Óda az eltunyuló férfiakhoz

Mindenki ismeri a legendákat a szakadt melegítőben trampliskodó, zsíros hajú nőkről, akik annyira nyeregben érzik magukat a kapcsolatukban, hogy még körmöt vágni is elfelejtenek. Aha. És ismeritek a sztorit a kapcsolat elején mindig őrülten szexi, majd néhány hónap múlva szép lassan egyre igénytelenebbé váló pasikról? Nem? Akkor talán nem árt tovább olvasnotok.

A világ egyik legigazságtalanabb dolga, hogy egy nőnek MINDIG tökéletesen kell festenie. Nem, kedves férfiak, ne gyertek azzal, hogy jók vagyunk melegítőben, kócosan is – pont amiatt szoktatok friss hús után nézni, hogy az asszony elhiszi ezt nektek. Tulajdonképpen érthető, hogy természetes igényetek van a szépre, és persze egyetlen épeszű nő sem akar csimbókos hajjal szexinek látszani, mégis az a helyzet, hogy míg a mi szemünkben a szálkát, addig sajátotokban a gerendát sem veszitek észre. Hadd meséljem el, hogyan viselkedik a férfi egy kapcsolat elején, három aprócska, ám annál sokatmondóbb pontra vetítve!

Az első két hónapban:

- Minden randira frissen, illatosan, megborotválkozva, mosolyogva érkezik.
- Ha a lakásodban vécére kell mennie, istentelen mennyiségű légfrissítővel tünteti el a nyomokat.
- SOHASEM böfögne előtted, hiszen pedálozik. Az első két hónapban a pasiknak érdekes módon leáll a böfögési reflexe.

Ám nem telik el néhány további hónap, és a mérleg az alábbiak szerint módosul:

- Hazajön a munkából borostásan, izzadtan, nyűgösen, és bevetődik a kanapéra, lefekvés előtt pedig reklamál, hogy mostanában kevesebb a szex.
- Ha a közös lakásotokban vécére kell menni, sokszor az ajtót se zárja be, és a légfrissítő törlődik a memóriájából.
- Bizonyos idő után nemcsak aktiválódik, de fel is erősödik a böfögési reflexe.

Persze, vannak nők, számosan, akiket nem zavar az egymás előtti vécézés és a böfögés sem, de higgyétek el, nem ők vannak többségben. Csakhogy a férfiak annyira el vannak foglalva a saját sztereotípiáikkal (a csaj összeköltözés/eljegyzés/házasság után elhanyagolja magát), hogy szinte észre se veszik: lassan, de biztosan ők maguk is engednek a normából, legyen szó az otthoni megjelenésről, testsúlyról vagy a szanaszét hagyott cuccokról a lakásban.


Oké, felszalad pár kiló, ha végre találtok egy csajt, aki istenien főz – erre még egyetlen kapcsolat sem ment rá. De amikor a sok munkára hivatkozva csökken a hajmosás gyakorisága és egyre kevésbé zavar a fogkrémfolt az otthoni pólódon, akkor ideje megálljt parancsolni az eltunyulásnak, és újratervezni az útvonalat. Biztos, hogy csak a nőknek kell mindig makulátlanul festeniük? Hogy minket úgysem zavar a kócos fej és a kinyúlt melegítő? Elárulom, mert a csajok többsége nem volna olyan tapintatlan, hogy elmondja: DE, ZAVAR.

Azzal, hogy egy férfi elereszti magát, és gond nélkül beleböfög a képünkbe a kanapén, hogy negyedszer is visszaveszi a foltos pólóját és gyakorlatilag semmi másban nem látjuk, csak szakadt „játszós” ruhában, azt sugallja: „látod, bébi, én akárhogy is nézek ki, te az enyém vagy, és ezért az égvilágon semmit se kell tennem.” Ha egy nő tenné ugyanezt, rövid időn belül szóba kerülne a baráti körben, hogy hát, igen, az asszony elhagyta magát. Ha egy csaj mászkálna kajafoltos pólóban, rövid úton belül lapátra kerülne. Nem, nekünk selyemhálóingben kell kilejtenünk az ágybareggeliért, és elfelejtenünk a legkényelmesebb pizsamáinkat, mert viseltesek. Pedig néha nekünk is megkönnyebbülés, ha nem kell sminkelnünk, hajat vasalnunk, manikűröznünk, sőt. De megtesszük, mert tetszeni akarunk.

