Segítség! Menstruál a barátnőm!

A menstruáló nő rendszertanilag valahol a hárpiák, küklopszok, feldühödött titánok és trollok között helyezkedik el. A férfiak szerint. De vajon lehetne ez másként is?

Legyünk végre realisták!

EGYETLEN nő sem élvezi azt, hogy menstruál. Szokták őket vigasztalni olyan maszlaggal, hogy ez az egészség jele, juhé, nagylány lettél, ötvenen túli nők mondogatják, hogy bárcsak még én is menstruálnék – az igazság azonban az, hogy senki se élvezi. Bizonyos esetekben persze lehet neki örülni (mondjuk, ha egy kiszakadt gumi után pánikoltok), de alapvetően ez a nők számára teher, kötelesség és semmi egyéb. Így aztán másra sincs szüksége, mint egy adag lelkiismeretfurdalásra, amiért nem tudja pár napig játszani neked a szexistennőt.

Tulajdonképpen mi ez az egész?

A menstruációs ciklus során az érett petesejt kilökődik a petefészekből (egyik hónapban egyikből, a másikban a másikból), a petevezetéken át eljut a méhbe, ahol adott esetben megtermékenyülhet és beágyazódhat. Ha ez nem következik be, akkor a menstruáció szakaszában (tehát a 28 napos ciklus menstruálós részében) a hüvelyen át távozik a szervezetből, némi vér és nyálkahártya kíséretében. Ez akkor is bekövetkezik, ha a barátnőd fogamzásgátló tablettát szed – csak akkor minimálisra csökken az esély a megtermékenyülésre a tabletta hormonjai miatt.

Mit érez ilyenkor a nő?

Nem, ne ugord át ezt a bekezdést! Eszünkben sincs a férfiakat hibáztatni amiatt, hogy már a felvilágosító órákat is külön szervezték meg az általános suliban, így halvány fogalmuk sincs, tulajdonképpen mi is az a menstruáció. Épp ideje hát, hogy szembesülj vele!
A 28 napos ciklus olyan a nő számára, akár egy hormonális hullámvasút. A tüszőrepedés (a petesejt kilökődése) félidőben, azaz a tizennegyedik napon következik be. Sokaknál ez az időszak is kellemetlen mellfeszüléssel, hőhullámokkal, hangulatingadozással jár – a pasik meg pláne nem értik, hogy ha nem is menstruál a nő, miért hisztis.

Maga a menstruáció csak kevesek számára fájdalommentes. A vérzés megindulása előtt a szervezet vizet tart vissza, hogy ne dehidratálódjon a menstruáció alatt – ez azzal jár, hogy a nők többsége puffadtnak, „dagadtnak” érzi magát, ami rányomja a bélyegét a hangulatára. A mellek feszülni, fájni kezdenek, nem esik jól az érintés (nem, az olyan érintés sem!), a felszabaduló hormonok határása pedig a kedélyállapot őrült libikókázásba kezd. Ilyenkor van, hogy zokogni kezdünk a Babe, a kismalac hatodik ismétlésén, elküldjük a postást az anyjába, mert csúnyán nézett ránk, és földhöz csapjuk a tányért, ha nem dicséred meg a vacsorát.

A fájdalom nem poén!

És ez még csak a kezdet. Képzeld csak el, hogy 4-8 napon át folyamatosan vér folyik a péniszedből, ami ráadásul irtózatos görcsökkel jár! Ez már egyszeri esetben is sokkolónak tűnik – na, mi minden hónapban átéljük. Azzal a tudattal indulunk el otthonról, hogy ha útközben valahol nem tudunk tampont vagy betétet cserélni, mivel takarjuk majd el a vérfoltos hátsónkat. Kombinált fájdalomcsillapítókat szedünk, hogy kibírjuk a fájdalmat – amik miatt álmosak és tompák vagyunk - és nyűgösek, ha mégsem tökéletes a hatás. Legszívesebben óránként letusolnánk, és - különösen az első két napban - ki se mozdulnánk nemhogy a lakásból, de még az ágyból se. Vannak, akiknél extrém tüneteket okoz a menstruáció: szédülés, ájulás, migrén - na, ez már tényleg nem vicces.

Mire vágyunk ilyenkor?

Hidd el, az, amit a tamponreklámokban látsz (a fehér nadrágban stage divingoló modell), kamu – vagy nagy mennyiségű morfiummal vették fel. A valóság az, hogy a nők jelentős többsége ilyenkor nyugalomra vágyik. Fizikailag fekvésre, összekucorodásra, forró fürdőre és meleg paplanra – lelkileg pedig összebújásra, kedvességre, egy kis kényeztetésre. Úgy is mondhatnánk: a menstruációs hét nagyszerű időszak arra, hogy a párkapcsolatnak egy másik dimenzióját éljétek meg. Azt, amelyiket a szokásos szexualitás esetleg háttérbe szorítja. Légy elfogadó, megértő a barátnőddel. Nincs annál bicskanyitogatóbb, amikor egy férfi élcelődik, hogy na, látom, menstruálsz. A nők ugyanis NEM önszántukból választották ezt a biológiai állapotot – és igen, a hormonális-hangulati ingadozás is biológiai állapotnak számít, így senkinek sem kellene gúnyt űzni abból, amiről nem tehetünk. Ahelyett tehát, hogy becsapnád az ajtót és további negatív érzéseket okoznál a menstruáló barátnődnek, légy együttműködő, és segíts átvészelni neki ezt az időszakot. Különben tényleg előbújik a hárpia.

Konkrét segítség

Aki még többet szeretne tenni barátnőjéért (mind lelkileg, mind fizikai síkon), igazi megbecsülésre tehet szert, ha figyelemmel követi a ciklusát. Természetesen nem kell naponta kérdezgetni, hogy megérett-e már a petesejtje - elég, ha nem a menstruálós hétre szervez nyaralást, wellnessezést, és a közelgő menstruáció előtt betér egy gyógyszertárba, hogy vigyen egy doboz női fájdalomcsillapítót a csajának. Ha pedig már ott jár, kérjen egy adag magnézium-B6 vitamin kombót, esetleg vaskészítményt: előbbi a hangulatingadozások ellen pompás, utóbbi pedig a vérveszteség miatt elengedhetetlen. Így a barátnőd azt érzi, hogy fontos neked, odafigyelsz az egészségére - és mindent megteszel, hogy jobban érezze magát. Win-win.

A quiche (ejtsd: kis) egy francia tésztás lepényféleség, amerikaiak szerint igazi csajos kaja, szóval kitűnő választás, ha meg akarjuk lepni valamivel párunkat, vagy le akarjuk nyűgözni azt a szőkét, akit végre sikerült elhívni randizni.

A quiche-t sok mindenhez hasonlítják különböző fórumokon, nevezik francia pizzának, nyitott lepénynek, és a műfaja sem tisztázott, ugyanis van, ahol desszertként emlegetik, máshol főétel, egy harmadik helyen pedig a reggeli étkezés tipikus fogásának nevezik. Mi nem foglalkozunk a címkézéssel, szerintünk a quiche olyan valami, amit meg lehet enni, és finom. A töltelék ezerféleképpen variálható, mi ezúttal egy zöldséges verziót készítünk, hús nélkül, szóval ha vega a szíved választottja, akkor ez nyerő megoldás lehet.

Itt egy vizuális gyorstalpaló:

Kezdjük az alapoknál: ha elkészítésről beszélünk, akkor a quiche két fő részből épül fel: 1. van az alapot jelentő tésztalap, 2. minden egyéb, ami a tésztalapra kerül. Elsőként a tésztát fogjuk elkészíteni, mert ennek kell egy kis idő, hogy megkeljen. A tésztagyúrás általában sok hobbi szakácsnál egy komoly lélektani határt jelent, mert rejtélyes, misztikus dolognak tűnik, amit csak a beavatott kevesek képesek megalkotni egy titokzatos szeánsz során. A helyzet ennél egyszerűbb, ugyanis a tésztagyúrás alapjában véve egy igen mechanikus folyamat: az ember összerakja A-t, meg B-t és C-t, és kész a termék. Jó, jó, tudjuk, a főzés az művészet, meg kreativitás, meg minden, de ezt a szöveget hagyjuk meg a csajoknak.

