Péterfy Bori – Sokkal vadabb vagyok!

Majdnem tizenkét hónappal gyermeke születése után, rajongói legnagyobb örömére Péterfy Bori visszatér a csatamezőre. A háború két fronton zajlik: a Három nővér Irinájaként már játszik a Nemzetiben, a Love Banddel pedig heti két-három alkalommal próbál, hamarosan pedig jönnek a koncertek is. Belehajoltunk Péterfy Bori hajába, avagy beszélgetés ufókról, egy kurva nehéz időszakról, Prince és a szex kapcsolatáról, és arról, hogy milyen ketrecbe zárt macskanőnek lenni.

Nézz mélyen a szemembe!

A szöszi énekesnő lehuppan az egyik székre, és szinte azonnal elnézést kér, ha kissé összevissza fog fogalmazni, ugyanis a fia mellett rendszeresen négy-öt órákat alszik, vagyis per pillanat messze van csúcsformájától. Ha nem mondja, biztosan nem veszem észre, valószínűleg ez is egyike azoknak az ellentmondásoknak, rejtélyeknek, amiket a túl élénk fantáziával megáldott emberek Bori köré képzelnek, annak ellenére, hogy ő bármi ilyesmire törekedett volna. Bár már régen érettségizett, olyan mintha egy kíváncsi, vibráló tekintetű kamaszlány ülne velem szemben, talán a folytonos felfedezés állapotában lévő lelkület az, ami ilyen fiatalosnak konzerválta őt, mindenesetre fáradtnak, enerváltnak egy cseppet sem tűnik.
(Köszönjük a Pastrami Étterem és Kávéház segítségét!)

Minden lány tetszik a diszkóban

Pár éve a 10 és 25 közötti női populáció komoly hányada tisztelte himnuszaként a Vámpír című slágert, ami nem meglepő, ugyanis a felszabadult, önálló nőideált megtestesítő művész, mint jelenség tökéletesen alkalmas arra, hogy a csajok rákapcsolódjanak. Szóval Bori és a Love Band inkább csajos, mint a fiús, így adott a kérdés, hogy vannak-e egyáltalán férfirajongói? – Hajaj! – szalad fel Bori szemöldöke a homlokára. – Ez mondjuk nem olyasmi, amiről szívesen beszélek. Rengeteg levelet kapok például. Én is szembesültem vele, hogy a sztár jelenség létezik, szóval nem hiszem, hogy ez kizárólag rólam vagy nekem szólna. Én mászkálok az utcán, békávézom, meg minden, de az engem is meglep, ha a csemegében odajön valaki, és azt kéri, hogy írjam a nevem a karjára. Az ilyesmivel nehéz mit kezdeni. Meg tudnak lepni koncerteken is. Van például a Szüret című számunk, amiben van egy sor: „vörösen lángolnak a fenyvesek a pólón, amiben vagyok”. Az egyik koncerten, már nem tudom hol, ennél a sornál előugrott a tömegből egy fiú, szétnyitotta a kabátját, és láthatóvá vált a pólója, amire lángoló fákat festett. Ezektől elszoktam, de a koncertekkel tuti visszakapom őket!

Egy olyan tengerpart, ahol mindig 30 fok fölött van a hőmérséklet.

A hely, ahová szívesen vonulna száműzetésbe

Ott fekszünk majd meztelen

Az első lemez, amiért pénzt adott, egy David Bowie album volt, de nagyon tiszta emlék az is, amikor a bátyja hazaérkezett A fal című Pink Floyd lemezzel. Ha ufók érkeznének a földre, és el kellene vinnie őket erre-arra, akkor New Yorkba, tengerpartra és egy ázsiai városba menne velük. – Hogy milyen koncertre vinném őket? – kérdez vissza, eltűnődik egy darabig, majd cinkosan elmosolyodik. – Hát a sajátomra, és mondjuk Soerii és Poolek. Hamarosan youtube videók között szemezgetünk kedvenc zenék után kutatva és meg is találjuk Lou Reedet. – Perfect Day. Szerintem az egyik legtökéletesebb szám a világon. Nemrég voltam a bátyám 627. esküvőjén – na jó, csak a harmadik volt –, és ott is ez ment. Pár kattintás, és már Prince nyomja a Purple Raint. – Ehhez szerelmi emlékek fűznek. Na jó, nem annyira szerelmi, inkább szexuális! De Prince-nek pont az a dolga, hogy tíztől száz éves korig izgalomba hozza az embereket.

Őrlángra tettél engem

Bori sokaknak elsősorban extravagáns popdíva, holott ő egyértelműen színésznőként gondol magára. Az egykoron kultikus státuszban álló Krétakörrel a kilencvenes évek végétől közel tíz éven át körbeutazták a világot. A Schilling Árpád vezette társulat a nemzetközi fesztiválokon egymás után söpörte be az elismeréseket, miközben középső ujját mutatta az egész itthoni szakmának, a kritikusoknak és a mögöttük álló megcsontosodott intézményrendszernek. A hipersikeres, és végig outsider státuszban maradó kör azonban 2008-ban felbomlott, a színészek pedig hirtelen ott találták magukat a semmiben lógva. – Hát az kurva nehéz volt – eleveníti fel Bori. – Már egy évvel korábban tudtuk, hogy vége. Hihetetlenül ellentmondásos volt: külföldön sorban kaptuk a standing ovationöket, mi meg úgy álltunk a színpadon, mint egy vert sereg. Azért a művésznő nem tűnt el a süllyesztőben, ugyanis jelenleg a Nemzeti Színház tagja, kapott Köztársasági Érdemrendet, a Poligamy és a Napszúrás című filmekben nyújtott alakításáért pedig 2010-ben begyűjtötte a Magyar Filmkritikusok díját a legjobb női epizódszereplő kategóriában. – Amikor megkaptam a díjat, akkor mondtam is magamnak, hogy akkor ez ennyi volt, többet nem fognak filmbe hívni. Ez sokakkal előfordult már, és tulajdonképpen be is jött, mert azóta sem játszottam filmben. De nem adom fel, mert akár hatvan évesen is lehet olyan szerepet kapni, ami elröpíti az embert.

Koncertek

Péterfy Bori & Love Band áprilisban feltámad. Itt találkozhatsz velük:

Április 13, Szeged, Jate Klub

Április 20, Pécs, Pécsi Est Café

Április 27, Budapest, A38


Lezárt szemhéjam vászon

Bori a Krétakör idején körbeutazta a világot, így rutinos nomádnak számít. – Felfoghatatlan, hogy mennyi helyen megfordultunk a Krétakörrel, tényleg bejártuk a világot – kezdi, miközben nekifog lazacos raviolijának. – Emiatt nagyon szerencsésnek tartom magam. Ami egyből beugrik, az a New York-i utunk, amikor olyan helyekre is elvittek minket, ahová turista ritkán jut el. Ez New Yorkban a brooklyni zsidó negyed volt. Különleges bánásmódban részesültünk, a Chinatownban is volt saját kalauzunk. De tulajdonképpen Sanghaj is nagyon emlékezetes út volt. A Krétakör honlapján volt egy térkép, amin bejelölték, hogy hol játszottunk, és amikor valamikor megnéztem, alig hittem el…


Görögdinnye

A kaja, amin akár két hétig is ellenne

Gyerünk, amíg van a sok minden

Mick Jagger szerint a családi élet halál, és első ránézésre a megtelepedés, gyerekvállalás valóban egyenlőnek tűnik a rock n’ roll életforma végével. Borival kapcsolatban is adott a kérdés, hogy Doma fia érkezése megszelídíti-e, és nem válik-e a korábban extatikus színpadi showkat prezentáló macskanőből ártalmatlan kezesbárány. – Nem! – csattan fel energikusan – Sokkal vadabb vagyok! Aztán demonstrációképpen hirtelen átalakul egy ketrecbe zárt, rácsok mögött köröző tigrissé, és körmeivel valami ideges ritmust dobol az asztalon. – Olyan vagyok, mint akit ketrecbe zártak! Annak ellenére, hogy a lazacos ravioli eltűnt, valóban bújkál valami éhség a szemében, szóval valószínűsíthető, hogy az első koncerteken le fog szakadni a plafon. – Én mindig úgy megyek fel a színpadra, hogy ez az utolsó koncertem. Annyira rövid az élet és kevés a pillanat. Nincs idő szarakodni.

Player Autószalon

A képernyőn szerepelni – legyen az televízió vagy egy monitor – bizony vizuális műfaj, és a külső rendkívül fontos. Viszont egy tévés szakács esetében a szaktudás legalább akkora súllyal esik a latba, ezért két kategóriában, egytől tízig terjedő osztályzatokkal fogjuk értékelni a versenyzőket. Most pedig lássuk a legszexibb szakácsnőket!

Jessenia Vice

Kezdjük egy furcsa pályázattal. Az egyes számú versenyző ebédet főz, majd elmosogat és közben szexi – ilyen egy igazi feleség, legalábbis a virtuális valóságban. Jessenia Vice modell, valószínűleg soha nem fogott fakanalat a kezében, és ez meg is látszik rajta. De ha ilyen szerkóban van, akkor ez nem is olyan fontos.

Player osztályzat

Szakértelem: 1 pont
Külalak: 7 pont

Kövér zsidó srác

A kövér zsidó srác (Fat Jewish Guy) az amatőr ligában játszik, és mint nevéből is látszik: férfi. Hogy akkor meg mit keres ebben az összeállításban? Az ok, hogy ezt a hátrányt egy csinos, bikinis hölggyel, egy bizonyos Kyrával próbálja elfeledtetni velünk. Szép próbálkozás, cimbora, de nem jött be.

Player osztályzat

Szakértelem: 2 pont
Külalak: 0 pont

Elli

Csak azért, hogy lássuk, hogyan nem szabad főzni a képernyőn. Az „akiknek nem sikerült” mezőny egyik prominens képviselője Elli, aki valószínűleg az 50 feletti korosztály körében arathatna sikereket, már ha eljutna a képernyőig. Szerencsére – mármint az ő szerencséjére – van ez az internet nevű dolog, így az Ellihez hasonló lelkes versenyzők megmutathatják magukat a világ előtt. Sajnos a videón még az sem segít, hogy az operatőr hosszú másodpercekig másra sem koncentrál, mint a hölgy domborulataira.

Player osztályzat

Szakértelem: 3 pont
Külalak: 3 pont

Aria Giovanni

Nézzük a négyes pályát! Aria Giovannival már foglalkoztunk, és talán nem túlzás kijelenteni, hogy az egyik legdögösebb amatőr szakácsot tisztelhetjük személyében. A látványos dekoltázzsal operáló hölgy a csatolt videóban egy Alfredo szószt készít, de ez nem fontos. Mivel egy aktmodellről beszélünk, ezért a külalak osztályozásánál nagyon szigorúak voltunk.

Player osztályzat

Szakértelem: 3 pont
Külalak: 7 pont

Laura Calder

Laura Calder a kanadai televíziónézőket boldogítja, és esetében az előnyös külső és a hiteles szakmaiság szerencsés találkozásáról beszélhetünk. Több sikeres tévésorozatot vezetett, ráadásul két éve állami kitüntetéssel is jutalmazták munkásságáért. Finom!

Player osztályzat

Szakértelem: 8 pont
Külalak: 7 pont

Lakatos Andi

A hatos pályán egy hazai versenyzőt üdvözölhetünk! Lakatos Andi a TVPaprika műsorán látható több szériában, lehengerlő lendülettel leveseket, főzelékeket vagy diétás ételeket készít. Nem tudunk arról, hogy Andival újabb műsorokat terveznének, de a remény hal meg utoljára. Addig pedig maradnak az ismétlések.

Player osztályzat

Szakértelem: 7 pont
Külalak: 8 pont

Anri Sugihara

Anri Sugihara sem egy Nigella, igaz, határozottabban jobban néz ki. A japán gravure idolt egy konyhában fotózták, valamit próbált is készíteni közben, de nem jöttünk rá, hogy mi az. Aki tudja, kommentben megoszthatná velünk.

Player osztályzat

Szakértelem: 1 pont
Külalak: 9 pont

Cindy

A nyolcas pályán Cindy, aki első ránézésre Emmy vetélytársa lehetne az idősebb férfinézőkért folytatott versenyben. A "Cindy szexi konyhájának" főszereplője sok hajdobálással és bedőléssel igyekszik meghódítani nézőit, és mentéségre szóljon, hogy valószínűleg konyít is valamit a főzéshez, de ez is kevés ahhoz, hogy youtube csatornájával forradalmasítsa a tévés főzés műfaját. Fél éve nem került fel a netre új videója, de a magunk részéről túléljük.

Player osztályzat

Szakértelem: 4 pont
Külalak: 4 pont

Katie Lee

Katie valaha újságírást tanult, étteremkritikákat is írt, végül 2006-ban egy főzőshow-ban landolt. Összedobott egy szakácskönyvet is, szakértőként is feltűnt reggeli műsorokban, de legnagyobb húzása, hogy 2004-ben hozzáment a nála 32 évvel idősebb, szebb időket is megélt Billy Joelhez. 2009-ben elváltak, azóta egyedül sütögeti a pecsenyéjét.

Player osztályzat

Szakértelem: 7 pont
Külalak: 6 pont

Sara La Fountain

Sara félig amerikai, félig finn, ebben a videóban éppen finn nyelvtudásával villog. A csaj kőkemény profi, megjárta a CIA-t, ami esetünkben nem az amerikai központi hírszerzést, hanem a befolyásos gasztronómiai iskolát, a Culinary Institute of Americát jelenti. Csak, hogy tudd, többek között itt végzett a zseniális Anthony Bourdain is. Első szakácskönyvével megnyerte a Gourmand World Cookbook Awardot, és több tévéshowt is vezetett. Csak azt nem értjük, hogy miért kellett pantomim művésznek beöltöztetni...

Player osztályzat

Szakértelem: 9 pont
Külalak: 7 pont

Catherine McCord

Modellként kezdte, szerepelt a Glamour, és Vogue a címlapján, és Victoria's Secret modell is volt. Kell ennél több? Övé a Weelicious.com foodie honlap, a People magazin pedig beválasztotta az ötven legbefolyásosabb blogger anyuka közé. Ennivaló!

Player osztályzat

Szakértelem: 6 pont
Külalak: 8 pont

Giada De Laurentiis

Giada a Food Networkön vezeti műsorait, és szakértők szerint hamarosan igazi világsztár lesz belőle. A párizsi Cordon Bleu-ben tanult (huá), majd dolgozott a Wolfgang Puck vezette Spago-ban is (újabb huá) szóval igazi nehézsúlyú szaktekintély. Ráadásul jól néz ki, és működik a kamera előtt. Szerintünk Nigellának annyi.

Player osztályzat

Szakértelem: 9 pont
Külalak: 8 pont

Padma Lakshmi

És végül a favoritunk! Padma Lakshmi indiai származású modell, színésznő, műsorvezető és szakácskönyvek szerzője. Első könyvével, az Easy Exotic-kal rögtön megnyerte az év szakácskönyve címet 1999-ben, ráadásul a Top Chef műsorvezetőjeként Emmy díjat kapott 2010-ben. Több főzős sorozatban is szerepelt, a mellékelt videóban éppen a Today Showban vendégszerepel.

Player osztályzat

Szakértelem: 9 pont
Külalak: 10 pont

A kaja, amit főz, teljesen rendben van, de az a magas nyakú garbó… Jobban örülnénk, ha mondjuk Aria Giovanni stylistjával dolgozna. Valami olyasmire gondoltunk, mint az alábbi videó. Csoda, ha az ember kedvet kap egy hamburgerhez?

Egy jó medence már önmagában is pazar dolog, de ha látványos helyre építik, akkor az összhatás több, mint lenyűgöző. Csak képek, mert vannak helyzetek, amikor minden kommentár felesleges.

Görögország

Santorini (Forrás: flickr.com)

Thaiföld

Anantara Hotel and Resort (Forrás: flickr.com)

Mexikó

Cabo (Forrás: flickr.com)

Karib-szigetek

Santa Lucia (Forrás: healinghotelsoftheworld.com)

Törökország

Bali

Ubud Hanging Gardens Luxury Hotel & Spa. (Forrás: flickr.com)

Galapagos-szigetek

Galapagos De Luxe Camp (Forrás: Flickr.com)

Olaszország

Toszkána (Forrás: Flickr.com)

India

Goa (Forrás: Flickr.com)

Szingapúr

Marina Bay Sands (Forrás: Flickr.com)