A nyár egyik legvagányabb fővárosa: Sopron

Napokon belül elkezdődik Sopronban a VOLT Fesztivál, így aztán arra jutottunk, hogy szeretnénk nektek egy kis segítséget nyújtani Sopronnal kapcsolatban. Persze tudjuk, hogy nem mindenki vágyik fesztiválozni, azonban nekik is érdemes elolvasni ezt az írást, mert Sopronba ellátogatni számukra is kötelező feladat. Akár fesztiválozni, akár kikapcsolódni, romantikázni, töltődni, bulizni jövünk ide, Sopron és környéke az egyik legjobb hely, ahol eltölthetjük az időnket.

Utazás

TIPP

A másodosztályú vonatjegy ára Budapestről 4200 és 4580 forintba kerül, ugyanez az első osztályon 5250 és 5630. A gyorsabb, drágább.

Sopronba eljutni többféleképpen lehet: autóval az M1-es mentén fekvő Győrtől közel 90 kilométert kell mennünk a 85-ös úton, de aki inkább a vonatot részesíti előnyben, annak sincs nehéz dolga, hiszen Budapestről például átszállás nélkül napi tízszer van lehetőségünk elutazni. A vonatos utazás két és fél, esetleg három órát vesz igénybe és a felszállásnál érdemes utána érdeklődni, hogy melyik vagon megy Sopronba közvetlenül, mert ugyan mindegyik Budapestről indul, ám van néhány kocsi, ami máshova tart, mint mi.

Szállás

Sopronban, mint minden normális, turisták által gyakran látogatott helyen szállásból mindenfélét találhatunk magunknak. Aki a négycsillag rabja, az egyértelműen betámadhatja a hegyen található Hotel Lővér Sopront, ahol például a kétágyas szobáért 8400 forintot kell fizetni fejenként, a belvárosban található - a környék legrégebbi szállodájának számító -, patinás Best Western Pannonia Hotel Sopronban a kétágyas elhelyezés pedig egy személynek 8250 forintba kerül. Akad azért itt természetesen olcsóbb verzió is, például a Ringhofer Vendégház, ahol a kétágyas szoba 3750/fő/éjszaka. Nagyobb társaságoknak a Belváros Apartmanház egy jó lehetőség, ahol 4000 (akciósan már 3000) forintért is meg lehet szállni. (A VOLT Fesztivál idejére ezek már valószínűleg mind megteltek, így aki még erre az időszakra keres szállást, azoknak leginkább a környező településeket tudjuk ajánlani, mint például Fertőrákos.)

Láss, ne csak nézz

Azt bizonyára sokan hallottátok már, hogy Sopron a hűség a városa. Ezen nagyon jól hangzó kifejezés nem azt jelenti, hogy itt a legkevesebb válás és itt aztán nincs félrelépés – bár még az is lehet. Nem. E mögött a kifejezés mögött az a történelmi tény áll, hogy az első világháború után, amikor az akkori Magyarország területét megkurtították, akkor Sopron és nyolc környező település népszavazással dönthetett sorsáról és ők bizony Magyarországot választották. Ezt csak azért írtuk le, mert ha ezzel az alapgondolattal kezdünk el sétálgatni Sopron meseszép belvárosában, akkor aztán senki sem ment meg minket attól, hogy mérhetetlenül fennkölt állapotba kerüljünk és így aztán egy sokkal figyelmesebb kis túrán vegyünk részt. Merthogy látnivaló akad itt bőven.
Az egyedi hangulatú, girbe-gurba, középkori belvárosi utcákon sétálgatva nagyon könnyen szaladhatunk bele egy-egy múzeumba, galériába - ezekről bővebb leírást itt találhattok -, ám a városfalat elhagyva, az úgynevezett külváros utcáinak is megvan a maguk hangulata. Itt találjuk például a Pékmúzeumot, ahol betekintést nyerhetünk abba, hogy milyen is volt az, amikor még nem a látványpékségekre jellemző villanysütéses, világító sütőkben melegítették a fagyasztott árukat, de ha ez nem érdekel, akkor már pusztán a hangulatért is érdemes itt is lődörögni egyet.

