Ugyanaz fedezte fel, szinte ugyanaz a hatása - de akkor mégis miért kell fogyasztanunk? Tények és tévhitek a P-vitaminról.

Mire jó a rutin?

A rutin (más néven P-vitamin vagy rutozid) a C-vitamin kistestvére: ugyanúgy Szent-Györgyi Albert izolálta, és hatása is nagyon hasonló, ám van pár jelentős különbség közöttük. Például a P-vitamin nem is vitamin, hanem flavonoid glikozid. Mielőtt bárki megijedne, a képletét nem fogjuk kikérdezni (van vagy három bekezdésnyi), elég annyit megjegyezni róla, hogy bár a szervezetre nagyon jótékony hatással bír, nem létszükség a jelenléte.

Mire jó?

Antioxidáns hatással bír, és támogatja a C-vitamin hatását. Mivel a természetben egymás mellett találhatók meg, így a tudósok kísérletekkel vizsgálták, mit tud a P-vitamin. Úgy találták, hogy nem csupán növeli a C-vitamin hatékonyságát, de jótékonyan hat a vérzékenységre, segít a visszerek elleni harcban, és csökkenti a szívbetegségek kockázatát. Javítja a hajszálerek állapotát

Mik a hiánytünetek?

Ahogy azt fent említettük, hiánya önmagában nem okoz egészségügyi problémákat, de fogyasztása hasznos.

Miben található?

Citrusfélékben, a rebarbarában, a hajdinában, a brazil fava d'anta fában, amelyből nagy mennyiségben szokták kivonni.

Hogyan szedjük?

Általában aszkorbinsavval, azaz C-vitaminnal együtt lehet hozzájutni, a Rutascorbin nevű készítmény egyik alkotóeleme. Drogériákban, gyógynövényboltokban is egyre több az olyan C-vitamin, amelyben rutin is van. Érdemes ezek közül választani – egyes cégek pedig újabban önmagában is forgalmazzák.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Tréner? Panzió? Kozmetika? Így lehet a kutyád még boldogabb, miközben a te életed is könnyebbé válhat

Letartóztattak két Premier League-focistát szexuális erőszak gyanúja miatt

További cikkeink a témában
Egy illat azoknak, akik nem ismerik a félelmet – NOVELLISTA Unique Wood
Hirdetés