Lignano - Családi kaland az adriai riviérán

Ha tengerpartról van szó, Horvátországot a magyar családok kedvenc úticéljait tekintve aligha lehet letaszítani az első helyről, pedig az Olaszország legkeletibb csücskében található Friuli-Venezia Giulia tartomány is tartogat meglepetéseket. A kínai áruk dömpingje előtt Tarvisio kultikus helynek számított, manapság sokkal inkább a természeti szépségekre, a mesés hangulatú lagúnákra, a homokos strandokra helyeződik a hangsúly, és nincs is ezzel semmi baj.

Utazás

Célpontunkig Budapestről indulva a távolság 644 km, vagyis nincs messzebb, mint némelyik kedvelt horvát üdülőhely, kényelmes tempóban, a családdal megpakolva hat és fél óra alatt odaérhetünk, ráadásul szinte végig autópályán haladhatunk. Szlovéniában az autópálya fizetős, a díj egy hétre tizenöt, míg egy hónapra harminc euró. Maga Lignano három részből áll, a legnépszerűbb része az egy félsziget csúcsán elhelyezkedő Sabbiadoro, ha tehetjük, mi is ezt célozzuk be.

A hely

Maga Lignano az ötvenes években vált népszerűvé, ma már aligha lehet megtalálni az eredeti települések nyomait, sokkal inkább egy mesterségesen kiépített, gigantikus üdülőparadicsomra hasonlít. Ha a városban járkálunk, gyorsan rájöhetünk, hogy hová tűntek a német turisták a Balaton mellől – mind itt vannak. A legjobb családi üdülőhelyekre jellemzően minden közel van, értsük ezalatt az éttermeket, bárokat, és a boltokat, amelyekben a ruháktól elkezdve a gagyi szuvenírekig mindent meglehet kapni. Történelmi belváros, múzeumok, színházak, kultikus éttermek, jazzbárok és hasonló városi jelenségek errefelé nincsenek, ez a hely a családosok kényelmét szolgálja ki, akik párosban szeretnének romantikázni, azoknak sokkal jobb helyeket is találhatnak maguknak. A strandon is leginkább a gyerekekkel felszerelt famíliák dominálnak, ami nem véletlen, ugyanis a 8 km hosszú part kialakítása kicsit a Balaton déli partjára hajaz, nem hirtelen mélyül, hanem relatíve sokat kell caplatni, amíg mélyvízbe érünk.

Programok

Lignanóban mindenféle vízisportot ki lehet próbálni a szörftől a jetskin át addig az izéig, amikor egy nagy felfújt hernyóra ültetik rá az emberfiát, és motorcsónakon húzzák. Akad errefelé egy mini állatkert, vízi vidámpark, és a családosok kedvenc helye, a Gulliverlandia élménypark ("fantasztikus" honlapjuk van). Aki szeretné felfedezni a környéket, annak érdemes megtekintenie a Laguna di Maranóban található két természetvédelmi parkot, és az itt található festői halászfalut, Marano Lagunarét. Aquileia az ókorban a római birodalom negyedik legnagyobb városa volt, innen indult a Pannóniába vezető borostyán-út is. Ennek megfelelően a városka tele van római kori emlékekkel, templomokkal, múzeumokkal és itt található a világ legnagyobb ókeresztény mozaikpadlója is. Lignanótól 20 km-re található a szintén egy lagúnában elhelyezkedő Grado, de ha délre szeretnénk menni, akkor alig egy órás út a világ egyik legkedveltebb turistacélpontja, Velence. Itt akkor sem lehet unatkozni, ha éppen nincsen strandidő!

Gasztró

Ez a hely ugyan nem szerepel Olaszország kulináris térképén, de azt mindenképpen meg kell említenünk, hogy a kultikus sonka, a Prosciutto di San Daniele ebből a tartományból származik, vagyis érdemes kipróbálni vagy akár vásárolni is belőle hazaindulás előtt, netán ellátogatni az Udinétől északra fekvő San Daniele városkába. Több száz étterem található errefelé, és hogy ne fussunk bele valami turistaszomorító helybe, fussuk át a Tripadvisor listáját, amely megbízható olvasói kommenteket alapján osztályozza a vendéglátóhelyeket.

Szállás

Mondanunk sem kell, hogy egy ilyen ipari méretű turista-olvasztótégely számtalan szálláslehetőséget kínál az idelátogatóknak. A megfelelő honlapokon könnyedén válogathatunk az ajánlatok között. Kempingek, apartmanok már napi 8-10.000 forinttól, 4 csillagos hotelt napi 23.000 forinttól találunk, de a lehetőségek száma még a nyár közepén is a végtelenhez közelít.

A horvátországi Rab-szigetre is érdemes elvinni a családot! Megmutatjuk, hogy miért!

