Öt város szerencsejátékosoknak - A bűn fellegvárai

„Las Vegas az egyetlen hely a világon, ahol a pénz valóban beszél. Annyit szokott mondani, hogy: viszlát! – jelentette ki egyszer a város egyik neves vendége, Frank Sinatra. Ol’ Blue Eyes annyiban tévedett, hogy a pénz a világ egyéb pontjain is beszél, igaz azokon a helyeken is ugyanezt mondja, csak más nyelven. Következzen öt hely, amit minden szerencselovagnak, zsugásnak, gamblernek látnia kell!

Monte Carlo, minden kaszinók ősatyja

Vegas még nem létezett (csak 1905-ben alapították meg), amikor Monte Carlóban már pörgött a rulett és repkedtek a zsetonok a zöld asztal felett. A város neves kaszinója, a Le Grand Casino 1863-ban nyitotta meg kapuit, az épületet Charles Garnier tervezte, akinek nevéhez a párizsi Opera megépítése is fűződik. 35 rulett és blackjack asztal és 316 nyerőgép tartozik az intézményhez, vagyis egy igen szűk és exkluzív klubról van szó, amely számban messze alulmarad monstre utódaitól. A nyerőgépeket nem is értjük, mert az egyáltalán nem olyan szexi, mint feltenni párezer eurót a párosra. Míg Las Vegas, a makaói kaszinók és a listánkon szereplő egyéb gambler központok bárki számára elérhetők – értsd: pénzes turisták, szenvedélybetegek, profik – addig Monte Carlo az elit játszótere, ahol a pénzes euro-trash, a helyi nemesség és az adóparadicsomba merülő high society múlatja az időt. Ha nem tudunk ilyen járgányokkal érkezni a helyszínre, ne itt akarjuk megtenni a 17-est.

Las Vegas, az örök klasszikus

Naná. Vegas a szerencsejátékosok Mekkája, egy magára valamit is adó gambler nem hal meg úgy, hogy ne próbált volna meg bankot robbantani a kultikus kaszinók valamelyikében. Sin City, azaz a bűn városa a negyvenes években pörgött fel igazán, legöregebb, ma is működő hotel-kaszinóját, a Flamingo Hotelt a Genovese maffia klánhoz köthető gengszter, a legendás Bugsy Siegel építtette. Az egyik legújabb szentély, a Bellagio 1998-ban nyitott meg, gyenge 1.6 milliárd dollárba került, ami akkor a világ legdrágább szerencsejáték centrumává tette. A hotel-kaszinóban 200 rulett és egyéb asztal található, illetve 2000 nyerőgép. A Bellagio Poker Room a zsugások mennyországa (vagy pokla, lapjárástól függ), egyik helyiségében a high rollerek nyomhatják magasabb limitekkel. Az épület és az előtte található szökőkút amerikai látványosságnak számít, és persze a show sem maradhat el: a Cirque du Soleil itt rendszeres programnak számít.

Neon csillogás Makaón

Makaó – vagyis inkább portugál gyarmatosítói - időben találta ki magának a frankót: az 1850-es években engedélyezték a szerencsejátékot a félszigeten és két szigetén. A jó időzítésnek köszönhetően nem Hongkong, Tajvan vagy valamelyik nevenincs sziget lett Ázsia legforgalmasabb szerencsejáték-fellegvára, hanem ők. És hogy ez miért jó? Azért mert a szerencsejátékokból befolyó bevételek teszik ki a sziget éves GDP-jének 43 százalékát. Igen, ez a tartomány (ma a Kínai Népköztársaság része) mások pechjéből tartja fenn magát, méghozzá nem is rosszul.  Makaón jelenleg 33 kaszinó működik, némelyik kis tétekkel a Kínából érkező munkásosztályra specializálódva, a legmenőbb pedig a Mandarin Oriental Macau. Ebben a luxushotelben 24 órán át pörög a biznisz, kínai párttagok 59 nyerőgépbe dobálhatjuk a verejtékes munkával elsikkasztott pénzt, illetve 11 asztalnál pakolhatják a zsetonokat. Errefelé nem csak a kaszinó a nyerő, ló-. és agárversenyek is várják a nagyérdeműt.

Szingapúr, a legújabb ékkő

Szingapúr 2005-ben, vagyis alig hét éve nyitotta meg első kaszinóját, a Resorts World Sentosát, ami azokban az években a kontinens egyik legkomolyabb építkezésének számított. A második giga-játékbarlang 2010-ben nyílt meg, méghozzá az amerikai Las vegas Sands jóvoltából. A Marina Bay Sands Dél-Kelet Ázsia egyik legextravagánsabb épülete, nem mellékesen pedig a világ legdrágább ilyen jellegű intézménye (8 milliárd dollár telekkel együtt.) A befektetés a tervek szerint hat év múlva meg is térül, hiszen évi 1 milliárd dolláros profittal számolnak a tulajdonosok. A forgalom erős: naponta közel 25.000-en fordulnak meg a kaszinóban.  Az 1600 félkarú rablóval, az 500 darab rulett-, blackjack és satöbbi asztallal telepakolt terem mellett van itt még luxusmárkákat felvonultató bevásárlóközpont, múzeumok, éttermek, mozi, a világ legkirályabb medencéje, két színház, jégpálya, vagyis minden, ami szem szájnak ingere.

