Óda az eltunyuló férfiakhoz

Mindenki ismeri a legendákat a szakadt melegítőben trampliskodó, zsíros hajú nőkről, akik annyira nyeregben érzik magukat a kapcsolatukban, hogy még körmöt vágni is elfelejtenek. Aha. És ismeritek a sztorit a kapcsolat elején mindig őrülten szexi, majd néhány hónap múlva szép lassan egyre igénytelenebbé váló pasikról? Nem? Akkor talán nem árt tovább olvasnotok.

A világ egyik legigazságtalanabb dolga, hogy egy nőnek MINDIG tökéletesen kell festenie. Nem, kedves férfiak, ne gyertek azzal, hogy jók vagyunk melegítőben, kócosan is – pont amiatt szoktatok friss hús után nézni, hogy az asszony elhiszi ezt nektek. Tulajdonképpen érthető, hogy természetes igényetek van a szépre, és persze egyetlen épeszű nő sem akar csimbókos hajjal szexinek látszani, mégis az a helyzet, hogy míg a mi szemünkben a szálkát, addig sajátotokban a gerendát sem veszitek észre. Hadd meséljem el, hogyan viselkedik a férfi egy kapcsolat elején, három aprócska, ám annál sokatmondóbb pontra vetítve!

Az első két hónapban:

- Minden randira frissen, illatosan, megborotválkozva, mosolyogva érkezik.
- Ha a lakásodban vécére kell mennie, istentelen mennyiségű légfrissítővel tünteti el a nyomokat.
- SOHASEM böfögne előtted, hiszen pedálozik. Az első két hónapban a pasiknak érdekes módon leáll a böfögési reflexe.

Ám nem telik el néhány további hónap, és a mérleg az alábbiak szerint módosul:

- Hazajön a munkából borostásan, izzadtan, nyűgösen, és bevetődik a kanapéra, lefekvés előtt pedig reklamál, hogy mostanában kevesebb a szex.
- Ha a közös lakásotokban vécére kell menni, sokszor az ajtót se zárja be, és a légfrissítő törlődik a memóriájából.
- Bizonyos idő után nemcsak aktiválódik, de fel is erősödik a böfögési reflexe.

Persze, vannak nők, számosan, akiket nem zavar az egymás előtti vécézés és a böfögés sem, de higgyétek el, nem ők vannak többségben. Csakhogy a férfiak annyira el vannak foglalva a saját sztereotípiáikkal (a csaj összeköltözés/eljegyzés/házasság után elhanyagolja magát), hogy szinte észre se veszik: lassan, de biztosan ők maguk is engednek a normából, legyen szó az otthoni megjelenésről, testsúlyról vagy a szanaszét hagyott cuccokról a lakásban.


Oké, felszalad pár kiló, ha végre találtok egy csajt, aki istenien főz – erre még egyetlen kapcsolat sem ment rá. De amikor a sok munkára hivatkozva csökken a hajmosás gyakorisága és egyre kevésbé zavar a fogkrémfolt az otthoni pólódon, akkor ideje megálljt parancsolni az eltunyulásnak, és újratervezni az útvonalat. Biztos, hogy csak a nőknek kell mindig makulátlanul festeniük? Hogy minket úgysem zavar a kócos fej és a kinyúlt melegítő? Elárulom, mert a csajok többsége nem volna olyan tapintatlan, hogy elmondja: DE, ZAVAR.

Azzal, hogy egy férfi elereszti magát, és gond nélkül beleböfög a képünkbe a kanapén, hogy negyedszer is visszaveszi a foltos pólóját és gyakorlatilag semmi másban nem látjuk, csak szakadt „játszós” ruhában, azt sugallja: „látod, bébi, én akárhogy is nézek ki, te az enyém vagy, és ezért az égvilágon semmit se kell tennem.” Ha egy nő tenné ugyanezt, rövid időn belül szóba kerülne a baráti körben, hogy hát, igen, az asszony elhagyta magát. Ha egy csaj mászkálna kajafoltos pólóban, rövid úton belül lapátra kerülne. Nem, nekünk selyemhálóingben kell kilejtenünk az ágybareggeliért, és elfelejtenünk a legkényelmesebb pizsamáinkat, mert viseltesek. Pedig néha nekünk is megkönnyebbülés, ha nem kell sminkelnünk, hajat vasalnunk, manikűröznünk, sőt. De megtesszük, mert tetszeni akarunk.