(Fotó: faktotum, loris, pool, sheoquestschambes, stockfresh)

A quiche (ejtsd: kis) egy francia tésztás lepényféleség, amerikaiak szerint igazi csajos kaja, szóval kitűnő választás, ha meg akarjuk lepni valamivel párunkat, vagy le akarjuk nyűgözni azt a szőkét, akit végre sikerült elhívni randizni.

A quiche-t sok mindenhez hasonlítják különböző fórumokon, nevezik francia pizzának, nyitott lepénynek, és a műfaja sem tisztázott, ugyanis van, ahol desszertként emlegetik, máshol főétel, egy harmadik helyen pedig a reggeli étkezés tipikus fogásának nevezik. Mi nem foglalkozunk a címkézéssel, szerintünk a quiche olyan valami, amit meg lehet enni, és finom. A töltelék ezerféleképpen variálható, mi ezúttal egy zöldséges verziót készítünk, hús nélkül, szóval ha vega a szíved választottja, akkor ez nyerő megoldás lehet.

Itt egy vizuális gyorstalpaló:

Kezdjük az alapoknál: ha elkészítésről beszélünk, akkor a quiche két fő részből épül fel: 1. van az alapot jelentő tésztalap, 2. minden egyéb, ami a tésztalapra kerül. Elsőként a tésztát fogjuk elkészíteni, mert ennek kell egy kis idő, hogy megkeljen. A tésztagyúrás általában sok hobbi szakácsnál egy komoly lélektani határt jelent, mert rejtélyes, misztikus dolognak tűnik, amit csak a beavatott kevesek képesek megalkotni egy titokzatos szeánsz során. A helyzet ennél egyszerűbb, ugyanis a tésztagyúrás alapjában véve egy igen mechanikus folyamat: az ember összerakja A-t, meg B-t és C-t, és kész a termék. Jó, jó, tudjuk, a főzés az művészet, meg kreativitás, meg minden, de ezt a szöveget hagyjuk meg a csajoknak.

Part 1. A tészta

Tésztát gyúrni egyáltalán nem nehéz. Kell hozzá pár dolog, például egy konyhai mérleg, ugyanis a tészta esetében a számok fontosak. Harminc dekagramm lisztet morzsoljunk el tizenöt dekagramm vajjal – vajról beszélünk, a margarint dobjuk ki, gyújtsuk fel, lőjük ki a világűrbe –, egy tojás sárgáját, egy csipet sót, majd lassan öntsünk hozzá annyi hideg vizet, amitől a tésztánk még nem lesz nyúlós. Kezdjük egy decivel, ez a minimum, majd a halmazállapotot figyelve öntsünk hozzá egy újabb decit, ha kell. Milyen a kemény tészta? Olyasmi, mint a gyurma, de annál azért egy árnyalatnyival puhább, szétmorzsolhatóbb. A nyúlós tészta meg úgy nyúlik, mint a megolvadt sajt, de ha itt tartunk, az már nem szerencsés. Ebben az esetben a mentőövet pár deka liszt és egy kevés vaj jelenti.

A tésztát tegyük egy tálba, takarjuk le, és tegyük fél órára hűtőbe. Vegyük elő a sütőformát, ami esetünkben egy kerek, általában hullámos szélű frizbihez hasonlító tárgy. (Nagy szupermarketekben is könnyen beszerezhetjük, olyan helyeken van, ahol férfiak általában nem szoktak megfordulni, nevesül a fakanalak, sajtreszelők, és hasonló tárgyak osztályán. Egy kb. egy centi magas peremű, béna fémtálcát keressünk.) A tésztát nyújtsuk ki, szokták mondani a szakácskönyvek, de mit jelent ez? Semmiképpen ne úgy nyújtsuk ki, mintha egy expander lenne! Ehelyett inkább tegyük a liszttel beszórt konyhapultra, és egy sodrófával, vagy akár egy üres borospalackkal (kipróbált módszer, ráadásul egy legénykonyhában előbb fogunk üres borosüveget találni, mint sodrófát, nem igaz?) és nyújtsuk ki. A tészta ne legyen papírvékony, inkább jó félcenti-centi vastag. Ezt követően tegyük be a sütőformába. Ha ezzel megvagyunk, akkor veregessük vállon magunkat, bontsunk ki egy üveg pezsgőt, mert megcsináltuk!

Vaksütés

Nem, a vaksütés nem azt jelenti, hogy innentől kezdve letakart szemmel sütünk tovább. Ennyire még a franciák sem furcsák. A vaksütés azt jelenti, hogy a tésztát töltelék nélkül elősütjük, hogy amikor élesben megy majd a dolog, akkor ne púposodjon fel, és ne ázzon szét a később belépakolt tölteléktől. Halmozzunk valami olyan súlyt a közepére, ami nem olvad meg, például egy marék szárazbabot. Az elősütés 190 °C fokon történjen, kb. 10-15 perc elég is lesz. Utána vegyük ki.