Kaszinó-hajók az Arab-öbölben

Az Egyesült Arab Emírátusok területén a szerencsejáték tiltott – az iszlám is kígyót-békát kiált rá, igaz, lottó például van – de mindig akadnak élelmes emberek, akik megtalálják a kiskapukat. Tizenkét tengeri mérföldig terjed a hatóságok működési területe, így azon túl már lehet kaszinózni, rogyásig. Az Egyesült Arab Emirátusok partvidéki városait érintő óceánjárók úszó játékbarlangok, amelyek a rulett, a baccara és az egyéb műfajok szerelmeseit várja, tárt karokkal. Ilyen hajó a Brilliance of the Seas nevű, Dubai kikötőjében bejegyzett hajó, amelynek egyes túráit mintha éppen a helyi szerencsejátékra vágyók igényeihez igazítottak volna. Michael Bayley, a hajót működtető Royal Caribbean Cruises feje 2010-ben azt nyilatkozta, hogy mivel a kaszinót csak nemzetközi vizeken nyitják meg, ezért nem követnek el semmi törvénysértő dolgot, Allah szeme tizenkét tengeri mérföldig lát, tehetnénk hozzá. Természetesen több hasonló hajójárat is működik az Arab-öbölben, igaz, sokan már évekkel ezelőtt azt jósolták, hogy előbb-utóbb vége lesz az úszó kaszinóknak. Amíg viszont nem csap le a törvény szigora, addig tovább pörög a rulettkerék.

Ha inkább öt tóparti város, vagy ugyanennyi európai horgászparadicsom, vagy alig ismert hazai fürdőhelyek érdekelnek, akkor a legjobb helyen vagy!

Az etikett nehezen definiálható illemkódex, amelynek szabályai kultúránként, helyzetenként és társaságokként változhatnak. Nem egyszerű téma, nem is szeretnénk túlbonyolítani, ezért a következőkben a legalapvetőbb - de mégis gyakori -, hibákra koncentrálunk. A félreértések elkerülése végett: az etikett nem ott kezdődik, amikor villát ragadsz a kezedbe, hanem jóval korábban!

Hibák vacsora előtt

Rossz éttermet választasz

Egy étterem több szempontból is minősíthetetlennek számíthat. Egyrészt lehet rossz színvonalú: a pincérek durvább modorral bírnak, mint Shrek, a berendezés lepukkant, az ételek ehetetlenek. Ennek elkerülésére érdemes alaposan ellenőrizni a helyet, akár online, akár személyesen. A másik baki, hogy ugyan kifogástalan a hely, de a célnak mégsem felel meg. Egy első (vagy második, stb.) randira nem szerencsés túlságosan romantikus hangulatú intézményt választani, ezt hagyjuk meg a már párnak számító emberkéknek. Ez az intelem első blikkre taktikai fogásnak tűnhet, holott ez a döntés pontosan a megfelelő modor birtoklásáról szól. A gyertyafényt hagyjuk meg későbbre. Az éttermet a férfinak ildomos kiválasztania, nem kell, hogy közös megegyezés tárgyát képezze, de azt is illik elkerülni, hogy egy steak house-ban ülve derüljön ki a partnerünkről, hogy radikális vegán, aki évek óta csak magokon és bogyókon él és még a madársalátát is undorítónak találja az elnevezése miatt.

Bohócnak öltözöl

A 10 divatbaki, amit egy férfinak kerülnie kell című alaptanulmány mindenki számára ajánlott olvasmány, de sok helyen elég, ha felkapunk egy sötét farmert és egy (nem mélyen kigombolt nyakú) inget. Nyakkendő és zakó szinte már sehol sem alapfeltétel, de az adott étterem honlapját mindig érdemes csekkolni, ugyanis vannak helyek, amelyek dressz kódot adnak meg!

Nem tudsz parkolni

Hardcore etikettszabálynak  tűnhet, de ha randipartnert fuvarozol étterembe, akkor a parkolásnak is vannak szabályai. A lényeg, hogy illik tudni, hogy hol van az étterem, ha pedig megtaláltad, akkor a parkolóhely keresgélése ne tartson tovább öt percnél. Ennek elkerülése érdekében érdemes előre felkutatni a közeli fizetős parkolókat. A megfelelő parkolás biztosítása egyébként egy jó étterem feladatai közé tartozik, nem véletlen, hogy minőségi éttermi kalauzok osztályzatai ezt az opciót is figyelembe veszik.

Nem foglalsz asztalt

Egy randit vagy kellemes estét tönkretehet, ha kiderül, hogy nem foglaltál asztal, az étterem pedig tele van. Ha igazán biztosra akarsz menni, akkor nem csak arról gondoskodsz, hogy legyen helyetek, hanem arról is, hogy az asztal ne a mosdókhoz vagy a bejárathoz közel legyen, hanem ideális helyen. (Hogy mi számít annak, az mindig a helytől függ. Ismét érdemes előre tervezni.) Nagyon triviális tanácsnak tűnhet, pedig egy szombat estén, amikor egy jó helyen minden asztal foglalt 7 és 10 között és a helyszínen már nem lehet másik asztalt kérni, nagyon is hasznos lesz ennyire előrelátónak lenni.

Hölgyeket előre

A hölgyek előre szabály az élet egyéb területein működhet, de nem ebben az esetben. A férfi lép be elsőként az étterembe, majd az ajtót tartva beengedi a hölgyet. Az etikett egy folyamatosan változó és megújuló entitás, de ez a szabály öröknek tűnik.

Rohanás

Ideális esetben a főpincér vagy egy felszolgáló másodperceken belül megszólít bennünket, és a korábban foglalt asztalunkhoz kísér, de ha ez nem történik meg, akkor várjunk egy keveset, amíg feltűnik az illetékes elvtárs. Elsőként a hölgy foglal helyet, jó esetben a pincér kihúzza számára a széket. Hiába vagyunk éhesek, illik türelmesnek lennünk, különösen ha randiról van szó. Nem sürgetjük választással a partnerünket. A legfrissebb trendek szerint a nemek egyenlők, ha rendelésről van szó, azaz a férfi is előállhat a farbával elsőként.

Vacsora közben

Bénán rendelsz bort*

A borrendelés témáját egyszer már körbejártuk egy igazi szakértő segítségével, de a lényeg, hogy akár előre is tájékozódhatunk a kiválasztott étterem kínálatával kapcsolatban, a legtöbb étterem honlapja rendelkezik itallappal is. Bátran hagyatkozzunk a sommelierre vagy felszolgálóra, de ha nem tetszik az ajánlott bor, akkor kérjünk másikat. Ne parázzuk túl, de ne essünk át a ló túlsó oldalára sem.

*A kisbetűs részben jegyezzük meg, hogy a bor természetesen nem kötelező része egy tökéletes vacsorának.

Villával eszed a levest

Na jó, ez nem fordulhat elő, de vajon hányan tudjuk megkülönböztetni a kávéskanalat a desszertkanáltól? Egy alaposan megterített asztalnál akár három pohár (fehérboros, vörösboros, vizes) három tányér, és egy fiókra való evőeszköz is várhat bennünket. Éttermekben rendszerint fogásonként érkeznek az egyébként is lecsökkentett számú evőeszközök, de ha valami igazán csúcs helyre keveredünk, akkor a szabály az, hogy étkezésenként egy evőeszközt (vagy evőeszközpárt) használunk fel, és kívülről haladunk befelé. Ha a tányér jobb és baloldalán elfogytak az evőeszközök, akkor jöhetnek a tányér fölé helyezett cuccok (általában a kávés- vagy desszertkanál vagy desszertvilla.)

Csak eszel és eszel

A vacsora társasági esemény, még akkor is, ha csak két ember vesz részt rajta. Soha ne feledd, hogy a legfontosabb a partnered, ezért illik folyamatosan a figyelmünkről biztosítani, szóval tartani, szórakoztatni. Ennek megfelelően a mobilt illik kikapcsolni, de minimum lehalkítani.

Vacsora után

Nem tudod, hogy ki fizessen

Az etikett halad a korral, ma már nem feltétlenül kötelező a férfinak fizetni, igaz, úriemberként illik felajánlania azt. Egy másik felfogás szerint az a fél fizet, aki kezdeményezte a randit. A borravaló mértéke hazai intézményekben rendszerint a számla 10-15 %-ának felel meg. Egy igazi gentleman diszkréten egyenlíti ki a számlát, és nem villant meg kötegnyi papírpénzeket. Ha már itt tartunk: slusszkulcsot és mobilt sem.

Sok tökéletes dolog született Olaszországban, és ezért nagyon hálásak lehetünk a derék csizmalakóknak. Ha az ötvenes-hatvanas évekre gondolunk, akkor olyan praktikus és briliáns dizájnnal rendelkező tárgyak jutnak eszünkbe, mint egy Bialetti kotyogós kávéfőző, egy Vespa robogó, vagy olyan filmek, mint a Római vakáció, ami ugyan amerikai, de a Cinecittában készült, szóval legalább félig olasznak számít. Mai marhahúsos cannelloninkkal Itália előtt tisztelgünk!