Gondolj csak bele az alábbi szituációba! Ha hazaesel a munkából, két percen belül a "játszós" ruhádban fekszel a gép előtt. Reggel felkelsz, tusolsz, borotválkozol – és frissen, illatosan elindulsz a melóhelyre. Így a csajodnak mindössze néhány perc jut belőled ingben, farmerban, úgy, ahogy viszont a munkatársaid előtt egész nap parádézol. Tedd a szívedre a kezed: nem fordulna meg bizonyos idő után MINDEN nőben, hogy vajon miért fontosabb a kollégák előtt adnom a szépfiút, mint annak tetszeni, akibe elvileg szerelmes vagy? Innen pedig már csak egyetlen – és lássuk be, tökéletesen logikus – lépés a féltékenység. „Vajon kinek csíped így ki magad? Mert nekem csak a szakadt pólód jut!”

Nos, drága uraim, tessenek ezen elmorfondírozni kicsit, aztán kiselejtezni azokat az elnyúlt-kifakult régi edzőpólókat, és néha nem csak azért szépítkezni, hogy normálisan nézzetek ki a cégnél. A női lélek ugyanis érzékeny játékszer, és ha azt érzi, szemernyit se érdekli a férfit, hogy imponáljon neki, akkor egy idő után magába roskad – vagy ami még rosszabb: a nő maga is belesüllyed az elhanyagoltság sűrű és bűzös mocsarába. Az pedig a kapcsolat végének legbiztosabb kezdete – mert előbb-utóbb valaki fellázad, és csalni fog. Teljesen jogosan.

Kíváncsi vagy, mit hogyan élnek meg a nők? Női szemmel című sorozatunk segít!

A quiche (ejtsd: kis) egy francia tésztás lepényféleség, amerikaiak szerint igazi csajos kaja, szóval kitűnő választás, ha meg akarjuk lepni valamivel párunkat, vagy le akarjuk nyűgözni azt a szőkét, akit végre sikerült elhívni randizni.

A quiche-t sok mindenhez hasonlítják különböző fórumokon, nevezik francia pizzának, nyitott lepénynek, és a műfaja sem tisztázott, ugyanis van, ahol desszertként emlegetik, máshol főétel, egy harmadik helyen pedig a reggeli étkezés tipikus fogásának nevezik. Mi nem foglalkozunk a címkézéssel, szerintünk a quiche olyan valami, amit meg lehet enni, és finom. A töltelék ezerféleképpen variálható, mi ezúttal egy zöldséges verziót készítünk, hús nélkül, szóval ha vega a szíved választottja, akkor ez nyerő megoldás lehet.

Itt egy vizuális gyorstalpaló:

Kezdjük az alapoknál: ha elkészítésről beszélünk, akkor a quiche két fő részből épül fel: 1. van az alapot jelentő tésztalap, 2. minden egyéb, ami a tésztalapra kerül. Elsőként a tésztát fogjuk elkészíteni, mert ennek kell egy kis idő, hogy megkeljen. A tésztagyúrás általában sok hobbi szakácsnál egy komoly lélektani határt jelent, mert rejtélyes, misztikus dolognak tűnik, amit csak a beavatott kevesek képesek megalkotni egy titokzatos szeánsz során. A helyzet ennél egyszerűbb, ugyanis a tésztagyúrás alapjában véve egy igen mechanikus folyamat: az ember összerakja A-t, meg B-t és C-t, és kész a termék. Jó, jó, tudjuk, a főzés az művészet, meg kreativitás, meg minden, de ezt a szöveget hagyjuk meg a csajoknak.