Part 2. A töltelék

Amíg vaksül a tészta, addig forrásban lévő vízbe dobjunk bele falatnyi darabokra vágott brokkolit, majd 2 perc után vegyük ki és öblítsük le hideg vízzel. Erre azért van szükség, hogy lehűljön, és ne főjön tovább magában. Keverjünk össze másfél deci főzőtejszínt, két tojást, meg 15 deka szétmorzsolt rokfort sajtot, majd sózzuk, borsozzuk. A brokkoli darabokat tegyük bele a tésztalapba, majd öntsük fel a sajtos-tejszínes keverékkel, utána vágjuk be az egészet a 180 °C fokos sütőbe és hagyjuk ott negyven percig, vagy amíg a teteje megbarnul.
Kifejezetten olcsó fogásról beszélünk, ráadásul a quiche jól elvan hűtőben is, és hidegen is fogyasztható. A tészta miatt időigényes az elkészítése, ráadásul a mosogató is meg fog telni, de megéri a fáradságot, mert a végeredmény mutatós és ízletes.

Hozzávalók

30 dkg liszt

15 dkg vaj

3 tojás

1 brokkoli

150 g tejszín

15 dkg rokfort



frissen őrölt bors

Bon apétit!

Mondtuk, hogy könnyű lesz, igaz? De ha még ez is túl fárasztó neked, akkor irány a Netpincér, ahol a címed megadása után már választhatsz is a jobbnál jobb opciók között. Mindent bele!

Igen, eljött az a pillanat, amikor egy kicsit fázni szeretnénk. Megborzongani a hűvös szélben, és belebújni egy pulcsiba. Esetleg felvenni egy bélelt csizmát, anorákot, meg sapkát. Aztán irány az Antarktisz vagy Jakutföld.

Eismitte, Grönland

1931-ben egy sarkkutató expedíció hozta létre az Eismitte (kb: a jég közepe) bázist, ahol a leghidegebb mért hőmérséklet – 64.9 °C volt. Itt most, azaz júliusban is fel kell kötni a jégeralsót, az átlaghőmérséklet ugyanis – 12 °C. Turizmus Grönlandon is van, úgyhogy lehet becsomagolni a nagykabátot, sálat meg a kesztyűket.

Snag, Kanada

1947. február 3-án a Yukon folyó partján fekvő Snagben mérték a leghidegebb időjárást az észak-amerikai kontinens történetében, ami - 63°C volt. A falut a Klondike-i aranyláz idején, az 1890-es évek végén alapították, és már 1947-ben is csak 8-10 prémvadász lakta. Jelenleg csak egy meteorológiai bázis található errefelé 6-7 fős személyzettel, de alkalmanként fogadnak látogatókat. Arany is kevés található errefelé, hideg annál több. Jelenleg nincsenek mínuszok, a cikk megírásának idején kánikulai plusz 16°C-t jósolnak. Még mindig jobb, mint a 37 °C!

Ojmjakon, Jakutföld

Az oroszországi Jakutföldön található Ojmjakon hideg hely: 1933-ban – 71.2 °C-t mértek, és a tél csekély 9 hónapig tart. A kb. 520 fős helyi közösséget ez nem nagyon zavarja, az iskolát például csak akkor zárják be, ha – 50 °C alá megy a hőmérséklet. A videóban látható tanárnéni szerint - 40-ig teljesen normálisnak számít az idő. Idén januárban inkább a meleg volt a probléma, ugyanis szinte soha nem látott módon – 10 °C-ig kúszott fel a hőmérő higanyszála. (Bizonyára izzadtak is a derék jakutok rendesen!) Jelenleg ott is nyár van, plusz 14 °C.

International Falls, Amerikai Egyesült Államok

A Minnesotai város az Egyesült Államok leghidegebb városaként szerzett magának hírnevet, amit az itt mért – 46 °C-nak köszönhet. A korábbi két kísérleti teleppel ellentétben itt tényleg élnek emberek, a városnak saját reptere is van, kiépült infrastruktúrával. Az egyetlen rossz hír, hogy a 6424 lakosú városban pillanatnyilag meleg van – igaz, elviselhető szintű -, 21 °C. Érdekesség, hogy a városka becenevét – a nemzet mélyhűtője – 1986-ban megpróbálta elbitorolni a közeli Fort Francis, amelynek következtében 12 éves pereskedés vette kezdetét. A jogi eljárás International Falls győzelmével zárult, de szerintünk a viszony még mindig fagyos a két város között.

Vosztok állomás, Antarktisz

A bolygó történelmének eddigi leghidegebb hőmérsékletét az antarktiszi Vosztok kutatóbázison mérték 1983-ban: - 89.2°C. Az 1957-ben alapított tudományos kutatóközponton csak tudományos szakemberek élnek, kizárólag nyáron (ami ott decemberre és januárra esik) közel 25-en, amikor is kellemes – 30 °C körüli az átlaghőmérséklet. Jelenleg az átlaghőmérséklet – 60 °C és a Nap nem fog előbújni augusztusig.