Öt város szerencsejátékosoknak - A bűn fellegvárai

„Las Vegas az egyetlen hely a világon, ahol a pénz valóban beszél. Annyit szokott mondani, hogy: viszlát! – jelentette ki egyszer a város egyik neves vendége, Frank Sinatra. Ol’ Blue Eyes annyiban tévedett, hogy a pénz a világ egyéb pontjain is beszél, igaz azokon a helyeken is ugyanezt mondja, csak más nyelven. Következzen öt hely, amit minden szerencselovagnak, zsugásnak, gamblernek látnia kell!

Monte Carlo, minden kaszinók ősatyja

Vegas még nem létezett (csak 1905-ben alapították meg), amikor Monte Carlóban már pörgött a rulett és repkedtek a zsetonok a zöld asztal felett. A város neves kaszinója, a Le Grand Casino 1863-ban nyitotta meg kapuit, az épületet Charles Garnier tervezte, akinek nevéhez a párizsi Opera megépítése is fűződik. 35 rulett és blackjack asztal és 316 nyerőgép tartozik az intézményhez, vagyis egy igen szűk és exkluzív klubról van szó, amely számban messze alulmarad monstre utódaitól. A nyerőgépeket nem is értjük, mert az egyáltalán nem olyan szexi, mint feltenni párezer eurót a párosra. Míg Las Vegas, a makaói kaszinók és a listánkon szereplő egyéb gambler központok bárki számára elérhetők – értsd: pénzes turisták, szenvedélybetegek, profik – addig Monte Carlo az elit játszótere, ahol a pénzes euro-trash, a helyi nemesség és az adóparadicsomba merülő high society múlatja az időt. Ha nem tudunk ilyen járgányokkal érkezni a helyszínre, ne itt akarjuk megtenni a 17-est.

Las Vegas, az örök klasszikus

Naná. Vegas a szerencsejátékosok Mekkája, egy magára valamit is adó gambler nem hal meg úgy, hogy ne próbált volna meg bankot robbantani a kultikus kaszinók valamelyikében. Sin City, azaz a bűn városa a negyvenes években pörgött fel igazán, legöregebb, ma is működő hotel-kaszinóját, a Flamingo Hotelt a Genovese maffia klánhoz köthető gengszter, a legendás Bugsy Siegel építtette. Az egyik legújabb szentély, a Bellagio 1998-ban nyitott meg, gyenge 1.6 milliárd dollárba került, ami akkor a világ legdrágább szerencsejáték centrumává tette. A hotel-kaszinóban 200 rulett és egyéb asztal található, illetve 2000 nyerőgép. A Bellagio Poker Room a zsugások mennyországa (vagy pokla, lapjárástól függ), egyik helyiségében a high rollerek nyomhatják magasabb limitekkel. Az épület és az előtte található szökőkút amerikai látványosságnak számít, és persze a show sem maradhat el: a Cirque du Soleil itt rendszeres programnak számít.

Neon csillogás Makaón

Makaó – vagyis inkább portugál gyarmatosítói - időben találta ki magának a frankót: az 1850-es években engedélyezték a szerencsejátékot a félszigeten és két szigetén. A jó időzítésnek köszönhetően nem Hongkong, Tajvan vagy valamelyik nevenincs sziget lett Ázsia legforgalmasabb szerencsejáték-fellegvára, hanem ők. És hogy ez miért jó? Azért mert a szerencsejátékokból befolyó bevételek teszik ki a sziget éves GDP-jének 43 százalékát. Igen, ez a tartomány (ma a Kínai Népköztársaság része) mások pechjéből tartja fenn magát, méghozzá nem is rosszul.  Makaón jelenleg 33 kaszinó működik, némelyik kis tétekkel a Kínából érkező munkásosztályra specializálódva, a legmenőbb pedig a Mandarin Oriental Macau. Ebben a luxushotelben 24 órán át pörög a biznisz, kínai párttagok 59 nyerőgépbe dobálhatjuk a verejtékes munkával elsikkasztott pénzt, illetve 11 asztalnál pakolhatják a zsetonokat. Errefelé nem csak a kaszinó a nyerő, ló-. és agárversenyek is várják a nagyérdeműt.

Szingapúr, a legújabb ékkő

Szingapúr 2005-ben, vagyis alig hét éve nyitotta meg első kaszinóját, a Resorts World Sentosát, ami azokban az években a kontinens egyik legkomolyabb építkezésének számított. A második giga-játékbarlang 2010-ben nyílt meg, méghozzá az amerikai Las vegas Sands jóvoltából. A Marina Bay Sands Dél-Kelet Ázsia egyik legextravagánsabb épülete, nem mellékesen pedig a világ legdrágább ilyen jellegű intézménye (8 milliárd dollár telekkel együtt.) A befektetés a tervek szerint hat év múlva meg is térül, hiszen évi 1 milliárd dolláros profittal számolnak a tulajdonosok. A forgalom erős: naponta közel 25.000-en fordulnak meg a kaszinóban.  Az 1600 félkarú rablóval, az 500 darab rulett-, blackjack és satöbbi asztallal telepakolt terem mellett van itt még luxusmárkákat felvonultató bevásárlóközpont, múzeumok, éttermek, mozi, a világ legkirályabb medencéje, két színház, jégpálya, vagyis minden, ami szem szájnak ingere.

Kaszinó-hajók az Arab-öbölben

Az Egyesült Arab Emírátusok területén a szerencsejáték tiltott – az iszlám is kígyót-békát kiált rá, igaz, lottó például van – de mindig akadnak élelmes emberek, akik megtalálják a kiskapukat. Tizenkét tengeri mérföldig terjed a hatóságok működési területe, így azon túl már lehet kaszinózni, rogyásig. Az Egyesült Arab Emirátusok partvidéki városait érintő óceánjárók úszó játékbarlangok, amelyek a rulett, a baccara és az egyéb műfajok szerelmeseit várja, tárt karokkal. Ilyen hajó a Brilliance of the Seas nevű, Dubai kikötőjében bejegyzett hajó, amelynek egyes túráit mintha éppen a helyi szerencsejátékra vágyók igényeihez igazítottak volna. Michael Bayley, a hajót működtető Royal Caribbean Cruises feje 2010-ben azt nyilatkozta, hogy mivel a kaszinót csak nemzetközi vizeken nyitják meg, ezért nem követnek el semmi törvénysértő dolgot, Allah szeme tizenkét tengeri mérföldig lát, tehetnénk hozzá. Természetesen több hasonló hajójárat is működik az Arab-öbölben, igaz, sokan már évekkel ezelőtt azt jósolták, hogy előbb-utóbb vége lesz az úszó kaszinóknak. Amíg viszont nem csap le a törvény szigora, addig tovább pörög a rulettkerék.

Ha inkább öt tóparti város, vagy ugyanennyi európai horgászparadicsom, vagy alig ismert hazai fürdőhelyek érdekelnek, akkor a legjobb helyen vagy!

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon