odakap. Pirítsuk meg a darált marhahúst, amíg beszürkül, majd szórjuk rá a szárított oregánót, és sózzuk, borsozzuk. Folyamatosan forgassuk a húst, és az esetleg összeállt húscsomókat nyomkodjuk szét fakanállal. A száraz fehérbort öntsük a húsra, majd adjunk a hőfoknak, egészen addig, amíg a bor szinte teljesen elpárolog. Ezek után jöhet a paradicsom szósz, de ne felejtsük a lángot visszavenni közepes fokozatra. Rotyogtassuk jó húsz percig, vagy amíg a hús átfő, és a ragu besűrűsödik. Néha kevergessük meg, nehogy odakapjon.

Tészta

A lapokat egy nagy lábasban érdemes megfőzni, egyszerre maximum három lapot, ugyanis ha többet rakunk a lábasba, akkor összetapadnak, majd szétszakadnak. Ezekkel a lapokkal szinte hímes tojásként kell bánni, legalábbis akkor, amikor már megfőttek. Egy normális méretű tepsibe józan számítások szerint nagyjából 10 db cannelloni fér el kényelmesen, szóval 3-4 turnusban el tudjuk készíteni őket. Logisztikailag érdemes egy időben kezdeni a ragu és a tésztalapok elkészítését, így időt spórolhatunk.

Rock n’ roll

Tekerünk. Ha kész a tészta, akkor kifektetjük a lapokat, majd egy szelet bacont fektetünk rá, megszórjuk egy kevés reszelt sajttal, és ezután teszünk az egyik felére 2-3 evőkanálnyi ragut. ha eredeti cannelloni gyűrűt használnánk, akkor ezt kapásból nem tudnánk megcsinálni. Ha ez megvan, akkor feltekerjük a cannelloninkat, és félretesszük pihenni, amíg elkészítjük az összes többi tekercset. Ha megvannak a kis gyönyörűségek, akkor a tepsink aljába paradicsomszószt öntünk, majd óvatosan belerakjuk a cannellonikat. Most jön a varázslat: a tejszínt elkeverjük a maradék parmezán sajttal és a cannellonik tetejére öntjük. Utána fogjuk ezt a csodát és berakjuk az előmelegített 180 °C fokos sütőbe és negyven percig sütjük, vagy amíg a teteje picit megpirul. Ecco tutto – vagyis: ez minden!

Bon apétit!

Mondtuk, hogy könnyű lesz, igaz? De ha még ez is túl fárasztó neked, akkor irány a Netpincér, ahol a címed megadása után már választhatsz is a jobbnál jobb opciók között. Mindent bele!

A quiche (ejtsd: kis) egy francia tésztás lepényféleség, amerikaiak szerint igazi csajos kaja, szóval kitűnő választás, ha meg akarjuk lepni valamivel párunkat, vagy le akarjuk nyűgözni azt a szőkét, akit végre sikerült elhívni randizni.

A quiche-t sok mindenhez hasonlítják különböző fórumokon, nevezik francia pizzának, nyitott lepénynek, és a műfaja sem tisztázott, ugyanis van, ahol desszertként emlegetik, máshol főétel, egy harmadik helyen pedig a reggeli étkezés tipikus fogásának nevezik. Mi nem foglalkozunk a címkézéssel, szerintünk a quiche olyan valami, amit meg lehet enni, és finom. A töltelék ezerféleképpen variálható, mi ezúttal egy zöldséges verziót készítünk, hús nélkül, szóval ha vega a szíved választottja, akkor ez nyerő megoldás lehet.

Itt egy vizuális gyorstalpaló:

Kezdjük az alapoknál: ha elkészítésről beszélünk, akkor a quiche két fő részből épül fel: 1. van az alapot jelentő tésztalap, 2. minden egyéb, ami a tésztalapra kerül. Elsőként a tésztát fogjuk elkészíteni, mert ennek kell egy kis idő, hogy megkeljen. A tésztagyúrás általában sok hobbi szakácsnál egy komoly lélektani határt jelent, mert rejtélyes, misztikus dolognak tűnik, amit csak a beavatott kevesek képesek megalkotni egy titokzatos szeánsz során. A helyzet ennél egyszerűbb, ugyanis a tésztagyúrás alapjában véve egy igen mechanikus folyamat: az ember összerakja A-t, meg B-t és C-t, és kész a termék. Jó, jó, tudjuk, a főzés az művészet, meg kreativitás, meg minden, de ezt a szöveget hagyjuk meg a csajoknak.

Part 1. A tészta

Tésztát gyúrni egyáltalán nem nehéz. Kell hozzá pár dolog, például egy konyhai mérleg, ugyanis a tészta esetében a számok fontosak. Harminc dekagramm lisztet morzsoljunk el tizenöt dekagramm vajjal – vajról beszélünk, a margarint dobjuk ki, gyújtsuk fel, lőjük ki a világűrbe –, egy tojás sárgáját, egy csipet sót, majd lassan öntsünk hozzá annyi hideg vizet, amitől a tésztánk még nem lesz nyúlós. Kezdjük egy decivel, ez a minimum, majd a halmazállapotot figyelve öntsünk hozzá egy újabb decit, ha kell. Milyen a kemény tészta? Olyasmi, mint a gyurma, de annál azért egy árnyalatnyival puhább, szétmorzsolhatóbb. A nyúlós tészta meg úgy nyúlik, mint a megolvadt sajt, de ha itt tartunk, az már nem szerencsés. Ebben az esetben a mentőövet pár deka liszt és egy kevés vaj jelenti.

A tésztát tegyük egy tálba, takarjuk le, és tegyük fél órára hűtőbe. Vegyük elő a sütőformát, ami esetünkben egy kerek, általában hullámos szélű frizbihez hasonlító tárgy. (Nagy szupermarketekben is könnyen beszerezhetjük, olyan helyeken van, ahol férfiak általában nem szoktak megfordulni, nevesül a fakanalak, sajtreszelők, és hasonló tárgyak osztályán. Egy kb. egy centi magas peremű, béna fémtálcát keressünk.) A tésztát nyújtsuk ki, szokták mondani a szakácskönyvek, de mit jelent ez? Semmiképpen ne úgy nyújtsuk ki, mintha egy expander lenne! Ehelyett inkább tegyük a liszttel beszórt konyhapultra, és egy sodrófával, vagy akár egy üres borospalackkal (kipróbált módszer, ráadásul egy legénykonyhában előbb fogunk üres borosüveget találni, mint sodrófát, nem igaz?) és nyújtsuk ki. A tészta ne legyen papírvékony, inkább jó félcenti-centi vastag. Ezt követően tegyük be a sütőformába. Ha ezzel megvagyunk, akkor veregessük vállon magunkat, bontsunk ki egy üveg pezsgőt, mert megcsináltuk!

Vaksütés

Nem, a vaksütés nem azt jelenti, hogy innentől kezdve letakart szemmel sütünk tovább. Ennyire még a franciák sem furcsák. A vaksütés azt jelenti, hogy a tésztát töltelék nélkül elősütjük, hogy amikor élesben megy majd a dolog, akkor ne púposodjon fel, és ne ázzon szét a később belépakolt tölteléktől. Halmozzunk valami olyan súlyt a közepére, ami nem olvad meg, például egy marék szárazbabot. Az elősütés 190 °C fokon történjen, kb. 10-15 perc elég is lesz. Utána vegyük ki.

Part 2. A töltelék

Amíg vaksül a tészta, addig forrásban lévő vízbe dobjunk bele falatnyi darabokra vágott brokkolit, majd 2 perc után vegyük ki és öblítsük le hideg vízzel. Erre azért van szükség, hogy lehűljön, és ne főjön tovább magában. Keverjünk össze másfél deci főzőtejszínt, két tojást, meg 15 deka szétmorzsolt rokfort sajtot, majd sózzuk, borsozzuk. A brokkoli darabokat tegyük bele a tésztalapba, majd öntsük fel a sajtos-tejszínes keverékkel, utána vágjuk be az egészet a 180 °C fokos sütőbe és hagyjuk ott negyven percig, vagy amíg a teteje megbarnul.
Kifejezetten olcsó fogásról beszélünk, ráadásul a quiche jól elvan hűtőben is, és hidegen is fogyasztható. A tészta miatt időigényes az elkészítése, ráadásul a mosogató is meg fog telni, de megéri a fáradságot, mert a végeredmény mutatós és ízletes.

Hozzávalók

30 dkg liszt

15 dkg vaj

3 tojás

1 brokkoli

150 g tejszín

15 dkg rokfortfrissen őrölt bors

Bon apétit!

Mondtuk, hogy könnyű lesz, igaz? De ha még ez is túl fárasztó neked, akkor irány a Netpincér, ahol a címed megadása után már választhatsz is a jobbnál jobb opciók között. Mindent bele!