Gondolj csak bele az alábbi szituációba! Ha hazaesel a munkából, két percen belül a "játszós" ruhádban fekszel a gép előtt. Reggel felkelsz, tusolsz, borotválkozol – és frissen, illatosan elindulsz a melóhelyre. Így a csajodnak mindössze néhány perc jut belőled ingben, farmerban, úgy, ahogy viszont a munkatársaid előtt egész nap parádézol. Tedd a szívedre a kezed: nem fordulna meg bizonyos idő után MINDEN nőben, hogy vajon miért fontosabb a kollégák előtt adnom a szépfiút, mint annak tetszeni, akibe elvileg szerelmes vagy? Innen pedig már csak egyetlen – és lássuk be, tökéletesen logikus – lépés a féltékenység. „Vajon kinek csíped így ki magad? Mert nekem csak a szakadt pólód jut!”

Nos, drága uraim, tessenek ezen elmorfondírozni kicsit, aztán kiselejtezni azokat az elnyúlt-kifakult régi edzőpólókat, és néha nem csak azért szépítkezni, hogy normálisan nézzetek ki a cégnél. A női lélek ugyanis érzékeny játékszer, és ha azt érzi, szemernyit se érdekli a férfit, hogy imponáljon neki, akkor egy idő után magába roskad – vagy ami még rosszabb: a nő maga is belesüllyed az elhanyagoltság sűrű és bűzös mocsarába. Az pedig a kapcsolat végének legbiztosabb kezdete – mert előbb-utóbb valaki fellázad, és csalni fog. Teljesen jogosan.

Kíváncsi vagy, mit hogyan élnek meg a nők? Női szemmel című sorozatunk segít!

Az etikett nehezen definiálható illemkódex, amelynek szabályai kultúránként, helyzetenként és társaságokként változhatnak. Nem egyszerű téma, nem is szeretnénk túlbonyolítani, ezért a következőkben a legalapvetőbb - de mégis gyakori -, hibákra koncentrálunk. A félreértések elkerülése végett: az etikett nem ott kezdődik, amikor villát ragadsz a kezedbe, hanem jóval korábban!

Hibák vacsora előtt

Rossz éttermet választasz

Egy étterem több szempontból is minősíthetetlennek számíthat. Egyrészt lehet rossz színvonalú: a pincérek durvább modorral bírnak, mint Shrek, a berendezés lepukkant, az ételek ehetetlenek. Ennek elkerülésére érdemes alaposan ellenőrizni a helyet, akár online, akár személyesen. A másik baki, hogy ugyan kifogástalan a hely, de a célnak mégsem felel meg. Egy első (vagy második, stb.) randira nem szerencsés túlságosan romantikus hangulatú intézményt választani, ezt hagyjuk meg a már párnak számító emberkéknek. Ez az intelem első blikkre taktikai fogásnak tűnhet, holott ez a döntés pontosan a megfelelő modor birtoklásáról szól. A gyertyafényt hagyjuk meg későbbre. Az éttermet a férfinak ildomos kiválasztania, nem kell, hogy közös megegyezés tárgyát képezze, de azt is illik elkerülni, hogy egy steak house-ban ülve derüljön ki a partnerünkről, hogy radikális vegán, aki évek óta csak magokon és bogyókon él és még a madársalátát is undorítónak találja az elnevezése miatt.

Bohócnak öltözöl

A 10 divatbaki, amit egy férfinak kerülnie kell című alaptanulmány mindenki számára ajánlott olvasmány, de sok helyen elég, ha felkapunk egy sötét farmert és egy (nem mélyen kigombolt nyakú) inget. Nyakkendő és zakó szinte már sehol sem alapfeltétel, de az adott étterem honlapját mindig érdemes csekkolni, ugyanis vannak helyek, amelyek dressz kódot adnak meg!

Nem tudsz parkolni

Hardcore etikettszabálynak  tűnhet, de ha randipartnert fuvarozol étterembe, akkor a parkolásnak is vannak szabályai. A lényeg, hogy illik tudni, hogy hol van az étterem, ha pedig megtaláltad, akkor a parkolóhely keresgélése ne tartson tovább öt percnél. Ennek elkerülése érdekében érdemes előre felkutatni a közeli fizetős parkolókat. A megfelelő parkolás biztosítása egyébként egy jó étterem feladatai közé tartozik, nem véletlen, hogy minőségi éttermi kalauzok osztályzatai ezt az opciót is figyelembe veszik.

Nem foglalsz asztalt

Egy randit vagy kellemes estét tönkretehet, ha kiderül, hogy nem foglaltál asztal, az étterem pedig tele van. Ha igazán biztosra akarsz menni, akkor nem csak arról gondoskodsz, hogy legyen helyetek, hanem arról is, hogy az asztal ne a mosdókhoz vagy a bejárathoz közel legyen, hanem ideális helyen. (Hogy mi számít annak, az mindig a helytől függ. Ismét érdemes előre tervezni.) Nagyon triviális tanácsnak tűnhet, pedig egy szombat estén, amikor egy jó helyen minden asztal foglalt 7 és 10 között és a helyszínen már nem lehet másik asztalt kérni, nagyon is hasznos lesz ennyire előrelátónak lenni.

Hölgyeket előre

A hölgyek előre szabály az élet egyéb területein működhet, de nem ebben az esetben. A férfi lép be elsőként az étterembe, majd az ajtót tartva beengedi a hölgyet. Az etikett egy folyamatosan változó és megújuló entitás, de ez a szabály öröknek tűnik.

Rohanás

Ideális esetben a főpincér vagy egy felszolgáló másodperceken belül megszólít bennünket, és a korábban foglalt asztalunkhoz kísér, de ha ez nem történik meg, akkor várjunk egy keveset, amíg feltűnik az illetékes elvtárs. Elsőként a hölgy foglal helyet, jó esetben a pincér kihúzza számára a széket. Hiába vagyunk éhesek, illik türelmesnek lennünk, különösen ha randiról van szó. Nem sürgetjük választással a partnerünket. A legfrissebb trendek szerint a nemek egyenlők, ha rendelésről van szó, azaz a férfi is előállhat a farbával elsőként.

Vacsora közben

Bénán rendelsz bort*

A borrendelés témáját egyszer már körbejártuk egy igazi szakértő segítségével, de a lényeg, hogy akár előre is tájékozódhatunk a kiválasztott étterem kínálatával kapcsolatban, a legtöbb étterem honlapja rendelkezik itallappal is. Bátran hagyatkozzunk a sommelierre vagy felszolgálóra, de ha nem tetszik az ajánlott bor, akkor kérjünk másikat. Ne parázzuk túl, de ne essünk át a ló túlsó oldalára sem.

*A kisbetűs részben jegyezzük meg, hogy a bor természetesen nem kötelező része egy tökéletes vacsorának.

Villával eszed a levest

Na jó, ez nem fordulhat elő, de vajon hányan tudjuk megkülönböztetni a kávéskanalat a desszertkanáltól? Egy alaposan megterített asztalnál akár három pohár (fehérboros, vörösboros, vizes) három tányér, és egy fiókra való evőeszköz is várhat bennünket. Éttermekben rendszerint fogásonként érkeznek az egyébként is lecsökkentett számú evőeszközök, de ha valami igazán csúcs helyre keveredünk, akkor a szabály az, hogy étkezésenként egy evőeszközt (vagy evőeszközpárt) használunk fel, és kívülről haladunk befelé. Ha a tányér jobb és baloldalán elfogytak az evőeszközök, akkor jöhetnek a tányér fölé helyezett cuccok (általában a kávés- vagy desszertkanál vagy desszertvilla.)

Csak eszel és eszel

A vacsora társasági esemény, még akkor is, ha csak két ember vesz részt rajta. Soha ne feledd, hogy a legfontosabb a partnered, ezért illik folyamatosan a figyelmünkről biztosítani, szóval tartani, szórakoztatni. Ennek megfelelően a mobilt illik kikapcsolni, de minimum lehalkítani.

Vacsora után

Nem tudod, hogy ki fizessen

Az etikett halad a korral, ma már nem feltétlenül kötelező a férfinak fizetni, igaz, úriemberként illik felajánlania azt. Egy másik felfogás szerint az a fél fizet, aki kezdeményezte a randit. A borravaló mértéke hazai intézményekben rendszerint a számla 10-15 %-ának felel meg. Egy igazi gentleman diszkréten egyenlíti ki a számlát, és nem villant meg kötegnyi papírpénzeket. Ha már itt tartunk: slusszkulcsot és mobilt sem.

Player Autószalon

Sok tökéletes dolog született Olaszországban, és ezért nagyon hálásak lehetünk a derék csizmalakóknak. Ha az ötvenes-hatvanas évekre gondolunk, akkor olyan praktikus és briliáns dizájnnal rendelkező tárgyak jutnak eszünkbe, mint egy Bialetti kotyogós kávéfőző, egy Vespa robogó, vagy olyan filmek, mint a Római vakáció, ami ugyan amerikai, de a Cinecittában készült, szóval legalább félig olasznak számít. Mai marhahúsos cannelloninkkal Itália előtt tisztelgünk!