Ez egy masszív fogás, ám mivel ínycsiklandóan néz ki, egy diétázó csaj sem fog nemet mondani rá, szóval remek választás vacsorával egybekötött randira! Ha egy tízes skálán osztályoznánk a nehézségi fokozatát, akkor a cannelloni körülbelül hatost kapna, vagyis kezdők is bátran nekifoghatnak, ha kellőképpen komolyan veszik a feladatot. Ez a töltött tészta – mert ha jobban belegondolunk, akkor az, bármennyire furcsának is hangzik az elnevezés – időigényes vállalkozás, de megéri a veszkődést.

Beszerző körút

Vannak előre gyártott cannelloni alkalmatosságok. Ezek apró cső formájú kis tészták, választhatjuk ezeket is természetesen, de most kipróbálunk egy alternatív megoldást. Mivel a cannelloni gyűrűkbe kínkeserves munka belegyömöszölni a tölteléket, sokkal jobban jártok, ha lasagne lapot használtok. Kezdjük az alapokkal! Mi az, ami nélkül nem érdemes nekifognod ennek a fogásnak? Kell hozzá lasagne lap, (vagy cannelloni tészta) ha ez nincsen, akkor elő kell állni egy B tervvel, hacsak nem tudunk tésztát gyúrni liszt, víz, tojás és só megfelelő arányú összekeverésével. A többi már gyerekjáték: fél kiló darált marhahús, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 10 dkg bacon, 10 dkg gomba (friss vagy konzerv) 5 dl paradicsomszósz, 1 teáskanál szárított oregánó, 2dl tejszín, 2 dl fehérbor, 10 dkg reszelt parmezán.

Action!

Először készítsük el a tölteléket. Kevés olivaolajon pirítsuk meg a kockára vágott vöröshagymát, majd a vékony gerezdekre vágott fokhagymát. Jöhet a gomba is, de közben fakanállal kevergessük a lábasban lévő dolgokat, ugyanis a hagyma könnyen odakap. Pirítsuk meg a darált marhahúst, amíg beszürkül, majd szórjuk rá a szárított oregánót, és sózzuk, borsozzuk. Folyamatosan forgassuk a húst, és az esetleg összeállt húscsomókat nyomkodjuk szét fakanállal. A száraz fehérbort öntsük a húsra, majd adjunk a hőfoknak, egészen addig, amíg a bor szinte teljesen elpárolog. Ezek után jöhet a paradicsom szósz, de ne felejtsük a lángot visszavenni közepes fokozatra. Rotyogtassuk jó húsz percig, vagy amíg a hús átfő, és a ragu besűrűsödik. Néha kevergessük meg, nehogy odakapjon.

Tészta

A lapokat egy nagy lábasban érdemes megfőzni, egyszerre maximum három lapot, ugyanis ha többet rakunk a lábasba, akkor összetapadnak, majd szétszakadnak. Ezekkel a lapokkal szinte hímes tojásként kell bánni, legalábbis akkor, amikor már megfőttek. Egy normális méretű tepsibe józan számítások szerint nagyjából 10 db cannelloni fér el kényelmesen, szóval 3-4 turnusban el tudjuk készíteni őket. Logisztikailag érdemes egy időben kezdeni a ragu és a tésztalapok elkészítését, így időt spórolhatunk.

Rock n’ roll

Tekerünk. Ha kész a tészta, akkor kifektetjük a lapokat, majd egy szelet bacont fektetünk rá, megszórjuk egy kevés reszelt sajttal, és ezután teszünk az egyik felére 2-3 evőkanálnyi ragut. ha eredeti cannelloni gyűrűt használnánk, akkor ezt kapásból nem tudnánk megcsinálni. Ha ez megvan, akkor feltekerjük a cannelloninkat, és félretesszük pihenni, amíg elkészítjük az összes többi tekercset. Ha megvannak a kis gyönyörűségek, akkor a tepsink aljába paradicsomszószt öntünk, majd óvatosan belerakjuk a cannellonikat. Most jön a varázslat: a tejszínt elkeverjük a maradék parmezán sajttal és a cannellonik tetejére öntjük. Utána fogjuk ezt a csodát és berakjuk az előmelegített 180 °C fokos sütőbe és negyven percig sütjük, vagy amíg a teteje picit megpirul. Ecco tutto – vagyis: ez minden!

Bon apétit!

Mondtuk, hogy könnyű lesz, igaz? De ha még ez is túl fárasztó neked, akkor irány a Netpincér, ahol a címed megadása után már választhatsz is a jobbnál jobb opciók között. Mindent bele!

Player Autószalon