Part 1. A tészta

Tésztát gyúrni egyáltalán nem nehéz. Kell hozzá pár dolog, például egy konyhai mérleg, ugyanis a tészta esetében a számok fontosak. Harminc dekagramm lisztet morzsoljunk el tizenöt dekagramm vajjal – vajról beszélünk, a margarint dobjuk ki, gyújtsuk fel, lőjük ki a világűrbe –, egy tojás sárgáját, egy csipet sót, majd lassan öntsünk hozzá annyi hideg vizet, amitől a tésztánk még nem lesz nyúlós. Kezdjük egy decivel, ez a minimum, majd a halmazállapotot figyelve öntsünk hozzá egy újabb decit, ha kell. Milyen a kemény tészta? Olyasmi, mint a gyurma, de annál azért egy árnyalatnyival puhább, szétmorzsolhatóbb. A nyúlós tészta meg úgy nyúlik, mint a megolvadt sajt, de ha itt tartunk, az már nem szerencsés. Ebben az esetben a mentőövet pár deka liszt és egy kevés vaj jelenti.

A tésztát tegyük egy tálba, takarjuk le, és tegyük fél órára hűtőbe. Vegyük elő a sütőformát, ami esetünkben egy kerek, általában hullámos szélű frizbihez hasonlító tárgy. (Nagy szupermarketekben is könnyen beszerezhetjük, olyan helyeken van, ahol férfiak általában nem szoktak megfordulni, nevesül a fakanalak, sajtreszelők, és hasonló tárgyak osztályán. Egy kb. egy centi magas peremű, béna fémtálcát keressünk.) A tésztát nyújtsuk ki, szokták mondani a szakácskönyvek, de mit jelent ez? Semmiképpen ne úgy nyújtsuk ki, mintha egy expander lenne! Ehelyett inkább tegyük a liszttel beszórt konyhapultra, és egy sodrófával, vagy akár egy üres borospalackkal (kipróbált módszer, ráadásul egy legénykonyhában előbb fogunk üres borosüveget találni, mint sodrófát, nem igaz?) és nyújtsuk ki. A tészta ne legyen papírvékony, inkább jó félcenti-centi vastag. Ezt követően tegyük be a sütőformába. Ha ezzel megvagyunk, akkor veregessük vállon magunkat, bontsunk ki egy üveg pezsgőt, mert megcsináltuk!

Vaksütés

Nem, a vaksütés nem azt jelenti, hogy innentől kezdve letakart szemmel sütünk tovább. Ennyire még a franciák sem furcsák. A vaksütés azt jelenti, hogy a tésztát töltelék nélkül elősütjük, hogy amikor élesben megy majd a dolog, akkor ne púposodjon fel, és ne ázzon szét a később belépakolt tölteléktől. Halmozzunk valami olyan súlyt a közepére, ami nem olvad meg, például egy marék szárazbabot. Az elősütés 190 °C fokon történjen, kb. 10-15 perc elég is lesz. Utána vegyük ki.

Part 2. A töltelék

Amíg vaksül a tészta, addig forrásban lévő vízbe dobjunk bele falatnyi darabokra vágott brokkolit, majd 2 perc után vegyük ki és öblítsük le hideg vízzel. Erre azért van szükség, hogy lehűljön, és ne főjön tovább magában. Keverjünk össze másfél deci főzőtejszínt, két tojást, meg 15 deka szétmorzsolt rokfort sajtot, majd sózzuk, borsozzuk. A brokkoli darabokat tegyük bele a tésztalapba, majd öntsük fel a sajtos-tejszínes keverékkel, utána vágjuk be az egészet a 180 °C fokos sütőbe és hagyjuk ott negyven percig, vagy amíg a teteje megbarnul.
Kifejezetten olcsó fogásról beszélünk, ráadásul a quiche jól elvan hűtőben is, és hidegen is fogyasztható. A tészta miatt időigényes az elkészítése, ráadásul a mosogató is meg fog telni, de megéri a fáradságot, mert a végeredmény mutatós és ízletes.