Part 1. A tészta

Tésztát gyúrni egyáltalán nem nehéz. Kell hozzá pár dolog, például egy konyhai mérleg, ugyanis a tészta esetében a számok fontosak. Harminc dekagramm lisztet morzsoljunk el tizenöt dekagramm vajjal – vajról beszélünk, a margarint dobjuk ki, gyújtsuk fel, lőjük ki a világűrbe –, egy tojás sárgáját, egy csipet sót, majd lassan öntsünk hozzá annyi hideg vizet, amitől a tésztánk még nem lesz nyúlós. Kezdjük egy decivel, ez a minimum, majd a halmazállapotot figyelve öntsünk hozzá egy újabb decit, ha kell. Milyen a kemény tészta? Olyasmi, mint a gyurma, de annál azért egy árnyalatnyival puhább, szétmorzsolhatóbb. A nyúlós tészta meg úgy nyúlik, mint a megolvadt sajt, de ha itt tartunk, az már nem szerencsés. Ebben az esetben a mentőövet pár deka liszt és egy kevés vaj jelenti.

A tésztát tegyük egy tálba, takarjuk le, és tegyük fél órára hűtőbe. Vegyük elő a sütőformát, ami esetünkben egy kerek, általában hullámos szélű frizbihez hasonlító tárgy. (Nagy szupermarketekben is könnyen beszerezhetjük, olyan helyeken van, ahol férfiak általában nem szoktak megfordulni, nevesül a fakanalak, sajtreszelők, és hasonló tárgyak osztályán. Egy kb. egy centi magas peremű, béna fémtálcát keressünk.) A tésztát nyújtsuk ki, szokták mondani a szakácskönyvek, de mit jelent ez? Semmiképpen ne úgy nyújtsuk ki, mintha egy expander lenne! Ehelyett inkább tegyük a liszttel beszórt konyhapultra, és egy sodrófával, vagy akár egy üres borospalackkal (kipróbált módszer, ráadásul egy legénykonyhában előbb fogunk üres borosüveget találni, mint sodrófát, nem igaz?) és nyújtsuk ki. A tészta ne legyen papírvékony, inkább jó félcenti-centi vastag. Ezt követően tegyük be a sütőformába. Ha ezzel megvagyunk, akkor veregessük vállon magunkat, bontsunk ki egy üveg pezsgőt, mert megcsináltuk!

Vaksütés

Nem, a vaksütés nem azt jelenti, hogy innentől kezdve letakart szemmel sütünk tovább. Ennyire még a franciák sem furcsák. A vaksütés azt jelenti, hogy a tésztát töltelék nélkül elősütjük, hogy amikor élesben megy majd a dolog, akkor ne púposodjon fel, és ne ázzon szét a később belépakolt tölteléktől. Halmozzunk valami olyan súlyt a közepére, ami nem olvad meg, például egy marék szárazbabot. Az elősütés 190 °C fokon történjen, kb. 10-15 perc elég is lesz. Utána vegyük ki.

Part 2. A töltelék

Amíg vaksül a tészta, addig forrásban lévő vízbe dobjunk bele falatnyi darabokra vágott brokkolit, majd 2 perc után vegyük ki és öblítsük le hideg vízzel. Erre azért van szükség, hogy lehűljön, és ne főjön tovább magában. Keverjünk össze másfél deci főzőtejszínt, két tojást, meg 15 deka szétmorzsolt rokfort sajtot, majd sózzuk, borsozzuk. A brokkoli darabokat tegyük bele a tésztalapba, majd öntsük fel a sajtos-tejszínes keverékkel, utána vágjuk be az egészet a 180 °C fokos sütőbe és hagyjuk ott negyven percig, vagy amíg a teteje megbarnul.
Kifejezetten olcsó fogásról beszélünk, ráadásul a quiche jól elvan hűtőben is, és hidegen is fogyasztható. A tészta miatt időigényes az elkészítése, ráadásul a mosogató is meg fog telni, de megéri a fáradságot, mert a végeredmény mutatós és ízletes.

Hozzávalók

30 dkg liszt

15 dkg vaj

3 tojás

1 brokkoli

150 g tejszín

15 dkg rokfortfrissen őrölt bors

Bon apétit!

Mondtuk, hogy könnyű lesz, igaz? De ha még ez is túl fárasztó neked, akkor irány a Netpincér, ahol a címed megadása után már választhatsz is a jobbnál jobb opciók között. Mindent bele!

Player Autószalon

Igen, eljött az a pillanat, amikor egy kicsit fázni szeretnénk. Megborzongani a hűvös szélben, és belebújni egy pulcsiba. Esetleg felvenni egy bélelt csizmát, anorákot, meg sapkát. Aztán irány az Antarktisz vagy Jakutföld.

Eismitte, Grönland

1931-ben egy sarkkutató expedíció hozta létre az Eismitte (kb: a jég közepe) bázist, ahol a leghidegebb mért hőmérséklet – 64.9 °C volt. Itt most, azaz júliusban is fel kell kötni a jégeralsót, az átlaghőmérséklet ugyanis – 12 °C. Turizmus Grönlandon is van, úgyhogy lehet becsomagolni a nagykabátot, sálat meg a kesztyűket.

Snag, Kanada

1947. február 3-án a Yukon folyó partján fekvő Snagben mérték a leghidegebb időjárást az észak-amerikai kontinens történetében, ami - 63°C volt. A falut a Klondike-i aranyláz idején, az 1890-es évek végén alapították, és már 1947-ben is csak 8-10 prémvadász lakta. Jelenleg csak egy meteorológiai bázis található errefelé 6-7 fős személyzettel, de alkalmanként fogadnak látogatókat. Arany is kevés található errefelé, hideg annál több. Jelenleg nincsenek mínuszok, a cikk megírásának idején kánikulai plusz 16°C-t jósolnak. Még mindig jobb, mint a 37 °C!

Ojmjakon, Jakutföld

Az oroszországi Jakutföldön található Ojmjakon hideg hely: 1933-ban – 71.2 °C-t mértek, és a tél csekély 9 hónapig tart. A kb. 520 fős helyi közösséget ez nem nagyon zavarja, az iskolát például csak akkor zárják be, ha – 50 °C alá megy a hőmérséklet. A videóban látható tanárnéni szerint - 40-ig teljesen normálisnak számít az idő. Idén januárban inkább a meleg volt a probléma, ugyanis szinte soha nem látott módon – 10 °C-ig kúszott fel a hőmérő higanyszála. (Bizonyára izzadtak is a derék jakutok rendesen!) Jelenleg ott is nyár van, plusz 14 °C.

International Falls, Amerikai Egyesült Államok

A Minnesotai város az Egyesült Államok leghidegebb városaként szerzett magának hírnevet, amit az itt mért – 46 °C-nak köszönhet. A korábbi két kísérleti teleppel ellentétben itt tényleg élnek emberek, a városnak saját reptere is van, kiépült infrastruktúrával. Az egyetlen rossz hír, hogy a 6424 lakosú városban pillanatnyilag meleg van – igaz, elviselhető szintű -, 21 °C. Érdekesség, hogy a városka becenevét – a nemzet mélyhűtője – 1986-ban megpróbálta elbitorolni a közeli Fort Francis, amelynek következtében 12 éves pereskedés vette kezdetét. A jogi eljárás International Falls győzelmével zárult, de szerintünk a viszony még mindig fagyos a két város között.

Vosztok állomás, Antarktisz

A bolygó történelmének eddigi leghidegebb hőmérsékletét az antarktiszi Vosztok kutatóbázison mérték 1983-ban: - 89.2°C. Az 1957-ben alapított tudományos kutatóközponton csak tudományos szakemberek élnek, kizárólag nyáron (ami ott decemberre és januárra esik) közel 25-en, amikor is kellemes – 30 °C körüli az átlaghőmérséklet. Jelenleg az átlaghőmérséklet – 60 °C és a Nap nem fog előbújni augusztusig.