Leengedtek egy párizsi kanálist, és megdöbbentő, amit az alján találtak

A Canal Saint-Martin Párizs egyik legnépszerűbb kerületében csordogál. A partja tele van bárokkal, kávézókkal és éttermekkel, ahol a francia főváros hipsztersége esténként eltartott kisujjal szürcsöli a bort. A csatornát tizenöt évente alaposan kikotorják. Kapaszkodj a székedbe!

Utoljára 2001-ben ejtették meg a nagytakarítást, amikor még az első világháborúból származó 75 milliméteres lövegeket is találtak, a szintén az iszapból kihalászott széfekről, aranytallérokról, mosógépekről, egy darab autóról és az összesen 40 tonnányi egyéb szemétről nem is beszélve. Nyugalom, ez még nem is a legdurvább fogás! Egy korábbi, nem túl alapos kotrás során összesen 56 autót szedtek ki a csatornából. Nem semmi, ugye?

Idén januárban ismét elkezdték a Szajnába szivattyúzni a Saint-Martin vizét és hát túlzás nélkül kétségbeejtő, hogy mennyi ganajt találtak már megint a csatorna iszapjában. A teljes művelet három hónapig tart, így - mivel januárban kezdték a kotrást - csak áprilisban lesznek pontos számaink, de a nem teljes listán már így is szerepel több tucatnyi bicikli, kismillió szék, egy flottányi motorkerékpár, robogó, bevásárlókocsik, szemetesládák, egy poroltó, közlekedési lámpák, esernyők és utazóbőröndök. Mutatunk képeket is. Ez azért durva!

A The Guardian idézett egy 54 éves melóst, aki már 2001-ben is ott tapicskolt az iszapban és aki elmondta, hogy legutóbb nem találtak ennyi szemetet a kanális alján, magyarán durván kétségbeejtő a helyzet.

Úgy tűnik, hogy a párizsiak konténernek használják ezt a szerencsétlen csatornát. Ez azért nem tesz túl jót a város imidzsének.

Player Autószalon

Mindig szeretünk elrepülni álomhelyekre, és ez most is pont aktuális, hiszen a nyár közepén vagyunk, még be tudunk iktatni egy közepesen hosszú Seychelles-utat. Az ábrándozás az élet megrontója ugye, de milyen jó is tud lenni – szóval jöjjenek a világ legmenőbb partjai, strandjai, álmodozz velünk.

1. Baia do Sancho – Fernando de Noronha, Brazília

Fernando de Noronha-szigetcsoport Brazília keleti csücskétől 354 km távolságra található az Atlanti-óceánban, és ennek az apró szigetnek a különlegessége ez a part, ami mindenhol a legjobbnak van titulálva. Sétálsz az esőerdőben egy ösvényen, aztán egyszer csak ez a kép tárul eléd. Na ezért.

2. Grace Bay – Providenciales, Turks- és Caicos-szigetek

Először is az a kérdés merül fel a "mikor indulunk?" után, hogy "hol a bánatban van ez a hely?" Nos, a szigetcsoport szintén az Atlanti-óceánban van, Kubától keletre, Haititől északra. Azt írják róla, amit amúgy látunk is, hogy: iszonyú puha a fehér homok, hihetetlenül tiszta a víz, amely a kék és a zöld több száz árnyalatában játszik.

3. Flamenco Beach – Culebra, Puerto Rico

Olyan természetközeli a hely, mint a fenti brazil, buja növényzet veszi körül, és ez a tank nagyon híres darabja a strandnak. Nem fogod elhinni, de Puerto Rico is abban a térségben van, csak épp Haititől dél-keletre, a Nagy-Antillák szigetvilágának legkeletebbre fekvő tagja.

4. Rabbit Beach – Lampedusa, Szicília

Szinte mindenhol ő számít az első számúnak Európában, amivel azért lehetne vitatkozni, de az kétségtelen, hogy a szicíliai strand igen különleges fekvésű, a vize kristálytiszta, ráadásul tele van hallal. És lassan mélyül.