Hozzávalók

30 dkg liszt

15 dkg vaj

3 tojás

1 brokkoli

150 g tejszín

15 dkg rokfortfrissen őrölt bors

Bon apétit!

Mondtuk, hogy könnyű lesz, igaz? De ha még ez is túl fárasztó neked, akkor irány a Netpincér, ahol a címed megadása után már választhatsz is a jobbnál jobb opciók között. Mindent bele!

Player Autószalon

A képernyőn szerepelni – legyen az televízió vagy egy monitor – bizony vizuális műfaj, és a külső rendkívül fontos. Viszont egy tévés szakács esetében a szaktudás legalább akkora súllyal esik a latba, ezért két kategóriában, egytől tízig terjedő osztályzatokkal fogjuk értékelni a versenyzőket. Most pedig lássuk a legszexibb szakácsnőket!

Jessenia Vice

Kezdjük egy furcsa pályázattal. Az egyes számú versenyző ebédet főz, majd elmosogat és közben szexi – ilyen egy igazi feleség, legalábbis a virtuális valóságban. Jessenia Vice modell, valószínűleg soha nem fogott fakanalat a kezében, és ez meg is látszik rajta. De ha ilyen szerkóban van, akkor ez nem is olyan fontos.

Player osztályzat

Szakértelem: 1 pont
Külalak: 7 pont

Kövér zsidó srác

A kövér zsidó srác (Fat Jewish Guy) az amatőr ligában játszik, és mint nevéből is látszik: férfi. Hogy akkor meg mit keres ebben az összeállításban? Az ok, hogy ezt a hátrányt egy csinos, bikinis hölggyel, egy bizonyos Kyrával próbálja elfeledtetni velünk. Szép próbálkozás, cimbora, de nem jött be.

Player osztályzat

Szakértelem: 2 pont
Külalak: 0 pont

Elli

Csak azért, hogy lássuk, hogyan nem szabad főzni a képernyőn. Az „akiknek nem sikerült” mezőny egyik prominens képviselője Elli, aki valószínűleg az 50 feletti korosztály körében arathatna sikereket, már ha eljutna a képernyőig. Szerencsére – mármint az ő szerencséjére – van ez az internet nevű dolog, így az Ellihez hasonló lelkes versenyzők megmutathatják magukat a világ előtt. Sajnos a videón még az sem segít, hogy az operatőr hosszú másodpercekig másra sem koncentrál, mint a hölgy domborulataira.

Player osztályzat

Szakértelem: 3 pont
Külalak: 3 pont

Aria Giovanni

Nézzük a négyes pályát! Aria Giovannival már foglalkoztunk, és talán nem túlzás kijelenteni, hogy az egyik legdögösebb amatőr szakácsot tisztelhetjük személyében. A látványos dekoltázzsal operáló hölgy a csatolt videóban egy Alfredo szószt készít, de ez nem fontos. Mivel egy aktmodellről beszélünk, ezért a külalak osztályozásánál nagyon szigorúak voltunk.

Player osztályzat

Szakértelem: 3 pont
Külalak: 7 pont

Laura Calder

Laura Calder a kanadai televíziónézőket boldogítja, és esetében az előnyös külső és a hiteles szakmaiság szerencsés találkozásáról beszélhetünk. Több sikeres tévésorozatot vezetett, ráadásul két éve állami kitüntetéssel is jutalmazták munkásságáért. Finom!

Player osztályzat

Szakértelem: 8 pont
Külalak: 7 pont

Lakatos Andi

A hatos pályán egy hazai versenyzőt üdvözölhetünk! Lakatos Andi a TVPaprika műsorán látható több szériában, lehengerlő lendülettel leveseket, főzelékeket vagy diétás ételeket készít. Nem tudunk arról, hogy Andival újabb műsorokat terveznének, de a remény hal meg utoljára. Addig pedig maradnak az ismétlések.