Ez egy masszív fogás, ám mivel ínycsiklandóan néz ki, egy diétázó csaj sem fog nemet mondani rá, szóval remek választás vacsorával egybekötött randira! Ha egy tízes skálán osztályoznánk a nehézségi fokozatát, akkor a cannelloni körülbelül hatost kapna, vagyis kezdők is bátran nekifoghatnak, ha kellőképpen komolyan veszik a feladatot. Ez a töltött tészta – mert ha jobban belegondolunk, akkor az, bármennyire furcsának is hangzik az elnevezés – időigényes vállalkozás, de megéri a veszkődést.

Beszerző körút

Vannak előre gyártott cannelloni alkalmatosságok. Ezek apró cső formájú kis tészták, választhatjuk ezeket is természetesen, de most kipróbálunk egy alternatív megoldást. Mivel a cannelloni gyűrűkbe kínkeserves munka belegyömöszölni a tölteléket, sokkal jobban jártok, ha lasagne lapot használtok. Kezdjük az alapokkal! Mi az, ami nélkül nem érdemes nekifognod ennek a fogásnak? Kell hozzá lasagne lap, (vagy cannelloni tészta) ha ez nincsen, akkor elő kell állni egy B tervvel, hacsak nem tudunk tésztát gyúrni liszt, víz, tojás és só megfelelő arányú összekeverésével. A többi már gyerekjáték: fél kiló darált marhahús, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 10 dkg bacon, 10 dkg gomba (friss vagy konzerv) 5 dl paradicsomszósz, 1 teáskanál szárított oregánó, 2dl tejszín, 2 dl fehérbor, 10 dkg reszelt parmezán.

Action!

Először készítsük el a tölteléket. Kevés olivaolajon pirítsuk meg a kockára vágott vöröshagymát, majd a vékony gerezdekre vágott fokhagymát. Jöhet a gomba is, de közben fakanállal kevergessük a lábasban lévő dolgokat, ugyanis a hagyma könnyen odakap. Pirítsuk meg a darált marhahúst, amíg beszürkül, majd szórjuk rá a szárított oregánót, és sózzuk, borsozzuk. Folyamatosan forgassuk a húst, és az esetleg összeállt húscsomókat nyomkodjuk szét fakanállal. A száraz fehérbort öntsük a húsra, majd adjunk a hőfoknak, egészen addig, amíg a bor szinte teljesen elpárolog. Ezek után jöhet a paradicsom szósz, de ne felejtsük a lángot visszavenni közepes fokozatra. Rotyogtassuk jó húsz percig, vagy amíg a hús átfő, és a ragu besűrűsödik. Néha kevergessük meg, nehogy odakapjon.

Tészta

A lapokat egy nagy lábasban érdemes megfőzni, egyszerre maximum három lapot, ugyanis ha többet rakunk a lábasba, akkor összetapadnak, majd szétszakadnak. Ezekkel a lapokkal szinte hímes tojásként kell bánni, legalábbis akkor, amikor már megfőttek. Egy normális méretű tepsibe józan számítások szerint nagyjából 10 db cannelloni fér el kényelmesen, szóval 3-4 turnusban el tudjuk készíteni őket. Logisztikailag érdemes egy időben kezdeni a ragu és a tésztalapok elkészítését, így időt spórolhatunk.

Rock n’ roll

Tekerünk. Ha kész a tészta, akkor kifektetjük a lapokat, majd egy szelet bacont fektetünk rá, megszórjuk egy kevés reszelt sajttal, és ezután teszünk az egyik felére 2-3 evőkanálnyi ragut. ha eredeti cannelloni gyűrűt használnánk, akkor ezt kapásból nem tudnánk megcsinálni. Ha ez megvan, akkor feltekerjük a cannelloninkat, és félretesszük pihenni, amíg elkészítjük az összes többi tekercset. Ha megvannak a kis gyönyörűségek, akkor a tepsink aljába paradicsomszószt öntünk, majd óvatosan belerakjuk a cannellonikat. Most jön a varázslat: a tejszínt elkeverjük a maradék parmezán sajttal és a cannellonik tetejére öntjük. Utána fogjuk ezt a csodát és berakjuk az előmelegített 180 °C fokos sütőbe és negyven percig sütjük, vagy amíg a teteje picit megpirul. Ecco tutto – vagyis: ez minden!

Bon apétit!

Mondtuk, hogy könnyű lesz, igaz? De ha még ez is túl fárasztó neked, akkor irány a Netpincér, ahol a címed megadása után már választhatsz is a jobbnál jobb opciók között. Mindent bele!