5. Playa de Ses Illetes – Formentera, Baleár-szigetek

Íme a másik európai plázs, ami fel tudott férni a toplistára, és ez sem az elvetemülten buja növényzet miatt. A Baleár-szigetek Spanyolország egyik autonóm tartománya, az Ibériai-félszigettől keletre 100–200 km távolságra, a Földközi-tenger nyugati medencéjében található. Szóval Formentera elérhető.

6. Anse Lazio – Praslin-sziget, Seychelle-szigetek

Átrepülünk az Indiai-óceán térségébe, ott aztán igazán fehér a homok, zöld a zöld, és baromi kék a kék. A giccsparádéból nem maradhat ki a Seychelle-szigetek, mely Afrika keleti partjától legközelebb Szomáliához van (1300 km), Madagaszkártól pedig északkeletre található (1000 km). Na, ha ez megvan, akkor el is lehet kezdeni jegyet nézni, mert arrafelé kábé minden part ilyen. De ez a legilyenebb.

7. White Beach – Boracay, Aklan Province

Ázsia, Fülöp-szigetek a következő helyszín, de a színek maradnak, és a fenti nagy képet is itt lőtték, szóval, ha amiatt görgettél lentebb, akkor már mindent értesz. A White Beachről a TripAdvisoron például ezt írják: "Valószínűleg Ázsia legszebb tengerpartja.” Nem vettünk reprezentatív mintát, de hihetőnek tűnik.

8. Whitehaven Beach – Whitsunday-szigetek, Queensland, Ausztrália

A white és a haven szavak minden elárulnak erről a helyről, szeretnénk ott teremni, lehetőleg azonnal. A szigetcsoport Ausztrália észak-keleti partjainál fekszik, ahol egy rakás hasonló strand van, de ezt tartják a csúcsnak.

9. Nai Harn Beach – Rawai, Thaiföld

Thaiföld sem maradhat ki, Phuket neve is sokaknak beugrik, ez a strand meg maga a paradicsom. Oda kijutni nem olcsó, ám az ottani élet már a mi viszonylatunkban is olcsónak mondható. Ki kell venni egy bungalót a környéken tízezerért, aztán haza se jönni hónapokig.

10. Playa Norte – Isla Mujeres, Mexikó

Mexikó a világ egyik legveszélyesebb országa, de közben meg a legvonzóbb is, merthogy ilyen partjai vannak, számolatlanul. A Mujeres-sziget Cancúntól néhány kilométerre fekszik, Mexikó dél-keleti csücskében.

11. Bavaro Beach – Punta Cana, Dominikai Köztársaság

Ennél közhelyesebb tengerpart nem létezik, itt tényleg kimaxolták a kliséket: hatalmas pálmák, fehér homok, hotelek, medencék, mindenféle kék víz. De valahogy hajlandó az ember bedőlni ennek.

12. Lanikai Beach – Kailua, Hawaii

Végül zárjuk a listát Amerika legjobb standjával. Mármint az USA amerikai, érted. Azt írják, hogy ennél menőbb bícs nincs az Államokban, mi meg elhisszük.

Nos, indulhatunk?

(via TripAdvisor, IBT)

Player Autószalon

A berlini Beelitz-Heilstättenben gyógyult 1916-ban egy 27 éves I. világháborús őrvezető, bizonyos Adolf Hitler. A kórház ma is áll, de nincs túl jó állapotban.

A Beelitz-Heilstätten 1898-ban épült, vagyis a lábsérüléssel kezelt Adolf Hitler még egészen újszerű korában láthatta.

A II. világháború idején is a Wehrmacht kórházának számított, a vereség után 1945-től a szovjet hadsereg használta.

1990 óta az épületkomplexum nagy része elhagyatottan áll, igazi szellemkórház vált belőle.

Nem szerveznénk ide gyerekzsúrt…