Player osztályzat

Szakértelem: 7 pont
Külalak: 8 pont

Anri Sugihara

Anri Sugihara sem egy Nigella, igaz, határozottabban jobban néz ki. A japán gravure idolt egy konyhában fotózták, valamit próbált is készíteni közben, de nem jöttünk rá, hogy mi az. Aki tudja, kommentben megoszthatná velünk.

Player osztályzat

Szakértelem: 1 pont
Külalak: 9 pont

Cindy

A nyolcas pályán Cindy, aki első ránézésre Emmy vetélytársa lehetne az idősebb férfinézőkért folytatott versenyben. A "Cindy szexi konyhájának" főszereplője sok hajdobálással és bedőléssel igyekszik meghódítani nézőit, és mentéségre szóljon, hogy valószínűleg konyít is valamit a főzéshez, de ez is kevés ahhoz, hogy youtube csatornájával forradalmasítsa a tévés főzés műfaját. Fél éve nem került fel a netre új videója, de a magunk részéről túléljük.

Player osztályzat

Szakértelem: 4 pont
Külalak: 4 pont

Katie Lee

Katie valaha újságírást tanult, étteremkritikákat is írt, végül 2006-ban egy főzőshow-ban landolt. Összedobott egy szakácskönyvet is, szakértőként is feltűnt reggeli műsorokban, de legnagyobb húzása, hogy 2004-ben hozzáment a nála 32 évvel idősebb, szebb időket is megélt Billy Joelhez. 2009-ben elváltak, azóta egyedül sütögeti a pecsenyéjét.

Player osztályzat

Szakértelem: 7 pont
Külalak: 6 pont

Sara La Fountain

Sara félig amerikai, félig finn, ebben a videóban éppen finn nyelvtudásával villog. A csaj kőkemény profi, megjárta a CIA-t, ami esetünkben nem az amerikai központi hírszerzést, hanem a befolyásos gasztronómiai iskolát, a Culinary Institute of Americát jelenti. Csak, hogy tudd, többek között itt végzett a zseniális Anthony Bourdain is. Első szakácskönyvével megnyerte a Gourmand World Cookbook Awardot, és több tévéshowt is vezetett. Csak azt nem értjük, hogy miért kellett pantomim művésznek beöltöztetni...

Player osztályzat

Szakértelem: 9 pont
Külalak: 7 pont

Catherine McCord

Modellként kezdte, szerepelt a Glamour, és Vogue a címlapján, és Victoria's Secret modell is volt. Kell ennél több? Övé a Weelicious.com foodie honlap, a People magazin pedig beválasztotta az ötven legbefolyásosabb blogger anyuka közé. Ennivaló!

Player osztályzat

Szakértelem: 6 pont
Külalak: 8 pont

Giada De Laurentiis

Giada a Food Networkön vezeti műsorait, és szakértők szerint hamarosan igazi világsztár lesz belőle. A párizsi Cordon Bleu-ben tanult (huá), majd dolgozott a Wolfgang Puck vezette Spago-ban is (újabb huá) szóval igazi nehézsúlyú szaktekintély. Ráadásul jól néz ki, és működik a kamera előtt. Szerintünk Nigellának annyi.

Player osztályzat

Szakértelem: 9 pont
Külalak: 8 pont

Padma Lakshmi

És végül a favoritunk! Padma Lakshmi indiai származású modell, színésznő, műsorvezető és szakácskönyvek szerzője. Első könyvével, az Easy Exotic-kal rögtön megnyerte az év szakácskönyve címet 1999-ben, ráadásul a Top Chef műsorvezetőjeként Emmy díjat kapott 2010-ben. Több főzős sorozatban is szerepelt, a mellékelt videóban éppen a Today Showban vendégszerepel.

Player osztályzat

Szakértelem: 9 pont
Külalak: 10 pont

A kaja, amit főz, teljesen rendben van, de az a magas nyakú garbó… Jobban örülnénk, ha mondjuk Aria Giovanni stylistjával dolgozna. Valami olyasmire gondoltunk, mint az alábbi videó. Csoda, ha az ember kedvet kap egy hamburgerhez?