Éhség és szomjúság

Ha esetleg megéheztünk, megszomjaztunk, akkor a legkézenfekvőbb természetesen a Fő téren található éttermek egyikének teraszára lecsücsülni. Mi mondjuk a Generális és Corvinust javasoljuk, azt is azért, hogy mindenképp rendeljetek náluk egy bóbitás köcsöglevest 750 forintért. Higgyétek el, már a maga a látvány megéri! Ugyanitt természetesen lehet borokat is kóstolni, de aki szeretné ezt máshol megtenni, az a tér másik oldalán megtalálhatja a Gyógygödör nevű, III. kategóriás (ez senkit ne ijesszen meg!) klasszikus borozót, ahol nemzedékek sokasága ismerkedett már meg egymással és a soproni borokkal, a boroshordókra támaszkodva. Persze aki nem a Fő teret célozza be, pusztán csak a belvárost, az se essen kétségbe, borozóból és étteremből is akad itt bőven a mediterrántól, az angolszászig, az olcsóbbtól, a luxusig mindenféle.

TIPP

Kihagyhatatlan a 2009 óta működő Harrer Csokoládéműhely és Cukrászda, ahol exkluzív környezetben nyerhetünk betekintést a legjobb minőségű alapanyagokból készülő csokoládék gyártásába és természetesen degeszre zabálhatjuk magunkat ezzel az igazi legális droggal.

 

Elég a kőből

Aki nem csak a hedonista énjét akarja kiszolgálni, annak sincs nehéz feladata Sopronban. Ha valaki a természetjárást kedveli, annak elegendő átmenni a sínek túloldalára, felmenni a Lővéreknek nevezett hegységbe, besétálni az erdőbe, majd a sok-sok turistaútvonal egyikén elindulni. A legjobb természetesen, ha felmegyünk a Károly-magaslati kilátóba, ahonnan aztán nemcsak Sopront vehetjük jól szemügyre, de akár a Fertő-tó látványában is gyönyörködhetünk is, sőt nyugat felé fordulva még az osztrák Alpok csúcsait is jól szemügyre vehetjük.

Ha pedig nem elegendő neked a sima sétálgatás és nézelődés és valami izgalmasabbra vágysz, akkor egyértelműen a város másik oldalán, a Bécsi-dombon található Nyári Bobpályán a helyed, ahol egy 750 méter hosszú pályán csúszhatsz le a hegyről a völgybe, miközben vadul kapaszkodsz a fékkarba. Akinek pedig ez sem elég extrém, annak Sopron egyik legcoolabb ajánlata következik most: a városban felállított szabadtéri mászófal. A 13 méter magas mászófalon kezdők és haladók egyaránt találhatnak a képességeikhez és a bátorságukhoz mérhető „mászási útvonalakat”.

Hasznos tudnivalók

- A Nyári bobozás a felnőtteknek esetében 400 Ft/csúszás, vagy 2100 Ft/6 csúszás, gyermekeknél 300Ft és 1700 Ft. Természetesen az összefonódó párocskák együtt is csúszhatnak!
- A mászófalat 800 forintos áron tudjuk igénybe venni, ami egy teljes napi árat jelent és benne van a beülő, a karabíner és a biztosító eszköz ára is!

És végül…

TIPP

Bringabérlés és túraszervezés Sopronban például itt.

Természetesen nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy Sopronban – akárcsak bármely egyéb helyen – a legjobb módja a város és környéke bejárásának a kerékpár, és ha már úgyis viszünk magunkkal bringát erre a környékre (vagy ha bérelünk egyet), akkor azért érdemes kitekerni Sopronból Fertőrákosra is, és csobbanni egyet a Fertő-tóban. Bátrabbak pedig nekivághatnak a Fertő megkerülésének is. Erről és a Fertő-tó vidékéről azonban majd egy másik cikkünkben írunk bővebben.

 Ha inkább egy kis balatoni hangulat érdekelne, akkor van számodra egy remek tippünk, csak kattintanod kell!

(fotók: www.sopron.hu, VOLT Fesztivál Official - Somay Márk, Kálló Péter, gyógygödör.hu)

Player Autószalon

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon